|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4 5   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Бигамија
1.1.2013 18:46:27   
Палешка РР
Уми_Ајна да знаеш дека иако некои те напаѓаат едвај чекаат да пишеш на темата user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот Ummu_Ajna)
Непосредна врска до пораките: 51
1.1.2013 18:52:48   
maksima3
ne rekov deka ako si vonbracno dete deka nema da ti gi pise i 2 roditela sekoj ima pisano 2 roditelno osven ako nekoj od roditelot ne saka da go priznae deteto. Nego sakah da recam deka ne si mu zakonska zena i nemas nikakvi prava kako takva a ti si taa koje e prva i koja zive so negovite a sigurnoi im sluzi. Inace ova nema veza so religijata ima niz cel svet takvi primeri pa i ne se muslimani i jas znam edna zena koja mu e samo "prijatelka" na eden a toj si ima zakonska zena i na kraj taa se si nasledi.

Непосредна врска до пораките: 52
1.1.2013 18:55:15   
maksima3
ne bi trebalo nikoj da napaga sekoj si zivee kako sto si saka tuka sme site za razgovor i da naucime po nesto novo ili da dademe po nekoj sovet i svoe mislenje

(Одговор на членот maksima3)
Непосредна врска до пораките: 53
1.1.2013 18:55:28   
niki

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Уми_Ајна да знаеш дека иако некои те напаѓаат едвај чекаат да пишеш на темата user posted image

Oooo dà
potpiis so dve race i tri noze

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 54
1.1.2013 18:59:12   
Ummu_Ajna
of lele neksm da navleguvam cela istorija ds
mu ja raskazuvam na nekoj posle igrate so mene. maz mi koga se delese sudcki so decerite za kukata sekoj si ima svoj sprat kako trosoben sta mu doaga i sekoj si zivee posebno kukata nie kako vo zgrada
da ziveeme, ne e bitno jas imam pravo na ovaa
kuka zasto imam sudcki nalog i od notar deka e na moe ime prefrleno. neka mu ja misli drugata haha taa zivee po kirija ne jas. i ak da
smenime tema da ne se vrti musbetot samo za mene daj kazete nesto i vie za sebe da cujam vasa
strana oloku vasitr mazi za poligamija ne dozvoluvate a grupen sex
da a ??? bravo dobri ste hehehe

Inna Lilahi we inna ilejhi radziun

(Одговор на членот maksima3)
Непосредна врска до пораките: 55
1.1.2013 19:03:12   
Ummu_Ajna
lele ama ste se naredile na stroj na ovaa
tema hahaha kako pijavici mi se zakacivte ako ijas ke vi se zakacam nekade aj dosta
vi bese svarno me bolat prsti od mobilniot sega da
citam za
vas ja nesto

Непосредна врска до пораките: 56
1.1.2013 19:47:27   
Maca25
Умму Ајна, браво за храброста искрено! Јас не би можела како тебе, да му најдам друга жена на мм па дури и да пијам кафе со неа. Најверојатно поради средината во која што живеете, обичаите кои ги почитувате, вам ви е тоа многу нормално - маж кој е богат да има повеќе жени и да им овозможи убав живот на сите. Ние тоа на филмови само сме го гледале.
Јас почитувам моногамија. И да сум на смртна постела ( не дај боже) мислам дека не би му нашла на мм друга жена. Не знам како функционираат тие врски/бракови, односот на децата каков е, како ги нарекуваат другите жени на татко им...

< Поракaта ја уредил Beatris RR -- 1.1.2013 22:45:17 >

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

Непосредна врска до пораките: 57
1.1.2013 20:19:36   
Ummu_Ajna

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR

Умму Ајна, браво за храброста искрено! Јас не би можела како тебе, да му најдам друга жена на мм па дури и да пијам кафе со неа. Најверојатно поради средината во која што живеете, обичаите кои ги почитувате, вам ви е тоа многу нормално - маж кој е богат да има повеќе жени и да им овозможи убав живот на сите. Ние тоа на филмови само сме го гледале.
Јас почитувам полигамија. И да сум на смртна постела ( не дај боже) мислам дека не би му нашла на мм друга жена. Не знам како функционираат тие врски/бракови, односот на децата каков е, како ги нарекуваат другите жени на татко им...

starite vikaat: Nikad ne reci nikad. i ja vikav sto druga zenaaaa ke mu go isecam ama ete ne mu go isekov, uste mu e ziv i ako e zenet ne znaci deka mu e smenet hahahahahaahaha

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 58
1.1.2013 21:12:31   
Pepelaska *
И јас баш сакам да научам нешто повеќе , пишав и претходно навистина си храбра кога можеш така да живееш а плус и да споделиш во јавност.И мислам дека нема потреба од навреди и непочитување на туѓа вера и слично.
Само сакам да знам од љубов кон мт ли премина во ислам ? Познавам многу девојки кои го имаат направено истото.Знам и човек во моја близина кој има 4 5 жени ( но не се како што велиш ти со фереџе) , ама сите имаат по еден стан, и секој месец им дава пари колку една просечна плата..
Некои работи во исламот ги разбирам но некои стварно не ми се јасни. Каде е тука љубовта? Кој кого тука сака? Или станува збор само за материјални добра во кои жените уживаат а мажот е среќен дека сите ќе му се верни оти колку повеке дава толку повеќе послушност добива?
Извини ако те навредувам со нешто но навистина не ни сакам не ни имам намера,ме интересира оти не си само ти таков случај.

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 59
1.1.2013 21:19:56   
kapina
nasata crkva hristijanska e protiv bigamijata mi kazaa koga bog gi sozdal adam i eva kazal mazot da ima edna zena a zenata eden maz samo tolku vi ste druga vera umu ajna nie sme druga i zatoa sme protiv bigamijata

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 60
1.1.2013 21:41:37   
talisman
Navistina interesna tema koja gledam privlekla dosta vnimanie i reakcii, prifatlivi ili ne :) Prvo mi e interesna sklonosta na poedinci da kritikuvaat tugj nacin na zivot samo zaradi nepoznavanje, nazainteresiranost da doznaat i pod vlijanie na predrasudi. Ona sto drugo mi e interesno e sto mozebi i temava go potvrduva faktot deka Makedonija e multukuturna, multinacionalna bla, bla - kako mnogumina miluvaat da ja narecat, samo deklarativno. Vo realnosta nie ziveeme edni pokraj drugi, ne edni so drugi i za zal dosta neznaeme edni za drugi, a i se cini ne sakame da znaeme user posted image

E sega dosta pametuvanje od mene, da pisam nesto i za temava :) Jas sum muslimanka po veroispovest, Kur'anot ne go znam napamet, ama znam dosta od negovite odredbi i upati. Poligamijata e dozvolena, megjutoa ima tocno odredeno pod koi uslovi. Uslovot nikako ne e ako na nekoja " i se cesa " ( kako napisa Umu Ajna ) za maz mi, pa ajde dozvoleno e. Nikogas, nikogas ne bi dozvolila vo zivotot koj sega go ziveam so maz mi, toj da ozeni uste edna. Mozebi gresam, no Gospod e milostiv i samo toj znae da li e toa moj grev ili ne, nieden vernik od niedna vera nedozvoluvam da me osuduva, na toa ima pravo samo Svevisniot. Poligamija dozvoluvam samo vo slucaj koga mazot se resava da ozeni druga zena koja ima deca siracinja koi ne moze da gi zgrizi i koji ( zenata i decata ) toj so taa vencavka bi gi zastitil. Se ova drugo mene iskreno mi lici na izraz na besnilo. Da pisuva vo Kur'anot zenete do 4 zeni, ama bidete pravedni kon niv. Samo lugjeto zaboravaat deka Islamot najmogu polaga na duhovnosta na svoite vernici, znaci ne e pravednost ti da gi najades, napies tie 4 zeni i da im obezbedis krov na glava. Tie mora da se zadovolni na site mozni polinja, a sega eden vo milion slucaevi e covek da moze so ista jacina da saka povekje zeni i tie zeni so isti intenzitet na cuvstva da ja prifakjaat poligamijata. Izvini Umu Ajna ama ti sama dade primer deka ti si imas dokaz od notar deka stan ili sprat od kukja e tvoj, a drugata neka mu ja misli bidjekji e pod kirija. Znaci taa prakticno nema krov nad glava ?? Kade e tuka pravednosta ??? I zosto tvojot maz, vekje ako sakal uste edna zena, se soglasil na tvojot izbor taa da bide pomlada, a ne postara zena ??? Potrebno e mnogu uslovi da se ispolnat za da se opravda necij poligamen brak, nesto sto smetam deka e mnogu tesko denes da se ostvari i da se dokaze pred se deka istoto se pravi vo ime na Allah dz.s, a ne vo ime na nekoi ovosvetski pobudi i nekakvi si izgovori zastiteni so vakvi ili onakvi tolkuvanja na Serijatot. Ova e samo moe mislenje, za koe pak kje recam samo Gospod znae dali e ispravno ili neuser posted image

Непосредна врска до пораките: 61
1.1.2013 21:43:10   
Ummu_Ajna
adam ili adem kaj nas vo islamot. neka e bozji mir nad nego. vo stariot Zavet i vo isøamot posle stvaranjeto na eva ili hava kaj nas. od koga gu rodiøa eva habil i kabil dvata sita adam imal posle toa uste 100 zeni zasto tok e poslanil prv covek na zemjata i nie sme adamovo potomstvo, spored nasata vera adam i eva se nasai roditeli ne bioloski nego vi rast na stvaranje na celo covecanstvo, ti vikas nie sme druga
vera vie druga ali razlikata e mnogu mala samo vo edno dve raboti se razliluvame vo nisto drugo. ke otidam of topik ama moram da ti objasnm ocigledno ne si ja poznavas verata. koga ja bev hristijanka pred 8 godini si ja poznavav verata
mnogu dobro. eve vaka vo hristikanstvoto alkoholot e stro zavranet pisuva vo biblijata, isto ova i vo kuranot pise. svinsloto e strogo zabraneto vo hristijanstvoto za toa imam biblisli citati, istoto e zabraneto i vo kuranot. ete tuka vo ovie dve raboti sme isti. sega za dve raboti ne sme isti vo verite. vie postite i nie postime, vie jadete i pijete nie ne vie ne stanuvate na nokno jadenje, a nie stanuvame. kaj vas
majka marija kaj nas e spomnata kako mejte
i ima kuranslo podglavje sto pisuva mejrem
marija sura-kuransko podglavje. isus kaj vas sinot bozji ili isus gospod bog a kaj nas e spomnat vo kuranot bas vo toa podglavje kako sin na marija i bozji pratenik (mesija). ete src toa e razlikata
islam i hristijanstvo. ah da ne zaboravam poligamijata e dozvolena vo biblijata, nazalost sto popovite ne go znaat toj del od biblijata deka pisuva da znaat ne bi rekle deka e zabraneto tuku ke idat sporet biblijata kako vika e ne toj kao vika ili jas iøi ne znam koj

bas praveden e toj koga me
zema mene ja imav nepolni 20 godini. i taa isto sega ima 20godini, drugo toa so rekov neka mu ja misli ona e pod kirija da neka
mu ja misli mala sala, ta uste malce ke si ima sopstven stan. a ti sestro muslimanko otvori sura nur 30 ajet i 31 ajet. kade sto Allah dzeleshanuhu veli: vencavajte gi nemazenite devicite
razvedenite vdovicite. sura nisa Allah dzeleshanuhu veli : vencavajte po 2,3,4 ako mislite deka nema da
bidete pravedni kon vasitr zeni dovolna vie edna. e taka sestro moja ete ti dokazi od kuran znaes deka muhammed imal 13 zeni a naj draga i naj vise ja sakal ajse posle smrta na hatida Allah neka e zadovolen od niv

< Поракaта ја уредил Ummu_Ajna -- 1.1.2013 21:55:00 >

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 62
1.1.2013 22:12:30   
Maria
Еве и мене ме привлече темава user posted image .Леле неможам ни да замислам да има мм втора жена.user posted image Несакам да се повторувам со другите,го делам нивното мислење и НИКАКО неможам да го сватам тоа,Бог да чува.user posted image Па постојат и преносливи болести,сигурно знаете,што ако си ги пренесете еден на друг.user posted image Извини вака ама морав да пишам.user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 63
1.1.2013 22:19:20   
elenak
Би сакала да додадам нешто како автор на еден критички настроен пост.Гледам дека работите погрешно се толкуваат па чувствувам потреба да се доискажам. Зошто осудувањето на ваквиот начин на живот се сфаќа како непочитување на нечија вера? Верата дозволува, па добро, но што е сексуално преносливите модерни болести? Правите деца, нели? Сигурно дека не користите заштита при тоа. Би сакала да знам како се заштитувате во тој поглед?
Конкретно за случајот на Умму Ајна немав намера да се мешам во ,,верски работи,, туку не можев да ја сфатам нејзината рамнодушност. Прво вика не сме венчани,таа ќе се венча со него како поклон од мене, после вика венчани смеuser posted image Па таа му ја нашла другава жена, па пиеле кафе заедно, шетале, мислам баш изгледа нереално. Ни во филмовите го нема ова што таа го раскажува како свој вистински живот. Ако имаме различни вери, пак сме луѓе, со чувства, јас никако не можам да поверувам дека кај една жена која љуби нема љубомора додека мажот и спие со друга женаuser posted image

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

Непосредна врска до пораките: 64
1.1.2013 22:30:15   
Ummu_Ajna
elenek citsj gi mojte postovi dobro nikade ne rekov
deka sum vencana so zakon vencana sum islamski, a mene ne
mi e ic krivo ama bas ic ako ja venca neja zasto ako sakav da se vencam ke se vencav pred da dojde taa.
pred 8 godini skoro. od druga strana jas nekam i moj poklon za neja neka neka mu bide
vencana zena i mrazam da se povtoruvam po 100 pati edno isto a toj taa sto rece
bog da cuva epa toj bog go dozvolil i vo hristijanstvoto zatoa da si kutime podobro.

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 65
1.1.2013 22:30:54   
amateuress
зовре темава денеска.

да се надоврзам на претходниот пост, мене ми е сосем сфатливо луѓе да се во таква условно речено слободна врска, од типот, ок заедно сме, ама ќе имаме и други (ете за озбилно, не за една ноќ) и сите заедно ќе се дружиме и почитуваме итн. се' е тоа во дух на хипи движењето и мене ми е ок, иако јас не би можела (можеби е до карактер, можеби до воспитување, до средина - што и да е).

проблемот тука ми е како тоа мажот може да жени, т.е. да е во постојана врска со 4, а жената скоро да не смее од дома сама да излезе, а камо ли да помисли на друг маж.
мислам, јас ли имам дупка во мозокот што не разбирам, каде е тука правдата? и не гледам тука никаква храброст, во тоа што некој прифаќа подредена позиција (не можам никако поинаку да го разберам ограничувањето на некои права). тоа е сосем спротивно на храброст - конформизам и прифаќање на наметнати вредности.

Непосредна врска до пораките: 66
1.1.2013 22:37:31   
Pepelaska *
ИЗВОРНА ПОРАКА: amateuress

проблемот тука ми е како тоа мажот може да жени, т.е. да е во постојана врска со 4, а жената скоро да не смее од дома сама да излезе, а камо ли да помисли на друг маж.

Баш заради ова прашувам каде е тука љубовта? Кој кого сака? Ама не добив одговор..Да не се повторувам пак , погоре пишав што ме интересира

Некои работи во исламот ги разбирам но некои стварно не ми се јасни. Каде е тука љубовта? Кој кого тука сака? Или станува збор само за материјални добра во кои жените уживаат а мажот е среќен дека сите ќе му се верни оти колку повеке дава толку повеќе послушност добива?

< Поракaта ја уредил Pepelaska RR -- 1.1.2013 22:39:15 >

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 67
1.1.2013 22:46:01   
talisman
Pa taman ubavo pisuva, vencavajte gi nemazenite, devicite, razvedenite i vdovicite, a gledaj interesna rabota najmnogu brakovi se sklopuvaat so devicite ;) A i za stanot i negovoto " naskoro steknuvanje " ne go elminira faktot deka taa vo pocetokot na brakot bila vo ponepravedna sostojba od tebe, znaci niedna soprugite ne smee da e vo ponezavidna sostojba od drugite, makar toa traelo i 3 dena!! Sto se odnesuva do Muhamed a.s znam tocno kolku zeni imal, kako sto znam i nesto sto mnogumina go zanemaruvaat. Muhamed a.s bil odabraniot, znaci nema nikoj kako nego i ziveenjeto po negoviot sunnet znaci da se ugledame na negoviot zivot, a ne da go ziveeme istiot. Tocno se znae zosto samo nemu mu e dozvoleno da ima tolku zeni kako sto se znae i koi se pricinite zosto gi ozenil. Zato pak kje napisam deka podrzuvam samo dokolku istoto se pravi vo ime na Allah dz. s i nikako poinaku.

E sega za prenoslivite bolesti, dajte zeni ne preteruvajte user posted image Pa ne ziveat lugjeto vo planina, a i da ziveat tamo licnata higiena i grizata za zdravjeto e nesto sto e od golema vaznost vo Islamot, a ako se vernici togas nikogas ne go zapostavuvaat istoto. Toa e edna rabota, a druga interesna rabota e sto mi se cini deka lugjeto im e posvarlivo dokolku mazot ima 2 ili povekje ljubovnici ( aj pomoderno da gi narecam sponzorusi user posted image ) za smetka na koi mnogu od zenite bila totalno zapostavena, ne saka da se razvede ili toj ne i dava razvod, pa ostanuva da ima maz samo na hartija, otkolku vakov dozvolen poligamen brak vo koj e so zakon zastitena i taa i nejzinite deca user posted image

So Umu Ajna se soglasuvam samo okolu toa deka poligamijata e dozvolena vo site monogamni religii. Drug e faktot kolku istite gi poznavame i pred se gi praktikuvame vo naseto sekojdnevie user posted image

Непосредна врска до пораките: 68
1.1.2013 22:49:11   
Gardenia
Немам намера никого да осудувам,разликите се всушност и тоа да се запознаваме меѓусебно,во ред си е тоа кој како ќе живее,по чие убедување и верување,јас сум против бигамија,полигамија и не би сакала да бидам во таква заедница во која ќе знам дека мојот маж има уште една или повеќе жени.Ќе се надоврзам на муабетот од Талисман,и јас колку што имам познавање од исламот знам дека Куранот е единствената верска книга која вели "Oженете само една жена",а другите верски книги како Веда,Рамајани,Махабјарати,Гити,Талмуд и Библијата во прво време немале ограничување на бројот на жените,дури подоцна христијанската црква го ограничува бројот на само една жена со посебен акт.Според куранот после тоа се спомнува дека мажот може да се ожени и со повеќе жени,ама само ако кон сите биде праведен,а ако стравува од таква праведност.тогаш само со една,што значи дека повеќеженството во исламот не е правило,туку исклучок и за тоа мора да бидат исполнети повеќе услови кои се многу строги.
Само Уму Ајна сакам да ми разјасниш некои работи,нели вие муслиманите го сметате Шеријатот за Божји закон ама постојат различни гледања на тоа шеријатско право,па во зависност на тоа и може да има муслимани кои се традиционални,модернисти или пак фундаменталити ,радикалисти итн,како приврзаници,па ме интерсира дали сите овие групи имате исто сфаќање за бракот како бигамија или полигамија,затоа што според тоа колку сум јас запозната со ова прашање мислам дека баш твојот случај е својствен баш за финдаменталистите

Непосредна врска до пораките: 69
1.1.2013 22:54:37   
Ummu_Ajna
sestro i jas
ziveev pod kirija kako neja 5 godini i taa go znae toa a nema
problem ja sum taa sto ke izleze od kukava neka a jas pod kirija ne mi e probllem ne sum sebicna
vo nikoj slucaj za bilo sto.

(Одговор на членот talisman)
Непосредна врска до пораките: 70
1.1.2013 22:56:53   
Beatris
Не ми е блиска оваа појава, меѓутоа верувам дека постои. Како и да е јас не би осудувала никого. Уму ајна ако со среќна во таков брак тоа е најважно. Воопшто не е битно дали некој те осудил или те нападнал. Јака штикла! Искрено јас никогаш не би можела да дозволам такво нешто, ниту пак ми паднало на памет како варијанта. Нема теоретски шанси. За мене семејството брои маж, жена, (деца). Секој друг ми е одвишок.  

Можеби некој се чуди, се чудам и јас, најмногу во доменот на чувствата, и не се работи толку за прашање на вероисповест колку што што се работи за причините кои довеле до таква одлука...

Само напомена - смирете ги страстите и термините како фрца, прца, чеша и сл. Дискутирајте нормално!

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

Непосредна врска до пораките: 71
1.1.2013 23:00:42   
talisman

ИЗВОРНА ПОРАКА: amateuress

мислам, јас ли имам дупка во мозокот што не разбирам, каде е тука правдата? и не гледам тука никаква храброст, во тоа што некој прифаќа подредена позиција (не можам никако поинаку да го разберам ограничувањето на некои права). тоа е сосем спротивно на храброст - конформизам и прифаќање на наметнати вредности.

Uste edna predrasuda vo vrska so Islamot koja za zal mnogu muslimanki so svoeto odnesuvanje dozvoluvaat da opstoi. Zenata vo Islamot ima obvrski no uziva i mnogu prava koi mnogumina ne gi znaat i ne gi ostvaruvaat pa ostavaat vpecatok deka se zrtvi za zapostaveni od site. Vo mnogu slucai se, no toa e pred se zaradi svoeto neznaenje bidejkji opsto pravilo e deka ako ne se izboris sam za sebe, onoj drugiot toa sigurno nema da go stori. Jas licno za poligamija pocnav da razmisluvam od edna vencavka na koja prisustvuvav i koga nevestata se izjasni deka nedozvolvua nejziniot soprug da ozeni uste edna ili povekje zeni. I toa i bese normalno prifateno, kako od mazot i koj e versko lice, taka i od hodzata koj gi vencavase.

@ Pepelaska ljubovta i cuvstvata se ona duhovnoto za koe pisuvav deka se vodi golema smetka. Ednostavno, postojat razlicni pricini zosto neoi sklopuvaat brak ( nekoi se mazat za bogatstvo, ugled, itn. ) pa soglasno na tie pricini se soglasuvaat na razni varijacii, seedno od koja vera se!

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 72
1.1.2013 23:05:24   
talisman

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna

sestro i jas
ziveev pod kirija kako neja 5 godini i taa go znae toa a nema
problem ja sum taa sto ke izleze od kukava neka a jas pod kirija ne mi e probllem ne sum sebicna
vo nikoj slucaj za bilo sto.

Ti si ziveela pod kirija koga si bila edinstvenata zena, a taa e pod kirija dodeka ti kako negova prva zena imas rasen stanben status- tuka ima jasna razlika. Nemoj pogresno da me sfatis, ne e ova kritika upatena kon tebe tuku kon tvojot maz, bidejkji toj e nepravedniot po ova prasanje kon vtorata zena user posted image

Непосредна врска до пораките: 73
1.1.2013 23:07:44   
kapina
ne mila kaj nas otkako dosol isus hristos donel novi zakoni so koj se zabranuva poligamijata ne sme isti veruvaj mi kaj vas go nema krstot go nema krstevanjeto na decata i stariot zavet ne e isti bas toa mi go imat kazano svesteni lica vie imate zemeno mnogu raboti no ne e se bas isto i zosto si ja smeni verata nemoj da mi kazes zaradi mazot ne e opravduvanje toa moite predci bile hristijani i sega jas da go menuvam toa nema sansi a toa deka kaj vas gi kupuvat zenite za pari gi kupuvat go znam od iskustvo na mojata majka i nudea pari za mojata sestra da i ja kupat da ja maze za pari no nie ne prifativme i toa ni nudea iljadnici evra oti mojata sestra e simpaticna

Непосредна врска до пораките: 74
1.1.2013 23:20:08   
Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: talisman

So Umu Ajna se soglasuvam samo okolu toa deka poligamijata e dozvolena vo site monogamni religii. Drug e faktot kolku istite gi poznavame i pred se gi praktikuvame vo naseto sekojdnevie user posted image

Не можам да разберам ниту да ја прифатим бигамија, полигамијата и се друго што не се однесува на односот на само еден маж и една жена.
Се одлучив да пишувам на темата бидејќи бев "испровоцирана" од постот на уму ајна и сега талисман кои потенцираат дека и христијанството дозволува полигамијата. Библијата е состои од Стар Завет и Новиот Завет. Од доаѓањето на Господ Исус Христот на Земјата (патем речено Господ за Христијаните, за муслиманите само посланик), ние, христијаните сме Новозаветни верници. Значи не живееме веќе по Стариот Завет, туку Новиот Завет и по учења на Господ Исус Христос. А тој во Еванглелието по Матеј (глава 5) има кажано:
27 ”Сте чуле дека им било речено на старите: ‘Не прави прељуба!’
28 А Јас ви велам дека секој, кој гледа на жена со желба, веќе извршил прељуба со неа во своето срце.
29 Ако твоето десно око те соблазнува, извади го и фрли го од себе; зашто е подобро да ти пропадне еден од членовите, отколку целото твое тело да биде фрлено во пеколот.
30 И ако твојата десна рака те соблазнува, отсечи ја и фрли ја од себе; зашто ти е подобро да пропадне еден од твоите членови, отколку целото твое тело да отиде во пеколот.

Апостол Павле во писмо до Коринтјаните (Новиот Завет, глава 6) пишува:
9 Или не знаете ли дека неправедниците нема да го наследат Божјото Царство? Не измамувајте се! Ни БЛУДНИЦИТЕ, ни идолопоклониците, ни ПРЕЉУБНИЦИТЕ, ни мекушците, ни изопачените мажи (содомци),
10 ни крадците, ни лакомците, ни пијаниците, ни клеветниците, ни разбојниците, нема да го наследат Божјото Царство.
11 И некои од вас беа такви. Но, се измивте, и се осветивте, и се оправдавте во името на нашиот Господ Исус Христос и во Духот на нашиот Бог.

Точно е дека во Стариот Закон имале повеќе жени, ама никаде, баш никаде тоа не беше наредба од Бог, ниту пишува некаде дека Бог тоа го одобрува, напротив на самиот почеток на Библијата (во Битие, глава 2) пишува:
21 Тогаш Господ, Бог, му нанесе длабок сон на човекот та тој заспа, и му извади едно од неговите ребра, а местото го исполни со месо.
22 Од реброто што го зеде од човекот Господ, Бог, обликува жена и ја доведе при човекот.
23 Тогаш човекот рече: „Сега најпосле, тоа е коска од моите коски, и месо од моето месо! Нека биде наречена Жена, зашто е земена од Мажот!”
24 Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си, И ЌЕ СЕ ПРИЛЕПИ КОН СВОЈАТА ЖЕНА ; и тие ќе станат едно тело.
(запазете дека никаде не пишува кон СВОИТЕ жени, дури и во Ст. Завет)
Не ми беше тешко да си најдам некои извадоци, сепак не сакам кога прочитам дека некој зборува за мојата вера, а не ја познава добро. Инаку, попрво ќе запознаам подобро нешто што јас го исповедам, неголи да ме интересира нешто друго. user posted image
Тоа од верскиот аспект.

(Одговор на членот talisman)
Непосредна врска до пораките: 75
Страница:   <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4 5   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4 5   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Сцена на раѓање или бејбиситерка
пеперутка16

Дали повеќе би сакале да го запишете вашето дете во дневен престој или да ангажирате бебиситерка?