|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Бигамија
1.1.2013 23:21:29   
niki
temava e super za filozofiranje samo e steta sto sme koncentrirani samo na islamot
ne znam sto pisuva biblijata, ne sum ja citala, no ako bilo koga vo hristijanstvoto poligamijata bila prifatliva toa denes ne e, osven kaj mormonite
istorijata pak ne uci deka vo vreme na matrijahatot vladeela poligamija vo oblik na poliandrija, zenite birale partneri i imale potomstvo so poveke razlicni mazi, ovoj oblik na razmnozuvanje ne bil napusten od strana na zenata tuku i bil nametnat vo momentot koga mazot ostvaril sopstvenost na materijalni dobra i mu stanalo znacajno koj ke gi nasledi, a bidejki vo dotogasnite odnosi ne mozel da znae so sigurnost koi se negovite naslednici edinstven nacin da bide siguren mu bil da i nametne na zenata monogamija, a za sebe si kako sopstvenik na materijalnite dobra si dozvolil poligamija
ovie odnosi vospostaveni uste vo rodovskite zaednici se zadrzani do den denes, vo islamot pod zakrila na verata a vo hristijanstvoto vo zakrila na moralot i etickite normi, zena koja menuva partneri kaj nas sekogas se narekuva kurva ili orospija ili kalastura a mazite koi menuvaat zeni sekogas se fraeri bez ogled na brak

i site koi ostro nastapuvaat na temava so osudi kon vakviot izbor (nametnat ili ne ne e vazno) moram da gi potsetam na edna kniga sto veruvam site ja imate citano Necista krv od Bora Stankovic, dali opisanite dela na nasite predci koi ne ziveele mnogu odamna, nitu mnogu daleku od nas ne vi licat na poliandrija i poliginija?
izborot im bil generaciski nametnat no sepak vo golema mera pretstavuval nacin na zivot na koj mu se prepustale bez protivenje, a bile pravoslavni hristijani

i za kraj da se pridruzam kon prasanjata zosto na zenata ne i e dozvoleno vo islam da ima poveke mazi?
posle pisuvanjava na umma_ajne me interesira i zosto taa mu odbirala zena na mazot, zosto ne mu dozvolila da si izbere sam, ako ne si ljubomorna, ako e normalno da ima, ako si ti vo red so toa pravilo na vasata vera, ako e od ljubov i od srce zosto ne e so celo srce? vo sto e jacinata da izbere sam i da mu bide izbrana? sto se gubi sto se dobiva so ova?

i da ne bide deka samo od umma_ajne ocekuvam odgovori, eve go mojot odgovor na nejzinoto prasanje
jas na maz mi ke mu dozvolam vtora zena, ako toj mi dozvoli vtor maz, bez reciprocitet nisto ne pravimeuser posted image edinstveno taka smetam deka e fer, edinstveno taka bi mozela da ne bidam ljubomorna

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 76
1.1.2013 23:30:50   
talisman

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

ne mila kaj nas otkako dosol isus hristos donel novi zakoni so koj se zabranuva poligamijata ne sme isti veruvaj mi kaj vas go nema krstot go nema krstevanjeto na decata i stariot zavet ne e isti bas toa mi go imat kazano svesteni lica vie imate zemeno mnogu raboti no ne e se bas isto i zosto si ja smeni verata nemoj da mi kazes zaradi mazot ne e opravduvanje toa moite predci bile hristijani i sega jas da go menuvam toa nema sansi a toa deka kaj vas gi kupuvat zenite za pari gi kupuvat go znam od iskustvo na mojata majka i nudea pari za mojata sestra da i ja kupat da ja maze za pari no nie ne prifativme i toa ni nudea iljadnici evra oti mojata sestra e simpaticna

Kupuvanjeto zeni e smesno i toa e obicaj koj go imaat vospostaveno lugjeto ( znaci smrtnici ) i koe sto nema apsolutno nikakva vrska nitu osnova vo Islamot. Nekoi poedinci go zloupotrebuvaat faktot deka pri vencavkata mazot e dolzen na sekoja zena da i osigura dar / podarok od odredena suma pari ( se izvinuvam ama trenutno patam ood trudnicki glupitis pa nikako nemozam da se setam kako se vikase toj dar ) so koe zenata raspolaga dokolku dojde do razvod na brakot. Prevod vo denesen ambient, alimentacija user posted image

Nie nemame krstevka, no sekoe novorodence se vnesuva vo verata taka sto na ednoto i drugoto uvo mu se izucuva Ezan. Nesto sto moze da go pravi sekoj musliman koj znae da go izuci, nemora da e svesteno lice sto e obvrska kako kaj vas koga e krstevkata vo prasanje.

Krstot postoel i pred hristijanstvoto, taka da toa sto e prisvoeto zaradi raspnuvanjeto na Isus neznaci deka e hristijanska svoina, ako sakame taka toa e delo na Rimjanite user posted image
I za verskata pripadnost licno mi e vekje glupavo da diskutiram, ete i jas znam Gospod znae kolku pokolenija unazad deka site sme bile muslimani pa sto. Ziveeme na prostor kade mnogu nacii i veri prakticno si disat edni na drugite za vrat i namesto da se sogledaat rabotite i ete razjasnat uste se pravi muabet kako nekoj preminal na ovaa vera ili ona. Daj togas da gi frlame na klada site koi ete denes resile da preminat od Hristijanstvo na Islam ili obratno, ili nedaj Boze resile da se ateisti user posted image Argumenti prifakjam, nafrlanje predrasudi i netolerancija - nikako.

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 77
1.1.2013 23:38:50   
mosa
dobro be zeni pa stvarno nema potreba da se navreduvate i da napagate nekogo,pa krajot na kraistat toa e na Ummu_Ajna licen zivot.Znaci ova a situacija me potseka na serijata "Sultanot"koja site ja gledame so neviden interes bas od tie pobudi najprvin zboram licno zatoa sto e nesto razlicno od nasata vera,kade sto i samata sultanka (majkata na sultanot) kazuva deka mazot moze da ima nekolku zeni I nema potreba da osuduvame nokogo.Toa si e nejzin izbor.Samo Ummu_Ajna sakam da te prasam nesto:
1.zosto poklon na tvojot soprug?
2.i kako ja podnesuvas situacijata koga znaes deka on e kaj nejze?

Znaci mene licno me interesira kako sobra hrabrost ti samata da mu baras zena na tvojot maz?( ne te osuduvam,ne te napagam,samo ovaa situacija e nesto razlicno od mojata vera) Gledam deka imas nekoi verski poznavanja.

Ja licno ne bi mozela da podnesam da znam deka mm e kaj druga,ne bi sakalad a go delam so niedna druga na svetov.Ama ova si e moe razmisluvanje.

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 78
1.1.2013 23:41:45   
mosa
Kupuvanjeto zeni e smesno i toa e obicaj koj go imaat vospostaveno lugjeto ( znaci smrtnici ) i koe sto nema apsolutno nikakva vrska nitu osnova vo Islamot.

I jas isto znam deka toa e obicaj kade sto od strana na mazot se davaat pari na zenskata strana i jas kolku sto zanm toa e obicaj,a ne e kupuvnje na zena

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 79
1.1.2013 23:56:11   
talisman

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: talisman

So Umu Ajna se soglasuvam samo okolu toa deka poligamijata e dozvolena vo site monogamni religii. Drug e faktot kolku istite gi poznavame i pred se gi praktikuvame vo naseto sekojdnevie user posted image

Не можам да разберам ниту да ја прифатим бигамија, полигамијата и се друго што не се однесува на односот на само еден маж и една жена.
Се одлучив да пишувам на темата бидејќи бев "испровоцирана" од постот на уму ајна и сега талисман кои потенцираат дека и христијанството дозволува полигамијата. Библијата е состои од Стар Завет и Новиот Завет. Од доаѓањето на Господ Исус Христот на Земјата (патем речено Господ за Христијаните, за муслиманите само посланик), ние, христијаните сме Новозаветни верници. Значи не живееме веќе по Стариот Завет, туку Новиот Завет и по учења на Господ Исус Христос. А тој во Еванглелието по Матеј (глава 5) има кажано:
27 ”Сте чуле дека им било речено на старите: ‘Не прави прељуба!’
28 А Јас ви велам дека секој, кој гледа на жена со желба, веќе извршил прељуба со неа во своето срце.
29 Ако твоето десно око те соблазнува, извади го и фрли го од себе; зашто е подобро да ти пропадне еден од членовите, отколку целото твое тело да биде фрлено во пеколот.
30 И ако твојата десна рака те соблазнува, отсечи ја и фрли ја од себе; зашто ти е подобро да пропадне еден од твоите членови, отколку целото твое тело да отиде во пеколот.

Апостол Павле во писмо до Коринтјаните (Новиот Завет, глава 6) пишува:
9 Или не знаете ли дека неправедниците нема да го наследат Божјото Царство? Не измамувајте се! Ни БЛУДНИЦИТЕ, ни идолопоклониците, ни ПРЕЉУБНИЦИТЕ, ни мекушците, ни изопачените мажи (содомци),
10 ни крадците, ни лакомците, ни пијаниците, ни клеветниците, ни разбојниците, нема да го наследат Божјото Царство.
11 И некои од вас беа такви. Но, се измивте, и се осветивте, и се оправдавте во името на нашиот Господ Исус Христос и во Духот на нашиот Бог.

Точно е дека во Стариот Закон имале повеќе жени, ама никаде, баш никаде тоа не беше наредба од Бог, ниту пишува некаде дека Бог тоа го одобрува, напротив на самиот почеток на Библијата (во Битие, глава 2) пишува:
21 Тогаш Господ, Бог, му нанесе длабок сон на човекот та тој заспа, и му извади едно од неговите ребра, а местото го исполни со месо.
22 Од реброто што го зеде од човекот Господ, Бог, обликува жена и ја доведе при човекот.
23 Тогаш човекот рече: „Сега најпосле, тоа е коска од моите коски, и месо од моето месо! Нека биде наречена Жена, зашто е земена од Мажот!”
24 Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си, И ЌЕ СЕ ПРИЛЕПИ КОН СВОЈАТА ЖЕНА ; и тие ќе станат едно тело.
(запазете дека никаде не пишува кон СВОИТЕ жени, дури и во Ст. Завет)
Не ми беше тешко да си најдам некои извадоци, сепак не сакам кога прочитам дека некој зборува за мојата вера, а не ја познава добро. Инаку, попрво ќе запознаам подобро нешто што јас го исповедам, неголи да ме интересира нешто друго. user posted image
Тоа од верскиот аспект.

Mozebi neznam kolku ti za hristijanstvoto, ama znam deka Avram, Jakov, David, Solomun itd. koi kje se soglasis, se znacajni lugje spomnati vo stariot Zavet, bile poligamisti user posted image

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 80
1.1.2013 23:56:57   
Ummu_Ajna
taka e mosa nie zenite ne sme stoku da ne kupi nekoj, tuku toa
se vika mehr na arabski znaci vencalen podarok, mojot mehr bese ugrlica od zafiri obetki,
i eden prsten so 7 mali dijamanti zimi gospod go imam ova veruvajte.
i dve petolirki koj sega kostaat 3 iladi evra.
a drugata ima 2.5 1o liri edna lira e vo pari sega nekade okolu 800 evea taka nesto. sega mazot ako ja ostavi zenata toa i ostanuva na neja kako vencalen poklon a mazot ima 3
meseci pravo da i dava finansi posøe tri meseci toa serijatcko vencanje
se unistuva spored kuranot. i zenats tri meseci ne sme da se omazi toa se racuna prva menstruacija pa natala. zenata se racuna razvedena koga ke pominsat 3 cilklusi. ako mazot umte taa ne se mazi i ne sme da izleze od kula doterana nasminkana osven vo nuznost koga e. taa zali 4 meseci i 10 dena. potoa ako saka moze da si zivee kaj polokniot maz. ili laj svojte iøi da se premazi. ete toa se Allahovi serijatcki odredbi.

Inna Lilahi we inna ilejhi radziun

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 81
1.1.2013 23:59:18   
Bethany

Mozebi neznam kolku ti za hristijanstvoto, ama znam deka Avram, Jakov, David, Solomun itd. koi kje se soglasis, se znacajni lugje spomnati vo stariot Zavet, bile poligamisti user posted image

Да, биле, ама никаде не било кажано дека треба да го следиме тој пример, за Библијата зборувам. И тие се старозаветни личности.

(Одговор на членот talisman)
Непосредна врска до пораките: 82
1.1.2013 23:59:19   
ivoni4ka
aj vaka veke 2 casa citam postovi za da svatam s to se zboruva kako prvo voopsto ne mi se jasni mnogu raboti vo vrska so ovoj brakot
1) pisuvas deka si bila hristijanka pred 8 godini kako padl stana muslimanka od kako stapi vo brak so soprugot?
2) pisuvas deka imate brak verski vo dzamija, a dali imate graganski brak pred maticar? ili mozebi pa drugata ima graganski brak?
3) dali ti mu predlozi da am druga zena ili toj ?
4) ziveam vo tursko maalo vo mojot grad znaci prvi soosedi mi se turci i romi, drugarki imav turcinki i slicno znaci vakov ekstremizam nema vo mojot grad da se vencavaat ama ne vo dzamija, sunet ne pravat vo dzamija tuku vo bolnica jas stvarno neznam ova prv pat go slusam znazi i koleski albanki imav od faks pa vakvo cudo ne sum cula
5) znam deka mora da stapete vo brak nevini a ovaa drugata ako e nezakonska sto pravi ako mazot ti ja otkaci i kako dozvoluvaat nejzinite roditeli il ova bese kako maleckata nevesta !!!!!!!!!!
neznam ama ne mi e jasno ama bas nisto celo vreme zboruvas samo na veerska osnova kako nedaj boze da ne islamiziras a sto e so graganskite raboti coveckite i slicno
iskreno jas nemam predrasudi ama bas nikakvi ni sprema neverstvo ni sprema ama bas nisto e sega dali ke prostuvam toa se ima granici inaku na mm jas sum mu 2 zena so prvata se razvedel bas poradi neverstvo sto duri i doma go dovela taka da liberalna sum vo razni pogledi ama ova mi lici na spaski serii ili naucna fantastika

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 83
2.1.2013 0:03:02   
Beatris
ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

aj vaka veke 2 casa citam postovi za da svatam s to se zboruva kako prvo voopsto ne mi se jasni mnogu raboti vo vrska so ovoj brakot
1) pisuvas deka si bila hristijanka pred 8 godini kako padl stana muslimanka od kako stapi vo brak so soprugot?
2) pisuvas deka imate brak verski vo dzamija, a dali imate graganski brak pred maticar? ili mozebi pa drugata ima graganski brak?
3) dali ti mu predlozi da am druga zena ili toj ?
4) ziveam vo tursko maalo vo mojot grad znaci prvi soosedi mi se turci i romi, drugarki imav turcinki i slicno znaci vakov ekstremizam nema vo mojot grad da se vencavaat ama ne vo dzamija, sunet ne pravat vo dzamija tuku vo bolnica jas stvarno neznam ova prv pat go slusam znazi i koleski albanki imav od faks pa vakvo cudo ne sum cula
5) znam deka mora da stapete vo brak nevini a ovaa drugata ako e nezakonska sto pravi ako mazot ti ja otkaci i kako dozvoluvaat nejzinite roditeli il ova bese kako maleckata nevesta !!!!!!!!!!
neznam ama ne mi e jasno ama bas nisto celo vreme zboruvas samo na veerska osnova kako nedaj boze da ne islamiziras a sto e so graganskite raboti coveckite i slicno
iskreno jas nemam predrasudi ama bas nikakvi ni sprema neverstvo ni sprema ama bas nisto e sega dali ke prostuvam toa se ima granici inaku na mm jas sum mu 2 zena so prvata se razvedel bas poradi neverstvo sto duri i doma go dovela taka da liberalna sum vo razni pogledi ama ova mi lici na spaski serii ili naucna fantastika

Ивоничка, одговори на твоите прашања има во постовите на Уму ајна погоре, прочитај ја темата од почеток!

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 84
2.1.2013 0:05:23   
ivoni4ka
da za dela ama za brakovite nikako dali se verski ili graganski aj ke proveram mos sum greska

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 85
2.1.2013 0:11:47   
talisman

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Да, биле, ама никаде не било кажано дека треба да го следиме тој пример, за Библијата зборувам. И тие се старозаветни личности.

Pa toa e poentata i vo Kur'anot se naveduva kako isklucok, ne kako nesto sto treba da se sledi, a sepak dvete raboti se poistovetuvaat edna so druga. Od mene tolku za vecer, otsega znam deka sabajle pred rabota kje se nerviram sto mi trebase da " pametuvam " na RR vo niedno vreme user posted image Leka nokj na site user posted image

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 86
2.1.2013 0:18:53   
niki

da za dela ama za brakovite nikako dali se verski ili graganski aj ke proveram mos sum greska

brakot na umma ajne e islamski, ne e graganski, a drugata kolku razbrav ne e uste ni po islam ni graganski
ako dobro sum razbrala

no voopsto ne e bitno luge dali e graganski ili ne e, graganski brak so poveke od 1 zena samo vo islamskite zemji mozat nikade na drugo mesto, no toa ne gi sprecuva da ziveat zaedno i da ostvarat zaednica koja e ista kako brak samo bez list od maticno
nim im se povazni verskite ubeduvanja od zakonite na drzavata vo koja ziveat

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

Непосредна врска до пораките: 87
2.1.2013 0:25:35   
ivoni4ka
tocno za nas ne e biten ako ke bide brakot ama za zakoonot da e sega ako brakot prviot e samo muslimanski togas ne e zakonski bidejki bilo kade vo instituciite ti baraat vencanica od maticno nikade od crkva ne e vo pravo nikoj koj e zamesan vo ovaa zbrka si ima mnogu losi strani a dobri samo kaj mmuser posted image e sega jas ova go svakam kako mm da ne odi so drugi i da me izneveruva ke mu ponudam moja drugarka barem ke znam kade e i so kogo a psiha nema li da te maa alo bre jas kosmari ke imam i aj objasnete mi so hristijanstvoto ?
e si ja poznavas verata. koga ja bev hristijanka pred 8 godini si ja poznavav verata

a i drugo ovaa nezakonskata zena u esvalerka na koja ja zadovoluva i dava pari odi kaj nea spie taka da ova ne mi nisto novo ima mnogu takvi slucaevi samo sto sega se e priznato vo ovoj slucaj verata go dozvoluva i vo red e ?

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 88
2.1.2013 0:47:56   
Ikana
Дали знаевте дека..

1. Полигинијата и во исламот се смета за избор, покажување на престиж и моќ и е тотално субјективна и тешко условена работа.
2. Муслиманските земји Турција, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Курдистан и Тунис ја сметаат полигинијата за нелегална.
Повеќе за полигинијата во исламот можете да прочитате ТУКА.

Друга работа што ми боде очи, е што Умму _Ајна постојано и се обраќа на Талисман со сестро. Зошто? Вие сакате да бидете прифатени, а всушност вие сте тие кои прават поделби. Тука сите сме жени, мајки, сестри.
Воопшто немам намера никого да навредам, впрочем среќна сум што имам можност да учествувам во ваква дискусија.

< Поракaта ја уредил Ikana RR -- 2.1.2013 0:54:38 >

Непосредна врска до пораките: 89
2.1.2013 1:00:32   
Ummu_Ajna
ne mu e svalerka kako prvo ni ja
ni taa ne sme kurvi da svaleresuvame. drugo maz
mi nema svalerka i jas i taa sme
mu vencani zeni pred ocite
na boga i spored islamskite nasi obicai, vo islamot ako ja
mm ili drugata ne sme vencani spored islamskite propusi nie sme bludnicki. toa
na arabski se vika zina. na maz ne
mu e dozvoleno da pogledne zena ako ne mu e vencana ili dodeka neja zaprosi i da se vencat serijatcki. toa e kako blud. a nitu mm i e svaler na neja nitu ja na nego. nie si ziveeme islamski zivot i ovoj zakon ne ne intresira sto go imame vo mk. mie ziveme spored kuran i praksa na nasiot poslanik muhammed. sega pocituvam semafori i pesacki premin da ne me zgazi nekoj sleper. hhaha mala sala.

Непосредна врска до пораките: 90
2.1.2013 1:05:53   
Ummu_Ajna
ikana site muslimani i muslimanki sme spomnati vo kuran kako braka i sestri site moj drugarki si se vikame sestro i slicno i mazite so svojte drugari si se vikaat brate i taka nataka kako cesnite sestri sto se
vikaat sestro, imam komsija koja druzev so neja tas otide vo cesni destri. monahinja i dvete nosime ista nosija crna,
samo sto jas liceto go imam pokrijeno samo oci mi dde gledaat. ja be delam lugje so site se druzsm, sma mene cesna sestra ne moze da
mi bide sestra po vera a niti ja na neja zasto taa
oma drugo veruvanje ja imam drugo taa se moli na ikoni jas se klanjam

(Одговор на членот Ummu_Ajna)
Непосредна врска до пораките: 91
2.1.2013 1:09:28   
Ikana
Умму_Ајна, вие живеете како што сметате дека е правилно според вашите верувања, Тоа е ваше право и ваш избор. Никој не може да ти каже како да го живееш животот, освен ти како што ќе одлучиш. И така е прекраток (животот).

Но запамтете, пред се, пред муслимани и христијани, ние сме луѓе. Луѓето не се совршени, Господ така не создал. Во тоа е убавината на човештвото...нашите различности и имперфекции не прават тоа што сме. А ние сме само луѓе. Добра Ви ноќ девојки, Умму Ајна, уште еднаш браво за храброста и искреноста која денес ја подари на оваа тема.

Непосредна врска до пораките: 92
2.1.2013 1:13:43   
niki

tocno za nas ne e biten ako ke bide brakot ama za zakoonot da e sega ako brakot prviot e samo muslimanski togas ne e zakonski bidejki bilo kade vo instituciite ti baraat vencanica od maticno nikade od crkva ne e vo pravo nikoj koj e zamesan vo ovaa zbrka si ima mnogu losi strani a dobri samo kaj mmuser posted image e sega jas ova go svakam kako mm da ne odi so drugi i da me izneveruva ke mu ponudam moja drugarka barem ke znam kade e i so kogo a psiha nema li da te maa alo bre jas kosmari ke imam i aj objasnete mi so hristijanstvoto ?
e si ja poznavas verata. koga ja bev hristijanka pred 8 godini si ja poznavav verata

a i drugo ovaa nezakonskata zena u esvalerka na koja ja zadovoluva i dava pari odi kaj nea spie taka da ova ne mi nisto novo ima mnogu takvi slucaevi samo sto sega se e priznato vo ovoj slucaj verata go dozvoluva i vo red e ?

vidi ivonicka trgnuvas i razmisluvas od nas aspekt, no kaj niv rabotite se poinaku postaveni
svalerka drugata ne mu e bidejki toj so nea ke ima i deca, koi ke gi priznae, ke im bide tatko, ke gi izdrzava i ke im obezbedi nasledstvo, bez ogled na nasiot zakon
svalerka drugata ne mu e bidejki taa ne e slobodna zena da pravi sto saka, da se omazi so drug maz, da ima deca so drug tuku se ocekuva da bide verna odana i potcineta na ovoj eden koj go deli so druga
ostvaruvanjeto na bracna zaednica ne e samo vo list hartija tuku vo obvrskite i pravata sto partnerite si gi nametnuvaat edni na drugi
inaku ne veruvam deka vo mk imaat problem so drzavata i so zakonot, so ogled na toa kako ni funkcionira drzavniot aparat, a posebno sto brakovite se na verska osnova verojatno i ne postoi nacin da se dokaze poligamija

Непосредна врска до пораките: 93
2.1.2013 1:39:49   
Ummu_Ajna
pa bas taka aj neka dokaze nekoj deka sum mu zena od drzaven aspekt kazuvam. aj drzavsts neka dokaze i za drugata
ne moze da se dokaze, od kaj znaat tie sto sme nie nadvor od privaten zivot, ili da zabranat. eve eden primer neli vo francija i ceska i vo uste nekoj dravi se zabrani burkata? epa tuka ne moze zasto vo sekoj kos vo vlada i parlament vladee nekoj musiiman, zatoa druga rabota imam drugarka vi francija na javnost ne smee da izleze so burka i kalo go pokriva liceto? zima samija normalno ja vrzuva i stas medicinska maska medto burka a medicinskata maska ne e vo clenot na Zakonot za zabrana i taka iskaca. znaci i ova vencana zena moze da imas samo edna a ne i poveke a van zakon moze da se ima 2,3,4 kako mm dve so ima. sega moze da zeme uste dve primer edna zakonska 3 islamski zeni, za edna moze da se dokaze zakonski no ne i deugite tri. zasto nema dokaz za toa. taka da drzavsta nie divitus ne se znae koj jade koj pije.

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 94
2.1.2013 2:21:45   
maksima3
a moze li da ni kazes od kaj si mislam kaj si rodena i kade si izrasnata. i kako toa velis predhodno si bila hristijanka koga tatkoti ti bil musliman a jas kolko sto znam barem vo islamot decata odat so tatkoto.

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 95
2.1.2013 4:41:41   
Goddess*
a sheicite bre luge kako ziveatuser posted image ...neznam kako nekoi ovde se drznuvaat da osuduvaat tug zivotuser posted image ....aj da ne se povtoruvam so talisman i nikiuser posted image ..ama delumno se soglasuvam so niv...

(Одговор на членот maksima3)
Непосредна врска до пораките: 96
2.1.2013 8:56:57   
Luci

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna

vaka ke ti dadam edna preporaka jas ziveam vo gazi babi blisku jaka pasha
dzamijata u cair moze ima videno u spat nekoja rr dukani sto prodavast samik mantili parfemi knigi deckite site nosat dolga brada kratki pantaloni do gluzdi zenite im se pokrijeni do feredze sekoj takov sto ke sretnete ima po 2 3 zeni s nekoj po edna eden drugar na maz mi ima 4 zeni eve tuka komsij sme, kuka ima na 4 sprata i sekoja zena si ima svoj sprat so posebni vlezovi kako zgrada, ama sto e intresno mazot si ima svoja kuka i odi gi posetuva site zeni kako ide po islamski red im napravil kuka na zenite. veruvajte deka se ljubomorni ama sekor sabajle kafe si pijeme i tie megu sebe si pijat kafe i sa gi vidite ke recete ovie ne znaat sto e ljubomora kako sestri da se a be zeni na
eden maz. sakav da kazam preku 40 drugarki sto imam mazite bivni imaat i druga zena. imam drugarki sto sakale da se samoubijat so tableti Od ljubomora.

По правило на исламот дозволено е да имаш до 7 жени но тоа да бидат жени вдовици без разлика на годините, со цел да им помогнеш на нив и на децата за да не останат на улица или пак девојки повозрасни не мажени, исклучиво во договор со сопругата! Инаку ова потцртаното, зборуваш за Сејфула? Ако е за него тогаш знаеш и дека тоа не е исламски, туку земал девојчиња што имаат по 18 години за к.. ќеиф. А што се однесува до Вашиот пророк Мухамед, зошто тој не земал младо девојче од 18-20 год. туку напротив неговата прва жена била многу постара од него и имала 40 години?

Рани куче да те лае!!!

Непосредна врска до пораките: 97
2.1.2013 8:58:11   
deluxe
Dobro utro na site!!!!!!!!!!!!! ova bigamijava e golema glavobolka za mazot ,toj so 1 edvaj na kraj izleguva pa ne so 2 user posted image user posted image .mnoogu sum protiv,nikogas toa nema da go dozvolam ,iako kaj nas Hristijanite niti Bog ne go dozvoluva.no mislam deka i kaj m uslimanite toa gubi od "moda" .imam drugarka od turcija i imame razgovarano so nea za ova i taa vika nema sansi skoro nikoj tamu nema poveke zeni,toa e ostanato kaj arabskite zemji,i toa kaj pobogatite seici,znaci ne sekoj moze toj luksuz da go dozvoli (so znaci samo sultan Sulejman imal poke zeni,a nekoj nego izgleda mnoogu go gleda hehehhehehehehe user posted image user posted image i stvarno ne veruvam deka nekoj vo denesno vreme ima 2 zeni,pa kolku saka neka e vernik toa e spored mene goolema laga Izvinete sto taka pisuvam ama taka e!!!!!!!!!!!!pozzz i Srekni prazniciuser posted image user posted image

(Одговор на членот Goddess*)
Непосредна врска до пораките: 98
   RE: Полигамија
2.1.2013 9:07:15   
Pepelaska *
Od mnogu raboti od temava a i od nekoi koi sum gi videla vo moja blizina, nekoi raboti se pravat samo za pari i za nisto drugo.
Samo ne mi e jasno koj go pravi toa od srce oti taka saka , a koj od materijalni pobudi a se vadi na verski raboti.
Ama sekoj si ima pravo na svoj zivot, moze da diskutirame do beskraj, dzabe e.

< Поракaта ја уредил Andriance RR -- 2.1.2013 14:26:39 >

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот deluxe)
Непосредна врска до пораките: 99
   RE: Полигамија
2.1.2013 9:45:38   
kremco
Zdravo,gledam temava aktuelna user posted image
I jas sum muslimanka ama mnogu od ovie obicai se kaj nas ukinati,uste vo bosnjackite knigi imam citano deka nasite zeni imaat pravo na obrazovanie,rabota i deka se obleceni normalno (bez navreda) mislam ne nosat site samija kako sto nalaga verata imame i sloboda kako poedinci.
A sto se odnesuva do poligamijata VOOPSTO NEMA SLUCAI kaj nas vo familija so kolena nanazad.
Iako jas sosema gi razbiram tie lugje sto kje se odlucat na takvo nesto,kuranot nalaga taka i toa ti e navika na ziveenje.
Samo edno sum ubedena,deka ljubomorata e najgolemiot problem od zenska strana sekako ako go saka svojot soprug,imeno imavme eden poznanik na moite uste od pamtivek i toa sto imal dve zeni bilo bas pekol za ziveenje na negovite deca,imaat zboruvano negovite kako koga kje vlezel vo soba so ednata drugata placejki tropala,i taka sceni i omraza imalo premnogu.
Ma da veruvam deka ima i normalni odnosi vo poligamijata.

Ama moe licno mislenje e koj faktor e pa mazot da ima 2,3,4?? zosto e toj podobar od mene da ja trpam taa bolka koja TOGAS znam deka postoi?
ej na zena ne i e seedno so bivsa devojka,zena da se sostane a ne pa da spie so druga.
Ne bi sakala da go delam edna sekunda so druga i toa bi me omalovazilo(bez navreda toa e samo moe mislenje)

Inaku interesno e da slusas za ova ...

< Поракaта ја уредил Andriance RR -- 2.1.2013 14:26:57 >

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 100
Страница:   <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Сцена на раѓање или бејбиситерка
пеперутка16

Дали повеќе би сакале да го запишете вашето дете во дневен престој или да ангажирате бебиситерка?