Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (13.1.2015 23:57:25)
|
Zdravo trudnici mili. I jas da vi se javam do moite patesestvija na ova trudnicko pole ... Vo sabotata pravev krvna slika i urina, leukociti vo urina pokaceni. Si velev ajde vo ponedelnik ke pravam urinokultura a vo vtornik imav zakazano kaj maticna redovna kontola. No, vo sabotata nokta mi pocna bolki vo dolniot del od stomakot, vo predelot na besikata, i vo nedela popladne bolkite tolku mi se intenziviraa sto ne mozev da odam bukvalno. Ne znaev sto da napravam, se javiv na ginekologot sto odam privatno kaj nea tuka, taa na rabota vo bolnica i mi veli da doagjam itno vo bolnica, kje me cekala edna doktorka. Stignuvam tamu, na eho me gleda, nastinata sum bila, pretpostavuva mocniot meur, ama gleda i nekoj kontrakciski prsten, pa da sum ostanala vo bolnica najdobro bilo. I taka jas ziva isprepadana sto da pravam, ostanuvam. tamu mi davaat infuzija so spazmeks, analgin, apaurin, tokoliza (duri i toa za slucaj za protiv kontrakcii), cepcinja protiv bolovi od koi bev ko drogirana, mi se vrtese vo glava, vo megjuvreme stiga rezultat od urina kon kazuva masa leukociti i na set_o toa mi go vklucuvaat i antibiotikot, nekoj nevakson. Ostanav dve nokji vo bolnica, denes izlegov so dijagnoza cistitis (vospalenie na mocniot meur), nakljukaa me antibiotici a ne mi nitu napravija urinokultura). Terapija: cefaleksin. Vecerva otidov kaj maticna koja mi kazaa deka set_a taa terapija se davala pred dvaeset_ godini i deka nema steta po bebeto, ama nema ni nesto polza Kje pocekam nekoj den da se iscistam od antibiotikot pa kje pravam urinokultura pa togas kje vidime dali da vklucime antibiotik (taa pak prokomentira: Boze, koj se uste dava cefaleksin. E ajde de) So bebeto e se vo red, so kerkickata :)), nema kontrakciski prsten, se e uredno, ama ete jas se izvadiv od koza. Ovo vo bolnica da odes, gotovo, kje te naklukat so se ko da umires. Ama poradi bolkata koja ne mi bese poznata bitno mi bese samo nekade da stignam. Pak najbitno ja nemam bolkata i so bebeto e vo red se. Drugo mi objasni maticna deka trudnici cesto imaat cistitis i deka da, bolno e, ama koga me zirna na eho se cudese zosto potreba od cefaleksinot koga na nea se i izgledalo dobro. I taka sto gledat tie nemam pojma, me mrzese da prasuvam vekje. Malku bev podolga ama ne mozev poinaku da raskazam. Bitno begav od tetovskata bolnica, taa pak me strefi, ajde uste edno iskustvo plus, ama da se nestrucni i zaostanati, ne se usovrsuva i doobrazuva kadarot i toa e. Ne e lose osobljeto, ljubezni se, ama veruvajte mi deka dve sestri najmalku vidov sto ne znaat kanila da stavat. Bukvalno! [sm=smiley5.gif] Mihaela mila, odi na vtoro mislenje, ne dozvoluvaj da te zagrizuva toa i tie prikazni ona videla nesto, nekoj otvor . Pa trebase podobro da vidi. Ah me vadat od takt vekje doktorite [sm=hudicek1.gif]
|
|
|
|