RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

LoveableMe RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 14:31:08)

tea88, битно е поминало, сега си добро, те [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

Hopeful RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 14:41:23)

Стварно не ми се верува како се однесуваат докториве со нас, посебно матични и се што е на државно. Па кај им е одговорноста бре, не сме само ние во прашање, туку и за бебиња се работи!!! Ова е стварно за тужење, немам зборови.

Инаку, Теа88, важно се виде на време и важно помина, па сега дома на одмарање, да можат бебушки мирно и убаво да си растат [sm=smiley1.gif] Можам да замислам како ти било, но важно се реши. И јас мислам да продолжиш во Плодност, сепак, што е сигурно, сигурно е.

kika*mika, има повеќе од една година поминато од папот, така што обавезно направи нов. Со среќа [sm=smiley1.gif]

Јас се обидувам да внимавам на внес на вода и сол, но ионака сум склона на задржување течности, така што можам да замислам сега што ми се случува со телото [sm=smiley36.gif] Секое лето си имам потечени глуждови, ама ова сега е невидено. Ништо, тоа е [sm=smiley1.gif]

Melanija RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 14:59:20)

tea88 добро е што добро се завршило,сега многу одмарање.

Hopeful ина тема Отеченост во бременоста може нешто ќе ти користи, и не ти ја знам историјата но штом имаш отоци проери крвен притисок и ако се зголеми прашај го докторот не е неважно да се отекува.Не е страшно но може треба да испиташ протеини,албумини и сл.

tea 88 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 21:10:26)

Devojki fala vi na site za podrskata mnogu mi znaci. Jas dobra sum nemam bolki , miruvam samo do wc stanuvam i voda da si zemam. Sega mi se vraka filmot i deka tie stvrdnuvajnata i pustanje na stomakot bile sigurno kontrakcii samo jas ne znaev mislev deka pocnav porano da gi osekam bebuskite. Da otidev togas koga pocnaa moze drugo ke bese. A i toa kako ligav iscedok kako kafeav potoa proziren moze da bilo mukozniot cep. Lele neznam samo razmisluvam citam i uste mi e strav za ponatamu. Pak na nekoi mesta mi e potvrd stomakot odvreme navreme samo ne osekam kako prethodno kako steganje i pustanje tuku na dopir samo. Vas vaka vi e potvrd na nekoi mesta ponekogas?

Mihaela 2010 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 21:20:21)

Tea ne te razbiram kako potvrd stomakot???
Ima periodi koga na nekoi mesta odnosno podole kaj papokot mi e tvrd stomakot ama toa e bebeto, si go osekjam kako i koga se pomestuva.

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 21:30:49)

Tea, bas mi e zal za toa sto pomina, ama bitno e sega ona pred tebe, ne ona zad tebe. Bebuskite se dobri, ti si dobra, toa e najbitno, fala na Bog. Vo ovakvi slucaevi mojot sovet ti e da se drzis do doktorot koj e strucen i vo koj imas doverba, do samiot kraj.
Ako ti se stvrdnuva stomakot na edno mesto, i go cuvstvuvas tvrd kako topce da e ispod, toa e bebe.
Ako celiot stomak ti e tvrd ili ti se stegne/stvrdnuva toa se kontrakcii.
Mislam nekade od 4.mesec veke mozat da ze pojavuvaat lazni kontrakcii tzv. Brekston Hiksovi kontrakcii i toa ne e strasno. Vsusnost se pojavuvaat uste porano, ama od togas nekade zenata moze da gi pocustvuva.
Obicno traat 30-60sekundi i obicno ne se bolni, tie se neredovni kontrakci na muskulite, dodeka vistinski kontrakcii se sekogas so redovan interval.

I mene na posledniot prevled msticna mi kazaa deka mi e malku tvrd stomak, ama nisto zagrizuvacki, verovatno zatoa mi prepisa i magnezium.
Pretpostavuvam i ti pies magnezium. Drugo osven odmaranje i pozitivna misla nema.

tea 88 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 21:55:37)

Bas taka custvuvam pod papokot na nekoi mesta mi se stvrdnuva stomakot i ne go sekavam toa tuku na dopir zasto celo vreme samo se fakam za stomakot. A isto i kako topce ima koga ke se stvrdne ne sekogas go napipuvam ama koga ke mi se stvrdne 80% e tuka i topceto. A nemam bas pocustvuvano cel stomak da mi e tvrd.
A za tie laznite kontrakcii ne mi e rano nekako? sepak sega vlegov vo 18 ned. I ne se dobiva terapija za niv sepak se kontrakcii?

lukajana RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 22:06:56)

Tea топчето е бебе,и кај мене така се познаваше,како растат така и топчето ке се зголемува.Јас кога лежев на грб се правеше цела топка што личеше на газе од бебе.А за лажните контракции нема лекови само магнезиум и мирување и ке си ги износиш до крај не се секирај.Само редовни контроли кај доктор на кој му веруваш и многу одмор.позз

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 22:08:20)

Ne mila, nema terapija, toa e ednostavno priroden proces, priprema za porod, i tie ne se opasni za bebeto. Bebeto moze da gi osekja, ama kako blaga masaza mu doagjat.
Se javuvaat i porano, ama zenata moze da gi pocustvuva veke vo 20 nedela, gore - dole.
Razlikata e sto e toa stvrdnuvanje koe doagja od samiot stomak, od vnatresnosta, a pravi kontrakcii pocnuvaat od dolu od matkata, pa se sirat na celiot stomak.

Sega ne znam kolku me razbiras, ne se sega opteretuvaj so toa od kade ti doagja stvrdnuvanje, sepak kaj tebe sigurno se toa bebinjata, pa ti imas dve!
Dovolno e edno da se namesti taka kon predniot del pa da osekjas bas stvrdnatost na bilo koj del. Pokasno koga kje se pogolemi bebinjata kje mozes tocno da znaes sto e, bidejki kje ti go ispupcat stomakot. [sm=smiley1.gif]

Melanija RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (16.1.2015 23:19:18)

tea 88 тоа што ти објасни Bethany се лажни контракции и убаво ти опишамако те интересира повеќе има тема за нив ТУКА

gina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (17.1.2015 16:05:16)

tea 88 dusicke [sm=smiley31.gif] mnogi mi zal za seto toa sto ti se slucilo sega odmaraj se i misli pozitivno a stomakot i mene na nekoi mesta mi e tvrd ama izgleda od frahiparinot mi e kade sto se bockam

e sega i jas da pisam za mojov problem sto go imam odamna od pred dvevtri godini koga go pravev togas ivf i posle toa mi otece levoto kolenoi imav bolki koga go snimav me prasaa dali sum zemala hormonska terapija im kazav da i mi rekoa moze da e toa i koga pojdov na ortoped mi rece nemoze da e od terapijata so snimkata bese ok piev lekarstva mastovi i nisto ne mi pomogna i ne odev poveke na bonica i samo od sebe po nekoe vreme mi pomina letoska mi otevce od premora i za nekolku dena mi pomina i eve sega ima poveke od mesec dena si mi otece pak i uste e takvo mi tezi nemozam da go svitkam pojdov kaj opstiot maticen mi dade samo oblogi da redam so acidi borici mi prepisa mast pa posle mi se javi mi rece ne e koristi ti nesmees samo toa stavaj i eve od nisto ne mi pominuva si vikam da ne od terapijta za ivf sto e primav se plasam nesto da ne mi se iskoplicira da ne mi napravi problem tolku imame strucni doktori da mi pomognat

kapina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 11:19:23)

odi na ortoped za kolenoto

tea 88 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 17:05:17)

Gina a zasto ne otides na ortoped vo Sistina ili barem na tel javi se i objasni mu kako ti e ako ti rece da otides ke pojdes. Sigurno i sega ne e nesto seriozno tuku od promenite na hormoni vo teloto od bremenosta ama sepak sovet so ortoped.
Jas miruvam samo wc i tolku. Imam povremeni kontrakcii kako da mi se stvrdnuva stomakot na odredeno mesto i kako topce se pravi. Pominuva za nekolku sekundi ama sepak dobiv terapija za kontrakciite.pa ke vidam kako ke bide ke vi pisam.

jasmina 25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 19:14:12)

tea se ke bidi vo red ne se sekiraj a sto terapija ti dade za kontrakciite?

tea 88 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 19:56:42)

Za kontrakciite prvo mi dadoa indometacin cepcinja. Od niv ne mi pominaa i povtorno se slusnav so maticmata i mi dade ginipral. Sega se napiv edno pa ke vidam. Kako sto citav po srpski, hrvatski forumi sekogas posle serklaz zaradi rizik od kontrakcii se dava tokoliza ili lekovi kako na pr ginipral. Duri i tie sto nemaat praveno serklaz a imaat kontrakcii isto se davaat.ovie lekovi. Se nadevam ke mi pomimat ova kontrakcive. A toa kako topce sto se javuvalo pri stvrdnuvanje na stomakot toa bilo grcenje na matkata.

Malecka23 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 20:08:27)

So prvata bremenost imav kontrakcii vo 27ma nedela.Piev ginipral ama zaedno so bverapamil zasto znaele da pravat tahikardija.So miruvanje i terapijata super si isterav do kraj.Ne se sekiraj samo sledi preporaki od dok i ke bide se ok

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 20:08:49)

Ginipralot imam citano deka e isfrlen (zabranet) od upotreba. Vo Srbija mislam go nema vekje. Znaci tuka uste go ima...
Stvrdnuvanje na cel stomak se kontrakcii a ne na eden del samo. Jas mozam da pocustvuvam razlikata sega.

Malecka23 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 20:12:02)

Da Bethany ginipralot demek ne go preporacuvaat ama ne se zabraneti samo radi tahikardijata sto ja predizvikuvaat a so toa i nesonica i red dr rab.Zatoa mene maticnata togas mi ja dade so verapamil i super pominal bez nikakov nus efekt.A deka se efektivni nema zbor

tea 88 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 21:04:50)

Citav deka poveke ne se koristat , bile stetni. Sega se davalo tokoliza venski. Ama mene mi rekoa deka e rano za tokoliza zasto nemam receptori, od 24 ned mozelo. Ama barem nekoe vreme da gi popijam da mi se smirat kontrakciite od serklazot pa ako navistina se stetni nema da gi zemam ke pobaram tokoliza.
Malecka23 koja doza piese i po kolku vreme oseti deka ti pominaa kontrakciite?
inaku i jas zemam zaedno so niv verapamil.

Malecka23 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 21:24:42)

IC ne se sekavam da ne te izlazam toa bese pred 2.5godini.Ama rezultatite mn brzo gi osetiv.\zborovite na mojata maticna bea deka ova e star i siguren lek deka pomaga za da se sprecat kontrakciite.Jas imav mnogu.Mislam deka ako ne se lazam edna nedela li gi piev ili 10dena.POsle toa bev navistina super.Bebe odlicno jas bez kontrakcii i terav do skoro 40g.n koga s eporodiv.Taka da od licno iskustvo mene mnogu mi pomognaa

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 21:38:07)

A jas sega koga zaglaviv bolnica so bolki mi dadoa i edna infuzija tokoliza, demek 18 nedela sum, mozela sum da primam [sm=zmeden.gif]
Inaku tokolizata najverovatno ne e prakticna za primena osven ako ne lezis vo bolnica. Taa se pusta da tece epteeen bavno, kapka po kapka, da istekuva poleka vo tekot na 12 saati ili 24 duri. Isto poradi tahikardii, glavobolki i sl. Taka mi kazaa vo bolnica.

tea 88 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (18.1.2015 22:09:39)

Se dava tokoliza po potreba a moze i da treba nekolku sistemi zavisno od bolkite pa.zatoa gi zadrzuvaat vo bolnica. A mene mi rekoa sega ne se davalo tokoliza demen rano e uste nemam receptori. Pa kontrakciite po serklazot se zacestuvaat i treba da se dade nesto. Isto e i so amniocinteza, posle nea postoi opasnost od kontrakcii i davaat tokoliza, pa i taa se pravi 17,18 ned kako deluva tamu.

kapina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (19.1.2015 0:14:54)

i sestra mi gi piese verapamil i ginapril nekade vo 8 mi mesec i odmaranje i rekoa togas znam nego mene nesto drugo me maci ciklusot mi kasne ova treba da bide veke vtor ciklus po ivf i treba da e normalen otkako sum mazena veke 10 god mi se nema sluceno takvo nesto kasne veke 3 dena neznam koga da napravam test za bremenost nemam simptomi za bremenost uopste kako koga bev bremena prethodno samo sum mnogu poduena

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (19.1.2015 11:28:56)

Kapina, sto da ti kazeme nie, zemi napravi si test, daj Boze da e pozitiven, patem pisuvas vo pogresna tema :)

Jas da se pozalim, eve tikerot kazuva 18+6 sum, a mene poslednite denovi pak mi se vratija macninite. [sm=smiley13.gif]
Ne povrakjam, ama mi e tesko i mi se gadi i me nervira cuvstvoto.
Stvarno se cudam od kade toa pak, a bas ne jadam mnogu, nitu kolicinski nitu precesto.

Hopeful kade e?

jasmina 25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II [chat] (19.1.2015 11:56:53)

bethani i mene vo posledno vreme kako da mi se gadi no samo navecer isto i na pocetokot macinite gi imav samo navecer...ne znam stoo moze da bide sum citala deka mozat da se vratat vo tretoto tromesecie jas sum 24 nedela...ne mi se veruva da e nesto loso prasaj si go maticniot najdobro...poz

Страница: <<   < Претходна страница  37 38 [39] 40 41   Следна страница >   >>