RE: Вештачко оплодување V дел (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (15.7.2014 22:20:38)

A inaku da ke gi primas ovie lekovi I po et I vo bremenosta ke gi primas jas uste sega si go spremam organizamot za bremenost so pienje na vitaminI I jadenje na brazilski orevcinja med maticen mlec pijam aronija jadam sveza

stefanie -> RE: Вештачко оплодување V дел (15.7.2014 22:56:21)

vesnik milo mi e sto pomina dobro, sega utre e na mene red [sm=smiley19.gif] malku sum ispanicena, vecerva sigurno nema da sklopam oko.. utre ke mi bidi vtora narkoza edna imam za laparoskopija na koja pominav super, no sigurno i sega kako togas ke mu pojdam so placenje [sm=smiley36.gif]

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (15.7.2014 23:08:51)

ajde nisto nema da ti e stefanie ne se plasi jas imam 4 primeno narkozi

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (16.7.2014 9:12:38)

mery, оди на доктор да видиш зошто ти доцни, да видите дали има бременост, ако нема, да прекинеш со дабростонот, па ќе добиеш. Пиши што ќе направиш. Весник, супер вести[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif], пиши кога трансфер, нормално е да имаш пецкања и болки од пункцијата.

Stefanie, можеш ако не сакаш со анестезиај да им кажеш, не е проблем, само треба да стегнеш заби кога ќе ти ги боцкаат јајниците.[sm=smiley1.gif] Пиши како ќе поминеш. Кај кој доктор си? Позз

skriena -> RE: Вештачко оплодување V дел (16.7.2014 12:59:00)

zdravo devojcinja eve me i mene po malo zadocnuvanje ama opravdano bev malku na odmor da se podgotvam psihicki eve pominaja 2 meseci od operacija se cuvstvuvam ok samo neznam zosto menstrualniot ciklus malku mi e prodolzen poslem operacija sega utre odam vo sistina deseti den mi e od ciklus i da me spremat za vrakanje na zamrznati embrioni na priroden ciklus se nadevam deka ke bidi uspesno pozz do site na novite trudnici cestitki ubava i lesna bremenost a tebe vesnik prodolzisi da si gi zemas lekarstvata sto ti gi dale ne smenuvaj nisto na svoja raka i jas istite gi zemav pozzz

Anonimen -> RE: Вештачко оплодување V дел (16.7.2014 13:34:27)

a kako gi bockaat jajnicite, preku stomakot ili vaginalno? [sm=zmeden.gif]

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (16.7.2014 13:50:02)

skriena, ти посакуваме наскоро да ни пишеш за меше[sm=nosecka.gif].

Анонимен, ставаат нешто како пинцета во вагината и од таму одат до крај тенко е тоа и ги боцкаат јајниците. Ние имавме пријатели што правеа ИВФ (успешно по 3 пат[sm=smiley1.gif]) и таа ми кажа дека не се согласила да и стават анестезија и рече не боли многу, малку како штипење се чувствува и дека е среќна што не побарала анестезија, бидејќи се издржувало....е сега не знам, тоа е искуство на други...ако мислиш дека можеш да издржиш, немој со анестезија, позз...кај кој доктор си, кога ќе правиш пункција?

stefanie -> RE: Вештачко оплодување V дел (16.7.2014 16:43:09)

eve me i mene posle punkcija ziva zdrava [sm=smiley36.gif]

uste rano denes bev vo klinikata, prvo imav razgovor so aneseziolog, mi objasni se kako ke bidi, posle mi stavija vo vena za narkozata i za sekunda me snema.. za 20 min bev razbudena, malku mi se vrtese i posle pola sat me pustija doma

mi izvdija 18 od koi 13 bea zreli i utre cekam da mi se javat sto ke bidi

inace vo stranstvo sum, i neznam kako e mk ama tuka se odnesuvaat sprema pacientot kako sprema gospod.. sekogas ima nekoj do tebe ako nesto ti treba da te usluzi, da te soslusa.. vistina imav golem strav no posle razgovot i vnimanieto od doktorite i sestrite se custvuvav sigurno [sm=smiley31.gif]

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (16.7.2014 17:09:39)

I tuka e taka jas od taa strana nemozam da se poplacam od plodnost bitola od toa kolku mi obratija vnimanie greota e no

весник -> RE: Вештачко оплодување V дел (17.7.2014 9:15:25)

вчера прв пат ми се јави ембриологот и ми кажа дека од 10 ми се оплодиле 7 јајце клетки.еве денес чекам повторно повик.ми рече вчера дека најверојатно петок ќе биде трансферот.и како би дошло тоа,на кој ден ќе ми ги вратат??? пункцијата ми беше во вторникот,се смета тој ден или не??? ај пишете ми нешто за трансферот,велат полна бешика требало да имаш,колку полна,има предвидено колку вода да испиеш претходно???
Кринонот ги ставам,насабајле имам како леплива течност малку на гаќите,тврда столица...незнам што да правам...и лежењево после е цело време во хоризонтална положба или може со седење??? станувавте само за во вц??? и колку дена така????

lolla RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (17.7.2014 10:04:00)

весник, петок би ти бил трет ден, значи ке имаш трансфер на трети ден. Ајде со лесно и со среќа.

За тоа што се случува за време пред на и после трансфер разлистај ја темава 2-3 страни наназад неколку членки вклучително и јас имаме пишувано за тоа.

Ајде уште малку па тест...

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (17.7.2014 11:07:47)

Весник, дојде и тој ден супер. Во принцип секоја клиника треба да ти каже што да правиш пред трансфер, си имаат свои правила, но начелно еве во Систина на пример кај што правев јас, ми рекоа да не јадам ништо после 20.00 часот претходната вечер, да се напијам 1-чаша вода дома, а потоа испив уште една пред да ме стават во просторијата за трансфер...постапката трае кратко 10-тина минути, ти ги враќаат емрбионите, потоа те носат во соба цело време лежиш тие два саата и потоа си одиш дома.

Е по дома, има две недели исчекување, а за тоа имаме тема Важни совети кога сте во ИВФ, позз[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Karma -> RE: Вештачко оплодување V дел (17.7.2014 13:00:07)

vesnik здраво, постапката е многу едноставна и безболна, немој да се секираш...
ако стигнеш во болница и евентуално ти се одолжи трансферот ќе ти дозволат да се испразниш ако неможеш да издржиш и веднаш после трансферот ќе ти дозволат да се измокриш...
и немој да се замараш како е правилно, прави како што сметаш ти најдобро, јас првите три денови лежев постојано освен за тоалет и јадење, а потоа постепено почнав да се раздвижувам по дома и малку по надвор...
за столицата гледај деновиве супа со зеленчук која сигурно ќе ти регулира и секако суво и свежо овошје...

sasaiciko -> RE: Вештачко оплодување V дел (17.7.2014 13:44:29)

devojki bi sakala da ve prasam otkako ke se napravi transvetor kolku vreme se preporacuva da se legi i miruva?

lolla RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (17.7.2014 14:29:54)

sasaicko па за мирувањето некои клиники викаат три дена, некои еден ден, некои лежат строго две недели, некои пак уште истиот ден после лежењето во болница си се враќаат на секојдневни обврски. Јас конкретно лежев три дена (на враќање се возев дури со скроз легнато предно седиште) но станував за вц, јадев на маса, да излезам на балкон некоја минута и за туширање сите три денови. Третиот ден вечерта си се прошетавме со мм по улички.

весник, за столицата мислам сите патат, и јас ептен имав мака, 2-3 дена се измачив. мислам дека е комбинацијата од стрес, лежење, лекарства хормони итн па затоа е така. Јас пробав со сливи не ми помогнаа баш, пробав со лажица маслиново масло на гладно и не ми помогна. И на крај едно сабајле на гладно изедов една цела диња и тоа ми заврши работа, ама тешко е. Ајде со лесно нека е на трансферот, и мој совет е бешиката да не ви е препреполна тоа навистина ја прави постапката непријатна. Пола литар 2 саата пред е доволно, а не како мене, кафе и чај, и чаша вода за лековите и плус 500 мл.

Инаку, некој друг праша, јасуште ги пијам сите лекови, естрофем 3*2, аспирин1, кринон навечер и метформин 2*1. Ич не ми е мерак, ама така ми рекоа, така правам. За овој метформинов уште се чудам зашто ми го дадоа и зашто уште го пијам, ама нека не чува господ.

Се изнапишав, извинете за предолгиот пост, имајте сите убав ден

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (18.7.2014 9:12:43)

Vesnik i stefanie, srekjno, piset_e kako ke pominete na transfer. Drugite sto pravite, kako ste? Sasichko, koga pochnuvash so terapija?

*******2014*******
[sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif] АКТУЕЛНО[sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif]

07.06- macika4 - почеток со терапија
23.06 - весник - почеток со терапија
04.06 - lily98 - почеток со терапија

=========================
28.06 macika4 = пункција /02.07= ET
06.07 marina111= пункција /09.07= ET
07.07 lily98 = пункција /10.07= ET
15.07 весник= пункција /18.07= ET
16.07 stefanie= пункција /19.07= ET

[sm=nosecka.gif]ИСЧЕКУВАЛКИ[sm=nosecka.gif]
15.07 macika4 = ТЕСТ
22.07 marina111 = ТЕСТ
23.07 lily98 = ТЕСТ
01.08 весник= ТЕСТ
03.08 stefanie= ТЕСТ

=========================

ПОДДРШКА
[img]http://s.rimg.info/b2f7df1390160efd03076835d4d3e16c.gif[/img]

firenca didi, Adelle,gina,Bogdancanka RR, koki12, skopjance, mimiiiiiiiiiiiii, taci14 ,Herco, trust, kapina, cacim, babyhope, LoveableMe RR, I LOVE, baby77, Anna78, kate.., dzvezda, bubble, SOLE, butterfly00, snekki, milasteve, almushka, Yaya,skriena, brm_bm, mery
=====================

2014 година
nataly86 [sm=9nebesa.gif] Lina*[sm=9nebesa.gif] Каrma[sm=9nebesa.gif] biljana87[sm=9nebesa.gif] Anonimen[sm=9nebesa.gif] babylove**[sm=9nebesa.gif] avgustina2 [sm=9nebesa.gif] Kolacence [sm=9nebesa.gif] fragolina [sm=9nebesa.gif] lolla [sm=9nebesa.gif] mesecina83 [sm=9nebesa.gif]

весник -> RE: Вештачко оплодување V дел (19.7.2014 10:09:30)

еве како поминав,закажано во 11,скоро и точно ме повикаа.па две инекции во бут,никој не ги спомна од вас,една прогестерон и една дијазепам.ми вратија 2 ембриони,трансферот помина одлично,така рече докторот.замрзнав 5 ембриони кој биле одлични,така рече ембриологот.и сега неможам да лежам по дома,си станувам во вц,па за јадење,па мало прошетување по дома.ми дозволија скоро се,освен качувбање по скали,конзумирање на шеќери итн.е вчера направив една глупост,ја заборавив кринон вагиналетата и ја ставив дури кај 6 сабајле кога се разбудив и ми текна,ама сега што ќе се нервирам,ако треба да биди,ќе биди...поздрав до сите!

lolla RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (19.7.2014 10:16:32)

весник, ајде среќно, лежењето нема врскка со успехот. Во ремедика мене не ми ставија инекција дијазепам, мада знам во странство препорачуваат некако в релаксант за матката пред се. А за кринонот ич не се секирај, тој е прогестерон, и веќе си примила добра доза при трансферот и плус уште е многу рано да ти треба во огромни дози. Мене после трансферот ми ставија таблетка прогестрон која нормално пола беше истечена на чаршавот кога станав после лежењето таму. Сега пиј мноооогу вода, електролити и протеинска исхрана. Со среќа.

весник -> RE: Вештачко оплодување V дел (19.7.2014 20:48:07)

Lolla ти препорача некој елњктролити мислиш на хумана.Јас еве лежам те на грб те на страна на колк.по малку станувам оти само ми се јади и само накај кујната движам.Инаку ја чувствувам матката како потечена.ко натежната.и друго да ви кажам во систина не ми препорачаа да правам домашен тест за бременост туку само прекѕ крв.било многу раноо тестот да покажи и најчесто тука сме грешеле создавајќи му шок на организмот.

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (19.7.2014 22:10:07)

Da vo pravo se lekarite vesnikdrugo sakav da te prasam kolku vreme cekase za pregled otkako zakaza za kaj dr lazarevski te prasuvam oti jas cekam da mi stigne vaucerot I da zakazam za kaj nego

весник -> RE: Вештачко оплодување V дел (19.7.2014 23:55:11)

Можеби еден месец чекав.ама ти закажи си уште од сега оти цел август ќе бидел на одмор.јас сум презадоволна од него и воопшто од цел тим во систина.

stefanie -> RE: Вештачко оплодување V дел (20.7.2014 12:57:02)

pominav super na transferot, ne se ni sekava nesto .. mi vratija dva embrioni, postapkata bese se na se 10 min i mi rece deka mozam da si odam.. znaci nema lezenje, nema nisto.. i drugite so bea pred mene gi pustaa odma.. malku mi e sube deka site vie lezite posle sat dva.. mu spomnav na doktorot toj rece nema vrska toa, mozes slobodno da prodolzis kako do sega, samo ne mnogu napreganje, tesko krevanje, alkohol i cigari. inace i vcera i deneska lezam doma, stanvam mlaku da se razdrmam.. ke vidam uste utre taka pa posle ke si prodolzam malku da setam i nadvor..

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (20.7.2014 13:49:39)

Stefanie kade go pravese invitroto

skriena -> RE: Вештачко оплодување V дел (20.7.2014 14:45:31)

zenski kako ste denes jas bev kaj lazarevski i mi vika se si e ok i utre ke trebase da odam pak da mi meri endometrium ama nisto mi izleze eserihija koli vo mokraca i sega mi go odlozi invitroto za drugiot ciklus ako go fatam vo avgust posto ke bidi na odmor ako ne septemvri pukam od nervi ama toa e nema sto da se pravi sega sum na terapija pa boze moj podobro se da si bide cisto pozz[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (20.7.2014 14:49:12)

Skriena pij2 nedeli vit c nasabajle na gladno caj od brusnica uvincaj 5 dena I navecer po malku luk jadi I ke se sredi eserihijata

Страница: <<   < Претходна страница  69 70 [71] 72 73   Следна страница >   >>