Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
apsolutno ne treba naednas. Inaku dali e rano za meso ili ne, ne zavisi samo od kolku meseci ima, tuku sto jadete do sega i dali voopsto jadete nesto drugo... Jas porano pocnav so zelencuk, a vo vodata kade sto se varelo meso gi pasirav kompirite i morkovite. Taka da se sretnale so mesoto porano.
mislam deka zelencuk i meso treba da se vovede pred 8 meseci, zelencukot porano za da go naviknat vkusot, zatoa sto podocna ke im bide povkusna fruktozata od ovosjeto i pogolemi se sansite da se ima problemi so jadenje-nejadenje...
< Поракaта ја уредил виктори -- 25.4.2011 14:12:11 >
Исто и Филип! Ние ручавме и тој седеше со нас на маса на неговото столче, го гледа татко му како јаде без да трепне. И му дадов да проба и бараше уште, му се бендиса. Само од павлаката јадеше, ама имаше и лукче.
Ние најпосле почнуваме со дохрана. Само еден совет ако може да ми дадете, дали да почнам со цедено јаболче- како сокче (да го помешам со вода или со АД млеко), или да го сварам и да дадам од водичката???
Jas mu davam taratur odkako izlegoa krstavicive mnogu saka samo mu ja seckam krstavickata positno bebe82 svari ja jabolkata samo da omekne izblendiraj ja i stavi malku od vodickata nekolku kapki da dojde kako kupena kasa
ние пред некој ден направивме 6 месеци и само по малку овошје и давам по еднаш или двапати на ден, другото ни е доење, сакав и со зеленчук сега да почнам но примивме вакцина и се јавувале некои алергиски реакции па ни рече педијатарот да почекаме 10тина дена, и овошјево некако со сила ни е освен банана што сака, мислам дека има време се ќе проба и затоа не форсирам се наеднаш, а инаку од 6 месеци и месо му давале да јадат, нели е рано малку за месо?
Јас со месо почнав некаде од 6 и пол мислам, можеш да почнеш најпрво со месни супи, а потоа по малку и месо и тоа пилешко, стек на пример варен со зеленчук, па блендирано се разбира. Ако мислиш дека е рано можеш да почекаш уште недела до две, ама не е баш рано за месо.
Надежна, не разбирам што сакаш да прашаш. Млечните каши во секој случај се оброк, и тие повеќе заситуваат од овошна каша. Тие од ХИП иако пишува дека се од праска / банана........ процентот на овошје во нив е многу мал.
ok, ok Svativ :) Kazete mi kolku otprilika bi trebalo edno 5, 5 mesecno bebe da jade? Damjan vaka prai pie mleko 180ml u 6 pa u 9 pak, pa u 12 jade okolu70 grama ovosna kasa i pie 70 ml sok pa u 15 pak mlwek9o okolu 190 ml pa mlecna kasa okoklu 80 grama + sok i mleko 180okolu 9-10
Кога ќе наполни 6 месеци, мислам дека можеш и една зеленчукова кашичка да му даваш на . Овошната давај ја порано, за да можеш зеленчуковата да ја даваш околу ручек. А за сочке јас помалку и давав на на таа возраст. По 60-70мл, ама еднаш на ден, и тоа не и давав секој ден сокче задолжително да пие. Може ќе почне и повеќе кашичка да ти јаде ако му даваш помалку сокче. Подобро после кашичката почни да му даваш вода или чајче отколку сок. А сокот измеѓу оброк.
Masala...Duri mislam deka toe e mnogu za 5,5 mesecno bebe. Mojot sin za dva dena ke polni 7 meseci i jade: 8h 120 ml mleko 11h 80g ovosna kasa 14h 120 mleko 18h 60g ovosna kasa 21h 150ml mleko ne pie ni voda ni sok Denes pocnav so rizolino i go jadese, ameso ne sum dala. Dali mislite deka treba da dodadm nesto vo ishranata?
Мислам дека исхрана само со млеко и овошје не е за 7 месечно бебе. Имаш мноооогу други работи кои може да ги јаде. Зеленчук, ориз, палента, јогурт... Може и со месо да почнеш. Ама прво воведи неколку вида зеленчук, да има со што да го мешаш месото. Прво со водичката во која се варело месо, па после и месо. КЛИК за повеќе информации околу месото. КЛИК една корисна статија за здрава исхрана.
Fala za odgovorot :) Pred da varam meso bi sakala da probam kupecka kasa so meso na hipp. Pa da vidam kako ke reagira. A neli vo mesoto ima gluten? NE sakam seuste da go davam. A isto mislam deka i palentata ima gluten a i jogurtot :(
бебенце те чекаме, не е рано за воведување глутен. Твоето бебе е големко, има 7 месеци. Мојов на 7 се јадеше. Од 5 му имам дадено глутен. Полека, полека, пробувај, воведувај се по малку.
а готовите кашички зеленукови со месо мене ми се одвратни, не ги користам воопшто. Мноооогу е поинаков вкусот дома ако го направиш. А овошни во тегла се уште користам, супер се.
AnnaMolly, malku sum skeptik i nesigurna vo sebe kako da mu podgotvam zelencukova kasa so meso doma (shame on me). Neko predlog/recept??? Epten histerisam koga stanuva zbor za ishrana: seuste sakam se perfektno da mi e sterilizirano i ne znam kako ke uspevam ponatamu vo toa :)
бебенце те чекаме, како јас да си се читам , и јас коако тебе до 7 месеци се мислев ова она да не му биде нешто,го кријам неговото тенџерџе што му готвам пошто си знаат да си сварат нешто другиве дома во него а јас сакам да е само за него го мијам со посебно сунѓерче , не си само ти значи а и не сум била само јас, освен што јас од 6 почнав и со зеленчук, јас кашички со месо му давам готови на ХИП пошто ми е страв , а и немам од каде да набавам сигурно проверено месо, па сега засега јаде готови малку ги топлам и си јаде, а да му направиш едноставно е миеш чистиш , вариш и пасираш, мешано секако со зеленчук
А инаку јас му давам по малку и јогурт, павлака, лепче, палента, абц,житарици, бисквити скоро се, моето ќе прави 8 месеци сега
odvratni se deka se bez sol,ete zatoa..a nesto sto na nas nema da ni e vkusno normalno nema ni na niv da im davame,, a za ovosnite bea super i jas mu gi zemav iako ne e loso i svezo [sekako letno vreme koga ima ]
od koga se voveduva kornfleks - pcenkarni snegulki i kade i kakvi kupuvate za vasite najmili ???? moeto ima 5,5 meseci i neznam dali mozam da vovedam zitarki vo ishranata...pred nekoj den jadese ovosna kasa so zitarki na hipp epten ja izbendisa, ama sakam i doma da mu pravam....iskustvo nekoj????
бебенце те чекаме, како јас да си се читам , и јас коако тебе до 7 месеци се мислев ова она да не му биде нешто,го кријам неговото тенџерџе што му готвам пошто си знаат да си сварат нешто другиве дома во него а јас сакам да е само за него го мијам со посебно сунѓерче
Е и јас го правев тоа, ама веќе не. Ништо нема да му биде ако јаде нешто зготвено во кое било тенџерче, па тие не се грозни, ние од нив јадеме! Нормално, си има свој пробор, чиниче, лажиче и слично, ама богами за тенџериња веќе не пазам толку.