Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Kerka mi e skoro 5 meseci i pred 1 nedela pocnavme so krema od oriz od Nounou. Gi probavme i Milupa i taa i se dopadna. No gledam da i davam od Nou nou i od Nestle bidejki ne se blagi :) Od 5,5 meseci ke zapocneme so ovosje , taka ni preporaca pedijatarot. Inaku si ja dojam po cel den , samo popladne jademe krema , ednas na den :) Isto taka so kremata prvpat i probavme voda i ne i se dopadna mnogu hehe
zdravo na site sakam da ve prasam koga ste im dali na vasite najmili da jadat celer,leka portokalova(bez luspa),gravce,moeto bebe ima 9 meseci i toa se uste ne sum probala pa dali e vreme vie sto mislite?
Целер уште од 5 месеци му давав, а леќа, грав, грашок и слични работи околу 7 месец и тоа сосе лушпа, само испасирани со вилушка. Филип од старт го учев на пасирана храна, не блендирана и иако немаше заби до 8,5 месеци и мали парченца месо џвакаше. Слободно дај леќа, големко е твоето :)
Ние денес на 4,5 месеци прв пат пиевме сокче од јаболко.Прво му дадов со лажичка ама го пљукаше(мм вика сигурно мисли дека се капки д3 кои ич не ги сака) ,ама после му ставив малку во шишенце и си пиеше без проблем .Планирам овие неколку недели само сокчиња,за од 5 и нешто месеци да почнеме со кашички.Докторката ми спомна дека можам да му давам и сок од слива,не е малку рано за сливата .И дали би можела да му правам во соковник или готово сокче да му купувам,денес видов дека има на хип...
Слива можеш да даваш од 4 месеци, ама има и други овошја кои можеш да ги дадеш пред сливата: круша, праска, кајсија, банана. Од сите овие можеш и дома да си направиш сокчиња, ама да биде овошјето термички обработено, и да биде сокот бистар, а не густи. А од 6 месеци може и од свежо овошје. Ова беа препораките на нашиот педијатар, и јас така и давав на Матеа
Фели под термички обработено се подразбира на пример праската сварена ли да е па после да ја ставам во соковник,така?А од бананата како би направила сокче или само кашичка можам .Еве овие два дена пиеме сокче од јаболко купечко од хип.И утре планирам исто да му дадам,па нареден ден нешто друго да му воведам.
Не е мое да се мешам ама морам да искометирам. Тука во Сло. ниден педијатар не советува на бебињата да им се дава сок, дали купечки или домашно направен- сметаат дека киселината од самото овошје е штетно за бебшките заби дури и кога сеуште не се излезени. Секогаш препорака е чај и само чај. Друго не ми се јасно што толку брзате со воведување на густа храна Но најверојатно секој си знае за себе.
Ние почнавме со морков на 5ипол месеци и тоа неколку лажички и така цела недела. Баш заради тоа што сте на цицање и бебето добро напредувам мислам дека не треба да брзате со храна. Ако веќе му даваш сок разредувај го со вода барем јас така правев и сеуште така правам. Во шишенце од 150мл. ставам 30мл сок останатото вода. Ова го практикувам 2-3 пати неделно не секој ден.
Натушке, јас сега се мислев, и ова со сокчињава грешка сум пишала , за кашички да е термички обработено = сварено, а за сокче, давав и од свежо овошје. Праската, на пр. на ситни парчиња, ја стегав низ цедалка, за да не останат парчиња, и така и давав сокче. А од банана, не знам, повеќе кашичка можеш да спремиш, а сок... Од банана можеш со лажиче да му гребиш, и така да му даваш по малце.
resen Dobredojde na Ringeraja, skoro site mamicki pocnuvaat so sok od jabolko , a mozes nekade posle 4 meseci iako se sovetuva deka do 6 meseci na bebeto ne mu e potrebno nisto osven majcino ili adaptirano mleko
Jas planiram da pocnam prv pat so kashicka od jabolko ama ne znam kolku kolicinski.Kako za prv pat kolku smeam da i dadam/Na sobna temperatura?Ne mi pie mnogu mleko (Hipp )a so lazicka si saka. Mi e strav za stolicata kako kje reagira na promena. Pa me interesira kolku da i dadam prviot pat?
Jas i davav 3dena po 3 laziki od edno ovoshe posle 3 dena od drugo i se taka posle zgolemuvav doza ona ke si pobara. a stolicata ke ja gledash kaj nas na pr od praska imashe zapek pa ne i davav praska ,ama veke nema zapek od praska samo togas koga pocnavme.
< Поракaта ја уредил kikicka -- 20.9.2011 10:51:44 >
Jas so moeto bebe zavrsiv na klinika na 3 meseci ...Imase proliv,i site analizi pokazuvaa deka se e vo red a prolivceto ne prestanuvase..Zavrsivme na klinika so infuzija i so niedna druga terapija...Edna doktorka od majka rodena me pusti doma i rece da kupam hipp kasicka od morkov i da probam da i davam..Lele lge dali veruvate deka deteto mi se opravi,a proliv imase skoro 2 nedeli i poveke...Od togas pocnav da si ja hranam..Kasickata od morkovi i se usladi mnogu..Postepeno pocnav da i davam i jabolka,pa banana i taka moeto dete jade kasicki od 3-3 ipol meseci... A prolivot ne znaeme od sto bese ( mozebi od ad mleko sto i go davav ednas-dvapati koga ne sakase da cica) Davajte kasicki solbodno ama umereno..malce po malce..Po edno lazice za pocetok i strogo samo morkov...ili jabolka
Zdravo mamici jas sum nova na forumov...Imam 5 mesecna kerkicka i sega sum vo dvoumenje so sto da pocnam da ja hranam...dali ovosje zelencuk zitarki..Ziveam vo Spanija od pred 1 mesec i tuka veke od 4 mesec ima kasicki so zelencuk i pilesko duri i za dobra nok....Jas vcera pocnav so ovosna kasicka od jabolko i dobro ja prifati...So sto da prodolzam,Koga vo tekot na denot i gi davavte ovosnite kasicki i od koga da vvedam zitarki oriz i pcenka?
macice Добредојде на Рингераја, во Македонија обично се почнува со овошје а како што имам читано секаде низ светот е различно некаде со зеленчук некаде со житарки( ориз).Воведување на дохрана се препорачува од 4 -6 месеци.Јас лично почнав на 5 и пол ама нели секој за себе си знае.Јас овошните секогаш му ги давав наутро како појадок а подоцна за ужинка.Прво како тебе јаболко банана слива па праска кајсија и така натаму.Од зеленчук морков,тиквица,компир.... Со ориз и пченка мислам дека почнав негде од 6 иако не содржат глутен ама мислам дека може да и дадеш по малку. Се надевам малку ти помогнав
macice, овошните кашичи обично се даваат наутро, за ручек зеленчук, а навечер млечна каша со житарици, ама секогаш кога ќе и воведуваш нов вкус, давај го наутро прво, за доколку има некоја реакција да можеш да видиш, а не навечер.
Добредојде на РР
Vi blagodaram na informaciite,samo ke mi treba uste edne sovet..Ja dojam kerkami nautro nekade okolu 8-9 pa i davam pola kasicka vo 11.Znaci cicanjeto go zamenuvame so obrok kasicka ili treba posle kasickata po nekoj pola saat da i davam da cica?
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.