RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 11:45:34)

jas sakam da mu ja dadam kako sokce procedeno vo sokovnik.....no neznam da ne e mnogu rano na 4 april ke polni 8 meseci no mozam i da pocekam ako e rano?
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Јас краставица (во таратур) прв и единствен пат му дадов да проба на 1 година, од тогаш не. Со оглед на тоа дека краставицата најголем дел е вода, мислам дека е безбедна за давање, само што мене ми е страв да не му залетне оти сепак е тврдичка.

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 11:51:47)

Zosto da mu davas kako sokce podpbro davaj mu neka si ja gricka taka ako ima zapcinja

Yummy Mammy -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 11:53:33)

Da, krastavicata e meka, moze da si ja dzvacka, baska ke go ladi na nepcata.

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 11:54:27)

Ивана, краставицата има минимална хранлива вредност. Не е неопходен производ. Ти смееш да му направиш сокче, ама подобро нека си пие од јаболче, крушка и друго овошје што има некаква хранлива вредност.
Според мене, тоа е исто како да му дадеш да пие обична вода.

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 11:56:10)

zapcinja imame dve koi stotuku zapocnaa da mu se pojavuvaat da grepkaat[sm=bravo.gif] i nema da moze da ja gricka[sm=smiley13.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Zosto da mu davas kako sokce podpbro davaj mu neka si ja gricka taka ako ima zapcinja

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 11:58:22)

ti blagodaram za odgovorite a mi tekna na krastavica kako za plus nesto vo meni [sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Ивана, краставицата има минимална хранлива вредност. Не е неопходен производ. Ти смееш да му направиш сокче, ама подобро нека си пие од јаболче, крушка и друго овошје што има некаква хранлива вредност.
Според мене, тоа е исто како да му дадеш да пие обична вода.

vezilka RR -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 12:00:05)

Јас баш го прашував педијатерот за тоа лани лето Никола тогаш имаше околу 8 месеци и ми реше можеш да ми даваш ама пакод друга страна краставицата нема баш некоја нутриционистичка вредност и подобро да му дадеш нешто покорисно.

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (30.3.2012 12:09:09)

e da od taa strana nemu mu odgovara nesto so pogolema vrednost bidejki mama saka da go popravi malku

vanessa30 -> RE: Прва нова храна на бебето (31.3.2012 13:57:49)

Mamicki, da ve prasam, od ponedelnik planiram da pocneme so zelencukovi kasicki osven morkov i kompir sto znam deka moze da mu davam na moeto 5 ipol mesecno[sm=duda.gif] kazete sto uste mozam da mu dadam: brokula, tikvicka,boranija, grasok.....?????

mamapi -> RE: Прва нова храна на бебето (31.3.2012 14:17:51)

За боранија и грашок не би ти препорачала,јас на ќерка ми првите зеленчуци што и ги дадов беа ориз со брокула и морков,тиквичка и компир кашички!Не им ставав сол,ама за да бидат по вкусни им ставав путер од оној на Мегле или францускиот Президент мислам се вика!

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (31.3.2012 17:54:23)

Vanessa, mozes brokula, karfiol, mlada tikvicka, celer, mali ste za grasok i boranija, pocekaj barem uste eden mesec. Za dve nedeli mozes i spanakj ili blitva da probas, jas licno poveke ti ja preporacuvam blitvata. Isto moze i tikva da proba, toa e eden od prvite zelencuci sto se voveduva kaj decata.

vanessa30 -> RE: Прва нова храна на бебето (1.4.2012 12:01:12)

Fala mamicki za odgovorot, sto se odnesuva do celerot se misli na koren od celer taka?

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (2.4.2012 1:42:07)

mamicki kako da spremam palenta na mojot bebus[sm=zmeden.gif]

milo20052011 -> RE: Прва нова храна на бебето (2.4.2012 2:16:48)

jas ja spremaam vaka 150 ml voda i malku puter i mnogu malku sol dodavam koga ke pocne da vrie vodata i pak go stavam na ogan i dodavam edna ipol kafena lazicka palenta 2 minuti mesam konstantno i ja trgam od ogan...a kazete mi kako spremate cveklo ? nie za 10 dena polnime 7 meseci valjda smeam da davam

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (2.4.2012 12:38:41)

fala za pomosta...samo mene ne mi e jasno bidejki na taa palenta sto ja kupiv jas pisuva se vari 30-40 minuti ama za da ja svaris celata palenta i znaci a ednaipol lazicka e dovolno 2 minuti? inaku cveklo mu imam dadeno samo ednas epten malo parce vo sokovnik so drugo ovosie i ne go ispi sokceto do kraj dali poradi cvekloto neznam mazo i deka bese sit ... ke probam vo skoro da mu dadam pak
ИЗВОРНА ПОРАКА: milo20052011

jas ja spremaam vaka 150 ml voda i malku puter i mnogu malku sol dodavam koga ke pocne da vrie vodata i pak go stavam na ogan i dodavam edna ipol kafena lazicka palenta 2 minuti mesam konstantno i ja trgam od ogan...a kazete mi kako spremate cveklo ? nie za 10 dena polnime 7 meseci valjda smeam da davam

milo20052011 -> RE: Прва нова храна на бебето (2.4.2012 12:45:33)

ima palenta so zeleno kesice i edno dece na nea i na nea pisuva deka se vari 2 minuti neznam kakva e taa tvojata sto ja imas

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (2.4.2012 13:54:24)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Vanessa, mozes brokula, karfiol, mlada tikvicka, celer, mali ste za grasok i boranija, pocekaj barem uste eden mesec. Za dve nedeli mozes i spanakj ili blitva da probas, jas licno poveke ti ja preporacuvam blitvata. Isto moze i tikva da proba, toa e eden od prvite zelencuci sto se voveduva kaj decata.

mene mi e strav karfiol da davam pred 9 bidejki stvaral grcevi e sega mozebi si e se do organizam a imam i mnogu pati se fatam da i napravam i se predomislam a i za cveklo mi rekoa deka e mala a eve za tri dena polnime 7 meseci vie sto mislite da dadam cveklo ili ne i so sto najveke go spremate

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (2.4.2012 20:47:42)

Јас се и давав до 8 месеци имаше се пробано и месо и риба и зеленчуци и овошја освен јагодите и сеуште и немам дадено.
обично мешав боја со боја.жолто,зелено,протокалово,црвено а и уште еднаш ке ја спомнам книгата која мнг ми послужи со дохраната и воведувањето на нови продукти"Готвач за вашето бебе" е книгата и не е скапа а достаа корисна.

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (3.4.2012 0:10:50)

jas ne ziveam vo mk ziveam vo it i imase poveke palenti i ja zemav ovaasto veke ja imam neznam ni jas kakva e da ti kazam i na spoveketo pisuvase slicno vreme na spremanje,.....jas denes veke probavda ja spremam na toj nacin sto ti mi kaza i mislam deka bese svarena mada ne se razbiram u palenta ja varev nekade okolu 5 minuti vikam nem da e slucajno ne svarena i [sm=duda.gif] izrucka okolu 40g tolku mi dadov vikam da ne mu e mnogu za prv pat....a vo nea staviv i dve tri lazicki jogurt....sepak grazie

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (3.4.2012 1:47:40)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

mene mi e strav karfiol da davam pred 9 bidejki stvaral grcevi e sega mozebi si e se do organizam a imam i mnogu pati se fatam da i napravam i se predomislam a i za cveklo mi rekoa deka e mala a eve za tri dena polnime 7 meseci vie sto mislite da dadam cveklo ili ne i so sto najveke go spremate

mamicka77..abe mozes karfiol be ...pa stalno ti vikam...ti meso i smoki i davas ne pa karfiol...samo malku ic ne e vkusen [sm=smiley36.gif] mesas go so kompirce..bi trebalo da go saka

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (3.4.2012 9:40:10)

Смоките по итно да ги остраниш ,поарно палента и јогурт отколку смоки и јогурт.Л прв патпроба смоки на 15м. итоа на роденден децата јадеа и она гледаше па и дадов да проба ,и се бендисаа ама не до сега има само едно пакетче изедено и толку не давам повеќе.Соленки јадесамо и тоа соленкипочна исто од 15м. А карфиолот можеш и со морков и компир.

sladjana ms -> RE: Прва нова храна на бебето (3.4.2012 12:09:53)

Mamicki mojov bebus za edna nedela polni 6 meseca.Kazete mi koga mozam da pocnam da mu davam palenta, jogurt i kiselo mleko i na koj nacin?Dali ke bide kako zamenski obrok ili kako uzina kolku kolicinski da mu davam?Bebuska dosega ima tri zamenski obroci ovosna,zelencukova i mlecna kasa.Pozz

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (3.4.2012 12:46:25)

Jas pocnav so palenta i kiselo mleko samo sto napolni 6 meseci. Palentata ja varam vaka: solja voda, pola solja mleko (kravjo stavav) i na toa pola solja palenta. Koga ke se svari, pred krajot, dodavam puter da se rastopi. Ja mesam so kiselo mleko. Sega, bidejki e pogolem, varam malku poveke kolicinski i ja mesam so ABC sirenje ili kravjo sirenje, plus si pie i jogurt ili jade kiselo mleko, sto ima, toa.

Ako ne sakas da stavas kravjo mleko, togas mozes samo so voda da ja varis, ama kolicinata e ista. No podocna, koga ke vovedes kravjo mleko, mozes so nego da ja varis, mnogu e povkusna taka. Barem mene mi e[sm=smiley1.gif]

tedicka -> RE: Прва нова храна на бебето (4.4.2012 0:18:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Јас се и давав до 8 месеци имаше се пробано и месо и риба и зеленчуци и овошја освен јагодите и сеуште и немам дадено.
обично мешав боја со боја.жолто,зелено,протокалово,црвено а и уште еднаш ке ја спомнам книгата која мнг ми послужи со дохраната и воведувањето на нови продукти"Готвач за вашето бебе" е книгата и не е скапа а достаа корисна.

Kikicka od kade ja kupi taa kliga ?

fila -> RE: Прва нова храна на бебето (4.4.2012 10:19:01)

moeto bebe ima 3 meseci i mnogu slabo napreduva vo klaza samo po 400 grama na mesec inace e na AD mleko i pie po mnogu malku po 90 gr na 3 saati i toa so molenje i sega se mislam dali na svoja raka da pocnam po malku nesto da ja dohranuvam ili ke si napravam belja

Страница: <<   < Претходна страница  78 79 [80] 81 82   Следна страница >   >>