RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 10:20:14)

А колку се тие готовите сокчиња и какви има и каде? [sm=smiley36.gif] Жити домаќинката, одма на готово одам[sm=smiley36.gif]
Мене ми е да не содржат конзерванси некои што може да бидат штетни....многу сум збунка!!!

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 10:25:06)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

А колку се тие готовите сокчиња и какви има и каде? [sm=smiley36.gif] Жити домаќинката, одма на готово одам[sm=smiley36.gif]
Мене ми е да не содржат конзерванси некои што може да бидат штетни....многу сум збунка!!!

Gi imas na HIPP kako najneutralni..bez shekjer, bez gluten. bez konzervansi... imas bebi jabolce, cista krusa,banana. sliva..imas vo Zegin..nekoja promocija imas dve za 88 denari...ama golemi se po 200ml..i moze da se koristat do 3 dena..

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 10:28:14)

Охоохооо...лепота!!! Фала Андријанче!!

Beatris -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 10:29:01)

Иканче, со количката до Веро или СП кај нас, ќе си купиш Хипп (био), земи си јаболче, морковче за почеток, ќе ги видиш, супер се сокчињата, ние уште такви пиеме, ќе и ги разредуваш и ќе ти траат 3 дена.

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 10:32:39)

Како бе со портокал да почнеш,па и шеќер[sm=smiley13.gif].Ние дури после 10 месеци воведовме портокал и тоа со цел страв,нели го ставаат во група на цитрусни и високо алергентни овошја[sm=zmeden.gif]

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 12:07:14)

Жими се така ми рекоа...портокал и шеќер. Затоа и си прашав тука, а и ми рекоа уште пред една недела ама не послушав си останав на старо, пошто ми беше сумњиво.
Ќе си купам Хип, фала Беатрисче и Андријанче!!! [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

Beatris -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 13:24:35)

Aња шмукаше портокал, мандарина, уште на 6 месеци, немаше шанси да види а да не и дадеш, ете немаше никаква реакција. Шеќер не би ти препорачала да и ставаш, малецка е. Има и од ХИПП сокче за од 4 месеци, со портокал, ананас и не знам уште што. И такво сме пиеле на 5,6 месеци немаше гајле, ама педијатар да каже да се почне со сок од портокал многу ми е чудно [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (11.4.2012 15:48:35)

kade moze da se najde 100% sok od brusnica i dali moze da se dava na 8 mesecno bebe? i vo koja kolicina moze da se dava?

Kockicka -> RE: Прва нова храна на бебето (12.4.2012 12:44:00)

Zdravo RR i od mene
Eve me i mene nie vo sabota ke polnime 4 meseci i pedijatarot ni dozvoli da pocneme so sokcinja kasicki no samo od jabolka morkov i praska. No edno me zbuni koga prasav za negovo mislenje za kupecki i domasni kasicki mi rece nikako domasni se mnogu jaki ke si kupuvas od apoteka [sm=smiley13.gif] A jas tolku merak imav da pravam kasicki i sokcinja i sega ne znam sto da pravam mi rece deka domasniot sok od jabolko bil premnogu jak .Sto misite vie za toa i po kolku kolicinski davate na pocetok toj mi rece edna teglicka vo tekot na denot a i plus do 6 meseci samo tie 3 raboti ( jabolko morkov i praska )

Luci -> RE: Прва нова храна на бебето (12.4.2012 13:00:23)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Kockicka

Zdravo RR i od mene
Eve me i mene nie vo sabota ke polnime 4 meseci i pedijatarot ni dozvoli da pocneme so sokcinja kasicki no samo od jabolka morkov i praska. No edno me zbuni koga prasav za negovo mislenje za kupecki i domasni kasicki mi rece nikako domasni se mnogu jaki ke si kupuvas od apoteka [sm=smiley13.gif] A jas tolku merak imav da pravam kasicki i sokcinja i sega ne znam sto da pravam mi rece deka domasniot sok od jabolko bil premnogu jak .Sto misite vie za toa i po kolku kolicinski davate na pocetok toj mi rece edna teglicka vo tekot na denot a i plus do 6 meseci samo tie 3 raboti ( jabolko morkov i praska )

Kockicka да му кажеш на овој твојов педијатар он јаде 2 месеца едно те исто [sm=jezicek.gif] Сериозно, кога веќе ти рекол да почнеш со дохрана не би требало да те ограничи само со тие 3 работи а уште па и 1 тегличка во денот[sm=zmeden.gif] За почеток се дава по 1-2 лажички од новата храна чисто за да видиш дали ќе има некаква реакција ако си е бебе супер тогаш ќе му даваш онолку колку ќе сака да јаде. Изборот си е лично твој, дали домашно или купечко. И јас почнав со купечко а и сеуште(М.има 14 и пол месеци) му давам купечки кашички, но понекогаш и дома му правам

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (12.4.2012 17:15:43)

Поголема глупост од педијатриве пффф свашта бе.Ти ако сакаш домашно вариси дома јаболко ,морков.круша истерај3недели постепено 1недела само јаболко др.недела само круша и натаму па ке гледашшто и како а за сокчиња ако сакаш земи му купечки и готово.Будала човек до 6м само 3вкуса .
ИЗВОРНА ПОРАКА: Kockicka

Zdravo RR i od mene

vesnab -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 14:03:44)

mamicki, sin mi ima 5 meseci i denes prv pat kje jademe  spanak so malku oriz, kazete mi smeam da stavam malku sol ili nikako ??? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

ivana89 -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 14:19:46)

vesnab jas mislam deka ne treba da mu stavas sol...moeto ima 8 meseci i do sega ne sum mu stavila ni edno zrno sol

amateuress -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 14:33:40)

i jas bi rekla sol ne, osven ako epten nikako, ni pod razno ne saka da ti jade. ama voobicaeno si jadat bez problem i bez sol. a solta sega voopsto i mu e potrebna. moeto ima skoro 10 meseci, i pocnav po sosem malku vegeta natur (zasto navodno nema konzervansi) da mu stavam vo rucekot, ama ne zabelezav nikakva razlika vo odnos na toa kolku jadese, i pak si prodolziv bez toa.
ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

mamicki, sin mi ima 5 meseci i denes prv pat kje jademe  spanak so malku oriz, kazete mi smeam da stavam malku sol ili nikako ??? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Natasa981 -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 14:33:45)

Kupiv nekolku kasicki na HIPP od sliva, krusa, praska i eve sega citam deka sodrzat seker..Isto taka i sokcinjata od ovie ovosja pisuva deka sodrzat seker. . Prethodno imav kupeno kasicka i sokce od banana i od jabolko i ovie nemaa seker. Smeam li da gi davam na 6 mesecno bebe? Posto i e prvpat, sakam prvo da proba od kupeckive..A i kaj da najdam svezo,organsko,neprskano ovosje vo ova vreme,pa sama da gi spremam :(..? Za jabolka znam deka ima a za drugo ne. Znam deka treba da se vnimava vo gotovive kasi i sokcinja da pisuva `bez gluten` i `bez seker`.

light -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 14:41:46)

Natasa jas licno ne gi koristam posto sodrzat koncentrat poarno voda da pie otkolku koncentrat jas ovde kaj sto ziveam vo vtornikot bev na vaksina i mi rekoa sve domasno i bas za hipp ja prasav ika ne, ne sodrzat koncentrat

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 18:59:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

Kupiv nekolku kasicki na HIPP od sliva, krusa, praska i eve sega citam deka sodrzat seker..Isto taka i sokcinjata od ovie ovosja pisuva deka sodrzat seker. . Prethodno imav kupeno kasicka i sokce od banana i od jabolko i ovie nemaa seker. Smeam li da gi davam na 6 mesecno bebe? Posto i e prvpat, sakam prvo da proba od kupeckive..A i kaj da najdam svezo,organsko,neprskano ovosje vo ova vreme,pa sama da gi spremam :(..? Za jabolka znam deka ima a za drugo ne. Znam deka treba da se vnimava vo gotovive kasi i sokcinja da pisuva `bez gluten` i `bez seker`.

Nate abe toa bi trebalo da e prirodniot shekjer od ovoshjeto..fruktoza...kolku sto znam nemaat dodadeno shekjer...

kaj da najdam svezo,organsko,neprskano ovosje vo ova vreme, - nemoj do tolku da se zamaras..osven ako ne ti e tebe u dvor ili na majka ti [sm=smiley36.gif] nema garancija deka ne se prskani....

slobodno davaj..pa ne e Lina ni prva ni posledna koja kje pie takvi... ajde probuvajte vkusovi pa posle da uzivate vo kashickite...zasto ako bebe ubavo si jade od ovoshnite kasi nema da imas mng potreba od sokovi...

majka na eva -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 19:03:51)

прва храна ни бесе овосна касичка од јаболко потоа во комбинација со морков,па каса од ориз,потоа тиква компир и се сака да јаде

Ljubovce -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 22:31:12)

Jas da prasam nesto,moze li namesto vo voda mlecnite kasickite na hipp da mu gi rastvaram vo mleko?posto si imaat mleko i tie pa me buni,ako moze da gi rastvaram da ne e problem sto ke mesam dve mleka,nie sme sega na Nan 1.

tedicka -> RE: Прва нова храна на бебето (13.4.2012 23:42:26)

Kerka mi ima 5 meseci, pocnavme so dohrana ama imam eden problem..ne saka da jade [sm=smiley13.gif]
probav jabolko - ne sakase boze ne znam so i davam mi napravi gadna faca[sm=jezicek.gif] pa jabolko i morkov od HIPP 2 dena i bese OK posle ne salase da ka vidi, pa jabolko i krusa noknata i banana-oriz gi saka. sega ne saka nisto bez AD mleko. Sto da pravam kako da ja naviknam na cisto ovosni kasicki[sm=zmeden.gif] cel den ja nudev banana, banana i sliva---ne. ne otvara usta, a jabolko oriz i mleko ja izrucka. Ne znam kako ke bide so zelencuk uste ne sum probala[sm=smiley13.gif]

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (14.4.2012 0:16:04)

Љубовче јас на Л сите каши млечни и ги растварав со кравјо млеко а овака пиеше АД.Каките беа ок нормални
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce

Jas da prasam nesto,moze li namesto vo voda mlecnite kasickite na hipp da mu gi rastvaram vo mleko?posto si imaat mleko i tie pa me buni,ako moze da gi rastvaram da ne e problem sto ke mesam dve mleka,nie sme sega na Nan 1.

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (14.4.2012 0:18:46)

Тедичке домашни каши или купечки? Може домашните повеке ке ги сака пробај дури можеш во јаболко дома сварено да ставеш малку АД едно 10мл и дај и ја па постепено скратувај го млекото во кашите .Исто и со зеленчукот
ИЗВОРНА ПОРАКА: tedicka

Kerka mi ima 5 meseci, pocnavme so dohrana ama imam eden problem..ne saka da jade [sm=smiley13.gif]
probav jabolko - ne sakase boze ne znam so i davam mi napravi gadna faca[sm=jezicek.gif] pa jabolko i morkov od HIPP 2 dena i bese OK posle ne salase da ka vidi, pa jabolko i krusa noknata i banana-oriz gi saka. sega ne saka nisto bez AD mleko. Sto da pravam kako da ja naviknam na cisto ovosni kasicki[sm=zmeden.gif] cel den ja nudev banana, banana i sliva---ne. ne otvara usta, a jabolko oriz i mleko ja izrucka. Ne znam kako ke bide so zelencuk uste ne sum probala[sm=smiley13.gif]

milo20052011 -> RE: Прва нова храна на бебето (14.4.2012 1:38:26)

zdravo mamicki , nie imame 7 meseci i 3 dena sakam da vovedam meso , me interesira kakvo meso e najdobro za pocetok po kolku da mu davam i dali da bide pasirano?pozdravce

light -> RE: Прва нова храна на бебето (14.4.2012 9:37:41)

Zdravo
Dali moze da mi kazete kako spremate avokado

Luci -> RE: Прва нова храна на бебето (14.4.2012 9:51:00)

ИЗВОРНА ПОРАКА: light

Zdravo
Dali moze da mi kazete kako spremate avokado

Јас сеуште не сум му дала на М. авокадо но знам дека можеш да го испасираш и да го комбинираш со банана, превкусен оброк било. Само чисто авокадо не, секогаш гледај да го комбинираш

Страница: <<   < Претходна страница  80 81 [82] 83 84   Следна страница >   >>