RE: Први чекори (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Деца

Порака

Ring -> RE: Први чекори (3.4.2013 12:51:03)

Veke edna nedela pravime po nekolku cekorcinja...kako satce e..[sm=smiley1.gif]...ne ja forsiram ic....
Se nadevam za dve nedeli poveke ke se opusti i ke e posiguirna

AneLav RR -> RE: Први чекори (24.6.2013 11:57:05)

Јас имам близначиња и во главно по цел ден сум сама дома , а тие денот го поминуваат во столчиња врзани. Ги водам колку што ми дозволуваа обрските и се плашам дека веќе доцниме со одењето. Само што наполнивме 1 година. Синко стои уште од 6 месеци ама немав овде луѓе кој да го води. Го водиме надво со каиш оди сам ама кога е без каиш му е страв да се пушти. Ќеркичата е далеку од тоа таа дури пред еден месец почна да стои а одење со поголема помош како шатка. Не знам навистина што да правам дали да ги форсирам овој период или не знам. Најсигурни ми се во столчињата, размислував даги седнам на земја на душеци па сами да си покажат иницијатива за одење, ама така можат еден со друг да се удрат. Обврските ме зказија по цел ден сум сама и немам многу време да ги шеткам, а сенати во столче на сигурно врзани можам да свршам поо некоја домашна работа. Кажете нбекој совет.

AnnaMolly RR -> RE: Први чекори (24.6.2013 12:15:10)

Ане Воопшто не доцните! Еве конкретно син ми прооде скоро на 16 месеци! До година беше многу тромав, го мрзеше и да лази.
Мислам дека не треба да ги форсираш, кога ќе им дојде време ќе си проодат!

deluxe -> RE: Први чекори (24.6.2013 12:31:24)

Еве и јас тука да си го пофалам син ми,веке 2 недели оди[sm=bravo.gif]Нормално со моја помош(не дека не може ама да си бидам посигурна да не се повреди)го држам за раче или позади кај вратот за алиштеата и така оди,трча буквално,а низ дома се држи за маса кревет и така оди.Има полни 10 месеци(денес полни)[sm=smiley36.gif]

Bethany -> RE: Први чекори (24.6.2013 12:40:50)

Честитки Делукс, за првите чекорчиња. Сега е светот откривен, кој ли ќе го сопре [sm=smiley36.gif]

АнеЛав, и јас мислам дека нема потреба да си загрижена воопшто, нема потреба ниту од форсирање.
Можеби ете сепак кога ќе најдеш некое слободно време да речам, или да можеш да ги надгледаш, да ги ставиш на подот, тие сами ќе се снајдат. Направи простор да има доволно за превртување, лазење, тие бебешки активности, расфрли им играчките наоколу и остави ги малку да истражуваат. Не се плаши дека ќе се удрат, ти секако ќе бидеш тука во случај да не биде нешто поозбилно, ама ако нема оштри ивици околу нив, и имаат доволно простор, не мора ниту на душеци, веќе се поголеми, опусти се и уживај во нивните егзибиции [sm=smiley36.gif]
Деновиве гледам сликите од другарка ми, која има синче од две години и близначки од 7-8 месеци. Секогаш се прилепени една до друга, секогаш се нешто закачат, те една гризе раката на другата и мнооооогу се слатки. Ептен ми е мерак да ги гледам.
Затоа и ти, наоѓај време колку што е можно да ги гледаш и самите како се забавуваат. И ќе се пуштат во право време, ама тогаш тек оди сопри ги. [sm=smiley1.gif]

miana -> RE: Први чекори (24.6.2013 21:54:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe RR

Еве и јас тука да си го пофалам син ми,веке 2 недели оди[sm=bravo.gif]Нормално со моја помош(не дека не може ама да си бидам посигурна да не се повреди)го држам за раче или позади кај вратот за алиштеата и така оди,трча буквално,а низ дома се држи за маса кревет и така оди.Има полни 10 месеци(денес полни)[sm=smiley36.gif]

бравооо,ајде да частиш постапалки... Правеше ли за чекорите ? раво за дечкото [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Malecka23 -> RE: Први чекори (24.6.2013 22:51:51)

I jas da se pofalam M gi napravi prvite cekori na 10 juni na 9 ipol meseci.Od togas navamu sme turbo ona ne odi ona trca.Hihi ete kako se slabeelo.Pravev postapalki vo petokot ke pustam sliki da vidite
Deluxe ovie nasive epten pogodeni.ajde cestitki za zetko moj[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

niki -> RE: Први чекори (24.6.2013 23:09:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AneLav

Јас имам близначиња и во главно по цел ден сум сама дома , а тие денот го поминуваат во столчиња врзани. Ги водам колку што ми дозволуваа обрските и се плашам дека веќе доцниме со одењето. Само што наполнивме 1 година. Синко стои уште од 6 месеци ама немав овде луѓе кој да го води. Го водиме надво со каиш оди сам ама кога е без каиш му е страв да се пушти. Ќеркичата е далеку од тоа таа дури пред еден месец почна да стои а одење со поголема помош како шатка. Не знам навистина што да правам дали да ги форсирам овој период или не знам. Најсигурни ми се во столчињата, размислував даги седнам на земја на душеци па сами да си покажат иницијатива за одење, ама така можат еден со друг да се удрат. Обврските ме зказија по цел ден сум сама и немам многу време да ги шеткам, а сенати во столче на сигурно врзани можам да свршам поо некоја домашна работа. Кажете нбекој совет.

staj gi na pod, nikavi duseci ne ti trebaat, samo trgni se sto e krslivo na dovolno visoko za da ne mozat da dofatat, stavi stitnici za stekeri, obezbedi gi fiokite bidejki toa prvo naogaat i prstite si gi stipnuvaat i pusti gi da go istrazuvaat svetot, stavi im igracki i taka pokraj niv ke si rabotis i ke gi nadgleduvas, ne mora da gi setas za da naucat da odat tie samite ke se dignat i ke si naucat drzejki se za mebelot, samo ovozmozi im sloboda,
greotka se da gi drzis cel den vo stolce vrzani, posebno sega na gorestinive, leto e slobodno na pod

zzaa -> RE: Први чекори (24.6.2013 23:13:52)

Ajde Malecka 23 neka vi e so sreka,masala kolku prgava bila Mila,deluxe RR cestitki i za tvoeteo since.

Bethany -> RE: Први чекори (24.6.2013 23:39:50)

Malecka23, честитки за првите чекорчиња [sm=bravo.gif]

deluxe -> RE: Први чекори (24.6.2013 23:50:16)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

бравооо,ајде да частиш постапалки... Правеше ли за чекорите ? раво за дечкото [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Miana,nie vo Prilep ne pravime postapalki,ne e toa kaj nas adet,Eve nie i za prvoto i za vtoroto dete kupuvame cevlinja ,sandalki nesto za na noze,za odenje.Pred edna nedela sinko si go podnoviv so sandalcinja za trckanje[sm=smiley36.gif][sm=smiley1.gif]

Cipi Ripi -> RE: Први чекори (24.6.2013 23:51:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AneLav

Слободно остави ги доле, не мора никој да ги води, а и да ги водиш ако не им е време за проодување џабе сте се мачеле. Тргни се, раскрени, стави заштита на ќошевите и остај ги доле. Така јас го оставив син ми, одеше со држење за гарнитура, маса, за што стигне, се сам никој да не го води. Мислам дека така е попаметно, и сами ќе си станат кога ќе се осетат спремни. Ама битно е да јачаат мускули, а мускули не се јачат со седење на столче.
И јас колку што знам каиш се користи за веќе проодени деца.

deluxe -> RE: Први чекори (24.6.2013 23:54:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Malecka23

I jas da se pofalam M gi napravi prvite cekori na 10 juni na 9 ipol meseci.Od togas navamu sme turbo ona ne odi ona trca.Hihi ete kako se slabeelo.Pravev postapalki vo petokot ke pustam sliki da vidite
Deluxe ovie nasive epten pogodeni.ajde cestitki za zetko moj[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

Malecka23 stvarno decava nasi se dogovaraat izgleda sto da pravat[sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif]Bukvalno celo vreme paralelno gi pravat nekoi raboti ,Mene epten mi se interesni.F e kemkav i M e kemkava,F ima zabce i M po nego.E sega M odi I F po nea [sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif]
Interesna koincidencija[sm=smiley36.gif]
Cestitki za M!!![sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]Ajde da si trckate[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Cipi Ripi -> RE: Први чекори (24.6.2013 23:59:11)

А дали детето оди само? Јас колку што знам за проодено се рачуна кога ќе направи 7-8 чекори сосема само!

bucko mal -> RE: Први чекори (25.6.2013 6:38:07)

Malecka 23 deluxe RR cestiti za vashite decinja[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
sega sigurno vi e interesno po doma[sm=smiley1.gif]samo neka se zdravi I zivi
Mene me interesira za postapalki,jas prv pat tuka vidov za niv[sm=zmeden.gif]
Ohrid definitivno ne se pravat,ama I Skopje ne sum videla[sm=zmeden.gif]
Sepak bebushov koga ke proodi ke mu napravam,zashto da ne [sm=smiley1.gif]

Палешка РР -> RE: Први чекори (25.6.2013 7:02:56)

ТУКА има цела тема за постапалки буцко мал со рецепти, слики....па да не поканиш на слатки ножиња кога ќе проодите [sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif]

bucko mal -> RE: Први чекори (25.6.2013 7:09:56)

Vazi nema problem[sm=smiley2.gif]
Tuku ke treba uste sega da isprobam,kako ke gi formiram [sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

ТУКА има цела тема за постапалки буцко мал со рецепти, слики....па да не поканиш на слатки ножиња кога ќе проодите [sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif]

Malecka23 -> RE: Први чекори (25.6.2013 8:27:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bucko mal

Malecka 23 deluxe RR cestiti za vashite decinja[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
sega sigurno vi e interesno po doma[sm=smiley1.gif]samo neka se zdravi I zivi
Mene me interesira za postapalki,jas prv pat tuka vidov za niv[sm=zmeden.gif]
Ohrid definitivno ne se pravat,ama I Skopje ne sum videla[sm=zmeden.gif]
Sepak bebushov koga ke proodi ke mu napravam,zashto da ne [sm=smiley1.gif]

Posto znam deka imas aparat za leb ke ti ja pisam mojata recepta od aparatot prevkusni izlegoa i ne bea bas onaka klasicno testo

AneLav RR -> RE: Први чекори (25.6.2013 9:21:36)

Синчето веќе оди затоа него со каиш го водиме, многу малку се потпира на каишот , а и полесно ни е за надвор кога не сака да седи во количка. Пробав на ќеркичката со каишот како марионета е и не и го ставам воопшто за рачиња ја водиме.
Ви благодарам на помошта[sm=smiley1.gif]

Felly RR -> RE: Први чекори (26.6.2013 9:36:17)

Честитки за Малечка23 и Делукс!!! Анелав, ајде и ти за брзо да не почестиш со постапалки!
Оставај ги дома, да се потпираат на тросед на пр. стави им горе играчки кои им се омилени, па премести ја играчката малку подалеку, и мотивирај ги да си ја земат. па пак на другиот крај ќе ја преместиш. И така со држење за нешто прво, па после да се ослободат и сами да се пуштат. Ова сега за синчето повеќе - зошто кажуваш дека тоа е послободно со каиш, ама не се пушта само, а и ќеркичката сама ќе ти покаже кога е спремна. [sm=smiley31.gif]

bucko mal -> RE: Први чекори (4.10.2013 5:49:57)

Ja pobarav temava da procitam koga proodele vashide deca.Znam deka sekoe dete e razlicno no iako bebushov mi e vtoro dete,malku mi e cudno so nesaka da go drzam za race da odi tuku poveke saka da lazi.Si se drzi po krevet,masicka I si odi ama za kratko vreme se pusta na gaze I trca so lazenje[sm=smiley36.gif]
Najinteresin mi e koga se drzi za krevet ke se pusti I nekolku sekundi stoi ispraven,kako se smee sto znael on da napravi[sm=smiley36.gif]
Kaj da e ke proodi,samo sto napravi godinka.
Prviov sin proode na 8 meseci nemashe nitu lazenje,nitu nesto mnogu da se misli dali da trgne.Taka naednashe se pushti dete da odi[sm=smiley1.gif]

deluxe -> RE: Први чекори (4.10.2013 7:32:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bucko mal RR

Ja pobarav temava da procitam koga proodele vashide deca.Znam deka sekoe dete e razlicno no iako bebushov mi e vtoro dete,malku mi e cudno so nesaka da go drzam za race da odi tuku poveke saka da lazi.Si se drzi po krevet,masicka I si odi ama za kratko vreme se pusta na gaze I trca so lazenje[sm=smiley36.gif]
Najinteresin mi e koga se drzi za krevet ke se pusti I nekolku sekundi stoi ispraven,kako se smee sto znael on da napravi[sm=smiley36.gif]
Prviov sin proode na 8 meseci nemashe nitu lazenje,nitu nesto mnogu da se misli dali da trgne.Taka naednashe se pushti dete da odi[sm=smiley1.gif]

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]за бебушко,значи готови сте за проодување.Но штом детето лази ,проодувањето ќе биде малку одложено,бидејќи лазењето е многу полесна техника ,отколку одењето.Но ќе си прооди.Моето[sm=duda.gif] кога проодуваше,на 9 мес.си тргна да оди , но ете падна неколку пати и поради тоа се плашеше да продолжи со одење.После 1,5месец повторно се обиде и прооди,и штом наиде на некоја пречка веднаш почнува да лази.Ние го комбинираме одење-лазење[sm=smiley36.gif]

zzaa -> RE: Први чекори (4.10.2013 14:03:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bucko mal RR

Ke proodi ne mu se sekiraj, samo nie roditelite sme nestrplivii, i mojata bese ista ne se trudese da odi si lazaese i sekade stignuvase so lazaenje,ke se pusti za nekoj den pa ke nemozes da so sopres, pa ke si vikas so ubavo si lazese sega moram se da trcam po nego[sm=jezicek.gif]

Snowhite RR -> RE: Први чекори (4.10.2013 14:41:23)

bucko mal подобро е да лази, му се зацврстуваат мускулите, затоа не го форсирај за проодување, па цел живот ќе оди [sm=smiley1.gif]

bucko mal -> RE: Први чекори (20.11.2013 4:04:56)

Mamicki da vi se pofalam M proodede pred edna nedela.Ima tocno 14 meseci.
Kako nekoe patce e,odvaj drzi ramnoteza[sm=smiley36.gif]
Za vikend ke mu pravam postapalki[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>