elenak -> RE: Сок (23.1.2013 11:41:05)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: zzaa ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak Спомна некој дренки. Како да ги направам,имам во фрижидер и така стојат, не знам како да ги направам, се варат ли, кој сооднос со вода. Ајде ако знае некој нека пише рецепт, знам дека се многу здрави, би сакала да ги искористам. Инаку освен природен сок од портокал и мандарина што задолжително и цедам по 200-300 мл на ден друго пиеме купечко. Имам соковник ама јас и мм не обожаваме такви сокови па не го користам, некако за 1 чаша сок да го мијам секој ден не баш ми прави ќеф. Да направам повеќе сок на пр. колку време може да се чува во фрижидер? И има ли друг начин освен во соковник, некој полесен[sm=smiley36.gif] majka mi pravi sok od drenki,vaka go pravi 15 litra voda,5 kg drenki se varat okolu 1 saat,da dojde skoro do polovina tecnosta,se preceduva i se vraka tecnosta vo tenzereto se dodava 2 kg seker i se vari okulo 30 minuti na tiho,potoa go sobira vo sisinja dodeka sokot e vrel,i stoi cela godina(sokot e za rastvaranje).a drug sok sto moze da stoi vo frizider 1-2 nedeli e ovoj ja cesto go pravam i e dobar za krvta 1.kg morkov 1 .kg limon i 1 .kg cveklo cite se rendaat,i 1 kg seker se stavat vo tenzere se dodava 3 litra voda i zaedno stojata 24 saasa,so povremeno promesuvanje na smesata potoa se cedi i se sobira vo sisinja i izleguva okollu 3 litra sok,(i toj sok e za rastvaranje)ama e mnogu vkusen ako ti e malo deteto mozes i pomalku seker da stavis. Благодарам ззаа за рецептот, само јас имам малку дренки, некој му ги дал на татко ми за проба, сега ги мерев пола кило се. Значи процентуално да намалам на се, би дошло 1,5 л вода и 200 гр. шеќер. Дури може и помалку шеќер да ставам. А другиов рецепт ми е пробан, добар е како за нас, сум го правела и комбинација портокал, лимон и морков и така е многу убав, ама сепак мислам свежо исцедено би било подобра варијанта за бебе.
|
|
|
|