RE: Сок (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Исхрана на децата

Порака

Annet -> RE: Сок (15.11.2011 16:23:43)

mene denes patronaznata mi rece za 2 nedeli da i davam sok od jabolko(ke bide 3 ipol meseci) ,pola-pola so voda,pa ponatamu od morkov,cveklo malku,mandarina portokal....kako e najdobro da pravam,so sto da pocnam,a planiram zimava da pravam se doma i sok i kazicki...... ima li nekoja kniga sto bi mi ja preporacale za ishrana na bebinja???

Felly RR -> RE: Сок (15.11.2011 22:11:44)

Анет, за почеток цвекло, мандарина, портокал мислам не се даваат. Тие дури некаде од кај 10 месец може да ги почнеш - цитрусните овошја (а исто и цвеклото). Зар патронажната ти рече да даваш од нив?!?!
На почеток сокче од јаболко, круша, морков, банана, кајсија, праска, слива.
И мислам да почекаш барем 4 полни месеци да има.

mila mama -> RE: Сок (15.11.2011 23:04:36)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet

mene denes patronaznata mi rece za 2 nedeli da i davam sok od jabolko(ke bide 3 ipol meseci) ,pola-pola so voda,pa ponatamu od morkov,cveklo malku,mandarina portokal....kako e najdobro da pravam,so sto da pocnam,a planiram zimava da pravam se doma i sok i kazicki...... ima li nekoja kniga sto bi mi ja preporacale za ishrana na bebinja???

Ако јас ти дадам книга ќе треба да почнеш од 6 месеци! Јас би почекала до кај 4 најмалку во секој случај, а сок од зеленчук(морков) или евентуално од јаболко треба да е прв избор. Цвеклото и цитрусните како што пиша Фели за подоцна остави ги.

Maca25 -> RE: Сок (16.11.2011 0:16:05)

Анет, патронажната твоја одамна изгледа не прочитала нешто ново во врска со воведување на храна кај бебе.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Цвекло, портокал, мандарина, лимон не се дава до 1 година.
А и јас со исхрана би почнала од 5 месеци, најпрво сокче со јаболче, па морковче, па кашички од зеленчук (децата многу лесно профаќаат овошје затоа што е благо, а зеленчук потешко, па затоа препорачувам да се почне со зеленчук). Секако ти си одлучуваш, нека те води инстинктот, а и бебето, па сама ќе си видиш што и како треба да правиш.

kikicka -> RE: Сок (16.11.2011 10:20:44)

Анет јас почнав од 3ипол со сокчиња па после продолжив со каши, али прво со јаболко,кајсија,праска,банана,морковче ,слива ....е веќе кога почнавме со зеленчук цвекло и давав некаде од кај 5 ипол месеци варено со друг зеленчук.

Annet -> RE: Сок (16.11.2011 13:45:05)

fala mnogu,zatoa tuka pisav odma.nekako i mene ne mi se veruvase vo toa[sm=smiley1.gif]

Annet -> RE: Сок (24.2.2012 16:52:40)

od kolku mes ili posle godinka im davate tetrapak sok,mislam od onie 100% prirodno????

kikitina -> RE: Сок (24.2.2012 16:59:49)

od kolku mes ili posle godinka im davate tetrapak sok,mislam od onie 100% prirodno????

Тоа е твое право на избор. Колку за споредба сестра ми му дава на внук ми секаков сок, има 13 месеци, а золва ми на исто толкава возраст на внука ми уште и дава сокчиња од ХИП. Сепак мислам дека пред годинка не би требало, поарно домашен свежо направен.

Annet -> RE: Сок (24.2.2012 17:05:16)

fala kikitina,jas ne i davam ama poznavam majki sto davaat..zatoa prasav

Felly RR -> RE: Сок (24.2.2012 18:39:47)

Јас почнав да и давам околу годинка. АМа си пиеше и цеден сок, па и давав и таков и таков.

Natuska85 -> RE: Сок (24.2.2012 23:41:09)

А каков почнавте да има давате од годинка,вива,фруктал[sm=smiley13.gif]. Јас во последно време не му давам многу сок,дека почна и водичка да си пие,ама се мислам до кога да купувам на хип, нестле...[sm=zmeden.gif]

Luci -> RE: Сок (25.2.2012 10:58:59)

Јас на М. му купувам од овие на Нектар 100% [img]http://www.madnesscode.com/facebook/nectar_favorit/pic/breskva_copy.png[/img]

ole2004 -> RE: Сок (25.2.2012 13:08:26)

Јас на Ева уште и давам HIPP,а има 18месеци.Пиеше и цеден портокал,но во последно време не го сака.Незнам каков друг сок да и дадам?

AnnaMolly RR -> RE: Сок (25.2.2012 15:51:47)

Јас од некаде 8 месеци му давам Вива или Фруктал. Исто е, и бебешките и овие „обичниве“ се прават од концентрат, не од вистинско овошје. Може да прочитате на задната страна на Хип сокчињата.

*Elena* -> RE: Сок (12.3.2012 15:25:23)

Mamicki, koristite li sokovnik za pravenje svezi sokcinja i kakov?

Mihaela 2010 -> RE: Сок (12.3.2012 15:34:14)

Mamicki, koristite li sokovnik za pravenje svezi sokcinja i kakov?

Sekojdnevno ednas vo denot obavezno.Go imam od Top Shop Power Juserot i sum epten zadovolna..

stela -> RE: Сок (12.3.2012 15:35:15)

da, retko da mu dadam tetrapak sok, ponekogas koga izleguvame, so gosti, na gosti ili sl. Edinstveno i redovno pie sok od sokovnik, power juicer, ili issceden na cedalka od portokal (i limon). Drugo ne postuvam, podobro voda ili cajce so medce.

*Elena* -> RE: Сок (12.3.2012 15:59:36)

Mnogu se mislam dali da go zemam toj power juicer ili eden philips...nekako ovie od top shop ne mi se za veruvanje, od iskustvo so drugi proizvodi (ama za toa ima druga tema neli[sm=smiley1.gif]) Kako i da e mislam deka ke bide najubavo svezo isceden sok...I kolku obicno go cuvate svezo iscedeniot sok, dali moze da stoi na primer den-dva vo friz ili sl. Da moze da se napravi pogolema kolicina odednas?

Mihaela 2010 -> RE: Сок (12.3.2012 16:04:31)

Elena vo priracnikot sto go dobiv so sokovnikot ima koj sok moze da otstoi vo frizider a koj treba vednas da se posluzi zaradi gubenje na vitaminite.Jas koga i pravam na Mihaela i go polnam siseto otprilika 200-250 ml i taa celo sise si go pie,nastojuvam odma da go ispie ,t.e vo rok od 15-20 min zaradi vitaminite.Malku e dosadno za mienje,neli vednas da go izmies ama toa e za zdravjeto na deteto SE'.

*Elena* -> RE: Сок (12.3.2012 16:10:48)

fala ti Mihaela 2010[sm=smiley1.gif]

Џесика -> RE: Сок (12.3.2012 16:15:32)

Пошто син ми пие многу сок, јас често правам наеднаш, повеќе овошје и плус вода кога ќе додадам ми се собира 1 литар, го ставам во фрижидер ама истиот ден ќе отиде цел... некогаш правам навечер пред спиење за ноќта и си стои на собна температура и не се расипува... е сега дека се губат витамините одма, да, ама во секој случај подобро него тетрапак... Го имам од топ шоп Пауер Џусер и сум задоволна, најмногу заради грлото на соковникот, нема потреба да го сецкам овошјето, ако ти пие детето сок, земи си, не му ја мисли, навика е све, ќе се уходаш и многу лесно, за 15 минути и сок свеж и ќе го исчистиш [sm=smiley1.gif] башка ако нешто не ти јаде бапни го во скоковник, ќе го внесе, јас така правам со спанаќот [sm=smiley36.gif]

*Elena* -> RE: Сок (12.3.2012 16:23:24)

Da definitivno e dobro za mesanje produkti, fala na sovet, sea sme uste samo na mleko i cajce, ama za mesec dena ke pocneme i so sokcinja, pa bi sakala da bidat domasno napraveni[sm=smiley1.gif]. pozz...

Annet -> RE: Сок (28.3.2012 15:14:18)

Iva sok pie kako sungerce,lele jas nemozma da ja iznapijam so sok,veke mleko neke,samo sok,so sok se uspiva.......kaj ke mi stasaat mene pari za hipp i takvi sokcinja,a i doma sal jabolka i babai cedam...uffff sakam power juser ama skapicok e

lilicka -> RE: Сок (28.3.2012 15:27:31)

Iva sok pie kako sungerce,lele jas nemozma da ja iznapijam so sok,veke mleko neke,samo sok,so sok se uspiva.......kaj ke mi stasaat mene pari za hipp i takvi sokcinja,a i doma sal jabolka i babai cedam...uffff sakam power juser ama skapicok e

Anet zemi si obicen sokovnik Power ne e kojzne sto kako sto go reklamiraat[sm=smiley36.gif]
Jas i davam po malku sokce pie samo od casha od sise neke......dodusa nesakam da stane zavisna od sok pa da neke mleko da pie,kako i da e vitaminite od ovosjeto gi prima preku kasite!!

Annet -> RE: Сок (28.3.2012 15:53:08)

nie ne pieme veke mleko,ne saka da go vidi,zimi mlecni kasi sto jade,za sok dusa dava,a ja pa se zalam a ja beter sum bila,pa eve me zdrava prava[sm=jezicek.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Anet zemi si obicen sokovnik Power ne e kojzne sto kako sto go reklamiraat[sm=smiley36.gif]
Jas i davam po malku sokce pie samo od casha od sise neke......dodusa nesakam da stane zavisna od sok pa da neke mleko da pie,kako i da e vitaminite od ovosjeto gi prima preku kasite!!

Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>