sone -> RE: Од која возраст почнавте да ги носите децата во градинка или јасли? (26.11.2010 21:49:40)
|
Dragi majki eve go i moeto iskustvo. Za zal pred 10 godini diplmirav na eden od tehnickite fakulteti za da sedam doma.Sin mi go pustiv vo gradinka so polni 13 meseci. Toa bese oktomvri 2008.Sega ima 3 godini polni. Nedela dena koga go ostavavme placev i jas (se razbira ne pred nego).Mnogu mi bese tesko. Prvata nedela go ostavav po 3-4 sati a posle mi rekoa deka e super i go ostavav do 14h, a veke podolgo vreme go zemam nekogas vo 15:30 ili 15:45h.Godina dena placese.Bukvalno sekoj den.Prestana da place lani vo noemvri.Zborot mi e: Na pocetokot imav griza na sovest. Kako toa jas sedam doma, a deteto vo gradinka. Jas sum inace bez majka (od golema pomos mi e tatko mi), a svekrva mi seuste odi na rabota. Mojot stav e i da bese majka mi ziva i svekrva mi vo penzija jas nemase da dozvolam da mi gi cuvaat.Se soglasuvam za mala pomos, cuvanje na nekolku saati, nekogas (ali mnogu retko i prespivanje za vikend).Se parsuvam i den denes sto ke mu pravev jas doma. Ke trcav po nego: nemoj da pipas ova, nemoj da pipas ona, ne tamo toa e dzis, ke se izgoris.Dali ke imav vreme za sebe i dali voopsto ke mozev da go naucam na nesto kako sto vo gradinka se uci. Znam deka na taa mala vozrast i ne moze da se uci koj znae sto za razlika od sega koga ima 3 godini. Bitno deteto mi bese zgrizeno super, i bese so decinja. Ne se kaam voopsto. Vtoroto mi e sesute bebence 7 meseci, ama zdravje od april i ona ke odi. Togas ke ima veke 1 godina. Inake uste ova da vi kazam deka prvata zima se soocuvavme so mnogu virozi, visoki temperaturi. 5 dena vo gradinka 25 dena doma, i se taka cela zima. Lani zimata koga bese aktuelen svinskiot grip cela zima odese vo gradinka, ako malku noseto ke potecese ama odma urgirav so soodvetna lokalna terapija. Duri i letno vreme si odi vo gradinka. Pauza pravime samo koga odime na odmor na letuvanje. Ne se kaam. presrekna sum.Najmal e vo grupata i treba da e vo pomala grupa,ama radi toa sto e dosta napreden on e vo pogolema. Ova leto bas pred da napolni 3 godini pocna da ja kazuva bukvata "r", mnogu cisto zboruva i gramaticki jasno. Majki morame da bideme malku egoisticni i za sebe. Ako sakame da im sluzime na decata i ponataka vo zivotot treba da mislime i na nas. Nemojte ve molam da me razberete pogresno.Ova e moe razmisluvanje.Sekoj si ima svoj stav i go pocituvam tudziot, ama jas sum za toa da decata da odat vo gradinka da se socijaliziraat so drugite decinja.Ne se izlagajte na dopolnitelni trosoci da vi gi cuvaat drugi zeni (osim ako navistina nemate drug izbor).Nema poubavo za mene koga sinceto mi raskazuva sto ravele vo gradinka, koga ke mi zapee pesnicka, koga ke mi raskazuva kako jadele...i mal milion dogodovstini...Pozdrav do site majki i ve molam ova e samo mal sovet do vas, a sepak vie si odlucuvate i nikoj ne sakam da mi zameri. P.S. Ova go prevzedov od "Bolesti koi ni gi nosi gradinkata" Jas sin mi go prativ so polni 13 meseci.Sega bebceto ima 7 meseci i 26 dena,pa za nekoj mesec i nea ke ja dadam vo gradinka. Aj izvinete me mozebi temava sto ja prefril i ne e soodvetna za forumot.
|
|
|
|