Goddess*
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki Абортусот се изведува легално и во медицински услови релативно кратко време. Ова наводно право на жените ја уназадило положбата токму на најранливите категории жени. Имено, ќе се вратам на Стојче и Стојна. Ако Стојче знае дека се што ќе направи- ќе мора и да одгледува и да храни, повеќе ќе внимава што прави. Ама вака, кога знае дека Стојна може да појде и да ја „исчистат?!?“- удри бригу на весеље! Големо чудо- трудна ќе останела, их, па има чаре за тоа! Значи, нешто не пасува во приказнава... Недостасуваат некои делови за да биде приказна со happy end, ете, тоа е клучниот проблем. A kako toa ja unazadilo polozbata na najranlivite kategorii zeni? Tie kao imaat nekoj drug izbor? da, da kontracepcija sekako.... no dali nekoj gi naucil deka imaat drug izbor, dali nekoj im vsadil svest, dali nekoj gi informiral.... Stojce ako rastel pokraj tatko koj prael deca kaj stignel ocekuvas sam od sebe da se prosvetli i naednas odgovorno da se odnesuva... ili Stojna cija majka na ginekolog bila samo togas koga se poragala treba da bide svesna sama od sebe za posledicite na svoite dela.... i ok ke zabranime abortus, ke gi proglasime za ubijci ovie koi go napraile dosega, abe mozeme i da gi zatvorime da gi naterame da platat paricna kazna, no sto so toa ke postigneme kakov e benefitot sto ke se rodi sekoe dete koe e zacnato? ako mora da zivee pokraj neodgovorni roditeli, zosto tie koi neodgovorno se odnesuvaat kon svoeto telo isto taka pa i poloso ke se odnesuvaat kon nesakanoto dete... mislam deka odgovornost ne se steknuva so zakoni i propisi, nit so etiketiranje, semejstovoto treba golem del da odraboti uste od najrana vozrast, e tuka sme slabi i za zal sekogas ke ima takvi koi ke docnat zad drugite i za tie koi docnat mora da ima i takvo resenie kako sto e abortusot onaa zena pogore so mustakite so 5-6 deca i neznam kolku abortusi ne e sama vinovna za svojata sostojba. Da imala taa roditeli koi bi ja informirale naucile, i vsadile moralni vrednosti, ja izgradile vo samouverena licnost, ja obrazuvale i nasocile da bide nezavisna vo sekoj pogled, sigurno taa ne bi bila tamu kade sto e sega. A tamu kade sto e sega ako nemala pravo na abortus ke imala uste duzina deca, kojznae kolku cedomorstva, dadeni deca na usvojuvanje i kojznae sto... i sekako deka taa ima izbor da stavi spirala, kondom, da ispie pilula, no nema izgradena svest jas samo ke se nadovrzam so postot na niki,sto ke se sluci ete da receme so zakon se zabrani abortusot ,ako predhodno bil legalen automatski ke se svede na nelegalen .E togash sigurno nikoj nema da ima kontrola nad zeni sto ke vrshat abortusi po zapushteni podrumi ili privatni prostorii..I sto togash
|