Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
od tie vakcini veke mi e preku glava a vo sekoj grad razlicno.ovde kaj nas da mozat i 10 oddednas ke im stavat.Nas dva pati ni stiga pokana za vakcina protiv zauski i sipanici ama jas dva pati ja odloziv.Planiram barem na 24 meseci da ja primi da se zdobie so imunitet i otkako ke mu napravime test za imunitet e togas moze da ja primi.Se raspravaat so mene i inspekcija ke mi pratele i neznam sto im rekov za moe dete jas odlucuvam.Se nadevam deka ne gresam.
јас мислам Весна кажува за ацелуларните..оние ги има, стандардните секаде! кажаа на тв,дека мин . за здравство нема пари за ацелулар вакцини
да, да, така е, кажувам за оние прочистените кои можеа да ги примаат само болните дечиња или привилегираните. Јас по инсистирање на матичната добив упат за таквите, бидејќи во моето семејство имам болен од епилепсија и дијабетис, кои се поврзуваат со ДТП и ХиБ, а плус јас на што се` не сум алергична, па на тој начин колку толку сакав да ја заштитам Јана. Срам и арам да им е на тие што донеле ваква одлука. Само нека продложат до трупање на статуи, па дај боже да немаат и за обичните. И нема да ја вакцинирам Јана со оние „стандардните“. Уште сум лута, ау колку сум лута!
па Весна, земете си ги на приватно,мислам околу 2 000 ден!знам дека тоа треба државата да го обезбеди и не се малку пари,ама да не ти е на мисла !за рефундирање незнам ,дал прифакаат!распитај се кај матичната
denes Nina ja nosevna vakcina, se skrsi od placenje, ja tepase sestrata, a jas se utpav od smeenje. Denes primi: zauski i mala sipanica, a sledna tek vo avgust. Fala bogu vise. So Sekoja vakcina kreva temperatura, duri i od onie od koi ne se kreva temp . Pobarav od maticnata uput za vo Klinika da prima od acelularnite ama ne mi dade (treba da se ojacuva nejziniot organizam mi rece). Za sreka do sega pominuvavme samo so cepcinja 2 dena, tusiranje, a Nina si izgledase super, kako nisto da ne i e.
Ние денеска бевме за вакцина.Стефан ја прими онаа за инфлуенца и одличен беше,викна само за момент и веднаш се смири како ништо да не се случило.Следна ни е после 2 месеци кога ќе има 18 месеци со боцкање и лажичка.
Ние вчера примивме Ди-те-пер и полио и немавме температура,ама затоа изгледа лошо го боцнаа,па цело попладне плачеше и цела ноќ се жалеше во сон...А бре тоа сестрите ми иде да ги утепам сите по ред...Само затоа што ги замолив да ми го измерат детето (а нив тоа им е многу тешко,па си донеле правило дека ќе ги мерат на 3,6,9) се налутија и го боцнаа детево како да е некое куче... Сега треба да одиме на 9 месеци,за да ни проверат БСЖ вакцина...
Ние денес ја носевме на вакцина полио и ја боцкаа 3 пати Еднаш во прстето за крвна слика, втор пат на раче и третата во ноџе. Колку само ми беше жал Изгледа не сум уште навикната, кога она плаче ја тешам и пеам и ми течат солзи Работава, кој кого да теши Земавме и сируп за во случај да крене темература.
Redovno gi vakciniram decata,do sega fala Bogu sme nemale nekoi komplikacii,sem nekoja mala temperatura i sl,normalni ,ocekuvani reakcii...vo posledno vreme malku docnam so vakcinite kaj Leon od pricina sto se razboluva,pa dodeka da ozdrave doaga slednata vakcina..no kako i da e vo princip gi nadiknduvame i se e vo red
Јана нема да ја вакцинирам се` додека не обезбедам прочистени вакцини, онакви какви што целиот урбан свет ги користи. Нема сила, а ни закон кој ќе ме премисли. Само што се вратив од кај педијатарката и еве со неа правиме секакви варијанти за да најдеме. Тоа ти е кога имаме гнила влада. (само да знаете - не сум политички определена). Се чудам со кој памет ги укинале, со објаснување дека немале пари да ги купат , а затоа на секое аголче од градов никнат грозни статуи. Уф, толку...да не забегам со нервирање.
mene nekni mi rekoja da odam tocno koga ke ima dva neseci lukas i ke gi primi dvete vackini naednas taja za zoltica ako nema poke i vtorata po red sto e po zolticata....i ke mu gi klavat dvete naednas neznam kako ke odam vo dvete nozinja da go bockaat...nozete mi e vrakaat...neznam kolku e pametno so se nafativ vo eden den da odam da go bockat dvapati pokraj toa sto sum straslivka....ednata nemala reakcija drugata da....i zatoa mi rece doktorkata deka nema gajle ama pak dva pati edna vo ednata druga vo drugoto noze aman ...mislenje?????
еве и ние треба на 28 да се вакцинираме тоест ревакцинација да направиме за дитепер и педијатарот ни кажа дека ги укинале вакцините, тие прочистените, и јас нормално си прашав може ли да си купам и да и ја стават.она вика нема шанси да ти прифатат не е дозволено од надвор да се внесуваат вакцини.и сега што правиме?па бидејќи немала реакција на дитепер може да си прима нормална доза, арно ама она кога ги примаше предходните вакцини немаше ни алергија така да ич не ми е по ќеф па незнам што ќе правиме.
mene nekni mi rekoja da odam tocno koga ke ima dva neseci lukas i ke gi primi dvete vackini naednas taja za zoltica ako nema poke i vtorata po red sto e po zolticata....i ke mu gi klavat dvete naednas neznam kako ke odam vo dvete nozinja da go bockaat...nozete mi e vrakaat...neznam kolku e pametno so se nafativ vo eden den da odam da go bockat dvapati pokraj toa sto sum straslivka....ednata nemala reakcija drugata da....i zatoa mi rece doktorkata deka nema gajle ama pak dva pati edna vo ednata druga vo drugoto noze aman ...mislenje?????
Лукас, ти само инсистирај за една по една. Така кажи им на сестрите дека така сакаш, а за следната ќе дојдете за некој ден. Не би смееле да се противат. Постои и пациентско право ;) Па ако можеш купи си од прочистените, веќе сите знаете дека такви постојат.
veke se dogovoriv a so se tie procisteni jas poim nemam....a i plus edna poznanicka sestra tamu mi rece poarno taka bilo a be mene mi se palsi okoto...ke probam da mu recam prvo ednata da mu ja klat pa drugata...a be pacientsko pravo sega ako mu se isprajs ke te gledat kako da te nema...a nekam taka posto da odev za mene ajde de ke mu se otkacev ama odam za maloto i nekam da me udrat od gazot i da mi se ponasat...pozz fala ke probam da mu recam da mu stavat ednata pa drugata...
ja procitav samo poslednava strana od postov i ke dadam golema podrska na vesna (jana)zatoa sto nekako najsvesna mi deluva okolu vakcinacijata.znaci vo globala vakcinite pomagaat na covestvoto ama vo posledno vreme ima i dokazani nesakani dejstva(autizam,paraliza itn)sekako koga zboram za dokazani ima statii za dobieni sudski procesi(najcesto vo amerika).inaku i kaj nas ima dosta slucaevi kade sto vakcinite predizvikale nesakani posledici ama ne se kreva golema vreva okolu toa ne znam nekako gi stisuvaat tie luge a i drugite koi gi slusaat nekako brzo zaboravaat.eve ja na kratko mojata prikazna imam vujko od 52 godini koj e poluinvalid od DTP potocno do 4,5 godini toj bil sosema normalen trcal vozel tocak ama edvaj vo bugarija go "sredile "za togasni vreminja kolku sto moze za da moze da odi.tuka doktorite im vikale ne znaat od sto e ama ne bilo od vakcinata ,a vo bugarija im potvrdile deka e od vakcina.i mojot sin koj sega e 2.7 godini a kaj nego prepoznavame elementi od autisticniot spektar i kerka od 8 godini so nus pojavi kako dijagnoza od nasite doktori za nejzinite paganja vo nesvest.i najgolemata tag za ovoj narod vo makedonija negovata needukacija deka golem del od vakvite zaboluvanja dokazano ne se nasledni.da se kazuva deka se genetski ama toa ne znaci deka e genetski nasledeno,tuku deka del od genetskiot sostav na teloto e promenet poradi X faktori kako :vakcini ,antibiotici,zivotnata oklina,nacinot na ishrana itn.
go nosime matej na vakcina i i velam na dr.da vidi bsz dali mu se poznava.ne se poznavase i ni zakaza posle 45dena od vakcinata da pravime mantu test.otidovme napravivme negativen bese i go revakciniraa.za diteper revakcinacija ni zakaza pak za 45 dena.odime na vakcina i sega drugata doktorka i ne vraka nazad so obrazlozenie vremenskoto rastojanie za da primime nova vakcina ne bilo 45 dena tuku minimum 60dena.e sega kazete mi kako moze da imaat 2 razlicni stava i nasite deca zamorcinja li se da si poigruvaat so niv.ne im veruvam nisto, i pred toa ne im veruvav pa pred vakciniranje odam kaj nasata lekarka i ona mi kazuva sto treba dane mi zgresat nesto