deluxe
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: linak Еве месец дена како сум породена и поприлично ме зафати и мене таа постпородилна депресија Прво уште во болница си се изнаплакав неколку пати (не дека имаше некоја права причина,ама така тешко ми паѓаше-изгледа хормоните ми полудеа после пораѓајот).Си дојдовме дома и првата недела си бев ок ,добро со проблеми околу доењето ама не беше страшно. Е проблемот дојде кога сите си тргнаа на работа а јас останував сама со бебушот,па почнува да ме фаќа паника,страв дека неможам да се справам,нестигнувам да се средам ниту нешто да средам дома.....и така до недоглед си паничам и се истурам од плачење Мајка ми доаѓа кога може да ми се најде во овие 40дена и ми дава утеха малку и поддршка,мм на работа до 16 часот па работа на терен му се погоди неколку пати неможевме убаво ни да се видиме ни да разговараме што мене ми паѓаше терет плус Па свекрвата соли памет,аха гладно е бебето затоа плаче,дајте му чај,дајте му млеко,стави го да цица.....од кожа да го извадат човек Единствено сега си земам магнезиум и Б6 демек малку да ме смират и пробувам самата да си помогнам оти ако потерам уте малку вака незнам како ќе завршам Ајде се тешам дека уште некој ден правиме 40дена па ќе мине и овај лош период. Плус да додадам дека сите околу мене ги доживувам како непријатели,дека никој веќе не ме сака,не ме почитува,сите се намќорести кон мене....итн што мм ми вели дека ми е само филм во главата дека сите се исти како порано само мене така ми се чини Linak jas gi imav istite cuvstva sto gi opisa ti ,koga se porodiv so prvoto dete.Cel den bev sama,koga ke dojdese sveki se nesto maani mi naogase:gladno,stomak go boli,nahrani go,ne go drzi v race I SL...sigurno ti e poznato.Najmnogu se plasev koga bev sama,duri placev kako malo dete vo mrak Ocajno mi trebase drustvo,nekoj sto ke mi gi trgne losite misli.Da bide tragedijata pogolema jas sred leto se porodiv,tie 40dena mi bea kako godini.Mesec juni/Juli a jas dremam doma so bebeto I se plasam da izlezam vo dvor(oti ne smeelo,taka padna naredba od sveki ) mojata depresija porasna do tolku sto zavrsiv na bolnica (pred 40 Dena)so visoka temperatura(nad 40) ,edvaj glava spasiv Potoa si go najdov lekot sto mi pomogna da izlezam of bezdnata,toa bese sestra mi.Taa iako detence (12g) doagase sekoj den,si sedevme ,muabet,ednostavno kako stravot da mi go zemase.Zatoa ti preporacuvam dokolku imas nekoja bliska rodnina sestra,bratuceda ili drugarka,da si gi povikas koga ke setis kriza,strav,panika.Nedostatok na druzenje I razgovor doveduva do taa situacija.So vtroroto dete bese veke druga prkazna,imav postojano nekoj do mene,toa bese pogolemoto dete,koe mi go ispolnuvase denot so smea,razgovor,ucenje.