Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Moже ли да се дава овошје од компот дома правен.Нели тој се прави така што се додава шеќер?
Маки еве јас пак да ти одговорам Јас значи кога имаше 3 месеци и сеуште не јадеше тврда храна,направив компот во тегли од праски и сливи(тогаш ги имаше на пазар уште) и во секоја тегла ставив по една лажица шеќер(мора за да се вакумира).Знаев дека ќе ми се најдат кога ќе почнеме да се дохрануваме.Сега кркаме од нив и многу ни се слатки.Му ги комбинирам со јаболко,банана,крушка....А и сокцето од компотот си го пие
Denes prv pat jadevme tikvica.Na pocetok pravese faci ama posle mu se bendisa i cela si ja izede.Se smeev dodeka go ranev ispustase zadovolni izvici i mi ja butkase rakata nakaj ustata za pobrzo da lapne
Okolu dohranata, do sega sme probale jabolko, banana, krusa i sliva, i dobro ni odi. Nekako uspevme da jademe otprilika vo isto vreme, i recisi da zamenime eden obrok, imame 4-4.5 saati od edno do drugo doenje. E sega, sakav da prasam od koga mozeme da probame biskviti ili plazma, jas bi gi mesala so nekoja ovosna kasicka?
Od utre planiram da pocneme so zelencuk, prvo morkovce, pa poleka ostanatoto. E sega neznam dali zelencukot da go vovedam kako vtor obrok, ili da go zamenam/menuvam so ovosniot? Za edna nedela polnime 6 meseci, koj e vasiot sovet?
Зеленчукот како втор оброк, немој да го заменуваш со овошјето, значи за ручек, а овошјето мислам најдобро е за појадок да го даваш. Од 6 месеци би требало 3 оброци кашички да има. Јас давав на сабајле овошна, ручек - зеленчукова, вечера - млечна. Е сега бисквитите бидејќи содржат глутен, секој различно ќе ти каже. ЈАс почнав после 6 месеци да давам.
ТеаМ, од Нестле имаш многу млечни. Во кутија се продаваат и се со различни вкусови. Содржат адаптирано млеко, а некои се подготвуваат со вода, кравјо млеко, мајчино или адаптирано. Ти ќе одбереш какви сакаш. Еве вакви се кутиите, да знаеш што да бараш во аптека/маркет.
Имаш и од други производители, ама јас овие ги користев, па ги препорачувам.
Натушке јас почнав подоцна, ама тоа не е некое правило, туку само така ми се погодило Мене матичниот педијатар кога бевме на контрола на 6 месеци ми рече дека можам да воведувам било каков зеленчук освен нели некој што потешко се вари. Значи мислам дека можеш.
prvoto dete mi e rodeno vo stranstvo i tamu spanakot go preporacuvaat od 8 meseci bidejki sodrzi nitrati. dr dete utre pravi 6 meseci i ovde mi rekoa moze da mu davam spanak od 6 meseci ama jas ke pocekam do 8 poradi nitratite, a kiselo mleko i jogurt moze od 7 meseci. jas dosega ovosjeto mu go varev, dali sega bidejki imame 6 meseci mozam da mu go davam svezo, normalno pasirano?nekade imam procitano deka do 6 meseci ovosjeto treba e termicki obraboteno. drugo na primer vo stranstvo boranijata se dava od 4 meseci, a ovde ja preporacuvaat podocna zaedno so grasokot. jas uste na 5 meseci ja imam dadeno. taka da sekade e razlicno.
Јас нити се сеќавам кога сум почнала али знам дека одамна и давам и боранија ,и спањак и се друго ,се што е зеленчук и овошје и давав освен јагоди уште нема пробано а и не мислам да и давам .....јас до 8 месеци варев се ,после 8 овошјето не го варев и го давав свежо а зеленчукот нормално варено. Нормално новата храна и ја давав порано за да видам дали ќе има реакции али за среќа немаше ништо. Секаде различно кажуваат а мајката најдобро знае од толку информации за исхраната што е најдобро
Jas nikogas ne sum go varela ni pecela ovosjeto pred da mu go dadam na sin mi, uste od sam pocetok si jade svezo, dodeka zelencukot mu go varam, osven onoj sto se jade svez. Peceno ili vareno se slucuva da mu dadam sega, ponekogas, tikva ili jabolko, kolku da smenime.
Mozes i so jabolko ili so tikva da go izmesas, taka mozebi ke go jade. Sekako, vareno da bide morkovceto, a jabolkoto ili tikvata po izbor.
Dali ste pravele domasna kasicka od suvi slivi ? Nie imame problem so kakanjeto, i davam kasicka od slivi na Hipp, koja i pomaga. Megutoa gledam deka ima seker, pa bi sakala da probam na nekoj drug nacin...sovet?
Ја сод суви сливи немам правено, ама од свежи или од компот сливи да. Исто и за какањето на Матеа и помагаше и сокче од јаболко и круша. Пробај и со круша.
Dali ste pravele domasna kasicka od suvi slivi ? Nie imame problem so kakanjeto, i davam kasicka od slivi na Hipp, koja i pomaga. Megutoa gledam deka ima seker, pa bi sakala da probam na nekoj drug nacin...sovet?
Е јас ова синоќа го мислев додека ги јадев сливите дали може да направам ,ќе пробам баш,па ќе ти пишам освен ако не си ме предварила
nie vcera napolnivme 4 meseci i eve denes planiram da pocnam da i davam sokce od jabolko pa sakam da prasam kolku da i dadam za pocetok i koga da i dadam kasicka kupiv na hipp od jabolko dosega sme samo na doenje nemame nisto probano ni caj ni voda pa so so da i dadam od sokot so lazice ili so sise so cucla cekam sovet ......
Барби, сокче можеш да и дадеш со лажичка. За почеток мислам дека е доволно 2-3 лажички мали сок. Доколку сакаш да и дадеш купечко сокче, раствори го со малку превриена и оладена вода или, пак, со флаширана вода. Стави 2 лажички сокче во чашка со 1 лажичка вода, измешај го и така со лажиче дај и. Ако нема никаква реакција, утре дај и повеќе, ама сепак разредено. Задутре уште повеќе и така ќе си зголемуваш по малку секој ден. Јас би ти препорачала само сокче да и даваш едно 3-4 дена, па после можеш и кашичка, исто по 2-3 лажички за почеток, па ќе си зголемуваш секој ден.