zzaa -> RE: Слатки работи (торти, колачи...) (22.12.2012 14:15:58)
|
jas sum mnogu po blagoto i si pravav mnogu cesto torti pa da spodelam nekoj recept i so vas 1.torti brzi eftini i ednostavni:) 1.4 jajca 12 lazici mleko 12 lazici seker 12 lazici zejtin 14 lazici brasno 1 vanila 1 pecivo 1 mala casa seckani orev 4 jajca 2.torta 9 lazici seker 11 lazici brasno 11 lazici voda(zeska) 1 vanila 1 pecivo 3.torta • 1ф. масло за јадење • 1ф. млеко или вода • 12л. шекер • 3 јајца • 13л. брашно • 1 прашок за пециво • 1 ванилин шекер ovie gi pravev vcera super ispadna mnogu se vkustni brzo se pravat i se eftini se vikata Toplo -ladno СОСТОЈКИ 120g чоколадо за готвење 120g путер 1 шолја шеќер во прав (100g) 2 јајца 2 жолчки од јајца 6 лажици брашно ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ 1. Загрејте ја рерната на 220°C. Подгответе си тава со калапи за мафини или пак форми во кои можете да печете. Премачкајте ги калапите со малку путер или маргарин. 2. Во длабок сад ставете го путерот, исечкан на парчиња, и чоколадото за готвење, искршено на коцки. Потребно е да го растопите путерот за да може во него да се растопи и чоколадото. Ако имате микробранова печка, ставете ги заедно во неа додека не се стопи путерот, а потоа со мешање постепено растопете го во него и чоколадото. Другата опција е да ги ставите во тенџере на тивок оган додека не се растопи путерот, а потоа да го тргнете тенџерето од огнот и да мешате додека не се растопи и чоколадото. 3. Во течната смеса од чоколадо и путер додајте го шеќерот и мешајте додека смесата не се изедначи. 4. Потоа, додајте ги јајцата и жолчките и матете додека не добиете хомогена смеса. На крајот постепено додајте го брашното и добро промешајте за да нема грутки. 5. Во секој калап ставете од смесата, но не ги полнете калапите догоре. Добро е да ги наполните околу ¾ од нивната висина. 6. Ставете ги колачите во рерната и печете околу 7-10 минути, така што однадвор да се цврсти, а внатре меки. Внимателно одделете ги од калапите и превртете ги во чинија. Ако со лажичка пресечете едно парче, од внатрешноста на колачот треба да истече „чоколадна лава“. 7. Послужете ги колачите топли, поросени со шеќер во прав, со топка сладолед, парче овошје и/или шлаг. Ако сакате да ги изненадите гостите со овој превкусен десерт, можете предвреме да ја приготвите смесата и да ги наполните калапите, па ќе ви остане само да ги ставите в рерна 10 минути пред да ги послужите колачите.
|
|
|
|