Calypso -> RE: Слатки работи (торти, колачи...) (5.3.2012 16:58:12)
|
Ednas go napisav i mi otide postot vo nevrat. Ako i ova otide... se otkazuvam[sm=jezicek.gif] Inaku pisuvav kako jas go pravam tiramisuto, imam dve varijanti. Prvata, aj da recam originalot odi vaka: potrebno e: 500g sirenje maskarpone 400g piskoti 4 jajca 100g seker vo prav 250 ml espreso ili neskafe 2 lazici konjak ili amareto ili rum kakao Se matat belkite vo cvrst slag, a posebno se matat zolckite so sekerot. Se dodava maskarponeto vo zolckite, isto i slagot i ubavo se mesa. Se natopuvaat piskotite vo kafeto so likerot i se redat vo dlabok pravoagolen sad. Se stava krem, pa pak piskoti i na kraj krem. Se posipuva so kakao i se ostava 24h vo frizider da se stvrdne. Ova tiramisu ne se sece kako torta, potecen e filot. Se sluzi vo casi, so lazice, barem jas taka go sluzam. Ako sakate da bide kako torta, stavete zelatin vo kremot. Drugata varijanta e brzo tiramisu, za koe ne se ceka 24 h[sm=jezicek.gif] Potrebno e: 230g sirenje maskarpone 50ml slatko vino ili rum 2 lazici seker 80 ml espreso ili neskafe 230ml slatka pavlaka gotov pandispan za torta rendano crno cokolado Se mati sirenjeto so sekerot i vinoto, a posebno se mati slatkata pavlaka, pa se mesaat dvete smesi. Vo kafeto se stava edna lazica vino ili rum. Pandispanot se sece na kocki, se preliva so kafeto, pa vo dlabok sad se redi pandispan, krem, rendano cokolado, taka tripati. Na zdravje! P.S. Maskarpone sirenjeto e poskapo, no i ne moze sekogas da se najde vo marketite. Vo prviot recept moze da se zameni so slatka pavlaka (ama ne e toa toa), a vo vtoriot so bilo kakvo krem sirenje[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|