miana -> RE: Слатки работи (торти, колачи...) (18.7.2013 14:32:32)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Еве ти и од мене краток и лесен фил 1 кг овошје 2 пудинга од ванила 100 мл вода 16 лажици шекер Ставаш шекерот и водтата да повријат ( да стане речиси како шербет ) Го ставаш овошјето ( може и замрзнато - мене со јагоди ми е најубаво и со вишни а можеш и да комбинираш ) и тоа да поврие,да омекне..На страна ги раствараш двата пудинга од ванила со малку водичка и потоа ставаш во тенџерето со овошје..Мешаш цело време да не загори,ке стане густо како пудинг и го тргаш од огин...На пандишпанот му ставаш три шољи млеко,да го намокриш... Потоа филот така топол од тенџере го ставаш врз тортата...Кога ке се подолади малце ја премачкуваш тортата со шлаг пена...Многу е вкусна торатава,лесна за правење..Ако сакаш ке ти го напишам и рецептот за оргиналниот пандишпан. Превкусна е ,може со секое овошје,ама во твојов случај - цреши,незнам како би било зошто црешите немаат некој посебен мирис па такада ,не сум пробала,незнам..Ако имаш пиљара во близина купи си јаготки и ке имаш преубава тпрта..На здравје!!! Миана правиш пандишпан за тортава или купуваш готов? И дај кажи време за тоа вриењето за такви домаќинки како мене, само со минути што работат[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Не знам јас за отприлика, или точно или приближно, ако не знај дека утка е работата[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Vodata i sekerot gi stavas da zovrijat i da povrijat 3-4 minutki ( da se stopi ubavo sekerot ) Dodavas ovosjeto,malce da se povari,da omekne ubavo ( ke vidis koga ke bide omeknato od prilika 5-6 minutki ) Na strana mesas voda so dva pudinga od vanila ( bas kako puding sto pravis,samo mesas so voda namesto so mleko ) i gi isturas vo tendzereto so ovosjeto sto vrie... Ke pocne da zgusnuva kako puding,postojano mesas da ne ti zagori ( vnimavaj prska od pudingot ) namali go ognot ili trgni go od ringla i mesaj..Ke zgusne ubavo kako puding i ke go trgnes na strana..Ke vidis sama,kolku i da ne te biva - ova samo ke ti kaze koga treba da go trgnes.. Pandispanot isto brzo se pravi i se pece za kratko vreme..Mirisa mnogu ubavo ,ke pozolti ubavo i gotov e ( bas zolta boja ke dobie) i ako sakas da proveris dali e pecen ,ke bocnes so cepkalka za zabi i ako e suva cepkalkata - znaci peceno e !!! Go vadis i go polevas so tri casi ladno mleko ( za kafe solji ) trgas na strana dodeka go pravis filot..|Koga ke bide gotov filot,stavas vrz tortata..Ostavas ubavop da se oladi i stavas dve slag peni..Prasuvaj slobodno...Sega ne mi teknuva na pamet za pandispanot,znam od prilika ama ke ti pisam tocno kako bese..
|
|
|
|