|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Опстипација кај бебињата
25.6.2010 10:10:27   
Палешка РР
Здраво NenaG и добредојде на РР!

Јас немам искуство со адаптирано млеко бидејќи дојам, но сигурно знам дека лекарствата кои ги пиеш за твојата крв не се пренесуваат преку мајчиното млеко, па тоа не може да биде причина за опстипација. Можеби е од Аптамилот. Ако мислиш дека имаш доволно млеко, остави го бебето само на доење па ќе видиш. Среќно!

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот NenaG)
Непосредна врска до пораките: 76
25.6.2010 11:00:43   
Тања РР
NenaG потполно се согласувам со Палешка. Железото не се пренесува преку мајчиното млеко па затоа опстипацијата е најверојатно резултат на адаптираното млеко. 

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 77
26.6.2010 20:21:26   
Ana Dani
Ehej mamicki, mi olesna.  Vcera smeniv 3 polni kakani peleni. user posted image Mislam deka mi pomogna toa sto na sobleceno poleka, nezno mu gi krevav nagore nozinjata koga se napregase.  Mu olesna i nemu, no nokeska izgleda uste ne bese celosno iscisten, pa cela nok pak se napregase, ama si lezese vo krevetce i ne placese.  Denes pak kakase ednas, a za nokeska ke vidime dali ke spie, ic ne e dobro spien poslednive nekolku noki.  No samo edno me buni... stolicata mu e zlatno zolta, no niz nea ima sitni grutcinja. Ne znam dali taka treba? Inaku go koristam Nan 1.  Dosega nemavme vakvi problemi, no ako se povtori sigurno ke mora da mu go smenam.    

(Одговор на членот Тања РР)
Непосредна врска до пораките: 78
26.6.2010 20:29:00   
Тања РР
user posted image user posted image user posted image за малиот твој Ана Дани.
Во врска со грутчињата, немој да се грижиш тоа е само несварено млеко. Сигурно цицал малку повеќе од што може да обработи неговиот систем за варење.

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

(Одговор на членот Ana Dani)
Непосредна врска до пораките: 79
21.8.2010 18:31:02   
popiks
Zdravo na site,

Jas sum nova na formumot i ke ve zamolam za sovet.

Moeto bebe ima tri meseci. Od pred dve nedeli pocnaa problemite so kakanjeto. Otkako se nemashe iskakano pet dena mu staviv cepce i se iskaka. Od togash ima pominato 6 dena i povtorno nisto.
Inaku samo cica, ne e nervozno, ubavo spie.

Daj te mi sovet kako da go reuliram ova, mali sme i uste mi e rano za sokcinja i kasicki.

(Одговор на членот Тања РР)
Непосредна врска до пораките: 80
21.8.2010 18:50:00   
Pregnant
Здраво popiks, и моето бебе е 3 месеци, но кај нас проблемите со какањето почнаа веднаш по враќање од болницата. Педијатарот ми рече остави го само, но откако поминаа 10 дена веќе немаше смисла и му ставив чепче, па се олесна. Потоа ќе се искакаше само следниот пат, и пак ништо нема 7 дена. И така првите два месеци бевме. Потоа почна само од себе да кака, но на 3-4 дена, важно е дека само кога ќе му дојди, без провокации. Инаку и кај мене беше многу мирно, без плачење, без нервози, добро си спиеше. Најверојатно е период кој поминува за месец-два, зашто и поголемото кога ми беше бебе го имавме истиот проблем - прво убаво какаше, па еден период воопшто не, па потоа се нормализира. Инаку и двете ми беа само на доење, претпоставувам дека и кај тебе е така, зашто обично тие бебиња што се само на мајчино млеко какаат поретко од другите. Не се секирај, ќе помине, јас ги чував и до 10 дена без какање.

(Одговор на членот popiks)
Непосредна врска до пораките: 81
21.8.2010 21:16:18   
popiks
ti blagodaram p

(Одговор на членот Pregnant)
Непосредна врска до пораките: 82
16.9.2010 22:45:51   
srcence_25
Dragi mamicki...mi treba vas sovet...
Moeto bebence zadutre pravi 4 nedeli...poslednive 3-4 dena ni se pojavi problem so kakata...kakase 5 pati vo 24 sati, a ovie den kaka 2-3 pati...kakata pak i e zlatno zolta, malku potvrda no i poretka! inaku samo na doenje sme!
denes pedijatarot ni rece deka mozebi mlekoto sto go cica ne i e dovolno i deka poradi toa stolicata se namalila! me buni toa sto bebenceto za 10 dena predna 400 gr. sto medicinski bilo odlicno, kako e mozno da dobiva na kilaza, da kaka zolto a nesto da ne e vo red???
Rece da pocnime da i davame i adaptirano mleko! no jas mislam deka moeto mleko i e dovolno, denes i pomirna e...pocnavme da pieme cajce od Hip za grcevi, pa nekako i podolgo spie...prethodno spiese samo po 1-1:30...eve denes po 2 sati...neznam sto da pravam...sa ja poslusam doktorkata ili mojot majcinski instinkt deka dovolno i e moeto mleko!!! Ve molam za sovet?

(Одговор на членот popiks)
Непосредна врска до пораките: 83
16.9.2010 22:50:06   
lukas
koi proizvodi sozdaavaat zapek?

Неможите да бидите храбри ако не сте повредени.Неможе да научите ако не сте погрешиле.Неможете да бидете успешни ако не сте доживеале неуспех.

(Одговор на членот srcence_25)
Непосредна врска до пораките: 84
16.9.2010 23:06:13   
lukas
srecence_25

jas ke ti preporacam da si go slusas svojot majcinski instinkt,nemoj odma da vnesvas vestacko,a toa sto ima zlatna boja maloto pa kako ocekuva taa da bide kakata koga e samo na majcino mleko taka mislam deka treba da e,neka kazat drugite mamicki ama jas mislam deka se e vo red so maloto tvoe,i stom kacuva na kilaza i stom e mirna i stom ne e nervozna i si spie se e vo red...prodolzi kako sto si terase dosega i ne se sekiraj...se e vo red so zlatnoto tvoe malecko,no dobro e sto se konsultiras..moe mislenje teraj so majcinoto i ne se sekiraj!!!user posted image

Неможите да бидите храбри ако не сте повредени.Неможе да научите ако не сте погрешиле.Неможете да бидете успешни ако не сте доживеале неуспех.

(Одговор на членот lukas)
Непосредна врска до пораките: 85
17.9.2010 23:19:04   
srcence_25
ИЗВОРНА ПОРАКА: lukas

srecence_25

jas ke ti preporacam da si go slusas svojot majcinski instinkt,nemoj odma da vnesvas vestacko,a toa sto ima zlatna boja maloto pa kako ocekuva taa da bide kakata koga e samo na majcino mleko taka mislam deka treba da e,neka kazat drugite mamicki ama jas mislam deka se e vo red so maloto tvoe,i stom kacuva na kilaza i stom e mirna i stom ne e nervozna i si spie se e vo red...prodolzi kako sto si terase dosega i ne se sekiraj...se e vo red so zlatnoto tvoe malecko,no dobro e sto se konsultiras..moe mislenje teraj so majcinoto i ne se sekiraj!!!user posted image

heheheh
premnogu fala mamicke lukas:)
denes sum navistina smirena....da malckata ima maka dodeka se pokaka, ja boli stomace no zoltata kaka e znak deka dobro jade...plus denes imase 5 stolici vo tekot na denot do sega...sto e odlicno....meseto ja boli i od grcevi i koga se maci a pokaka no se si e vo red...mozebi e normalno ponekogas i da ne kaka i da kaka poretko, pa taa e seuste malecka uste se prilagoduva na nova sredina, ustre zeludniceto i se uci da vari i crevata da i funkcioniraat:)))) definitivno odluciv da prodolzam samo so moe mleko....pa za 2 nedeli sme na kontrola pa posle toa ke vidike kako se razviva...tek togas ako treba ke prevzememe cekori so drugo mleko...ama iskreno vreuvam deka ke bide samo na moe;)
pozdravce

Непосредна врска до пораките: 86
17.9.2010 23:38:05   
lukas
milo mi e deka se e vo red i deka si sega pomirna,se ke e vo red ne se sekiraj...pozz

Непосредна врска до пораките: 87
22.9.2010 17:19:15   
srcence_25
Ubavo e k0oga imas da go spodelis ona sto te maci...:)) fala premnogu

Непосредна врска до пораките: 88
17.10.2010 13:57:36   
Maci3
[color=#000000 size=3]Zdravo na site.Ke ve molam za sovet.Moeto bebe e staro edna nedela.Eve veke 2 dena  go boli meseto I ne kaka.Dali mozam da mu davam vodicka od slivi ? Inaku sme paralelno i na doene i adaptirano mleko

Непосредна врска до пораките: 89
16.1.2011 22:11:10   
Nadezna
Maci, mislam deka e malecko za voda so slivi.
Mozes da probas so termometar, ama na svoj rizik.
Sakav da prasam, dali moeto domesecno bebe smee da prima cepce vo gazeto za kakanje i kako se vikaat tie cepcinja, za da kupam?

(Одговор на членот Maci3)
Непосредна врска до пораките: 90
16.1.2011 23:43:59   
Twins

ИЗВОРНА ПОРАКА: Nadezna
Sakav da prasam, dali moeto domesecno bebe smee da prima cepce vo gazeto za kakanje i kako se vikaat tie cepcinja, za da kupam?

cepcinjata se Glycerolax (glicerinski cepccinja se) ama najdobro konsultiraj se so pedijatar pred da gi dades.

(Одговор на членот Nadezna)
Непосредна врска до пораките: 91
17.1.2011 0:25:37   
Maca25
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maci3

Zdravo na site.Ke ve molam za sovet.Moeto bebe e staro edna nedela.Eve veke 2 dena  go boli meset_o I ne kaka.Dali mozam da mu davam vodicka od slivi ? Inaku sme paralelno i na doene i adaptirano mleko

Маци3 бебето е многу мало за водичка од сливи. Пробај преку тебе да го добива тоа што му е потребно за да се искака. И јас го имав овој проблем, по 4 дена ќерка ми не какаше, па јас почнав да пијам компот од суви сливи и сок од кајсија, праска, крушка и за 2 дена имавме сјајни резултати - полни пелени. И јас се чистев и таа.

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Maci3)
Непосредна врска до пораките: 92
21.1.2011 14:20:46   
nasmejse
Здраво мамички. Мојата ќеркичка е три месеци и од само раѓање кака многу ретко, на 3 до 5 дена. Не плаче, расположена си е, спие убаво и фала богу убаво си напредува. Во консултација со педијатар и го масирам мешето од папочето па нагоре со кружни движења во насока на стрелките на часовникот и вежбите за колкчиња со десетина секунди задржување кај мешето. Кај бебиња што се на мајчино млеко нормално било да не какаат и до 10 дена. Тоа значи дека млекото си е хранливо и целосно го обработува па нема што да исфрли. Овој пат најдолго немаше какно дури 9 дена, но утринава се олесни user posted image . Вчера бевме и на редовна контрола и кога ја прегледа педијатарот рече дека нема проблем, штом е меко мешето воопшто да не се секирам. Инаку не и давам ништо, ни чепчиња, ни топломер, само масирање и евентуално HIPP чајче од анасон.
Така да не се секирајте. Поздрав user posted image

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 93
7.3.2012 10:02:53   
Natuska85
Значи не станува збор кај нас за класична опсилација ,запек си кака 2-3 пати дневно ,меѓутоа пред да се искака многу се мачи и некогаш дури знае и да ми поврати ако во брзо време пред тоа јадел.Еднаш во денот има и тврда столица user posted image . Уште неможам да откијам од која храна е....Мислев од банана ама неколку дена не му давам и пак исто. Сега јадеме почесто слива и земав пак чај на бекутан,дека тој го протеруваше. Ако имал некој искуство вакво плс пишете ми од што може да е толкаво мачење пред да се искакаuser posted image

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот nasmejse)
Непосредна врска до пораките: 94
7.3.2012 10:18:49   
Mihaela 2010
Natuske i kerka mi e so tvrda stolica,od vreme na vreme,duri imavme golemi maki,kakase bukvalno brbuski,i toa so trista maki,se potese,placese,mi vikase boli gazeto,i stvarno ne znaev kako da i pomognam.A pie dosta tecnosti,i sokovi od krusa,sliva.Sega za sega da ne ja urocam dobra e,mada kaka na 2-3 dena ama ubavo si kaka.koga se posovetuvav so pedijatarot mi rece deka imala mrzlivi creva,i vikam care?nisto ne mi odgovori,navodno imalo nekoi sirupi ama ne sakal da mi gi prepisuva.Majkami cula d negde deka lenenoto seme bilo dobro,pa taka edna nedela piese svareno vo vodicka po 2-3 pati vo denot.Neznam so da ti kazam,probaj i so toa,moze da ti pomogne..

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 95
7.3.2012 10:26:52   
Natuska85
Јас давам мелено ленено семе за имунитет во овошната кашичка наутро по една лажичка. И мене педијатарот ми кажа дека не му е регулирана цревната флора убаво,а особено што ние прележавме и рота вирус. Ми спона дека може да му земам линекс,ама еве баш сега читам за линексот искуства па ќе се одлучам дали да го земамuser posted image . Стварно се гревчиња кога се мачат така user posted image

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 96
7.3.2012 11:01:12   
bombica
Натушке и кај мене П. има многу тврда столица се мачи додека се искака.Банана многу ретко му давам а сок и кашичка од слива воопшто не му ја омекнуваат столицата.Спасот ни е крушата.Му давам сок од круша и за неполн саат се искакува без проблем.

Непосредна врска до пораките: 97
12.3.2012 14:33:24   
Natuska85
Можно е од кравјо млеко да се створи запек? Сум слушнала за пролив,ама запекuser posted image

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 98
12.3.2012 14:42:44   
kikicka
Натушка ака имаш прочитано ,пишав еднаш дека мојава од кравјо кака брбаланкички ,ако јадела нешто банана ориз тогаш и се цврсти а инаку и се меки ама сепак се брбаланки откако почна крајво млеко да пие. И кај мене се мачи онака стоечки и напнува некогаш со саати напнува и нема ништо и дури полсе ке се искака ја гледам како поцрвенува од што напнува ама овие два дена нешто изгледа ја болеше дупето неми даваше да ја чепнам и ке давам сливи па ке видам...инаку пробај со ЛАСС Б сирупот за какање на билна база од ерба вита
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR

Можно е од кравјо млеко да се створи запек? Сум слушнала за пролив,ама запекuser posted image

< Поракaта ја уредил kikicka -- 12.3.2012 14:46:55 >

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 99
12.3.2012 14:45:06   
Natuska85
Кикичка а се мачи кога кака? Сакаш да кажеш од кога почна со кравјо цело време така си кака?Мислиш нормално е таквото какање? user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 100
Страница:   <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Цртани филмови.
пеперутка16

Дали вашите деца гледаа цртани филмови како Тинејџерски мутант нинџа желки, Ју Ги О, Покемон... и станаа насилни поради нив?