13 - 23 рецепти од 23 | Страница: | | 1 | 2 |
Супа од пилешки ситнеж >
Сосотојки:
20 гр.морков, 10 гр.кељ, 10 гр. тиквичка, 10 гр. карфиол или брокула, 1 кафена лажичка пченкарен гриз или ориз, 100 гр. пилешки ситнеж.
Упатства:
Пилешкиот ситнеж се мие, се вади кожата и се вари. Зеленчукот се мие, се лупи и се сецка на ситни парченца. Кога месото е полусварено се додава зеленчукот и се вари на умерена температура додека не омекне. Месото и зеленчукот се вадат, а супата се процедува и става гризот или оризот за да се вари. Месото се двои од коската и ситно се сецка. На сварениот ориз се додава зеленчукот и месото. Се служи.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Супа од телешки коски >
Сосотојки:
200 гр.телешки коски, 20 гр. морков, 10 гр.тиквички, 10 гр. карфиол или брокула и 1 кафена лажичка ориз.
Упатства:
Измиените телешки коски се ставаат во ладна вода и се варат 1 час на умерена температура. Зеленчукот темелно се мие, се сецка на ситни парчиња и се додава во супата со коските. Кога ќе се свари зеленчукот се вади во посебен сад, а супата се процедува заради ситните парченца од коските. На процедената супа и се одстранува вишокот на маснотија и во неа се вари оризот. Кога оризот ќе омекне се додава претходно сварениот зеленчук. Се пасира и се служи.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Рибина супа >
Сосотојки:
20гр. морков, 5 гр. благ кромид, 1-2 кафени лажички ориз 1 кафена лажичка маслиново масло и 100 гр. бела риба.
Упатства:
Морковот и кромидот се чистат, се сецкаат на ситни парченца и се варат во зовриена вода со масло. Кога ќе се свари зеленчукот се додава претходно исчистената риба. Кога е готово се вади рибата посебно од зеленчукот. Зеленчукот се цеди, а во истата вода се става да се вари оризот. Рибата се чисти од коските и заедно со зеленчукот се додава во сварениот ориз. Се вари уште 5 мин.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Супа од мешан зеленчук >
Сосотојки:
10 гр. тиквичка, 20гр. карфиол, 20гр. морков, 10гр. компир, 1 кафена лажичка ориз, 1 кафена лажичка масло или маргарин.
Упатства:
Зеленчукот темелно се мие, се лупи и сецка на ситни парчиња (компирот, морковот и тиквичката). Во загреано масло се додава зеленчукот и врела вода и се остава да се вари. Кога зеленчукот ќе биде полусварен се додава оризот, се додава уште малку вода и се вари додека да омекне оризот. Се трга од оган, се пасира, се остава да се излади и се служи.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Овошна каша од јаболко и житарки >
Сосотојки:
едно јаболко со средна големина, 15-20 гр. пченкарни или оризови снегулки, 100 мл.млеко и 50 мл. вода.
Упатства:
Млекото и водата се мешаат и се варат на умерена температура да зовријат. Се прелеваат снегулките. Јаболкото се лупи се блендира или се ренда на ситно и се додава во млекото и снегулките. Ова убаво се мати за да нема грутчиња.
Кашата се служи веднаш и истата не смее да се дава подоцна или да се пригрева.
На доенчиња со навршени 6 месеци истата каша може да се приготвува само со млеко, без вода, наместо пченични или оризови снегулки може да се стави бисквити или двопек
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Овошна каша со јаболко и морков >
Сосотојки:
1 јаболко, 1 морков, 1 лажичка ориз и 200 мл.вода.
Упатства:
Оризот се мие и се вари. На полусварениот ориз се додава измиен и рендан морков. Кога морковот е полусварен, се додава лупеното и сецкано јаболко. Кога сите продукти ќе омекнат, се остава да се излади и се пасира.
Кашата може да ја подготвите и со свежо јаболко и морков.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Овошна каша од банана и двопек >
Сосотојки:
100 мл.млеко, едно парче двопек или бисквита и една банана
Упатства:
Млекото се вари да зоврие. Се прелева двопекот или бисквитата за да омекнат. Кога ке се олади се додава бананата и се пасира за да нема грутчиња. Бананата може да се пасира со вилушка или сите продукти да се стават во блендер. Се служи веднаш, не смее да се подгрева.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша (пире)од компир и блитва >
Сосотојки:
200 гр. млад кромид, 150 мл. млеко, 4-5 листови млада блитва, 2 гр.сол, 1 варена жолчка, 1 супена лажица кисело млеко или павлака.
Упатства:
Компирот се мие, се лупи и се става во млеко да се вари. На полусварениот компир му се додава и ситно исецкана блитва. Се вари уште 15 мин. додека да се свари убаво. Се посолува и пасира. На крај се додава киселото млеко (павлака) и пасираната жолчка.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша од карфиол, компир и тестенини >
Сосотојки:
70 гр. карфиол, 30 гр.компир. 10 гр.тестенини (тарана, јувки, фиде), 50 мл.млеко, 1 кафена лажичка масло.
Упатства:
Компирот се мие, се лупи, се сецка на ситни парчиња, а карфиолот се мие и се ситни на мали парчиња. Заедно се ставаат во врела вода и се варат, поклопени, на умерена температура. Кога ќе омекнат, се додава тестенината и маргаринот. Се вари уште 10-15 мин. Се додава млекото и се вари уште 3-5 мин.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша од спанаќ или блитва >
Сосотојки:
50 гр. спанаќ, 1лажица оризови снегулки или пченкарно брашно, 100 мл. млеко, 1мало лажиче маслиново масло.
Упатства:
Спанаќот се чисти од рачките и се мие под млаз вода. Оставете да одстои 20-30 мин. во вода со сол или лимонов сок, за поубаво да се измие од нечистотии. Се плакне и се става да се вари во врела вода. Кога ќе падне на дното тогаш е сварен. Се цеди, се пасира, се додава млекото и маслото или маргаринот и се вари уште малку на умерена температура. За да се згусне се додаваат оризовите снегулки.
Доколку го подготвувате со пченкарно брашно тогаш оставете да се вари уште 10-15 мин. со повремено мешање.
За постари доенчиња може да се додаде мелено месо, бела риба, жолчка или џигер.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша од морков и ориз >
Сосотојки:
50 гр. морков, 1 лажици ориз, 100 мл. млеко, 1 лажичка масло (5 мл.)
Упатства:
Морковот се мие, се лупи, се сецка на кругчиња и со оризот се ставаат во врела вода да се вари. Кога ќе омекнат целосно, се додава млекото и маслото. Се вари уште 3-5мин. Се пасира или миксира, за поголемо доенче се ситни со вилушка.
Оваа каша може да се приготви со ориз наместо со пченкарен гриз. Во тој случај на полусварениот морков се додава пченкарниот гриз и се вари уште 10-15мин. со постојано мешање.
Може да комбинирате со мелено месо, бела риба или тврдо варена жолчка во зависност од возраста на доенчето.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот