1 - 12 рецепти од 80 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 7 |
Мафини со шунка и сирење >
Сосотојки:
Спреј за готвење
8 големи јајца
? чаша павлака
? чаша копар
? лажичка сенф
Сол и бибер по вкус
1 шолја рендано сирење или кашкавал по избор
1 шолја сечкана шунка
? чаша кромид (по избор)
1 лажица печени црвени пиперки
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Испрскајте ги тавите за кекси или крем бруле со спреј за готвење. Во сад изматете ги јајцата со кремот. Додадете ги копарот, сенфот, солта и биберот. Внимателно додадете ги ренданото сирење, шунката, кромидот и пиперките. Распоредете ја смесата во калапите полнејќи ги до половина.
Се пече во рерна загреана на 200 степени 20-30 минути. Оставете ги мафините да се изладат минимум 10 минути пред да ги послужите.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Тартуфи од крем сирење и ф'стаци >
Сосотојки:
230 гр крем сирење
1 лажица мајонез
1 лажичка сок од лимон
230 гр рендано сирење едам или друго по ваш избор
? чаша сецкан кромид
? чаша сецкани зелени маслинки
По желба може да се стават ф'стаци или други јаткасти плодови
Упатства:
Во сад измешајте ги крем сирењето, мајонезот и сокот од лимон. Можете да мешате со жичана мешалка или миксер. Додадете ги ренданиот едам, кромидот и маслинките. Промешајте со лажица. Формирајте ги топчињата со малку подмачкани раце. Ставете ги во фрижидер да се стегнат 3 часа. Потоа се тркалаат во ф'стаци или мелени ореви.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Крокети од компири со пармезан и пекорино >
Сосотојки:
1 кг компири
100 гр брашно
300 гр презла
4 јајца
75 гр пармезан, рендан
75 гр пекорино, рендано
2-3 лажици. свеж магдонос, сечкан
Сол и бибер по вкус
Растително или маслиново масло за пржење
Упатства:
Сварете ги компирите додека не омекнат. Излупете ги и испасирајте ги. Измешајте го пирето со брашното, половина од презлата, јајцата, двата вида сирење, магдоносот и малку сол и бибер. Се меси убаво додека се мешаат состојките. Загрејте повеќе масло во длабока тава на средна топлина. Крокетите формирајте ги со раце и треба да добиете цилиндрична форма. За да го направите ова, прво формирајте кружни ќофтиња, а потоа свиткајте ги за да добиете цилиндри. Секоја крокетка убаво извалкајте ја во преостанатата презла. Пржете ги додека не поруменат. Исцедете ги на хартија.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Крцкави ќофтиња од тиквички >
Сосотојки:
3 средни тиквички
2 јајца
200 гр кравјо сирење
150 гр брашно
100 гр презла
50 мл масло
1 прстофат сол
1 прстофат црн пипер
? врска свеж магдонос
Упатства:
Тиквичките изрендајте откако претходно ги излупивте. Ставете ги во поголем сад и посипете ги со сол. Ќе ја исцеди водата од тиквичките. Потоа префрлете ги во цедалка и притиснете ги со рака да се отстрани вишокот вода.
Вратете ги во садот. Скршете ги двете јајца. Додадете ги презлата, сирењето, магдоносот кој претходно сте го издробиле (без дршките). Со раце убаво замесете ја смесата и формирајте ќофтиња (добро е да имаат порамна форма за да се пржат лесно).
Секое од ќофтињата извалкајте го во брашно. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Пропржете ги ќофтињата од тиква од двете страни по неколку минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Маринирано сирење во масло и зачини >
Сосотојки:
300 гр бело сирење - кравјо или овчо
маслиново масло
цели зрна пиперка
свежа мајчина душица и други ваши омилени билки
сушени чили пиперки (по избор)
Упатства:
Ставете го сирењето ситно исечкано во тегла. Додадете доволно маслиново масло за да го покриете. Додадете ги зачините и затворете ја теглата со капак. Чувајте го во фрижидер и оставете го барем еден ден, така што сирењето ќе ги впие вкусовите на состојките.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Класичен Киш Лорен >
Сосотојки:
12 парчиња сланина, сецкани
100 гр рендано сирење
5 лажици сецкан кромид
4 јајца
500 мл крем за готвење
? лажичка сол
? лажичка шеќер
1/8 лажичка лута црвена пиперка
1 парче готово тесто (или домашно замесено по желба)
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе тркалезен сад за печење со дијаметар од 23 см Ставете го тестото во него, притискајќи го така што дел од неговите рабови висат надвор од калапот.
Во тава на средно јак оган испржете ја исечената сланина додека не добие златна боја и да стане крцкава. Исцедете на кујнска хартија. Ставете ја сланината во тестото заедно со ренданото сирење и исечканиот кромид. Во мал сад изматете ги јајцата, кремот, солта, шеќерот и лутата пиперка. Користете миксер. Истурете го полнењето во тестото со оваа смеса.
Печете 15 минути во загреана рерна. Потоа намалете на 150 степени и печете уште 30 минути. Оставете го киш лоренот да се излади 10 минути пред сечење.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со спанаќ и лосос >
Сосотојки:
250 гр брашно
125 гр путер, сецкан
1 прстофат сол
1 лажица вода
За полнење:
200 гр свеж спанаќ
150 гр филе од лосос
Сол и бибер по вкус
500 мл крем
100 гр пармезан, рендан
2 јајца
Упатства:
Ставете го брашното во голема чинија. Додадете сол и вода. Додадете го студениот путер, исечете го на коцки. Кашајте додека не се добијат големи трошки. Месете го тестото во топка и оставете го настрана. Варете го спанаќот неколку минути и исцедете го. Загрејте 1 лажица путер во тава на средна топлина и лесно испржете ја рибата во неа околу 10 минути.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во сад изматете ги јајцата заедно со кремот. Пармезанот изрендајте го и додадете го. Исечете ја рибата со вилушка и додајте ја во садот. Додадете го спанаќот. Мешајте. Ставете на страна.
Расукајте го тестото на набрашнета површина. Префрлете го во подмачкан плех за пита. Притиснете до дното. Додадете го филот одозгора. Печете во загреана рерна 25 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Солени мафини со сланина и чедар >
Сосотојки:
250 гр брашно со средство за квасец
150 гр рендано чедар сирење
? лажичка сол
? лажичка црн пипер
? лажичка куркума
1 лажичка сенф
3 парчиња сланина
100 мл јогурт
100 мл свежо млеко
2 јајца
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе ги калапите за мафини. Испечете ја сланината на тава за скара од двете страни. Оставете да се излади и исечете. Измешајте ги брашното, сирењето, сланината, сол, бибер и зачини. Мешајте. Во посебен сад изматете ги јајцата, јогуртот и млекото. Добро измешајте и додадете на други производи. Изматете ја смесата со жица за матење. Распределете ја смесата во формите. Печете додека не заруменат во загреана рерна.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Здрави кесадиљи >
Сосотојки:
интегрални тортиљи
домати сецкани на кругчиња
ситно сецкан кромид
кравји кашкавал
црвено песто
лути пиперки
маслиново масло
Упатства:
Се сецкаат тортилите од долниот дел на пола. Редите по желба состојките и го завиткувате. Се пропржува на тивок оган кесадиљата од двете страни за да се стопи кашкавалот.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Панцероти со пица фил >
Сосотојки:
3 јајца
2 коцки квасец
500мл млеко
1 лажичка сол
пола лажичка шеќер
1 филџан масло
1 кг брашно
сусам
Фил
100мл кечап
1 лажичка оригано
150гр сечкана шунка
150гр сечкан кашкавал
150гр сечкани печурки
Упатства:
Се замесува тесто од 3 јајца, стасан квасец, млеко, сол, шеќер, масло, брашно кое треба да биде средно меко.
Се остава 10 минути да стаса, а потоа се сука рачно или во калапче. Во средината се мачка маргарин и се става eдна лажичка фил. Се затвараат панцеротите и се прават краевите со вилушка. Се ставаа во плех, се мачкаат со изматено јајце и се наросува сусам. Се пече на 180° околу 20 минути.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Памук погачи со кашкавал >
Сосотојки:
Користете чаша од 250 мл
• по 1 чаша топло млеко, топла вода, масло за јадење
• 1 ќесичка сув квасец
• 5 чаши брашно
• 3 лажици шеќер
• 1 лажица сол
• 150 гр стопен путер
• сусам
• кашкавал
Упатства:
Во длабок сад го ставате топлото млеко, водата, маслото за јадење, квасецот и шеќерот. Промешувате со лажица па постепено го додавете брашното помешано со солта. Замесувате тесто и го оставате 30-40 минути да стаса.
Откако тестото ќе стаса го делите на 16 топчиња и секое го расукувате правоаголно, го полните со кашкавал и ги затварате краевите. Го потопувате во растопениот путер и целосно ги валкате во сусам. Можете да ги обликувате и како топчиња. Пред печење ги засекувате со жилет или остар нож 2 пати горе по површината. Печете на 180°Ц 15тина минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Дорајаки палачинки >
Сосотојки:
чоколаден крем
смеса за палачинки
3 големи лажици зејтин
150мл вода
две јајца
Упатства:
Во сад се става мешавината за тесто, масло, вода и јајца. Се меша со миксер додека не се изедначи смесата. Ги правиме во загреана тава по можност помала за да се направат помалечки и се става од смесата. Откако малку ќе оладат се премачкуваат со чоколаден крем, се сечат на пола и се преклопуваат со друга палачинка по истиот принцип.
Follow hranaireceptii na Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот