1 - 12 рецепти од 33 | Страница: | | 1 | 2 | 3 |
Зачинети маринирани пиперки со крем сирење >
Сосотојки:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копар
неколку стебленца власец
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Упатства:
Исчистете ги пиперките од стебленцата и семките. Во сад соединете ги зачините со сирењето, па секоја пиперка наполнете ја со добиената смеса.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за сирова туршија >
Сосотојки:
Производи:
3 кг црвени пиперки
1 главица карфиол со средна големина
1 кг мали свежи моркови
1-2 кг мали зелени домати
1 главица бела зелка
4-5 чешниња лук
1 мал корен од рен
неколку зрна црн пипер
7-8 листа винова лоза
За саламура за 2 тегли од 3 литри:
7 лажички вода
5 лажички оцет
1 лажичка сол
Упатства:
Производите се мијат и се подготвуваат така што пиперките и зелката се сечат на големи парчиња. Морковите и ренот се рендаат и се сечат на кругови. Карфиолот се сече на цветови, а доматите се пробиваат на 2-3 места со игла за шиење. На дното на теглите се става 1 лозов лист (измиен и попарен) па производите се редат измешани и во секоја тегла се ставаат 2-3 чешниња лук и неколку зрна црн пипер.
Подгответе саламура од вода и сол, варете десет минути, а потоа додадете оцет. Саламурата повторно врие и се трга од оган. Откако ќе се излади, распоредете ги во двете тегли. Над зеленчукот се ставаат 2-3 измиени и попарени лозови листови. Покријте ги теглите со капаци и чувајте ги на ладно место.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Печен компир со сирење Грујер >
Сосотојки:
1 кг компир, излупен и рендан
1 јајце, скршено
300 гр рендано сирење Грујер
5 лажици брашно
2 чешниња лук
1 мал кромид, ситно сецкан
Сол и бибер по вкус
2 лажици масло
Упатства:
Измешајте ги сите производи во голема чинија. Зачинете со зачини и добро измешајте со рацете. Загрејте голема тава на висока топлина. Загрејте го маслото во неa. Префрлете ја смесата од компири во тавата, притискајќи ја така што рамномерно се распределува во тавата. Пржете околу 15 минути од едната страна. Свртете го печењето и пржете уште 15 минути од другата страна или додека не поруменат.
Ако ви е тешко да се справите со печењето како целина, поделете го на мали делови во неколку мали топчиња во тавата. Послужете топло.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пикантни маринирани пиперки со крем сирење >
Сосотојки:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копар
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Упатства:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копра
неколку гранчиња див кромид
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчка вегетаријанска мусака >
Сосотојки:
3 модри патлиџани
2 лажици брашно
2 лажици маслиново масло
1 кромид, сецкан
2 чешниња лук, притиснат
1 пиперка, исчистена и исечкана
3 домати, сецкани
За прелив:
250 мл јогурт
2 лажици брашно
200 гр рендано сирење
Сол и бибер по вкус
? лажичка морско оревче
малку босилек, ситно исечкан
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ги модрите патлиџани во кругови. Посипете ги со сол и почекајте да го испуштат горчливиот сок. Исплакнете ги со вода. Исушете ги со хартија.
Извалајте ги тркалата на модар патлиџан во брашното. Загрејте маслиново масло во тава и пржете го модриот патлиџан 1-2 минути од секоја страна. Додадете кромид, лук и бибер. Гответе неколку минути. Додадете ги доматите и варете додека не омекнат. Додадете сол и бибер.
Во мал сад на средна температура, измешајте го млекото со две лажици брашно. Добро промешајте додека не се згусне. Додадете го сирењето и мешајте додека не се растопи. Наредете ги модрите патлиџани со останатите производи во плехот. Истурете го полнењето. Посипете со босилек.
Печете околу 30-40 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Zucchini pie(пита од тиквички) >
Сосотојки:
3 тиквички
2 домати
копар
една чаша брашно
овчи кашкавал
сол
бибер
мелен лук
3 јајца
Упатства:
Прво се рендаат тиквичките и се префрлаат во друг сад за да се тргне течноста. Се додава сол па се размешува. Потоа се додаваат три јајца заедно со бибер и мелениот лук. Убаво се меша целата смеса. Се става во плех за торти и се додаваат сецкани домати на кругчиња. Го рендаме кашкавалот и го редиме над питата. Се пече 25-30 мин на 180 степени.
Follow hranaireceptii na Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети модри домати >
Сосотојки:
• 2 модри домати
• 1 главица кромид
• 2 чешниња лук
• 200 гр свежи шампињони
• 1 тиквица
• 5 лажици доматно пире
• сирење по желба (било кое млечно сирење)
• 1 домат или неколку шери домати
• зачини по желба (сол, црн пипер, босилок, мајчина душичка)
• масло за јадење
Упатства:
Модрите домати ги сечеме на половина по должина и ја вадиме внатрешноста. Вака празни ги ставаме на хартија за печење и ги посолуваме, попрскуваме малку со масло за јадење и ги ставаме 10 минути на 180°Ц. Во меѓувреме ги пропржуваме кромидот и лукот и потоа ги додаваме ситно исецканите печурки и малку вода и динстаме неколку минути. Кон ова ја додаваме внатрешноста од модрите домати, ситно исецкана, и ситно исецканата тиквица. Мешаме и додаваме зачини и оставаме да се динста 10-тина минути. Потоа додаваме доматно пире и динстаме уште неколку минути. Со оваа смеса ги полниме модрите домати и ставаме кругови од доматите. Ги оставаме да се печат на 180°Ц, 10-15 минути. Потоа при крај ги редиме кришките сирење и допекуваме уште неколку минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пица пиперки >
Сосотојки:
2 бабури
1 лажица кошер сол
1 лажица свежо мелен бибер
1 шолја рендано моцарела сирење
1/2 шолја фино сецкан власец
4 јајца
4 ленти сланина
1/2 шолја рендано чедар сирење
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Пресечете ги бабурите на половина, по должина. Отстранете ја дршката и семето, а во внатрешноста на секоја половина попрскајте сол и бибер. Печете околу 15-20 минути, додека пиперките малку омекнат.
Потоа посипете ја моцарелата и половина од власецот рамномерно по четирите преполовени бабури. Скршете по едно јајце во секоја од половините. Посипете сол, бибер, сланина, чедар и преостанатиот власец врз јајцата. Печете уште 15-20 минути, додека белките на јајцата се добро потпечени.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети печурки >
Сосотојки:
1 пакување печурки свежи
1 морков
1-2 чешне лук
1/2 главица кромид
црн домат
и друг зеленчук по желба, а и не мора
малку павлака
зачини
кашкавал
Упатства:
Печурките се мијат и дршките се отстрануваат, се сецкаат ситно и се пржат во маслиново масло заедно со зеленчукот исто така ситно исецкан, потоа се става павлаката и на крај се ставаат зачини по желба. Печурките се редат во огноотпорен сад со отворот нагоре и се полнат со смесата, најгоре се става по една коцка кашкавал и се печат во рерна 15-20 мин.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Похован кромид >
Сосотојки:
2 јајца
750 мл млеко
0,5 кафена лажичка сол
Масло за пржење
375 мл пиво
240 гр брашно
3 главици кромид
Упатства:
Ги исипуваме брашното и солта во сад.
Правиме дупка во средината каде го исипуваме пивото. Ги додаваме јајцата едно по едно.
Мешаме бавно додека не се добие густа изедначена каша.
Оставаме смесата да одстои најмалку 30 минути.
Го лупиме кромидот и го сечеме на цели кругови со дебелина 1 см.
Кромидот го посипуваме со млеко и оставаме да одстои 1 час.
Во сад за пржење загреваме поголема количина масло.
Ги цедиме парчињата кромид и ги потопуваме во кашата од пиво.
Пржиме од двете страни околу 3 минути додека не добие златна боја.
Пржениот кромид го поставуваме врз хартија за да се исцеди вишокот масло. Сервираме веднаш.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посен ѓувеч со ориз >
Сосотојки:
1 гл.кромид стар
6 пар.зелени пиперки
1 тиквичка
3 пар. домати
3 моркови
пола килограм компири
1 чаша ориз
сол
црвен пипер
масло
магдонос пресен
Упатства:
Во тенџере на оган ставете ги исечканите кромид и пиперки и пржете додека кромисот не добие златеста боја. Ставете црвен пипер. Ставете ги тиквичките морковите и пржете додека не омекнат. Ставете ги ренданите домати и варете околу 10 минути. Ставете ги сечканите моркови и оризот. Ставете сол, бибер, зачини по желба, масло и вода и поклопете го тенџерето со капак. Оставете го да се вари околу 45 минути со повремено мешање.
Добар апетит
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Вкусни крцкави компири >
Сосотојки:
6 компири
2 чешниња лук
2 лажици маслиново масло
кашкавал и павлака
сол
бибер
Упатства:
Загрејте ја рерната. Излупете ги и засечете ги компирите на парчиња, но не до крај.
Меѓу парчињата ставете малку лук, насолете ги компирите и ставете му бибер.
Печете околу 40 минути и пред крај одозгора ставете кашкавал.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот