1 - 12 рецепти од 270 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 23 |
Солзи со течно чоколадо >
Сосотојки:
1 замрзнато лиснато тесто
чоколаден намаз
1 жолчка од јајце
Упатства:
Замрзнатото тесто ставете го на набрашнета површина. Посипете го со малку брашно и лесно премачкајте го со сукало. Важно е да се работи побрзо со тестото додека е уште добро изладено. Премачкајте го со течно чоколадо од крај до крај.
Почнете да ги извртувате двата краја за да бидат исправени кога ќе се спојат. Добиениот ролат со остар нож исечете го на парчиња со дебелина од околу 2 см.Наредете ги во плех на хартија за печење и премачкајте ги со малку изматена жолчка. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен сладолед од банана со путер од кикирики >
Сосотојки:
2 банани со средна големина
? чаша путер од кикирики, природен или засладен по ваш избор
Кокос или чоколадо за посипување
Упатства:
Во садот на процесорот за храна, прво изгмечете ги бананите. Потоа додадете го путерот од кикирики и повторно матете додека не се изедначи. Добро е путерот од кикирики да остане на собна температура и да не биде премногу тврд и стегнат. Префрлете ја смесата во соодветен сад и замрзнете ја во замрзнувач неколку часа. Обликувајте топчиња со топка за сладолед. Украсете по ваш избор.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни мафини со малини >
Сосотојки:
1/3 чаша какао во прав
1/3 чаша врела вода
3 големи јајца
1 и3/4 чаши масло на собна температура
3/4 чаша шеќер
1 чаша брашно
2 лажички прашок за пециво
3 чаши шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила
2 лажици свежо млеко
3/4 чаша џем од малини
12 свежи малини за декорација
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте 12 калапи за мафини со малку маргарин. Покријте со хартија или корпи за печење.
Во голем сад просејте го какаото. Додадете врела вода и мешајте додека не се изедначи. Откако малку ќе се излади, додадете ги јајцата,3/4 шолја путер, шеќерот, брашното, прашокот за пециво. Изматете сe со миксер.
Смесата поделете ја во 12 калапи за мафини. Внимавајте да не ги преполните калапите, бидејќи тестото ќе нарасне. Печете околу 25 минути.
Извадете ги мафините од рерна и оставете ги да се изладат 10 минути пред да ги ставите да се изладат на решетка.
За глазурата:
Во сад изматете 1 чаша путер со екстракт од ванила. Треба да се добие мазна кремаста смеса. Додадете 1/3 од дадениот шеќер во прав и околу половина од млекото. Повторете го ова уште неколку пати додека не ја додадете целата количина шеќер во прав и млеко. Матете додека не се изедначи. Додадете го џемот од малини и повторно изматете за последен пат.
Откако ќе се уверите дека мафините се целосно ладни, наполнете ја смесата за глазура во кеса и украсете ги кексите. На крајот, на секоја мафина ставете по една свежа малина.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки со цимет и мед >
Сосотојки:
2 лажички брашно
2 големи јајца
3 лажици мек путер
1 и 1/2 лажиче. прашок за пециво
2 лажички мелен ѓумбир
1 и 1/2 лажиче. цимет во прав
1/4 лажиче мелено морско оревче
1/4 лажиче мелени каранфилчиња
1 и 1/4 чаша вода или млеко
1/2 лажиче мед
Упатства:
Во сад соединете ги и измешајте ги сувите состојки. Посебно изматете ги течностите заедно со медот и путерот, па додајте ги во сувите. Треба да се добие мазна смеса без грутки. Во добро загреан тавче растопете малку путер и формирајте мали и полни палачинки. Печете ги од двете страни додека не поруменат и послужете ги со омилените вкусови.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Баклава со таан алва >
Сосотојки:
1 пакетче кори за баклава
300 гр таан алва
2 чаши мелени ореви
масло
За сируп:
2 чаши шеќер
2 чаши вода
1 ванила
Упатства:
Алвата се дроби и се меша со оревите. Корите две по две се прскаат со масло и врз нив се премачкува филот. Се виткаат во ролна и се редат во подмачкана тава. Печете додека не порумени. Производите за сируп се ставаат да се варат. Кога сирупот ќе се излади, прелијте го врз баклавата.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Печен чизкејк од ванила >
Сосотојки:
225 гр. бисквити, мелени
30 гр стопен путер
900 гр крем сирење
300 гр шеќер
175 мл свежо млеко
4 јајца
225 мл кисела павлака
1 лажица ванила
4 лажици брашно
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте кружен калап за чизкејк. Во поголем сад издробете ги бисквитите и измешајте ги со путерот. Ќе се добие леплива смеса. Притиснете го на дното на формата, рамномерно распоредувајќи ја основата.
Во друг поголем сад изматете го крем сирењето со шеќерот додека не се изедначи. Додадете ги млекото и јајцата едно по едно. Убаво изматете со миксер. Додадете ја павлаката, ванилата, брашното и повторно матете додека не се изедначи многу. Префрлете ја формата во садот.
Печете 1 час. Потоа исклучете ја рерната и оставете го чизкејкот да се излади на затворена врата 5-6 часа. Ова го спречува пукањето. Послужете откако целосно ќе се излади.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач без месење >
Сосотојки:
5 јајца
250 гр путер
250 гр шеќер
250 гр урда
1 лажичка ванилин шеќер
екстракт од лимон
375 гр брашно
125 гр пченкарно брашно
2 лажички прашок за пециво
200 гр кора од лимон и портокал
100 гр суви црни рибизли
100 гр суво грозје
125 гр бланширани бадеми
125 гр цели лешници
125 гр ореви, крупно сецкани
1 лажица ракија
Масло за маснотии
За преливот:
1-2 лажици шеќер во прав
1 белка
? лажичка масло
Упатства:
Изматете ги јајцата и путерот заедно со шеќерот додека не се соединат. Додадете ја урдата, ванилата и есенцијата од лимон. Просејте го брашното заедно со пченкарното брашно и прашокот за пециво. Додадете лушпи од цитрус, црни рибизли, суво грозје, јаткасти плодови. Зачинете со ракија. На крај додадете ја смесата со јајцата и путерот. Промешајте.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Издолжен сад за печење намачкајте со путер. Ставете го тестото во средината, израмнувајќи го малку со рацете одозгора. Печете на долната полица од рерната околу 2 часа. Откако колачот е готов, оставете го да се излади во калапот и дури потоа извадете го.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот
Ленти од лиснато тесто со чоколадо >
Сосотојки:
1 разладено лиснато тесто
течно чоколадо за премачкување
2-3 лажици. свежо млеко за премачкување
2-3 лажици. кафеав шеќер за посипување
Упатства:
Намачкајте го лиснатото тесто. Половина размачкајте, а ненамачканиот дел да го покрие добро подмачканиот. Со прстите лесно притиснете ги рабовите за да не истече чоколадото. Тестото треба да го исечете на ленти со нож, чија ширина зависи од тоа колку големи сакате да бидат лентите. Откако ќе го исечете тестото на ленти, земете една лента и малку завртете ја. Направете го истото со останатите и наредете ги во плех на хартија за печење. Премачкајте ги со свежо млеко и посипете ги со кафеав шеќер. Се пече во загреана рерна на 180 степени 15-20 минути. Веќе испечените ленти по желба можете да ги посипете со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Штрудла од јаболка со цимет, суво грозје и ванила >
Сосотојки:
500 гр лиснато тесто
5 големи јаболка, зелени
Сок од лимон
140 гр шеќер
1 лажичка цимет
1 лажица брашно
1 лажичка екстракт од ванила
80 пар. суво грозје
1 јајце, изматено со 3 лажици млеко
Шеќер во прав за посипување
Упатства:
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени. Намачкајте плех и обложете со хартија за печење.
За полнење:
Излупете ги и ситно исечкајте ги јаболката. Можеби на тенки рамни парчиња. Ставете ги јаболката во голем сад и посипете ги со сок од лимон додека не поруменат. Во друг сад посебно измешајте ги шеќерот, циметот и брашното. Додадете ја оваа смеса во јаболката. Додадете ја ванилата. Измешајте сe многу добро. На крај додадете го сувото грозје.
Подготовка на штрудла:
Во тавата намачкајте еден лист лиснато тесто. Поставете го филот во центарот. Одозгора ставете го вториот лист тесто. Притиснете со прстите на рабовите. Премачкајте со изматено јајце и млеко. Печете 20-30 минути во загреана рерна. Потоа намалете на 190 степени и печете уште 20 минути или додека не поруменат.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Колачиња со путер и бадеми >
Сосотојки:
1 и ? шолја шеќер
2 и ? чаши брашно
1 големо пакување путер
3 жолчки
1 течна ванила
1 лажичка сода бикарбона
? пакување прашок за пециво
1 рака бадеми
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер изматете ги шеќерот и омекнатиот путер на собна температура. Кон нив додадете ги ванилата и жолчките и повторно матете додека не се изедначи смесата.
Во смесата полека додајте ги брашното, содата и прашокот за пециво, претходно просеани да се измешаат. Матете додека сите состојки не се измешаат многу добро.
Со раце формирајте колачи со големина по ваш избор. Наредете ги во плех обложен со кујнска хартија за да не се залепат. Во секое колаче ставете по еден бадем. Се пече во загреана рерна околу 15 минути или додека не порумени.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Кокосови тартуфи со бадеми и бело чоколадо >
Сосотојки:
Производи:
За полнење:
100 гр рендан кокос
60 гр шеќер во прав
16 бадеми
100 гр рикота
За школка:
70 гр скршено бело чоколадо
3 лажици течен кондиторски крем (висок процент)
50 гр рендан кокос или по потреба за валање
Упатства:
За да го подготвите филот:
Во сад измешајте ги кокосот, шеќерот, рикота. Замесете мазно тесто. Поделете го на 16 делови. Секоја порција формирајте ја во топка. Притиснете по еден бадем во секое топче десно во центарот. Изладете ги топчињата во фрижидер 20 минути.
За да ја подготвите лушпата:
Чоколадото ставете го во тенџере за топење вода. Промешајте. Додека се растопи додадете го кремот. Мешајте додека не останат грутки. Тргнете од оган. Со помош на чепкалка за заби или ражен, секоја бонбона потопете ја во чоколадната смеса за да покрие насекаде. Обилно посипете ги со кокос или виткајте ги тартуфите.
Ставете ги тартуфите во фрижидер додека целосно да се изладат и да се стврдне чоколадото.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Мрзлива пита од јаболка со лимон и цимет >
Сосотојки:
500 гр брашно
40 гр кафеав шеќер
1 прстофат сол
50 гр овесни снегулки
60 гр ладни коцки путер
2 јаболка, излупени и исечени
1 лажица сок од лимон
? лажичка цимет
1 и ? лажица бел шеќер
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте го брашното, кафеавиот шеќер и солта заедно. Додадете ги овесните снегулки и промешајте. Додадете го путерот во смесата и мешајте додека не се добијат големи трошки. Наредете ги исечените јаболка на дното на плехот за печење. Посипете со сок од лимон, цимет, бел шеќер врз нив. Посипете ја смесата од брашно со овесни снегулки на јаболката. Печете 30-40 минути или додека не поруменат.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот