1 - 12 рецепти од 23 | Страница: | | 1 | 2 |
Супа од мешан зеленчук >
Сосотојки:
10 гр. тиквичка, 20гр. карфиол, 20гр. морков, 10гр. компир, 1 кафена лажичка ориз, 1 кафена лажичка масло или маргарин.
Упатства:
Зеленчукот темелно се мие, се лупи и сецка на ситни парчиња (компирот, морковот и тиквичката). Во загреано масло се додава зеленчукот и врела вода и се остава да се вари. Кога зеленчукот ќе биде полусварен се додава оризот, се додава уште малку вода и се вари додека да омекне оризот. Се трга од оган, се пасира, се остава да се излади и се служи.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Засладена вода (гликоза) >
Сосотојки:
100 мл. вода
1 кафена лажичка шеќер
Упатства:
Засладената вода е основна течност што му се дава на новороденчето секој ден по раѓањето. Се приготвува од 100 мл. вода и 1 кафена лажичка шеќер. Заедно се варат 1-2 минути. Изладено му се дава на новороденчето.
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Јаболко со бисквити >
Сосотојки:
1 јаболко
1 кафено лажиче шеќер
2 бисквити
Упатства:
Се подготвува пире од 1 варено/печено јаболко, се додава 1 кафено лажиче шеќер и 2 мелени бисквити
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша (пире)од компир и блитва >
Сосотојки:
200 гр. млад кромид, 150 мл. млеко, 4-5 листови млада блитва, 2 гр.сол, 1 варена жолчка, 1 супена лажица кисело млеко или павлака.
Упатства:
Компирот се мие, се лупи и се става во млеко да се вари. На полусварениот компир му се додава и ситно исецкана блитва. Се вари уште 15 мин. додека да се свари убаво. Се посолува и пасира. На крај се додава киселото млеко (павлака) и пасираната жолчка.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша од карфиол, компир и тестенини >
Сосотојки:
70 гр. карфиол, 30 гр.компир. 10 гр.тестенини (тарана, јувки, фиде), 50 мл.млеко, 1 кафена лажичка масло.
Упатства:
Компирот се мие, се лупи, се сецка на ситни парчиња, а карфиолот се мие и се ситни на мали парчиња. Заедно се ставаат во врела вода и се варат, поклопени, на умерена температура. Кога ќе омекнат, се додава тестенината и маргаринот. Се вари уште 10-15 мин. Се додава млекото и се вари уште 3-5 мин.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша од морков и ориз >
Сосотојки:
50 гр. морков, 1 лажици ориз, 100 мл. млеко, 1 лажичка масло (5 мл.)
Упатства:
Морковот се мие, се лупи, се сецка на кругчиња и со оризот се ставаат во врела вода да се вари. Кога ќе омекнат целосно, се додава млекото и маслото. Се вари уште 3-5мин. Се пасира или миксира, за поголемо доенче се ситни со вилушка.
Оваа каша може да се приготви со ориз наместо со пченкарен гриз. Во тој случај на полусварениот морков се додава пченкарниот гриз и се вари уште 10-15мин. со постојано мешање.
Може да комбинирате со мелено месо, бела риба или тврдо варена жолчка во зависност од возраста на доенчето.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Каша од спанаќ или блитва >
Сосотојки:
50 гр. спанаќ, 1лажица оризови снегулки или пченкарно брашно, 100 мл. млеко, 1мало лажиче маслиново масло.
Упатства:
Спанаќот се чисти од рачките и се мие под млаз вода. Оставете да одстои 20-30 мин. во вода со сол или лимонов сок, за поубаво да се измие од нечистотии. Се плакне и се става да се вари во врела вода. Кога ќе падне на дното тогаш е сварен. Се цеди, се пасира, се додава млекото и маслото или маргаринот и се вари уште малку на умерена температура. За да се згусне се додаваат оризовите снегулки.
Доколку го подготвувате со пченкарно брашно тогаш оставете да се вари уште 10-15 мин. со повремено мешање.
За постари доенчиња може да се додаде мелено месо, бела риба, жолчка или џигер.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Кашичка од јунешко месо >
Сосотојки:
50 грама Целер
150 грама Моркови
20 грама Кромид
150 грама Компир
100 грама Јунешко
Упатства:
Варете го месото додека не омекне, потоа додајте му го зеленчукот. Покријте и варете на тивко додека зеленчукот не омекне. Тргнете го од огнот и оставете да се олади. Отстранете го зеленчукот и испасирајте го посебно. 3/4 од порцијата месо ставете го во блендер заедно со 1/3 порција супа во која месото се варело.
Додајте го зеленчукот и миксирајте додека не се изедначи масата. За разредување на кашичката задолжително користете ја супата во која се варело месото и зеленчукот за да ги сочувате сите хранливи состојки кои при варењето останале во водата.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Кашичка од компир и морков со млеко >
Сосотојки:
1 компир
1 помал морков
малку млеко (мајчино, адаптирано)
Упатства:
Компирот и морковот се лупат и мијат, се сецкаат и се варат додека не омекнат. Потоа се блендираат или пасираат. На крај се додава млеко.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Кашичка од компир, морков и тиквичка >
Сосотојки:
1 компир
1 морков
2-3 парчиња тиквичка
малку сол
малку ладно цедено маслиново масло
Упатства:
Компирот и морковот се лупат и мијат, се сецкаат на парчиња и се ставаат да се варат. Откако малку ќе омекнат се додаваат 2-3 кругови, излупена и измиена млада тиквичка. Потоа состојките се блендираат со малку од водата во која се вареле, додека се добие саканата густина. Се додава малку сол и 2-3 капки маслиново масло.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Кашичка од мешан зеленчук >
Сосотојки:
100 грама Репа
100 грама Моркови
300 милилитри Млеко
100 грама Компир
Упатства:
Се лупат морковот, репата и компирите.
Потоа се сецкаат на кругчиња и се варат 15 минути.
Се пасираат и се помешуваат со 300 грама млеко.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Кашичка со гриз >
Сосотојки:
100 милилитри Млеко
50 грама Гриз
1 Банана
1 Јаболко
Упатства:
Се вари гризот со млекото.
Потоа се остава да се олади гризот, па се додава пасирана банана и рендано јаболко.
Потоа кашата убаво се промешува
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот