1 - 12 рецепти од 80 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 7 |
Рости >
Сосотојки:
- 800 гр компири
- 100 гр чадена сланина
- Сол
- Мелен црн пипер
- 4 лажици масло
Упатства:
Опис на јадењето:
Рости се тортички од компири, кои се прават лесно и се типични за рустикалната швајцарска кујна. Може да бидат одличен додаток или вистински оброк.
Начин на приготвување на рецептот:
Компирите се варат со лушпа 10 минути, потоа се цедат и се оставаат да се изладат. Компирите крупно се рендаат, а сланината се сече на коцкички. Компирите и сланината се мешаат и се додава сол и црн пипер. Се загреваат две лажици масло во тава за пржење, се става од смесата и се притиска со виљушка. Прженицата се пржи 7 – 10 минути од секоја страна на умерен оган.
Препорака:
Сервирајте со топка од солена павлака.
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Маринирано сирење во масло и зачини >
Сосотојки:
300 гр бело сирење - кравјо или овчо
маслиново масло
цели зрна пиперка
свежа мајчина душица и други ваши омилени билки
сушени чили пиперки (по избор)
Упатства:
Ставете го сирењето ситно исечкано во тегла. Додадете доволно маслиново масло за да го покриете. Додадете ги зачините и затворете ја теглата со капак. Чувајте го во фрижидер и оставете го барем еден ден, така што сирењето ќе ги впие вкусовите на состојките.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Солени бомбици >
Сосотојки:
100 грама урда/крем сирење
2 зденки
сусам
Упатства:
Брза супер идеја кое супер оди со помфрит, печен или пржен, добро мезе или прилог на некое јадење.
Направете смеса од состојките и оформете ги бомбиците. Секако по желба може да си додадете сувомеснато, кашкавал, зачини. Може да ги оставите и така, а може и да ги извалкате во сушен магдонос, буковец, сусам или сл.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Манастирско сирење >
Сосотојки:
600 гр. бело cирење
80 гр. растопен путер
8 чешниња рендан лук
20 гр. буковска пипер
40 гр. пресно млеко
Упатства:
Сирењето се ренда на ситно ренде, се додава путерот, млекото, лукот и буковската пипер. Се меша со жица за матење се додека се изедначи смесата. Потоа се сервира на подлога од зелена салата, свеж патлиџан, краставичка, се декорира по желба и вкус.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини пици >
Сосотојки:
* 3-4 мини теста за пици
* малку путер или маслиново масло
* 3 сос од домати
* 90 г шунка или пилешко исечено на ленти
* 60 г (2 / 3 чаша) рендано сирење
Упатства:
Пред да започнете со подготвување на овој рецепт загрејте ја рерната на 240 C.
Лесно намачкајте ги тестата за пица со путер или маслиново масло. Така намачкани ставете ги во подготвениот сад за печење, и на нив додадете доматен сос и сецкана шунка, и на крај рендано сирење.
Така подготвени тестата ставете ги во рерна за да се печат 8-10 минути, или додека сирењето се топи и не добие златна боја.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Царска пита >
Сосотојки:
- 3 јајца
- 1 чаша зејтин
- 1 чаша јогурт
- 2 чаши брашно
- 1 прашок за пециво
Упатства:
Се мати и по желба се додава ситно сецкана шунка (или суво месо), дробено сирење, сецкан кашкавал, може и кисели краставички, печурки итн.
Се прави комбинација на дополнителни состојки по желба. Се посолува и се посипува со оригано. Се пече на 200 степени додека не добие боја.
Се послужува со јогурт, кисело млеко или павлака.
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Чизбургер стапчиња од тортиљи >
Сосотојки:
250g мелено месо
1 ситно сечкан кромид
Сол и бибер по вкус
? лажичка лук во прав
3 лажици доматно пире
2 шолји кашкавал по желба
8 тортиљи
Упатства:
Испржете го месото со кромидот и другите зачини. Ставете го доматното пире и кашкавалот да се растопи. Наполнете ги тортиљите и потпечете ги во рерна.
Вкусно!
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Корнети од тесто со намаз од целер >
Сосотојки:
250 гр лиснато тесто
1 корен од целер со средна големина
200 мл кисела павлака
сок од лимон
сол, бибер
1 јајце, за премачкување
сусам или ким, за посипување
сецкан свеж власец
Упатства:
– Лиснатото тесто ставете го на набрашнета работна површина и развлечете го со сукало.
– Со остар нож исечете го на ленти со широчина 1-1,5 см.
– Лентите тесто намотајте ги на модли (ако немате модли направете фишеци од картон и обложете ги со алуминиумска фолија). Потоа наредете ги во тава и премачкајте ги со разматено јајце и посипете сусам или ким.
– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени околу 15 минути или додека да добијат убава румена боја.
– Печените корнети внимателно извадете ги од модлите и оставете ги да се изладат.
– Излупете го целерот и ситно изрендајте го. Испрскајте го веднаш со сок од лимон за да не потемни.
– Додадете ја киселата павлака и посипете со сол и бибер по вкус. Убаво измешајте и со оваа смеса наполнете ги корнетите од тесто. На крај посипете со сецкан свеж власец.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Крцкави моцарела прстени од кромид >
Сосотојки:
кромид
моцарела
лебни трошки
сол
масло
Упатства:
Исечете кромид на прстени:
Исечете сирење/кашкавал и поставете го меѓу два прстена од кромид:
Замрзнете ги добиените прстени на 1 час.
Потоа потопете ги во смеса од јајца, лебни трошки и брашно:
Пржете ги додека не станат крцкави и златно-кафени:
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети компири >
Сосотојки:
• 20 грама Путер
• 600 грама Компир
• 50 грама Кашкавал
• 1 мала лажица Бибер
• 1 Јајца/це
• малку Сол
Упатства:
Преполовете ги компирите и извадете ја внатрешноста, оставајќи ѕидови дебели 1,5 сантиметри.
Изрендајте го кашкавалот и изматете го јајцето.
Извадената срцевина од варениот компир измешајте ја со кашкавалот, додадете го јајцето, путерот, зачините и малку млеко, ако сметате дека е потребно.
Наполнете ги компирите, преклопете ги двете половинки, со четкичка намачкајте ги со путер и печете ги во рерна 10 до 15 минути.
Полнетите компири послужете ги со зеленчук
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Шпанска пита >
Сосотојки:
1 чаша јогурт,2 чаши брашно,1/2чаша зејтин,3јајца, 1 пециво, кисели крставички ситно сецкани, 100-150гр.сувомеснато исецкано на коцки, 150гр.кашкавал исто исецкан на коцки
Упатства:
Се матат сите состојки, ги додаваме краставичките,сувомеснатото и кашкавалот. Има доволно смеса за плех со 12 отвори(како за мафинс)секоја се премачкува со малку маргарин и се полни 3/4 од отворот
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Варени компири со пршута >
Сосотојки:
• малку Сол
• 50 грама Пршута
• 20 милилитри Оцет
• 4 лажица/ци Масло
• малку Магдонос
• 400 грама Компир
• малку Црн пипер
Упатства:
Измијте ги компирите, ставете ги во сад за варење на пареа, садот ставете го врз сад со зовриена вода, па варете ги 20 минути.
Во еден сад ставете оцет, малку сол,масло и црн пипер. Исцедете ги компирите, без да ги лупите, исечете ги на тенки кришки и ставете ги во чинија. Сe уште топли зачинете ги со оцетот. Пршутата исечете ја на парчиња.
Ставете ги во тава со масло и пржете ги сe додека не станат крцкави. Извадете ги со лажица-цедилка и додајте ги на компирите, Измешајте ги и сервирајте ги
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот