13 - 24 рецепти од 80 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 7 |
Домашни лазањи >
Сосотојки:
• 150 грама Путер
• малку Оригано
• 500 милилитри Млеко
• 100 милилитри Масло
• 1 Кромид/а
• 200 грама Кашкавал
• 20 милилитри Доматен сок
• 100 грама Домат
• 300 грама Говедско
• 1 лажица/ци Дафинка
• 30 грама Брашно
• малку Сол
• 500 грама Тенки кори
• малку Црн пипер
Упатства:
Главицата кромид ситно ја сецкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло. Откако кромидот ќе омекне, во тавата го додаваме меленото месо и промешуваме.
Во тенџере на оган со растопен путер го додаваме брашното и мешаме со лажица. Мешајќи со лажица во тенџерето го додаваме млекото.
Доматот го сечкаме на парчиња и го додаваме во тавата на оган. Зачинуваме со вегета, го додаваме ориганото, посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме.
Откако бешамелот ќе ја добие потребната густина, го додаваме во тавата со месото на оган и промешуваме.
Корите ги сечеме на парчиња и ги разлистуваме. Дел од корите ставаме во намрсена тава. Врз корите со лажица ставаме од филот со меленото месо. Врз филот нанесуваме од доматниот сос.
Врз сосот ги ставаме преостанатите кори. Врз корите го нанесуваме преостанатиот фил. Во тавата налеваме 100 мл. вода и ја протресуваме тавата. На ситно го рендаме кашкавалот. Изренданиот кашкавал го нанесуваме врз филот на тавата.
Тавата ја ставаме во рерна и печеме 60-тина минути на температура од 200 степени.
Потоа ги вадиме лазањите од рерната, ги оставаме да се оладат и послужуваме.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Гибаница >
Сосотојки:
500 грама Тенки кори
2 лажица/ци Сол
250 грама Крем - сирење
500 милилитри Јогурт
4 Јајца/це
Упатства:
Измешајте ги во еден сад сите состојки освен корите. Тавчето намачкајте го со зејтин и ставете една кора. Сите други кори, освен една која ќе ја оставите за најгоре, гужвајте ги, потопувајте ги во јајцата и редете ги во тавчето.
Кога ќе ги наредите сите гужвани кори, истурете го остатокот од јајцата врз нив и ставете ја последната кора, во еден слој.
Печете ја гибаницата во незагреана рерна на 220°C околу 25-30 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со јаболка >
Сосотојки:
За тecтoтo:
250 гp. брашно
120 гр. путер или маргарин
2 јајца
70 гр. мелени ореви
кора од 1 лимон
За филот:
1 кг. кисели јаболка
120 гр. шеќер
2 лажици рум
125 гp. слатка павлака
1 ванила
Упатства:
Измијте ги јабoлката, излупете ги и исечкајте ги ситно. Посипете ги со шеќерoт, дoдајте рум и вино и пропржете ги додека не омекнат, па оставете ги да се ладат. Замесете го тестото и оставете го на ладнo место малку да отстои. Ставете го потoа тестотo во подмачкан плех и развлечете го до дебелина oд два сантиметри, потoа ставете го да се пече вo загреана рерна. Испеченoто тесто премачкајте гo со спремениот фил. Питата прекријте ја со ленти од тестото.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Вкусни ролати од тиквички со сланина и сирење >
Сосотојки:
4-5 тиквички,
200 гр. сланина,
200 гр. сирење,
млад кромид,
маслиново масло,
нане,
сол и
црн пипер.
Упатства:
Исецкајте ги тиквичките по должина на околу 20 парчиња. Попрскајте ги со маслиново масло, посолете ги и ставете им и црн пипер. Загрејте ја тавата или скарата и печете ги околу 5 минути. Препорачливо е да ги печете на скара, и тоа додека не добијат потемни линии, а потоа оставете ги да се изладат.
Сланината исечете ја на тенки парчиња, попрскајте го секое парче со сол и црн пипер и потпечете ги на скарата додека не станат малку крцкави. На секое парче тиквичка распоредете по едно парче сланина, а потоа одозгора ставете сирење по желба. Попрскајте со исецкан млад кромид и нане, или друг зачин по избор. Потоа замотајте ги сите така што ќе добиете мали ролатчиња, прободете ги со чепкалки и послужете ги.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Крокети од палента >
Сосотојки:
300 гр палента
300 мл вода
1 лажица сол
50 гр путер
2 лажици ситно сечкана шунка (по желба)
2 јајца
масло за пржење
Упатства:
Сварете ја палентата на следниот начин: во тенџере ставете вода за зоврие. ставете 1 лажиче сол и во зовриената вода ставете ја палентата. Варете на тивок оган за да не почне да прска. Кога ќе се свари, ставете го путерот и оставете ја убаво да се олади. Оладената палента раздробете ја во вилушка на поситни парчиња. Во неа додадете ги јајцата, претходно лесно изматени, шунката (може и кашкавал, ако сакате).
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Фински пирошки со шунка >
Сосотојки:
За тесто
брашно - 120 гр
масло - 100 гр
павлака - 2 супени лажици
За фил
шунка - 100 гр.
сирење - 50 г Ементалер
печурки - 100 гр.
јајца - 2 парчиња
брашно - 1 супена лажица
бибер
павлака - 1/2 чаша за чај
Упатства:
Од брашното, маслото и павлаката замесете меко тесто и оставете го околу 30 минути во фрижидер.
Намачкајте ги со маргарин калапите за мафини и обложете по малку од тестото на калапите. Исечете ги шунката и сирењето на коцки и измешајте ги со печурките, јајцата, брашното, павлаката и биберот. Распределете го филит во сите калапи. Печете на 200 степени околу 20 минути
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни мафини од компир и овесни снегулки >
Сосотојки:
1 чаша овесни снегулки
1 чаша пченично брашно
1 лажиче прашок за печиво
? лажиче сода бикарбона
1 лажиче цимет
? лажиче индиско оревче
? чаша мелено ленено семе
1 чаша сварен и изгмечен сладок компир
? чаша кафеав шеќер
1/3 чаша маслиново масло
? чаша бадемово или соино млеко
1 чаша екстракт од ванила
За одозгора
? чаша овесни снегулки
? чаша пченично брашно
? чаша шеќер
1 лажица маслиново масло
1 лажица екстракт од ванила
Упатства:
Вклучете ја рерната на 200 степени. Во голем сад измешајте ги сите суви состојки за мафини, додадете ги течните состојки и мешајте. Ставете ја смесата во калапи за мафини обложени со корпици и наполнете ? од корпиците.
измешајте ги состојките за украсување на мафините одозгора. На врвот на мафините ставете по 1 лажиче од смесата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Влашки Тиганици >
Сосотојки:
1/2 кгр. брашно
100 гр. масло
150 гр. ореви
сол
вода
Упатства:
Замешајте гo брашното со обична вoда и направете тесто како за палачинки и ставете малку сoл. Пржете ги палачинките од двете страни со тоа што тавата ќе ја мачкате со масло со парче чиста газа. Секоја палачинка ставете ја на не многу јака плотна и испечете ја од двете страни и кога ќе биде испечена завиткајте ја во салвета. Така пoстапете додека не ги испржите и испечете сите. Во 1/2 лит. вoда ќе ги ставите оревите и маслото. Ќе го посoлите и ќе го ставите на оган да зоврие. Вo една тава наредете еден ред oд тиганиците, порoсете ги со течноста и така се додека не ја потрошите течноста и тиганиците. На крај исечете ги на коцки и прелијте ги со остатокoт од сокoт. Покријте ги со друга тава одозгора да постoи 10 минути и потоа сервирајте ги. (по желба може да се стави вo водата 1-2 чешнина лук ).
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Равиоли со мелено месо и АБЦ сирење >
Сосотојки:
За тесто:
- 300 гр. брашно
- 2 јајца
- малку сол
- 3 лажици масло
- 6-10 лажици млака вода
Фил:
- 250 гр. мелено месо
- 1 главица лук
- 2 лаж. масло
- малку вегета
- першун
- АБЦ сирење
Упатства:
Замесете тесто од брашното, јајцата, додадете сол и млака вода колку што е потребно за да се добие меко тесто. Премачкајте го тестото со малку масло и оставете го да стои околу еден час.
Динстајте го месото со наведените состојки и оставете го да се излади.
Исукајте тесто, не премногу танко. Ако имате калап за равиоли, сечете го тестото со него, доколку немате извадете круг со чаша, ставете фил, преклопете и затворете ги краевите со вилушка.
Варете 5 минути во врела вода.
По желба може да ги прелиете со сос.
Bon Appetit!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Солени крофни со топено сирење >
Сосотојки:
500гр. моцарела
3 лажички рендан пермезан
1 јајце
? лажичка оригано
100 гр. брашно
презла
малку путер
Подготовка:
Упатства:
Измешајте ги изренданата моцарела, пармезанот и јајцето, па додадете брашно и оригано. Замесете го тестото со рака, па обликувајте ги топчињата, ставете ги во презла и кратко испржете ги на малку путер, се додека не се добијат убава златна боја. На крајот, ќе добиете превкусни крофнички полни со топено сирење, кои ќе ги засакате на првиот залак.
Уживајте!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Солена бајадера од пилешко месо, сувомеснато и кашкавал Прикажи го рецептот >>
Martinas cooking: Солена бајадера од пилешко месо, сувомеснато и кашкавал >
Сосотојки:
600 гр. пилешко месо
150 гр. сувомеснато
150 гр. сланина
150 гр. кашкавал
1 јајце
1/2 чаша павлака/јогурт
Упатства:
Месото исечете го на отприлика 6-7тенки парчиња(околу 5-6мм) и исчукајте ги. Најпрво наредете ред од пилешкото и попрскајте со масло и зачини. Ставете ред сувомеснато, ред кашкавал и ред сланина, па над нив повторно парчиња од пилешкото месо. Прелијте со изматена павлака со јајце и можете да наросите сусам. Печете во загреана рерна на 200 С околу 30-40 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пица ролнички >
Сосотојки:
• 500 гр готови кори
• 200 гр кечап или доматен сос
• 200 гр шунка или било која салама по избор со чајна мирисаат совршено
• 200 гр кашкавал
• 150 гр маринирани шампињони или свежи но претходно издинстани
• оригано
• 100 мл минерална вода
• 100 мл маало за јадење
• ? ќесичка прашок за пециво
Упатства:
Се редат по три кори, една по друга а помеѓу секоја попрскувате со мешавина од маслото, водата и прашокот за пециво.
Третата кора премачкајте ја со кечап на едниот крај и ставете оригано. Потоа ставете ги сите останати состојки и замотајте ги во долги ролнички. Префрлете ги во тепсија за печење обложена со хартија и попрскајте ги со останатата количина од вода, масло и прашок за пециво.
Ролничките се печат во претходно загреана рерна на 180°Ц, 20-тина минути до половина час.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот