25 - 36 рецепти од 80 | Страница: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... | >> | 7 |
Martinas cooking: Солена бајадера од пилешко месо, сувомеснато и кашкавал Прикажи го рецептот >>
Martinas cooking: Солена бајадера од пилешко месо, сувомеснато и кашкавал >
Сосотојки:
600 гр. пилешко месо
150 гр. сувомеснато
150 гр. сланина
150 гр. кашкавал
1 јајце
1/2 чаша павлака/јогурт
Упатства:
Месото исечете го на отприлика 6-7тенки парчиња(околу 5-6мм) и исчукајте ги. Најпрво наредете ред од пилешкото и попрскајте со масло и зачини. Ставете ред сувомеснато, ред кашкавал и ред сланина, па над нив повторно парчиња од пилешкото месо. Прелијте со изматена павлака со јајце и можете да наросите сусам. Печете во загреана рерна на 200 С околу 30-40 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Солени бомбици >
Сосотојки:
100 грама урда/крем сирење
2 зденки
сусам
Упатства:
Брза супер идеја кое супер оди со помфрит, печен или пржен, добро мезе или прилог на некое јадење.
Направете смеса од состојките и оформете ги бомбиците. Секако по желба може да си додадете сувомеснато, кашкавал, зачини. Може да ги оставите и така, а може и да ги извалкате во сушен магдонос, буковец, сусам или сл.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта од обланди >
Сосотојки:
2 кори обланда
За основа
125 гр путер
400 гр урда
200 гр рендано сирење
Прв дел - црвен фил
1 лажица ајвар
1 лажичка мелен црвен пипер
50 гр рендана салама
Втор дел - зелен фил
1 лажица мелени семки од тиква
2 кисели краставички
Трет дел - жолт фил
1 лажица куркума
1 варено јајце
За украсување
3-4 лажици кисела павлака 20 %
30 гр грашок од конзерва
1 мало морковче или по желба
Упатства:
1. Секоја од обландите ги ставаме помеѓу две влажни крпи или двете обланди помеѓу три влажни крпи.
2. Путерот оставен на собна температура т.е. омекнат го матиме пенасто со миксер. Ги додаваме ренданото сирење и урдата. Ова ни е основата на филот, а потоа правиме комбинации на бои и вкусови.
3. Го делиме на три дела. Во едниот ставаме ајвар, рендана салама и црвен пипер, во другиот ставаме сечкани на ситно кисели краставички и мелено семе од тиква, а во третиот куркума и рендано варено јајце. Убаво ги промешуваме смесите.
4. Земаме еден лист обланда и ја сечеме на три дела со исти димензии. Прво започнуваме со црвениот фил. Го мачкаме целото парче и го виткаме во ролат, како полжав. Второто парче од обландата го мачкаме со зелен фил, па првото го обвиткуваме со вториот зелен фил. Ова го правиме со тркалање на веќе формираното ролатче. На крајот со жолтиот фил го мачкаме и третото парче и со него го обвиткуваме( со тркалање) веќе формираното тркало од два фила.
5. Постапката ја повторуваме со останата втора обланда. Исто ја сечеме, па ја филуваме и ја формираме така, солената торта.
6. Дел од жолтиот фил (1 лажица) оставаме за премачкување на горниот дел од тортата.
7. Ја оставаме да отстои. Најдобро е од вечер до сабајле, во фрижидер или на ладно место.
8. Филуваме по желба.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со ајвар и шампињони >
Сосотојки:
Состојки:
500g кори за пита
100ml вода
100ml масло
? голема тегла ајвар
Околу 500g шампињони
1 прачка праз
Сол и зачини по вкус
Упатства:
Исечкајте го празот, па со малку вода и масло оставете го да се издинста. Кога ќе омекне, додадете ги сечканите шампињони. Варете додека водата не испари.
Ставете една кора во тава, пропрскајте со масло, ставете уште една врз неа, па потоа филот од шампињони и праз. Покријте со две кори. Премачкајте со ајвар.
Редете додека има кори, може да ставате по една или по повеќе измеѓу филовите, а врз последните не мачкајте ништо.
Корите може да ги печете како пита или да направите ролат од нив.
Печете на 220 степени, додека горниот слој не добие кора. Вишокот вода ќе испари при печењето.
На здравје!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Цигар бурек >
Сосотојки:
500 гр. готови кори
600 гр. сирење
2 јајца
сол
масло
Упатства:
Готовите кори пресечете ги на половина (на два правоаголници) а потоа попречно така што ќе добиете два правоаголници.
За филот изматете едно јајце и една жолчка и додадете го дробеното сирење, па измешајте ја смесата.
На секој триаголник ставете една лажица фил, преклопете ги страниците на кората навнатре и замотајте ги како цигара. Врвот на кората намачкајте го со изматена белка за да се залепи.
Замотаниот цигар-бурек испржете го во загреано масло додека не добие златно жолта боја и послужете го.
Наздравје!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Солени крофни со топено сирење >
Сосотојки:
500гр. моцарела
3 лажички рендан пермезан
1 јајце
? лажичка оригано
100 гр. брашно
презла
малку путер
Подготовка:
Упатства:
Измешајте ги изренданата моцарела, пармезанот и јајцето, па додадете брашно и оригано. Замесете го тестото со рака, па обликувајте ги топчињата, ставете ги во презла и кратко испржете ги на малку путер, се додека не се добијат убава златна боја. На крајот, ќе добиете превкусни крофнички полни со топено сирење, кои ќе ги засакате на првиот залак.
Уживајте!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта од рендани тиквички >
Сосотојки:
За корите:
2 Големи тиквички
6 Јајца
6 Лажички брашно
Магдонос по желба
За филот:
600g Кисела павлака
Упатства:
Чекор 1: Во два сада наредете по една изрендана тиквичка, посолете ги и оставете ги да отстојат 20-тина минути да ја пуштат водата.
Чекор 2: Вклучете ја рерната на 180 степени. Изматете по 3 јајца за секоја тиквичка одделно и во нив ставете по 3 лажички брашно и малку сечкан магдонос. Смесата нанесете ја на тиквичките.
Чекор 3: Во две тави со приближна должина од 35cm и величина од 25cm поставете мрсна хартија и без употреба на масло, ставете ја смесата од јајца и тиквички. Печете околу 20 минути. Ќе добиете две текни кори кои ќе бидат меки од едната страна, а цврсти и крцкави од другата страна.
Чекор 4: На секоја од корите нанесете слој кисела павлака и оставете ги во фрижидер.
Чекор 5: Исечете делови од кората со еднаква должина и редете ги во слоеви. Можете да добиете по 5 до 6 слоја од секоја кора и да добиете вкусна солена торта.
Послужување:
Корите немаат ниту една капка масло, па се одличен солен рецепт и за оние кои внимаваат на својата исхрана. Тортата бргу заситува.
Можете да ја послужите и со други додатоци како ситно сечкана салама или кашкавал. Одлуката е ваша.
Можете и да изрендате кашкавал на последниот слој кора, наредите чери домати и магдонос и да добиете одлично декорирано предјадење за вечера со пријателите.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Деликатесни поховани бомбици >
Сосотојки:
300 гр. ориз
2 јајца
сол
презла
бибер
200 гр. сирење
јајце за поховање
Упатства:
Се вари оризот во солена вода, па се лади. Се матат јајцата, па се се додаваат на оризот со сол и бибер.
Смесата треба да биде густа, па слободно додадете презла.
Се формираат бомбици кои треба да бидат со големина на мандарина.
Се валкаат во јајце, па презла, па се пржат на врело масл.
Се цедат на салфета и се служат со некој сос.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Компир на француски начин >
Сосотојки:
1,5 кг. компири
150 гр. брашно
5 лажици презла
сол
бибер
6 лажици масло
Упатства:
За овој рецепт ви требаат ситни компири. Излупете ги, а ако се млади само добро исчистете ги.
Исечете ги скоро до крај со неколку резови, па ставете бибер и сол, а потоа презла.
Ставете ги компирите во тава со масло и печете ги на 220 степени 30 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки со сирење и сланина >
Сосотојки:
Состојки за 5 палачинки:
1 јајце
100 грама брашно
100 мл млеко
100 мл газирана вода
1 лажичка мелена црвeна пиперка
Сол и масло за јадење
200 грама фета сирење
50 грама кисела павлака
50 грама кашкавал
150 грама чадена сланина
Малку свеж магдонос
Упатства:
Со миксер изматете го јајцето, потоа постепено додавајте ги млекото, брашното и црвената пиперка, а на крај додадете ја газираната вода и малку сол. Се добро изматете и оставете да отстои 30 минути, па потоа испржете ги палчинките.
За филот, соединете го сирењето со киселата павлака, изренданиот кашкаавал и ситно исечканиот магдонос. Палачинките премачкајте ги со филот, па потоа на секоја палачинка врз филот ставете ситно исечкана чадена сланина. Завиткајте ги палчинките и послужете.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со блитва и фета сирење >
Сосотојки:
4 јајца
100 мл масло за јадење
150 мл млеко
250 грама брашно
1 кесичка прашок за печење
300 грама блитва
150 грама рендан кашкавал
150 грама фета сирење
150 грама чадена сланина
2 лажици кајмак
1 лажичка сол
Упатства:
Прво изматете ги јајцата со миксер и додадете сол, потоа постепено со непрекинато матење додајте ги маслото за јадење, брашното, прашокот за печење и блитвата која претходно ке ја попарите во топла вода, па добро ќе ја исцедите. Потоа, ги додавате уште и ренданиот кашкавал, чадената сланина, која претходно ќе ја испржите, а на крај ќе го додадете и фета сирењето исечено на коцки.
Вака подготвената смеса ќе ја истурите во тавка за печење (број 28). Тавката претходно ке ја премачкате со маргарин. Печете во загреана рерна 30 минути на 200 степени, па откако ќе ја извадите питата од рерна, додека е топла премачкајте ја со кајмак и послужете.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини пица тортиљи >
Сосотојки:
3 тортилји
2 лажици путер
2 лажички оригано
? лажиче лук во прав
2 лажици доматно пире
100 гр рендан кашкавал
50 гр кулен
Упатства:
1. Од тортилјите со чаша вадиме кругови. За една доза потребни ни се 17 кругови тортилји.
2. Путерот го топиме во микробранова. Во длабок сад го ставаме стопениот путер, лукот во прав и 1 лажиче оригано, промешуваме. Во смесата ги ставаме тортилјите и ги потопуваме од двете страни.
3. Круговите тортилја ги виткаме на пола и ги ставаме да се печат на обратната страна од калап за мафини, измеѓу испакнатите делови ( прикажано на слика подолу ).
4. Печиме во загреана рерна на 180 степени 5-10 минути.
5. Во доматното пире ставаме 1 лажиче оригано, промешуваме. Секоја тортилја ја премачкуваме со доматното пире, ставаме кашкавал и кулен сецкан на мали парчиња.
6. Тортилјите ги редиме во тавче, ги ставаме во загреана рерна 5 минути, додека да се стопи кашкавалот.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот