61 - 72 рецепти од 80 | Страница: | 1 | << | ... | 4 | 5 | 6 | 7 |
Крокети од палента >
Сосотојки:
300 гр палента
300 мл вода
1 лажица сол
50 гр путер
2 лажици ситно сечкана шунка (по желба)
2 јајца
масло за пржење
Упатства:
Сварете ја палентата на следниот начин: во тенџере ставете вода за зоврие. ставете 1 лажиче сол и во зовриената вода ставете ја палентата. Варете на тивок оган за да не почне да прска. Кога ќе се свари, ставете го путерот и оставете ја убаво да се олади. Оладената палента раздробете ја во вилушка на поситни парчиња. Во неа додадете ги јајцата, претходно лесно изматени, шунката (може и кашкавал, ако сакате).
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Вкусни ролати од тиквички со сланина и сирење >
Сосотојки:
4-5 тиквички,
200 гр. сланина,
200 гр. сирење,
млад кромид,
маслиново масло,
нане,
сол и
црн пипер.
Упатства:
Исецкајте ги тиквичките по должина на околу 20 парчиња. Попрскајте ги со маслиново масло, посолете ги и ставете им и црн пипер. Загрејте ја тавата или скарата и печете ги околу 5 минути. Препорачливо е да ги печете на скара, и тоа додека не добијат потемни линии, а потоа оставете ги да се изладат.
Сланината исечете ја на тенки парчиња, попрскајте го секое парче со сол и црн пипер и потпечете ги на скарата додека не станат малку крцкави. На секое парче тиквичка распоредете по едно парче сланина, а потоа одозгора ставете сирење по желба. Попрскајте со исецкан млад кромид и нане, или друг зачин по избор. Потоа замотајте ги сите така што ќе добиете мали ролатчиња, прободете ги со чепкалки и послужете ги.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со јаболка >
Сосотојки:
За тecтoтo:
250 гp. брашно
120 гр. путер или маргарин
2 јајца
70 гр. мелени ореви
кора од 1 лимон
За филот:
1 кг. кисели јаболка
120 гр. шеќер
2 лажици рум
125 гp. слатка павлака
1 ванила
Упатства:
Измијте ги јабoлката, излупете ги и исечкајте ги ситно. Посипете ги со шеќерoт, дoдајте рум и вино и пропржете ги додека не омекнат, па оставете ги да се ладат. Замесете го тестото и оставете го на ладнo место малку да отстои. Ставете го потoа тестотo во подмачкан плех и развлечете го до дебелина oд два сантиметри, потoа ставете го да се пече вo загреана рерна. Испеченoто тесто премачкајте гo со спремениот фил. Питата прекријте ја со ленти од тестото.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Гибаница >
Сосотојки:
500 грама Тенки кори
2 лажица/ци Сол
250 грама Крем - сирење
500 милилитри Јогурт
4 Јајца/це
Упатства:
Измешајте ги во еден сад сите состојки освен корите. Тавчето намачкајте го со зејтин и ставете една кора. Сите други кори, освен една која ќе ја оставите за најгоре, гужвајте ги, потопувајте ги во јајцата и редете ги во тавчето.
Кога ќе ги наредите сите гужвани кори, истурете го остатокот од јајцата врз нив и ставете ја последната кора, во еден слој.
Печете ја гибаницата во незагреана рерна на 220°C околу 25-30 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Брзи пирошки од бајат леб >
Сосотојки:
1 бајат леб
3 јајца
презла
сирење (или кашкавал)
салама
млеко
сол, бибер, вегета
Упатства:
Лебот се крши на ситни парчиња, па се полева со млако млеко да покисне околу 10-15 минути.
Во меѓувреме ситно се сечкаат сирењето и саламата, а може и да се изрендаат.
Во посебен сад се матат трите јајца.
Откако лебот убаво ќе покисне малку се замесува со рака, а ако има вишок млеко се цеди. Потоа се додаваат јајцата, сирењето и саламата, па по желба се става сол, бибер и вегета. Додека се меси смесата во неа полека се додава презла колку што е потребно за да се добие убава хомогена смеса од којашто ќе може да се формираат пирошки. Секоја пирошка се валка во презла и се пржи во масло додека да зарумени.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Манастирско сирење >
Сосотојки:
600 гр. бело cирење
80 гр. растопен путер
8 чешниња рендан лук
20 гр. буковска пипер
40 гр. пресно млеко
Упатства:
Сирењето се ренда на ситно ренде, се додава путерот, млекото, лукот и буковската пипер. Се меша со жица за матење се додека се изедначи смесата. Потоа се сервира на подлога од зелена салата, свеж патлиџан, краставичка, се декорира по желба и вкус.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Влашки Тиганици >
Сосотојки:
1/2 кгр. брашно
100 гр. масло
150 гр. ореви
сол
вода
Упатства:
Замешајте гo брашното со обична вoда и направете тесто како за палачинки и ставете малку сoл. Пржете ги палачинките од двете страни со тоа што тавата ќе ја мачкате со масло со парче чиста газа. Секоја палачинка ставете ја на не многу јака плотна и испечете ја од двете страни и кога ќе биде испечена завиткајте ја во салвета. Така пoстапете додека не ги испржите и испечете сите. Во 1/2 лит. вoда ќе ги ставите оревите и маслото. Ќе го посoлите и ќе го ставите на оган да зоврие. Вo една тава наредете еден ред oд тиганиците, порoсете ги со течноста и така се додека не ја потрошите течноста и тиганиците. На крај исечете ги на коцки и прелијте ги со остатокoт од сокoт. Покријте ги со друга тава одозгора да постoи 10 минути и потоа сервирајте ги. (по желба може да се стави вo водата 1-2 чешнина лук ).
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Лиснати соленки >
Сосотојки:
- 500 гр. брашно
- 1 лажиче сол
- 1 жолчка
- 1 и 1/2 филџан масло
- 250 гр. ладна вода
- 1 маргарин кристал
Упатства:
Се замесува тесто од 500 гр. брашно, 1 лажиче сол, 1 жолчка, 1 и 1/2 филџан масло, 250 гр. ладна вода.
Напомена: Состојките треба да бидат точни во грамови.
Се сучи кора на која се размачкува 1 маргарин кристал. Се сечи во круг, на подебела лента (четири прсти) и се дипли од почеток до крај да стане како правоаголник. Тестото се става 1 час во замрзнувач, или 4 часа во обичен фрижидер.
Кога тестото убаво ќе се излади се сучи кора, се сечи во ленти и се витка во корички во кои се става сирење.
Лиснатите соленки се премачкуваат со жолчка и им се става сусам.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Киш Лорен >
Сосотојки:
- 200 гр брашно
- 100 гр путер
- Сол
- Жолчка (за тестото)
- 150 гр чадена сланина
- Павлака
- Путер
Упатства:
Оваа полнета торта е карактеристично јадење за регионот Лорена во североситочна Франција и е познато во целиот свет.
За да се подготви основата измешајте го брашното со путерот, жолчката, водата и ставете малку сол. Тестото откако ќе се соедини ставете го во тепсија подмачкана со малсо.
За филот , сланината исечена на парчиња пропржете ја на путер, изматете ги јајцата, жолчката и павлката во еден сад. Врз тестото ставете ја сланината испечена на коцкички и смесата од јајца, павлака и путер. Се пече во рерна од 34 до 40 минути и се остава малку да се излади.
Препорака:
Послужете ја тортата откако убаво ќе се излади и прелијте ја со топена павлака.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Рости >
Сосотојки:
- 800 гр компири
- 100 гр чадена сланина
- Сол
- Мелен црн пипер
- 4 лажици масло
Упатства:
Опис на јадењето:
Рости се тортички од компири, кои се прават лесно и се типични за рустикалната швајцарска кујна. Може да бидат одличен додаток или вистински оброк.
Начин на приготвување на рецептот:
Компирите се варат со лушпа 10 минути, потоа се цедат и се оставаат да се изладат. Компирите крупно се рендаат, а сланината се сече на коцкички. Компирите и сланината се мешаат и се додава сол и црн пипер. Се загреваат две лажици масло во тава за пржење, се става од смесата и се притиска со виљушка. Прженицата се пржи 7 – 10 минути од секоја страна на умерен оган.
Препорака:
Сервирајте со топка од солена павлака.
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешка салата >
Сосотојки:
1,5кг копани или 1кг стек
1 тегла кисели краставички
1 тегла маринирани шампињони
300гр кашкавал
300-500гр кисела павлака
3-5 лажици мајонез
сол, бибер, вегета
Упатства:
Се варат копаните(стекот) во вода во која додаваме сол и 1 главица кромид, откако ќе се свари месото го цедиме и го делиме од коските па ситно го сецкаме, на коцки ги сецкаме и печурките, краставичките,шампињоните, и кашкавалот.Ги помешуваме состојките и додаваме зачини и мајонезот и павлаката.
Добар апетит
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Брза пица >
Сосотојки:
Потребно за тесто:
2 чаши за млеко брашно
1 чаша за млеко, кисело млеко
1 филџан за кафе зејтин
1 прашок за печиво
1/2 мала лажица сол
Потребно за фил:
200гр. кашкавал
200гр. свинска шунка
100гр. пилешка шунка
5-7 кисели краставички
300гр. сечкани маринирани шампињони
2-3 јајца
кечап
зачини по вкус (бибер,оригано...)
Упатства:
Се помешуваат сите состојки за тестото и се месат додека на се добие еднолична смеса, па во намрсен плех се распоредува рамномерно секаде со раце.Целото тесто се премачкува со кечап па се става филот.Пицата се пече 20-25 мин на загреана рерна на 200 степени, па се ставаат разматените јајца и се остава уште 10-тина мин.Зачините може да се стават или во јајцата или откога ќе се извади од рерна.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот