13 - 24 рецепти од 80 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 7 |
Влашки Тиганици >
Сосотојки:
1/2 кгр. брашно
100 гр. масло
150 гр. ореви
сол
вода
Упатства:
Замешајте гo брашното со обична вoда и направете тесто како за палачинки и ставете малку сoл. Пржете ги палачинките од двете страни со тоа што тавата ќе ја мачкате со масло со парче чиста газа. Секоја палачинка ставете ја на не многу јака плотна и испечете ја од двете страни и кога ќе биде испечена завиткајте ја во салвета. Така пoстапете додека не ги испржите и испечете сите. Во 1/2 лит. вoда ќе ги ставите оревите и маслото. Ќе го посoлите и ќе го ставите на оган да зоврие. Вo една тава наредете еден ред oд тиганиците, порoсете ги со течноста и така се додека не ја потрошите течноста и тиганиците. На крај исечете ги на коцки и прелијте ги со остатокoт од сокoт. Покријте ги со друга тава одозгора да постoи 10 минути и потоа сервирајте ги. (по желба може да се стави вo водата 1-2 чешнина лук ).
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Ѓеврек погача со јогурт >
Сосотојки:
• 700 г брашно тип 500 (меко)
• сув квасец
• 1 јајце
• 1 лажичка сол
• 1 лажичка шеќер
• 50 г маргарин омекнат на собна темература
• 250 мл млако млеко
• 3 лажици јогурт
Фил 1:
• 120 г маргарин
• 1 јајце
• 3 парчиња сирење
Фил 2:
• 100 гр рендан кашкавал
• 100 гр рендана шунка
• кечап
• оригано
За премачкување:
• 1 јајце
• сусам
Упатства:
Замесете тесто од горенаведените состојки.
Ставете го длабок сад намачкан со малку масло за јадење и оставете го 40 минути да стаса на топло.
Во меѓувреме подгитвете го филот.
Сите состојки е потрено само добрп да се измешаат и да се посоли по ваш вкус.
Откако тестото ќе стаса, на набрашнета површина развлечете гово дебелина помалку од 1цм. Потоа вадете кругови со чаша или калап, и редете ги еден до друг со по една лажучка фил помеѓу нив.
Оставете ја погачата уште 15тина минути да стаса и потоа пемачкајте ја со 1 јајце и наросете сусам. Печете на темература од 200°Ц околу 35-40 минути.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Гибаница >
Сосотојки:
500 грама Тенки кори
2 лажица/ци Сол
250 грама Крем - сирење
500 милилитри Јогурт
4 Јајца/це
Упатства:
Измешајте ги во еден сад сите состојки освен корите. Тавчето намачкајте го со зејтин и ставете една кора. Сите други кори, освен една која ќе ја оставите за најгоре, гужвајте ги, потопувајте ги во јајцата и редете ги во тавчето.
Кога ќе ги наредите сите гужвани кори, истурете го остатокот од јајцата врз нив и ставете ја последната кора, во еден слој.
Печете ја гибаницата во незагреана рерна на 220°C околу 25-30 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Гибаници >
Сосотојки:
- 500 гр. сирење
- 500 гр. кори за пита
- 3 јајца
- 1 дцл. масло
- 0,5 дцл. млеко
- 1 прашок за печиво
- 3 лажици ајвар
Упатства:
Во сад ставете ги двете јајца, сирењето, млекото маслото и прашокот на печиво. Додадете сол и измешајте. Подготвената смеса поделете ја на два дела. Во едниот дел ставете ајвар и полека измешајте.
На работната маса ставете поголемо парче фолија и над неа ставете две кори. Премачкајте ја со половината од филот со сирење и оставете ја настрана.
Повторно ставете две кори на фолијата и премачкајте ги со останатиот фил со сирење.
На почетокот на кората сега ставете го претходно направениот ролат.
Сето заедно завиткајте го.
Ставете повторно две кори и намачкајте ги со половина од филот од ајварот.
Ставете го претходно завитканиот ролат над корите и повторно завиткајте. Сега добивте поголем ролат.
Повторете ја постапката со остатокот од корите и филот.
Подготвениот ролат ставете го во замрзнувач да се стегне.
Извадете го и исечете го на парчиња со дебелина од 2 cm.
Обложете го плехот со хартија за печење, ставете масло и ставете ги парчињата ролат.
Одозгора премачкајте со изматено јајце.
Печете на температура од 250 C.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Деликатесни поховани бомбици >
Сосотојки:
300 гр. ориз
2 јајца
сол
презла
бибер
200 гр. сирење
јајце за поховање
Упатства:
Се вари оризот во солена вода, па се лади. Се матат јајцата, па се се додаваат на оризот со сол и бибер.
Смесата треба да биде густа, па слободно додадете презла.
Се формираат бомбици кои треба да бидат со големина на мандарина.
Се валкаат во јајце, па презла, па се пржат на врело масл.
Се цедат на салфета и се служат со некој сос.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашни лазањи >
Сосотојки:
• 150 грама Путер
• малку Оригано
• 500 милилитри Млеко
• 100 милилитри Масло
• 1 Кромид/а
• 200 грама Кашкавал
• 20 милилитри Доматен сок
• 100 грама Домат
• 300 грама Говедско
• 1 лажица/ци Дафинка
• 30 грама Брашно
• малку Сол
• 500 грама Тенки кори
• малку Црн пипер
Упатства:
Главицата кромид ситно ја сецкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло. Откако кромидот ќе омекне, во тавата го додаваме меленото месо и промешуваме.
Во тенџере на оган со растопен путер го додаваме брашното и мешаме со лажица. Мешајќи со лажица во тенџерето го додаваме млекото.
Доматот го сечкаме на парчиња и го додаваме во тавата на оган. Зачинуваме со вегета, го додаваме ориганото, посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме.
Откако бешамелот ќе ја добие потребната густина, го додаваме во тавата со месото на оган и промешуваме.
Корите ги сечеме на парчиња и ги разлистуваме. Дел од корите ставаме во намрсена тава. Врз корите со лажица ставаме од филот со меленото месо. Врз филот нанесуваме од доматниот сос.
Врз сосот ги ставаме преостанатите кори. Врз корите го нанесуваме преостанатиот фил. Во тавата налеваме 100 мл. вода и ја протресуваме тавата. На ситно го рендаме кашкавалот. Изренданиот кашкавал го нанесуваме врз филот на тавата.
Тавата ја ставаме во рерна и печеме 60-тина минути на температура од 200 степени.
Потоа ги вадиме лазањите од рерната, ги оставаме да се оладат и послужуваме.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Дорајаки палачинки >
Сосотојки:
чоколаден крем
смеса за палачинки
3 големи лажици зејтин
150мл вода
две јајца
Упатства:
Во сад се става мешавината за тесто, масло, вода и јајца. Се меша со миксер додека не се изедначи смесата. Ги правиме во загреана тава по можност помала за да се направат помалечки и се става од смесата. Откако малку ќе оладат се премачкуваат со чоколаден крем, се сечат на пола и се преклопуваат со друга палачинка по истиот принцип.
Follow hranaireceptii na Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Запечени полнети компири >
Сосотојки:
4 големи компири
200 гр. сланина
50 гр. рендано сирење
2 млади кромидчиња
3 лажици кисела павлака
сол
бибер
Упатства:
Компирите добро измијте ги под млаз вода, исушете ги и на неколку места избоцкајте ги со виљушка. Ставете ги на плех за печење прекриен со хартија за печење и печете на 200 степени околу еден час. Кога малку ќе се изладат, врвот од компирите исечете го и издлабете ја средината со лажица. Внатрешноста на компирите ставете ја во сад и додадете ситно сецкана сланина која претходно сте ја испржиле, поволина од количината рендано сирење, ситно сецкан кромид, кисела павлака, сол и бибер. Се заедно промешајте и филот додадете го во внатрешноста на компирите. Посолете со остатокот од сирењето и вратете го во рерна на 5-10 минути. Послужете веднаш.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Здрави кесадиљи >
Сосотојки:
интегрални тортиљи
домати сецкани на кругчиња
ситно сецкан кромид
кравји кашкавал
црвено песто
лути пиперки
маслиново масло
Упатства:
Се сецкаат тортилите од долниот дел на пола. Редите по желба состојките и го завиткувате. Се пропржува на тивок оган кесадиљата од двете страни за да се стопи кашкавалот.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Киш Лорен >
Сосотојки:
- 200 гр брашно
- 100 гр путер
- Сол
- Жолчка (за тестото)
- 150 гр чадена сланина
- Павлака
- Путер
Упатства:
Оваа полнета торта е карактеристично јадење за регионот Лорена во североситочна Франција и е познато во целиот свет.
За да се подготви основата измешајте го брашното со путерот, жолчката, водата и ставете малку сол. Тестото откако ќе се соедини ставете го во тепсија подмачкана со малсо.
За филот , сланината исечена на парчиња пропржете ја на путер, изматете ги јајцата, жолчката и павлката во еден сад. Врз тестото ставете ја сланината испечена на коцкички и смесата од јајца, павлака и путер. Се пече во рерна од 34 до 40 минути и се остава малку да се излади.
Препорака:
Послужете ја тортата откако убаво ќе се излади и прелијте ја со топена павлака.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Класичен Киш Лорен >
Сосотојки:
12 парчиња сланина, сецкани
100 гр рендано сирење
5 лажици сецкан кромид
4 јајца
500 мл крем за готвење
? лажичка сол
? лажичка шеќер
1/8 лажичка лута црвена пиперка
1 парче готово тесто (или домашно замесено по желба)
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе тркалезен сад за печење со дијаметар од 23 см Ставете го тестото во него, притискајќи го така што дел од неговите рабови висат надвор од калапот.
Во тава на средно јак оган испржете ја исечената сланина додека не добие златна боја и да стане крцкава. Исцедете на кујнска хартија. Ставете ја сланината во тестото заедно со ренданото сирење и исечканиот кромид. Во мал сад изматете ги јајцата, кремот, солта, шеќерот и лутата пиперка. Користете миксер. Истурете го полнењето во тестото со оваа смеса.
Печете 15 минути во загреана рерна. Потоа намалете на 150 степени и печете уште 30 минути. Оставете го киш лоренот да се излади 10 минути пред сечење.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Класична пица >
Сосотојки:
250 мл. млака вода
500 гр брашно
20 гр. свеж квасец
70 мл. масло
шеќер, сол
Упатства:
Измешајте го квасецот со водата, маслото и 1 лаж шек?ер, па постепено додавајте брашно и мешајте со лажица или шпатула. Кога век?е нема да се меша со лажица, додадете сол и префрлете го тестото на работна површина и додавајте уште брашно дури не оформите меко тесто кое не лепи. Оставете го тестото да се удвои, па формирајте си пици. Исукајте кори или оформете ги со рака, наредете додатоци по желба, испечете и уживајте и во целиот мирис и во преубавиот вкус оваа варијанта е и подобра од претходната, затоа што овој пат може да си направите и веге и посни пици.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот