37 - 48 рецепти од 80 | Страница: | 1 | << | ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ... | >> | 7 |
Мафини со спанаќ >
Сосотојки:
– лажица маслиново масло
– 170 гр. шампињони
– 6 јајца
– 1/4 шолја млеко
– /14 лажичка сол
– 200 гр. рендан кашкавал
– 200 гр. спанак
Упатства:
Во тавче, пржете ги печурките околу 10 минути. Рерната загрејте ја на 180 степени. Калап-тепсијата за мафините премачкајте ја со масло за готвење или ставете хартиени корпици. Во голем сад изматете ги јајцата, па додајте млеко, па 1/4 лажичка сол и кашкавалот, па сe тоа добро измешајте го. На смесата со јајца додајте го и спанаќот и испржените печурки. Така подготвената смеса сипете ја во тепсијата за мафини и наполнете по околу 3/4 од секој од калапите. Печете во загреана рерна околу 25 минути. Пријатно јадење!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со шунка и сирење >
Сосотојки:
Спреј за готвење
8 големи јајца
? чаша павлака
? чаша копар
? лажичка сенф
Сол и бибер по вкус
1 шолја рендано сирење или кашкавал по избор
1 шолја сечкана шунка
? чаша кромид (по избор)
1 лажица печени црвени пиперки
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Испрскајте ги тавите за кекси или крем бруле со спреј за готвење. Во сад изматете ги јајцата со кремот. Додадете ги копарот, сенфот, солта и биберот. Внимателно додадете ги ренданото сирење, шунката, кромидот и пиперките. Распоредете ја смесата во калапите полнејќи ги до половина.
Се пече во рерна загреана на 200 степени 20-30 минути. Оставете ги мафините да се изладат минимум 10 минути пред да ги послужите.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини пица тортиљи >
Сосотојки:
3 тортилји
2 лажици путер
2 лажички оригано
? лажиче лук во прав
2 лажици доматно пире
100 гр рендан кашкавал
50 гр кулен
Упатства:
1. Од тортилјите со чаша вадиме кругови. За една доза потребни ни се 17 кругови тортилји.
2. Путерот го топиме во микробранова. Во длабок сад го ставаме стопениот путер, лукот во прав и 1 лажиче оригано, промешуваме. Во смесата ги ставаме тортилјите и ги потопуваме од двете страни.
3. Круговите тортилја ги виткаме на пола и ги ставаме да се печат на обратната страна од калап за мафини, измеѓу испакнатите делови ( прикажано на слика подолу ).
4. Печиме во загреана рерна на 180 степени 5-10 минути.
5. Во доматното пире ставаме 1 лажиче оригано, промешуваме. Секоја тортилја ја премачкуваме со доматното пире, ставаме кашкавал и кулен сецкан на мали парчиња.
6. Тортилјите ги редиме во тавче, ги ставаме во загреана рерна 5 минути, додека да се стопи кашкавалот.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини пици >
Сосотојки:
• 200 мл млако млеко
• 200 мл вода
• 2 лажици јогурт
• 1 белка
• 120 мл масло за јадење
• ? ќесичка сув квасец
• 1 лажица шеќер
• 1 мала лажица сол
• 5 чаши од по 200мл брашно
• 100 гр путер
• сусам
• полнење по желба (јас некаде користев кечап, оригано, кашкавал, печеница, чајна, сино сирење, домати, маслинки)
Упатства:
Во длабок сад се мешаат млекото, водата, шеќерот и сувиот квасец. Потоа се додава маслото за јадење и белката и половина од брашното измешано со ? лажичка сол. Промешувате добро и ја додавате преостанатата количина брашно. Замесувате тесто кое е потребно да се меси барем 5 минути. Ќе ви изгледа малку лепливо на почетокот, по потреба додате малку брашно.
Во намрсен длабок сад оставете го да стаса 40тина минути. Откако ќе стаса од него направете 8 топчиња (мене секое топче ми тежеше околу 150гр). Може да направите и помали топчиња, зависно колку мини сакате да се пиците.
Секое топче го премачкувате со стопениот путер и го валкате со сусам. Ги ставате во плех обложен со хартија за печење и со дно од чаша притискате на средината на топчето за да се направи вдлабнатина. Потоа го ставате посакуваното полнење.
Печете на 180°Ц, 20тина минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини пици >
Сосотојки:
* 3-4 мини теста за пици
* малку путер или маслиново масло
* 3 сос од домати
* 90 г шунка или пилешко исечено на ленти
* 60 г (2 / 3 чаша) рендано сирење
Упатства:
Пред да започнете со подготвување на овој рецепт загрејте ја рерната на 240 C.
Лесно намачкајте ги тестата за пица со путер или маслиново масло. Така намачкани ставете ги во подготвениот сад за печење, и на нив додадете доматен сос и сецкана шунка, и на крај рендано сирење.
Така подготвени тестата ставете ги во рерна за да се печат 8-10 минути, или додека сирењето се топи и не добие златна боја.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Највкусните штрудли со сирење >
Сосотојки:
500 грама брашно
100 грама маргарин
1 дл. масло
1 јајце
1/2 лажичка сол
1/2 коцка квасец
1 дл. млеко
1 лажичка шеќер
Фил:
300 гр. сирење
1 жолчка
1 дл јогурт
Премаз:
1 жолчка
50 гр. сусам
Упатства:
Во децилитар млака вода измешајте 1 лажичка шеќер и квасец.Оставете да стои 10 минути. Во пластичен сад подгответе ги останатите состојки и додајте го надојдениот квасец.Замесете тесто и покријте го со крпа. Оставете го да стои 30 минути на топло. Тестото поделете го на два дела и развлечете го со оклагија на потанко. Сирењето, јогуртот и жолчката измешајте ги добро.Развлеченото тесто премачкајте го со половина од филот. Завиткајте ја намачканата кора.Истото направете го и со другата половина од тестото и филот. Исечете го на помали штрудли и премачкајте го со жолчка и сусам.Наредете ги во подмачкан плех и печете околу 25 минути на температура од 250 степени.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки со сирење и сланина >
Сосотојки:
Состојки за 5 палачинки:
1 јајце
100 грама брашно
100 мл млеко
100 мл газирана вода
1 лажичка мелена црвeна пиперка
Сол и масло за јадење
200 грама фета сирење
50 грама кисела павлака
50 грама кашкавал
150 грама чадена сланина
Малку свеж магдонос
Упатства:
Со миксер изматете го јајцето, потоа постепено додавајте ги млекото, брашното и црвената пиперка, а на крај додадете ја газираната вода и малку сол. Се добро изматете и оставете да отстои 30 минути, па потоа испржете ги палчинките.
За филот, соединете го сирењето со киселата павлака, изренданиот кашкаавал и ситно исечканиот магдонос. Палачинките премачкајте ги со филот, па потоа на секоја палачинка врз филот ставете ситно исечкана чадена сланина. Завиткајте ги палчинките и послужете.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Памук погачи со кашкавал >
Сосотојки:
Користете чаша од 250 мл
• по 1 чаша топло млеко, топла вода, масло за јадење
• 1 ќесичка сув квасец
• 5 чаши брашно
• 3 лажици шеќер
• 1 лажица сол
• 150 гр стопен путер
• сусам
• кашкавал
Упатства:
Во длабок сад го ставате топлото млеко, водата, маслото за јадење, квасецот и шеќерот. Промешувате со лажица па постепено го додавете брашното помешано со солта. Замесувате тесто и го оставате 30-40 минути да стаса.
Откако тестото ќе стаса го делите на 16 топчиња и секое го расукувате правоаголно, го полните со кашкавал и ги затварате краевите. Го потопувате во растопениот путер и целосно ги валкате во сусам. Можете да ги обликувате и како топчиња. Пред печење ги засекувате со жилет или остар нож 2 пати горе по површината. Печете на 180°Ц 15тина минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Панцероти со пица фил >
Сосотојки:
3 јајца
2 коцки квасец
500мл млеко
1 лажичка сол
пола лажичка шеќер
1 филџан масло
1 кг брашно
сусам
Фил
100мл кечап
1 лажичка оригано
150гр сечкана шунка
150гр сечкан кашкавал
150гр сечкани печурки
Упатства:
Се замесува тесто од 3 јајца, стасан квасец, млеко, сол, шеќер, масло, брашно кое треба да биде средно меко.
Се остава 10 минути да стаса, а потоа се сука рачно или во калапче. Во средината се мачка маргарин и се става eдна лажичка фил. Се затвараат панцеротите и се прават краевите со вилушка. Се ставаа во плех, се мачкаат со изматено јајце и се наросува сусам. Се пече на 180° околу 20 минути.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешка салата >
Сосотојки:
1,5кг копани или 1кг стек
1 тегла кисели краставички
1 тегла маринирани шампињони
300гр кашкавал
300-500гр кисела павлака
3-5 лажици мајонез
сол, бибер, вегета
Упатства:
Се варат копаните(стекот) во вода во која додаваме сол и 1 главица кромид, откако ќе се свари месото го цедиме и го делиме од коските па ситно го сецкаме, на коцки ги сецкаме и печурките, краставичките,шампињоните, и кашкавалот.Ги помешуваме состојките и додаваме зачини и мајонезот и павлаката.
Добар апетит
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешки прсти >
Сосотојки:
1. 500гр пилешки гради
2. 120гр брашно
3. 120мл пиво
4. 4 јајца
5. сол
6. зејтин за пржење
Упатства:
Исечете го пилешкото на стапчиња со дебелина од 1см. Во подлабок сад изматете ги прво белките (како за торта), и потоа додадете ги жолчките кои претходно ги имате измешано со пивото и со брашното. Посолете по вкус.
Смесата треба да биде густа како за палачинки.
Во подлабок сад загрејте зејтин. Стапчињата валкајте ги прво во брашно, па во подготвената смеса и пржете ги додека не поруменат од двете страни.
Откако ќе се испржат извадете ги на хартија да се впие вишокот зејтин.
Сервирајте со тартар сос или со сос од сенф и мед.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со ајвар и шампињони >
Сосотојки:
Состојки:
500g кори за пита
100ml вода
100ml масло
? голема тегла ајвар
Околу 500g шампињони
1 прачка праз
Сол и зачини по вкус
Упатства:
Исечкајте го празот, па со малку вода и масло оставете го да се издинста. Кога ќе омекне, додадете ги сечканите шампињони. Варете додека водата не испари.
Ставете една кора во тава, пропрскајте со масло, ставете уште една врз неа, па потоа филот од шампињони и праз. Покријте со две кори. Премачкајте со ајвар.
Редете додека има кори, може да ставате по една или по повеќе измеѓу филовите, а врз последните не мачкајте ништо.
Корите може да ги печете како пита или да направите ролат од нив.
Печете на 220 степени, додека горниот слој не добие кора. Вишокот вода ќе испари при печењето.
На здравје!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот