49 - 60 рецепти од 80 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Пита со блитва и фета сирење >
Сосотојки:
4 јајца
100 мл масло за јадење
150 мл млеко
250 грама брашно
1 кесичка прашок за печење
300 грама блитва
150 грама рендан кашкавал
150 грама фета сирење
150 грама чадена сланина
2 лажици кајмак
1 лажичка сол
Упатства:
Прво изматете ги јајцата со миксер и додадете сол, потоа постепено со непрекинато матење додајте ги маслото за јадење, брашното, прашокот за печење и блитвата која претходно ке ја попарите во топла вода, па добро ќе ја исцедите. Потоа, ги додавате уште и ренданиот кашкавал, чадената сланина, која претходно ќе ја испржите, а на крај ќе го додадете и фета сирењето исечено на коцки.
Вака подготвената смеса ќе ја истурите во тавка за печење (број 28). Тавката претходно ке ја премачкате со маргарин. Печете во загреана рерна 30 минути на 200 степени, па откако ќе ја извадите питата од рерна, додека е топла премачкајте ја со кајмак и послужете.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со јаболка >
Сосотојки:
За тecтoтo:
250 гp. брашно
120 гр. путер или маргарин
2 јајца
70 гр. мелени ореви
кора од 1 лимон
За филот:
1 кг. кисели јаболка
120 гр. шеќер
2 лажици рум
125 гp. слатка павлака
1 ванила
Упатства:
Измијте ги јабoлката, излупете ги и исечкајте ги ситно. Посипете ги со шеќерoт, дoдајте рум и вино и пропржете ги додека не омекнат, па оставете ги да се ладат. Замесете го тестото и оставете го на ладнo место малку да отстои. Ставете го потoа тестотo во подмачкан плех и развлечете го до дебелина oд два сантиметри, потoа ставете го да се пече вo загреана рерна. Испеченoто тесто премачкајте гo со спремениот фил. Питата прекријте ја со ленти од тестото.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со кори од хељда, полнета со фил од праз и урда >
Сосотојки:
• 1 пакување кори од хељда
• 1 сув квасец
• 1 лажичка шеќер
• 10 лажици брашно
• 50 мл масло за јадење
• 350 мл вода
• 2 страга праз
• 400 гр урда
• 2 јајца
• сол и црн пипер
Упатства:
Подготовка:
Празот исецкајте го ситно и пропржете го на тивок оган, па додадете сол и црн пипер по вкус. Во него додадете ја урдата и пржете уште неколку минути па додадете ги двете јајца. Оставете на страна да се олади малку филот.
Сувиот квасец растворете го во подлабок сад со 2 лажички млака вода и шеќер. Во садот додадете ја водата, зејтинот и малку сол. Мешајте постојано со жица и додавајте го брашното.
Секоја кора прво премачкајте ја со смесата со квасецот па потоа само на крајот додадете од филот по должината на кората. Свиткајте ја во ролна и ставете ја во намрсен плех. Постапката повторувајте ја додека имате кори. Доколку ви остане од смесата со квасецот, попрскакте ја питата од горе пред печење.
Печете во загреана рерна на 180°Ц, 20-тина минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со спанаќ и лосос >
Сосотојки:
250 гр брашно
125 гр путер, сецкан
1 прстофат сол
1 лажица вода
За полнење:
200 гр свеж спанаќ
150 гр филе од лосос
Сол и бибер по вкус
500 мл крем
100 гр пармезан, рендан
2 јајца
Упатства:
Ставете го брашното во голема чинија. Додадете сол и вода. Додадете го студениот путер, исечете го на коцки. Кашајте додека не се добијат големи трошки. Месете го тестото во топка и оставете го настрана. Варете го спанаќот неколку минути и исцедете го. Загрејте 1 лажица путер во тава на средна топлина и лесно испржете ја рибата во неа околу 10 минути.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во сад изматете ги јајцата заедно со кремот. Пармезанот изрендајте го и додадете го. Исечете ја рибата со вилушка и додајте ја во садот. Додадете го спанаќот. Мешајте. Ставете на страна.
Расукајте го тестото на набрашнета површина. Префрлете го во подмачкан плех за пита. Притиснете до дното. Додадете го филот одозгора. Печете во загреана рерна 25 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со спанаќ и фета сирење >
Сосотојки:
* 1 лажичка маслиново масло
* 2 млади кромитчиња,
* 3 чешниња лук
* 3/4 шолја млеко
* 1 лажица пченкарен скроб
* 1/2 лажичка оригано
* 250 г замрзнат спанаќ, или свеж
* 50 г фета сирење
* 1 јајце изматено
* кори за баклава
Упатства:
Во тавче пропржете ги кромидот и лукчињата околу 5 минути.
Во посебен сад измешајте го млекото, скробот, ориганото, спанаќот, фета сирењето, јајцето па во смесата додадете го и кромидот.
Загрејте ја рерната на 180 ° C. а тавчето во кое ќе ја печете питата посипете го со маслиново масло, ставете неколку готови кори на дното, а потоа ставете од смесата рамномерно на целата кора и покријте го со уште два слоја од кори.
Повторете, додека не ја потрошите целата смеса. На крајот горната кора лесно, премачкајте ја со маслиново масло.
Печете додека питата не добие златно-кафеава боја, околу триесет минути.
Откако ќе ја извадите од рерна покријте ја питата со крпи околу 10 минути, а потоа исечете на коцки сервирајте.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пица ролнички >
Сосотојки:
• 500 гр готови кори
• 200 гр кечап или доматен сос
• 200 гр шунка или било која салама по избор со чајна мирисаат совршено
• 200 гр кашкавал
• 150 гр маринирани шампињони или свежи но претходно издинстани
• оригано
• 100 мл минерална вода
• 100 мл маало за јадење
• ? ќесичка прашок за пециво
Упатства:
Се редат по три кори, една по друга а помеѓу секоја попрскувате со мешавина од маслото, водата и прашокот за пециво.
Третата кора премачкајте ја со кечап на едниот крај и ставете оригано. Потоа ставете ги сите останати состојки и замотајте ги во долги ролнички. Префрлете ги во тепсија за печење обложена со хартија и попрскајте ги со останатата количина од вода, масло и прашок за пециво.
Ролничките се печат во претходно загреана рерна на 180°Ц, 20-тина минути до половина час.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети компири >
Сосотојки:
• 20 грама Путер
• 600 грама Компир
• 50 грама Кашкавал
• 1 мала лажица Бибер
• 1 Јајца/це
• малку Сол
Упатства:
Преполовете ги компирите и извадете ја внатрешноста, оставајќи ѕидови дебели 1,5 сантиметри.
Изрендајте го кашкавалот и изматете го јајцето.
Извадената срцевина од варениот компир измешајте ја со кашкавалот, додадете го јајцето, путерот, зачините и малку млеко, ако сметате дека е потребно.
Наполнете ги компирите, преклопете ги двете половинки, со четкичка намачкајте ги со путер и печете ги во рерна 10 до 15 минути.
Полнетите компири послужете ги со зеленчук
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети компири со шунка >
Сосотојки:
компири - 6 по - големи
масло - 50 г + малку масло
шунка - 300 г
јајца - 3
сирење - 300 г
кромид - 2 стапчиња пресен
оригано
кашкавал - 12 парчиња
сол
црн бибер
Упатства:
Измијте ги компирите и ставете ги да се варат околу 10 минути, колку само малку да омекнат. Изладете ги и ги исечете ги на половина. Извадете дел од внатрешноста.Зачинете со сол и црн бибер.
Измешајте ги матените јајца со рендано сирење и поголемиот дел од шунката, исечкана ситно. Додадете ја внатрешноста од компирите, сечкан свеж кромид и малку оригано.
Полнетите компири наредете ги во соодветна тава. Додадете малку вода и ставете ги да се печат. Извадете ги и покријте го секој компир со парче кашкавал, посипете со уште малку ситно сецкана шунка, малку оригано и запечете ги, додека кашкавалот се растопи.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети мекици со урда и кашкавал >
Сосотојки:
3 кафени шолји брашно
1 кафена шолја кисело млеко
200 гр урда
150 гр кашкавал
2-3 чешниња лук (по желба)
Половина кафена шолја шеќер
Половина кафена шолја сол
За пржење масло за готвење
Половина кафена шолја сода бикарбона
Упатства:
Замесете ги киселото млеко, содата претходно измешана со оцет, шеќерот и додадете брашно, без да прекинувате да го мешате тестото. Кога маталката веќе не може да се справи со мешањето, поставете го добиентото тесто на работната површина, нанесете малку брашно и рачно замесете го целосно тестото. Потоа истото поставете го во сад претходно премачкан со масло и одогозора покријте со проѕирна фолија. Вака приготвено складирајте го тестото во ладилникот на 30 минути.
Измешајте ја урдата со изренданиот кашкавал, додадете сол по вкус и лук по желба. Поделете го филот на 3-4 дела.
Извадете го тестото од ладилникот, исто така поделете го на 3-4 дела и обликувајте тенки мекици. Поставете од филот врз секоја од мекиците и притиснете ги краевите, обликувајќи полнета мекица.
Вака приготвените полнети мекици поставете ги да се пржат. Пржете и од двете страни, до добивање златно-кафеава боја.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни мафини од компир и овесни снегулки >
Сосотојки:
1 чаша овесни снегулки
1 чаша пченично брашно
1 лажиче прашок за печиво
? лажиче сода бикарбона
1 лажиче цимет
? лажиче индиско оревче
? чаша мелено ленено семе
1 чаша сварен и изгмечен сладок компир
? чаша кафеав шеќер
1/3 чаша маслиново масло
? чаша бадемово или соино млеко
1 чаша екстракт од ванила
За одозгора
? чаша овесни снегулки
? чаша пченично брашно
? чаша шеќер
1 лажица маслиново масло
1 лажица екстракт од ванила
Упатства:
Вклучете ја рерната на 200 степени. Во голем сад измешајте ги сите суви состојки за мафини, додадете ги течните состојки и мешајте. Ставете ја смесата во калапи за мафини обложени со корпици и наполнете ? од корпиците.
измешајте ги состојките за украсување на мафините одозгора. На врвот на мафините ставете по 1 лажиче од смесата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Принцес компири >
Сосотојки:
компири - 1 кг
масло - 50 г
кашкавал - 50 г
јајца - 1
жолчки 2
сол
брашно - 1 супена лажица
Упатства:
Сварете ги компирите и направете пире. Одделете ги жолчките и добро избијте ги во пирето, па додадете рендан кашкавал.
Посолете по вкус, додадете го брашното, маслото и зачини по ваш избор.
Треба да се добие тесто, кое може да се става во шприц, па директно на подмачкан плех.
Печете ги додека не поцрвенат во загреана рерна. Принцес компирот може да го принесете како гарнир кон печено месо.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Проја со спанаќ и зденки >
Сосотојки:
• 2 јајца
• 125 гр брашно
• 125 гр пченкарно брашно
• 130 мл јогурт
• 30 мл млеко
• 60 мл масло за јадење
• 1 прашок за пециво
• 1 лажичка сол
• ? лажиќка шеќер
• 2 зденки
• две раце исецкан спанаќ
• 50 гр сирење (по желба)
• сусам
Упатства:
Јајцата, солта, прашокот за пециво и ? лажичка шеќер помешајте ги со рачна маталка. Потоа додадете ги сите состојки и мешајте додека смесата не се изедначи.
Во намрсен плех истурете ја смесата, ставете сусам и печете на 180°Ц, 25 минути.
Добар апетит и пријатен ден!
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот