13 - 24 рецепти од 80 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 7 |
Брзи пирошки >
Сосотојки:
- 300 гр бело сирење
- 2 јајца
- 2 дцл. јогурт
- 1 прашок за печиво
- 1 лажичка сол
- 400-500 гр. брашно
- масло за пржење
Упатства:
Издробете го сирењето, додадете ги јајцата и сите останати состојки. Замесете тесто со средна тврдина, исучете го со дебелина од еден прст, па исечете подебели и пошироки стапчиња.
Пржете ги во масло додека не се зацрвенат.
Оставете ги на хартија која впива мрснотија и послужете ги со јогурт.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со јаболка >
Сосотојки:
За тecтoтo:
250 гp. брашно
120 гр. путер или маргарин
2 јајца
70 гр. мелени ореви
кора од 1 лимон
За филот:
1 кг. кисели јаболка
120 гр. шеќер
2 лажици рум
125 гp. слатка павлака
1 ванила
Упатства:
Измијте ги јабoлката, излупете ги и исечкајте ги ситно. Посипете ги со шеќерoт, дoдајте рум и вино и пропржете ги додека не омекнат, па оставете ги да се ладат. Замесете го тестото и оставете го на ладнo место малку да отстои. Ставете го потoа тестотo во подмачкан плех и развлечете го до дебелина oд два сантиметри, потoа ставете го да се пече вo загреана рерна. Испеченoто тесто премачкајте гo со спремениот фил. Питата прекријте ја со ленти од тестото.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Вкусни ролати од тиквички со сланина и сирење >
Сосотојки:
4-5 тиквички,
200 гр. сланина,
200 гр. сирење,
млад кромид,
маслиново масло,
нане,
сол и
црн пипер.
Упатства:
Исецкајте ги тиквичките по должина на околу 20 парчиња. Попрскајте ги со маслиново масло, посолете ги и ставете им и црн пипер. Загрејте ја тавата или скарата и печете ги околу 5 минути. Препорачливо е да ги печете на скара, и тоа додека не добијат потемни линии, а потоа оставете ги да се изладат.
Сланината исечете ја на тенки парчиња, попрскајте го секое парче со сол и црн пипер и потпечете ги на скарата додека не станат малку крцкави. На секое парче тиквичка распоредете по едно парче сланина, а потоа одозгора ставете сирење по желба. Попрскајте со исецкан млад кромид и нане, или друг зачин по избор. Потоа замотајте ги сите така што ќе добиете мали ролатчиња, прободете ги со чепкалки и послужете ги.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Крокети од палента >
Сосотојки:
300 гр палента
300 мл вода
1 лажица сол
50 гр путер
2 лажици ситно сечкана шунка (по желба)
2 јајца
масло за пржење
Упатства:
Сварете ја палентата на следниот начин: во тенџере ставете вода за зоврие. ставете 1 лажиче сол и во зовриената вода ставете ја палентата. Варете на тивок оган за да не почне да прска. Кога ќе се свари, ставете го путерот и оставете ја убаво да се олади. Оладената палента раздробете ја во вилушка на поситни парчиња. Во неа додадете ги јајцата, претходно лесно изматени, шунката (може и кашкавал, ако сакате).
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Солен колач >
Сосотојки:
5 јајца
5 лажици брашно,
1 пециво,
1 кисела павлака
1/2 маргарин
200 гр сирење
3 лажици к.павлака
150гр шунка,
150 гр кашкавал
200 гр мајонез
кашкавал
Упатства:
5 јајца се матат убаво, се додаваат 5 лажици брашно, 1 пециво,и 1 кисела павлака. Смесата убаво се меша и се става во подмачкано тавче бр 26.Потоа се остава да се излади. Врз тестото се ставаат 2 фила.
1 фил
1/2 маргарин се мати,се додава 200 гр сирење, 3 лажици к.павлака.Се се меша и се става врз тестото.Над него се става вториот фил.
2 фил
150гр шунка,150 гр кашкавал се сецкаат на коцкички и се додава 200 гр мајонез.
Одозгора се ренда кашкавал и се сече на парчиња.Може да го оставите малку во фрижидер да се стврдне пред да се послужи.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Царска пита >
Сосотојки:
- 3 јајца
- 1 чаша зејтин
- 1 чаша јогурт
- 2 чаши брашно
- 1 прашок за пециво
Упатства:
Се мати и по желба се додава ситно сецкана шунка (или суво месо), дробено сирење, сецкан кашкавал, може и кисели краставички, печурки итн.
Се прави комбинација на дополнителни состојки по желба. Се посолува и се посипува со оригано. Се пече на 200 степени додека не добие боја.
Се послужува со јогурт, кисело млеко или павлака.
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со блитва и фета сирење >
Сосотојки:
4 јајца
100 мл масло за јадење
150 мл млеко
250 грама брашно
1 кесичка прашок за печење
300 грама блитва
150 грама рендан кашкавал
150 грама фета сирење
150 грама чадена сланина
2 лажици кајмак
1 лажичка сол
Упатства:
Прво изматете ги јајцата со миксер и додадете сол, потоа постепено со непрекинато матење додајте ги маслото за јадење, брашното, прашокот за печење и блитвата која претходно ке ја попарите во топла вода, па добро ќе ја исцедите. Потоа, ги додавате уште и ренданиот кашкавал, чадената сланина, која претходно ќе ја испржите, а на крај ќе го додадете и фета сирењето исечено на коцки.
Вака подготвената смеса ќе ја истурите во тавка за печење (број 28). Тавката претходно ке ја премачкате со маргарин. Печете во загреана рерна 30 минути на 200 степени, па откако ќе ја извадите питата од рерна, додека е топла премачкајте ја со кајмак и послужете.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Солени бомбици >
Сосотојки:
100 грама урда/крем сирење
2 зденки
сусам
Упатства:
Брза супер идеја кое супер оди со помфрит, печен или пржен, добро мезе или прилог на некое јадење.
Направете смеса од состојките и оформете ги бомбиците. Секако по желба може да си додадете сувомеснато, кашкавал, зачини. Може да ги оставите и така, а може и да ги извалкате во сушен магдонос, буковец, сусам или сл.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Тиквички направени од тесто >
Сосотојки:
150 мл млеко
150 мл вода
3 лажици шеќер
2 лажички сув квасец
? рамна лажичка сол
околу 400 г брашно
100 мл масло
Упатства:
Квасецот со шеќер и половина лажица брашно потопете го млако млеко и промешајте убаво да се изедначи. Оставете го поклопено 10-тина минути за да се активира, па во него додадете млака вода, масло и сол, па со жица за матење убаво изедначете.
Во оваа течна смеса постепено додавајте брашно и мешајте додека да добиете меко тесто. Но тестото не треба да биде премногу меко и да лепи, туку убаво мазно тесто, помеко од вообичаено.
Вака замесеното тесто оставете го еден час да стасува, па кога ќе удвои својот волумен, на набрашнета работна површина кинете тесто и дормирајте топчиња. Оставете ги покриени да отстојат додека со конец го врзувате секое топче за да добие облик на тиква (конецот се вади после печењето).
Кога сите топчиња ќе ги врзете со конец, оставете ги уште малку да стасуваат, па префрлете ги во плех обложен со хартија и премачкајте ги со мешавина од жолчка и млеко.
Печете ги во загреана рерна на 180 степени, околу 20-тина минути или додека убаво да заруменат.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети компири >
Сосотојки:
• 20 грама Путер
• 600 грама Компир
• 50 грама Кашкавал
• 1 мала лажица Бибер
• 1 Јајца/це
• малку Сол
Упатства:
Преполовете ги компирите и извадете ја внатрешноста, оставајќи ѕидови дебели 1,5 сантиметри.
Изрендајте го кашкавалот и изматете го јајцето.
Извадената срцевина од варениот компир измешајте ја со кашкавалот, додадете го јајцето, путерот, зачините и малку млеко, ако сметате дека е потребно.
Наполнете ги компирите, преклопете ги двете половинки, со четкичка намачкајте ги со путер и печете ги во рерна 10 до 15 минути.
Полнетите компири послужете ги со зеленчук
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Маринирано сирење во масло и зачини >
Сосотојки:
300 гр бело сирење - кравјо или овчо
маслиново масло
цели зрна пиперка
свежа мајчина душица и други ваши омилени билки
сушени чили пиперки (по избор)
Упатства:
Ставете го сирењето ситно исечкано во тегла. Додадете доволно маслиново масло за да го покриете. Додадете ги зачините и затворете ја теглата со капак. Чувајте го во фрижидер и оставете го барем еден ден, така што сирењето ќе ги впие вкусовите на состојките.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Солени мафини со сланина и чедар >
Сосотојки:
250 гр брашно со средство за квасец
150 гр рендано чедар сирење
? лажичка сол
? лажичка црн пипер
? лажичка куркума
1 лажичка сенф
3 парчиња сланина
100 мл јогурт
100 мл свежо млеко
2 јајца
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе ги калапите за мафини. Испечете ја сланината на тава за скара од двете страни. Оставете да се излади и исечете. Измешајте ги брашното, сирењето, сланината, сол, бибер и зачини. Мешајте. Во посебен сад изматете ги јајцата, јогуртот и млекото. Добро измешајте и додадете на други производи. Изматете ја смесата со жица за матење. Распределете ја смесата во формите. Печете додека не заруменат во загреана рерна.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот