25 - 36 рецепти од 80 | Страница: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... | >> | 7 |
Здрави кесадиљи >
Сосотојки:
интегрални тортиљи
домати сецкани на кругчиња
ситно сецкан кромид
кравји кашкавал
црвено песто
лути пиперки
маслиново масло
Упатства:
Се сецкаат тортилите од долниот дел на пола. Редите по желба состојките и го завиткувате. Се пропржува на тивок оган кесадиљата од двете страни за да се стопи кашкавалот.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со шунка и сирење >
Сосотојки:
Спреј за готвење
8 големи јајца
? чаша павлака
? чаша копар
? лажичка сенф
Сол и бибер по вкус
1 шолја рендано сирење или кашкавал по избор
1 шолја сечкана шунка
? чаша кромид (по избор)
1 лажица печени црвени пиперки
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Испрскајте ги тавите за кекси или крем бруле со спреј за готвење. Во сад изматете ги јајцата со кремот. Додадете ги копарот, сенфот, солта и биберот. Внимателно додадете ги ренданото сирење, шунката, кромидот и пиперките. Распоредете ја смесата во калапите полнејќи ги до половина.
Се пече во рерна загреана на 200 степени 20-30 минути. Оставете ги мафините да се изладат минимум 10 минути пред да ги послужите.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Крцкави ќофтиња од тиквички >
Сосотојки:
3 средни тиквички
2 јајца
200 гр кравјо сирење
150 гр брашно
100 гр презла
50 мл масло
1 прстофат сол
1 прстофат црн пипер
? врска свеж магдонос
Упатства:
Тиквичките изрендајте откако претходно ги излупивте. Ставете ги во поголем сад и посипете ги со сол. Ќе ја исцеди водата од тиквичките. Потоа префрлете ги во цедалка и притиснете ги со рака да се отстрани вишокот вода.
Вратете ги во садот. Скршете ги двете јајца. Додадете ги презлата, сирењето, магдоносот кој претходно сте го издробиле (без дршките). Со раце убаво замесете ја смесата и формирајте ќофтиња (добро е да имаат порамна форма за да се пржат лесно).
Секое од ќофтињата извалкајте го во брашно. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Пропржете ги ќофтињата од тиква од двете страни по неколку минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Крокети од компири со пармезан и пекорино >
Сосотојки:
1 кг компири
100 гр брашно
300 гр презла
4 јајца
75 гр пармезан, рендан
75 гр пекорино, рендано
2-3 лажици. свеж магдонос, сечкан
Сол и бибер по вкус
Растително или маслиново масло за пржење
Упатства:
Сварете ги компирите додека не омекнат. Излупете ги и испасирајте ги. Измешајте го пирето со брашното, половина од презлата, јајцата, двата вида сирење, магдоносот и малку сол и бибер. Се меси убаво додека се мешаат состојките. Загрејте повеќе масло во длабока тава на средна топлина. Крокетите формирајте ги со раце и треба да добиете цилиндрична форма. За да го направите ова, прво формирајте кружни ќофтиња, а потоа свиткајте ги за да добиете цилиндри. Секоја крокетка убаво извалкајте ја во преостанатата презла. Пржете ги додека не поруменат. Исцедете ги на хартија.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Класична пица >
Сосотојки:
250 мл. млака вода
500 гр брашно
20 гр. свеж квасец
70 мл. масло
шеќер, сол
Упатства:
Измешајте го квасецот со водата, маслото и 1 лаж шек?ер, па постепено додавајте брашно и мешајте со лажица или шпатула. Кога век?е нема да се меша со лажица, додадете сол и префрлете го тестото на работна површина и додавајте уште брашно дури не оформите меко тесто кое не лепи. Оставете го тестото да се удвои, па формирајте си пици. Исукајте кори или оформете ги со рака, наредете додатоци по желба, испечете и уживајте и во целиот мирис и во преубавиот вкус оваа варијанта е и подобра од претходната, затоа што овој пат може да си направите и веге и посни пици.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Багети полнети по желба >
Сосотојки:
• 300 гр пченкарно брашно
• 750 гр брашно
• 1 ќесичка сув квасец
• 1 лажица сол
• 1 лажица шеќер
• 100 мл млеко + 3 лажици млеко за премачкување
• 1 јајце за премачкување
• 600 мл вода
Упатства:
Најпрво измешајте го квасецот со млакото млеко и 1 лажица шеќер и оставете го неколку минути да се активира. Водата ставете ја да зоврие и во неа додадете го пченкарното брашно. Тргнете на страна да се олади.
Во белото брашно додадете ја солта и промешајте а потоа кон пченкарното брашно додадете го квасецот и постепено додадете го белото брашно. Замесете тесто кое ќе ви изгледа лепливо, но на добро набрашнета површина, месејќи неколку минути, ќе
добиете меко тесто кое ќе гo тргнете на страна 1 час за да стаса.
Откако тестото ќе стаса, размесете го повторно и по потреба додадете брашно. Поделете го на 4 дела и од нив обликувајте багети. Ставете ги во обложен плех со хартија за печење и оставете ги уште 20-тина минути да стасаат.
Печете ги во загреана рерна на 200°Ц 25-30 минути. Некаде на половина од печењето премачкајте ги со мешавина од 1 јајце и 3 лажици млеко.
Откако ќе се испечат и оладат можете да ги правите како сендвичи по желба, или како што направив јас, да ги расечете на неколку места и да ги полните по ваш вкус.
Јас едниот го наполнив со мешавина од 2 чешниња ситно сецкан лук, 3 ситно сецкани гранчиња магдонос и 3 лажици маслиново масло. Другиот е наполнет со мешавина од лут буковец со путер, а измеѓу секој рез има и чајна салама. Третиот е со мешавина од путер, маслинки и пармезам а четвртиот со мешано сирење и чедар. Доколку ги полните на мојот начин, ќе ги завиткате во фолија и ќе продолжите со печење 7-8 минути, ќе ја отстраните фолијата и уште 5 минути ќе печете.
Совет плус:
Додека се пече багетот, на дното на рерната ставете тенџере или тепсија со вода, кои ќе помогнат, багетот да е мек одвнатре, а крцкав однадвор.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини пици >
Сосотојки:
• 200 мл млако млеко
• 200 мл вода
• 2 лажици јогурт
• 1 белка
• 120 мл масло за јадење
• ? ќесичка сув квасец
• 1 лажица шеќер
• 1 мала лажица сол
• 5 чаши од по 200мл брашно
• 100 гр путер
• сусам
• полнење по желба (јас некаде користев кечап, оригано, кашкавал, печеница, чајна, сино сирење, домати, маслинки)
Упатства:
Во длабок сад се мешаат млекото, водата, шеќерот и сувиот квасец. Потоа се додава маслото за јадење и белката и половина од брашното измешано со ? лажичка сол. Промешувате добро и ја додавате преостанатата количина брашно. Замесувате тесто кое е потребно да се меси барем 5 минути. Ќе ви изгледа малку лепливо на почетокот, по потреба додате малку брашно.
Во намрсен длабок сад оставете го да стаса 40тина минути. Откако ќе стаса од него направете 8 топчиња (мене секое топче ми тежеше околу 150гр). Може да направите и помали топчиња, зависно колку мини сакате да се пиците.
Секое топче го премачкувате со стопениот путер и го валкате со сусам. Ги ставате во плех обложен со хартија за печење и со дно од чаша притискате на средината на топчето за да се направи вдлабнатина. Потоа го ставате посакуваното полнење.
Печете на 180°Ц, 20тина минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Дорајаки палачинки >
Сосотојки:
чоколаден крем
смеса за палачинки
3 големи лажици зејтин
150мл вода
две јајца
Упатства:
Во сад се става мешавината за тесто, масло, вода и јајца. Се меша со миксер додека не се изедначи смесата. Ги правиме во загреана тава по можност помала за да се направат помалечки и се става од смесата. Откако малку ќе оладат се премачкуваат со чоколаден крем, се сечат на пола и се преклопуваат со друга палачинка по истиот принцип.
Follow hranaireceptii na Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Памук погачи со кашкавал >
Сосотојки:
Користете чаша од 250 мл
• по 1 чаша топло млеко, топла вода, масло за јадење
• 1 ќесичка сув квасец
• 5 чаши брашно
• 3 лажици шеќер
• 1 лажица сол
• 150 гр стопен путер
• сусам
• кашкавал
Упатства:
Во длабок сад го ставате топлото млеко, водата, маслото за јадење, квасецот и шеќерот. Промешувате со лажица па постепено го додавете брашното помешано со солта. Замесувате тесто и го оставате 30-40 минути да стаса.
Откако тестото ќе стаса го делите на 16 топчиња и секое го расукувате правоаголно, го полните со кашкавал и ги затварате краевите. Го потопувате во растопениот путер и целосно ги валкате во сусам. Можете да ги обликувате и како топчиња. Пред печење ги засекувате со жилет или остар нож 2 пати горе по површината. Печете на 180°Ц 15тина минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Проја со спанаќ и зденки >
Сосотојки:
• 2 јајца
• 125 гр брашно
• 125 гр пченкарно брашно
• 130 мл јогурт
• 30 мл млеко
• 60 мл масло за јадење
• 1 прашок за пециво
• 1 лажичка сол
• ? лажиќка шеќер
• 2 зденки
• две раце исецкан спанаќ
• 50 гр сирење (по желба)
• сусам
Упатства:
Јајцата, солта, прашокот за пециво и ? лажичка шеќер помешајте ги со рачна маталка. Потоа додадете ги сите состојки и мешајте додека смесата не се изедначи.
Во намрсен плех истурете ја смесата, ставете сусам и печете на 180°Ц, 25 минути.
Добар апетит и пријатен ден!
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Крекери >
Сосотојки:
Потребни состојки:
?Мерете се со иста чаша, јас користев чаша која собира 250 мл течност.
• 2 чаши 'ржано брашно
• 2 чаши брашно
• 1 чаша масло за јадење
• 1 чаша пиво или бело вино
По една полна рака семки од:
• сончоглед
• лен
• сусам
• тиква
• црно семе
• ким по желба
Упатства:
Подготовка:
Сите состојки се мешаат заедно и се замесува тесто. Тестото се расукува и се сечат форми по желба.
На плех обложен со хартија ги ставате формите и печете на 180°Ц 8-минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Солена бајадера од пилешко месо, сувомеснато и кашкавал Прикажи го рецептот >>
Martinas cooking: Солена бајадера од пилешко месо, сувомеснато и кашкавал >
Сосотојки:
600 гр. пилешко месо
150 гр. сувомеснато
150 гр. сланина
150 гр. кашкавал
1 јајце
1/2 чаша павлака/јогурт
Упатства:
Месото исечете го на отприлика 6-7тенки парчиња(околу 5-6мм) и исчукајте ги. Најпрво наредете ред од пилешкото и попрскајте со масло и зачини. Ставете ред сувомеснато, ред кашкавал и ред сланина, па над нив повторно парчиња од пилешкото месо. Прелијте со изматена павлака со јајце и можете да наросите сусам. Печете во загреана рерна на 200 С околу 30-40 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот