37 - 48 рецепти од 80 | Страница: | 1 | << | ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ... | >> | 7 |
Martinas cooking: Пита со спанаќ и сирење >
Сосотојки:
4 јајца
1 чаша јогурт/кисело млеко
1 чаша вода
1/3 чаша масло
3-4 чаши брашно
1 пециво
сол
спанаќ, сирење
Упатства:
Изматете ги јајцата со миксер или маталка, па додадете ги сите течни, па сите суви состојки. Јас измешав интегрално и бело брашно. Смесата не треба да ви е многу течна, но не и премногу густа. Го додаваме спанаќот(околу 100-150 гр) и сирење или урда. Смесата префрлете ја во намрсен и набрашнет плех бр.26-28(или хартија за печење), наросете сусам, лен и печете околу 30-40 минути во загреана рерна на 200 С. Оставете да излади малце, па послужете.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Брза солена торта со ајвар и спанаќ >
Сосотојки:
6 јајца
6 лажици брашно
4 gr прашок за печиво
30 gr спанаќ
1 лажица ајвар
Прстофат сол
400 g фета сирење (или павлака како замена)
300 g шунка
70 g потпечен сусам
100 g путер или маргарин
Упатства:
Изматете 6 белки додека не добиете пенест крем. Додадете ги 6-те жолчки, солта и прашокот за печиво. Матете уште малку и додадете 6 лажици брашно.
Смесата поделете ја рамномерно во 3 чинии. Во едната не додавајте ништо. Во другата додадете малку ајвар, а во третата сечканиот спанаќ.
Испечете ги трите кори поединечно во загреана рерна на 200 степени, во кружен капа со пречник од 25 cm, поставен со хартија за печење. Доволно е да ги печете само неколку минути. Внимавајте да не ви загорат и проверете со чепкалка дали тестото е печено.
Направете го филот за тортата од здробено фета сирење (или павлака) во кој ќе го додадете потпечениот сусам и стопениот путер.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки со сирење и сланина >
Сосотојки:
Состојки за 5 палачинки:
1 јајце
100 грама брашно
100 мл млеко
100 мл газирана вода
1 лажичка мелена црвeна пиперка
Сол и масло за јадење
200 грама фета сирење
50 грама кисела павлака
50 грама кашкавал
150 грама чадена сланина
Малку свеж магдонос
Упатства:
Со миксер изматете го јајцето, потоа постепено додавајте ги млекото, брашното и црвената пиперка, а на крај додадете ја газираната вода и малку сол. Се добро изматете и оставете да отстои 30 минути, па потоа испржете ги палчинките.
За филот, соединете го сирењето со киселата павлака, изренданиот кашкаавал и ситно исечканиот магдонос. Палачинките премачкајте ги со филот, па потоа на секоја палачинка врз филот ставете ситно исечкана чадена сланина. Завиткајте ги палчинките и послужете.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Компир на француски начин >
Сосотојки:
1,5 кг. компири
150 гр. брашно
5 лажици презла
сол
бибер
6 лажици масло
Упатства:
За овој рецепт ви требаат ситни компири. Излупете ги, а ако се млади само добро исчистете ги.
Исечете ги скоро до крај со неколку резови, па ставете бибер и сол, а потоа презла.
Ставете ги компирите во тава со масло и печете ги на 220 степени 30 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Деликатесни поховани бомбици >
Сосотојки:
300 гр. ориз
2 јајца
сол
презла
бибер
200 гр. сирење
јајце за поховање
Упатства:
Се вари оризот во солена вода, па се лади. Се матат јајцата, па се се додаваат на оризот со сол и бибер.
Смесата треба да биде густа, па слободно додадете презла.
Се формираат бомбици кои треба да бидат со големина на мандарина.
Се валкаат во јајце, па презла, па се пржат на врело масл.
Се цедат на салфета и се служат со некој сос.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта од рендани тиквички >
Сосотојки:
За корите:
2 Големи тиквички
6 Јајца
6 Лажички брашно
Магдонос по желба
За филот:
600g Кисела павлака
Упатства:
Чекор 1: Во два сада наредете по една изрендана тиквичка, посолете ги и оставете ги да отстојат 20-тина минути да ја пуштат водата.
Чекор 2: Вклучете ја рерната на 180 степени. Изматете по 3 јајца за секоја тиквичка одделно и во нив ставете по 3 лажички брашно и малку сечкан магдонос. Смесата нанесете ја на тиквичките.
Чекор 3: Во две тави со приближна должина од 35cm и величина од 25cm поставете мрсна хартија и без употреба на масло, ставете ја смесата од јајца и тиквички. Печете околу 20 минути. Ќе добиете две текни кори кои ќе бидат меки од едната страна, а цврсти и крцкави од другата страна.
Чекор 4: На секоја од корите нанесете слој кисела павлака и оставете ги во фрижидер.
Чекор 5: Исечете делови од кората со еднаква должина и редете ги во слоеви. Можете да добиете по 5 до 6 слоја од секоја кора и да добиете вкусна солена торта.
Послужување:
Корите немаат ниту една капка масло, па се одличен солен рецепт и за оние кои внимаваат на својата исхрана. Тортата бргу заситува.
Можете да ја послужите и со други додатоци како ситно сечкана салама или кашкавал. Одлуката е ваша.
Можете и да изрендате кашкавал на последниот слој кора, наредите чери домати и магдонос и да добиете одлично декорирано предјадење за вечера со пријателите.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Солени крофни со топено сирење >
Сосотојки:
500гр. моцарела
3 лажички рендан пермезан
1 јајце
? лажичка оригано
100 гр. брашно
презла
малку путер
Подготовка:
Упатства:
Измешајте ги изренданата моцарела, пармезанот и јајцето, па додадете брашно и оригано. Замесете го тестото со рака, па обликувајте ги топчињата, ставете ги во презла и кратко испржете ги на малку путер, се додека не се добијат убава златна боја. На крајот, ќе добиете превкусни крофнички полни со топено сирење, кои ќе ги засакате на првиот залак.
Уживајте!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Цигар бурек >
Сосотојки:
500 гр. готови кори
600 гр. сирење
2 јајца
сол
масло
Упатства:
Готовите кори пресечете ги на половина (на два правоаголници) а потоа попречно така што ќе добиете два правоаголници.
За филот изматете едно јајце и една жолчка и додадете го дробеното сирење, па измешајте ја смесата.
На секој триаголник ставете една лажица фил, преклопете ги страниците на кората навнатре и замотајте ги како цигара. Врвот на кората намачкајте го со изматена белка за да се залепи.
Замотаниот цигар-бурек испржете го во загреано масло додека не добие златно жолта боја и послужете го.
Наздравје!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со ајвар и шампињони >
Сосотојки:
Состојки:
500g кори за пита
100ml вода
100ml масло
? голема тегла ајвар
Околу 500g шампињони
1 прачка праз
Сол и зачини по вкус
Упатства:
Исечкајте го празот, па со малку вода и масло оставете го да се издинста. Кога ќе омекне, додадете ги сечканите шампињони. Варете додека водата не испари.
Ставете една кора во тава, пропрскајте со масло, ставете уште една врз неа, па потоа филот од шампињони и праз. Покријте со две кори. Премачкајте со ајвар.
Редете додека има кори, може да ставате по една или по повеќе измеѓу филовите, а врз последните не мачкајте ништо.
Корите може да ги печете како пита или да направите ролат од нив.
Печете на 220 степени, додека горниот слој не добие кора. Вишокот вода ќе испари при печењето.
На здравје!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Највкусните штрудли со сирење >
Сосотојки:
500 грама брашно
100 грама маргарин
1 дл. масло
1 јајце
1/2 лажичка сол
1/2 коцка квасец
1 дл. млеко
1 лажичка шеќер
Фил:
300 гр. сирење
1 жолчка
1 дл јогурт
Премаз:
1 жолчка
50 гр. сусам
Упатства:
Во децилитар млака вода измешајте 1 лажичка шеќер и квасец.Оставете да стои 10 минути. Во пластичен сад подгответе ги останатите состојки и додајте го надојдениот квасец.Замесете тесто и покријте го со крпа. Оставете го да стои 30 минути на топло. Тестото поделете го на два дела и развлечете го со оклагија на потанко. Сирењето, јогуртот и жолчката измешајте ги добро.Развлеченото тесто премачкајте го со половина од филот. Завиткајте ја намачканата кора.Истото направете го и со другата половина од тестото и филот. Исечете го на помали штрудли и премачкајте го со жолчка и сусам.Наредете ги во подмачкан плех и печете околу 25 минути на температура од 250 степени.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со спанаќ >
Сосотојки:
– лажица маслиново масло
– 170 гр. шампињони
– 6 јајца
– 1/4 шолја млеко
– /14 лажичка сол
– 200 гр. рендан кашкавал
– 200 гр. спанак
Упатства:
Во тавче, пржете ги печурките околу 10 минути. Рерната загрејте ја на 180 степени. Калап-тепсијата за мафините премачкајте ја со масло за готвење или ставете хартиени корпици. Во голем сад изматете ги јајцата, па додајте млеко, па 1/4 лажичка сол и кашкавалот, па сe тоа добро измешајте го. На смесата со јајца додајте го и спанаќот и испржените печурки. Така подготвената смеса сипете ја во тепсијата за мафини и наполнете по околу 3/4 од секој од калапите. Печете во загреана рерна околу 25 минути. Пријатно јадење!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Крцкави моцарела прстени од кромид >
Сосотојки:
кромид
моцарела
лебни трошки
сол
масло
Упатства:
Исечете кромид на прстени:
Исечете сирење/кашкавал и поставете го меѓу два прстена од кромид:
Замрзнете ги добиените прстени на 1 час.
Потоа потопете ги во смеса од јајца, лебни трошки и брашно:
Пржете ги додека не станат крцкави и златно-кафени:
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот