49 - 60 рецепти од 80 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Фински пирошки со шунка >
Сосотојки:
За тесто
брашно - 120 гр
масло - 100 гр
павлака - 2 супени лажици
За фил
шунка - 100 гр.
сирење - 50 г Ементалер
печурки - 100 гр.
јајца - 2 парчиња
брашно - 1 супена лажица
бибер
павлака - 1/2 чаша за чај
Упатства:
Од брашното, маслото и павлаката замесете меко тесто и оставете го околу 30 минути во фрижидер.
Намачкајте ги со маргарин калапите за мафини и обложете по малку од тестото на калапите. Исечете ги шунката и сирењето на коцки и измешајте ги со печурките, јајцата, брашното, павлаката и биберот. Распределете го филит во сите калапи. Печете на 200 степени околу 20 минути
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Шарена солена торта >
Сосотојки:
Тесто:
2 јајца
1 дцл. јогурт
1 дцл. масло
6 супени лажици брашно
малку сол
? кесиќка прашок за печиво
Фил:
600 гр. меко сирење
1 маргарин
1 чаша кисела павлака
400 гр. салама
Упатства:
Смесата за жолтото тесто истурете ја во подмачкан плех и печете околу 20 минути на 200 степени. Направете уште две теста со истите состојки со тоа што во едната смеса ќе додадете обарен, исецкан и исцеден спанаќ, а в другата две лажици ајвар или црвена пипер.
Состојките од филот посолети ги и соединете ги. Филувајте најпрво на жолтата кора, па црвената, па зелената кора. Премачкајте со мешавина од павлака и сирење. Декорирсјте по сопствена желба и ставете ја тортата во фрижидер пред сервирање.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Фокача со маслинки и рузмарин >
Сосотојки:
еден сув квасец
прстофат шеќер
400 гр. брашно
175 мл. млеко
3 лажици маслиново масло
1 лажица сол
За фил:
6 лажици маслиново масло
неколку гранчиња рузмарин
100 гр. црни маслинки
крупна сол
Упатства:
1. Во подлабок сад, добро промешајте го брашното и квасецот. Потоа, додадете ги и останатите состојки и замесете меко тесто како за пица.
2. Тестото прекријте го со кујнска крпа и оставете го на собна температура околу еден час. Загрејте ја рерната на 200 степени.
3. Вака подготвеното тесто ставете го на хартија за печење, избоцкајте го со вилушка и премачкајте го со маслиновото масло.
4. Одозгора наросете со неколку гранчиња рузмарин, додадете ги исецканите маслинки и посипете со крупна сол. Лесно притиснете го тестото за да се залепат состојките, а потоа печете околу 20 минути, додека не добие златножолта боја.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чизбургер стапчиња од тортиљи >
Сосотојки:
250g мелено месо
1 ситно сечкан кромид
Сол и бибер по вкус
? лажичка лук во прав
3 лажици доматно пире
2 шолји кашкавал по желба
8 тортиљи
Упатства:
Испржете го месото со кромидот и другите зачини. Ставете го доматното пире и кашкавалот да се растопи. Наполнете ги тортиљите и потпечете ги во рерна.
Вкусно!
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини пица тортиљи >
Сосотојки:
3 тортилји
2 лажици путер
2 лажички оригано
? лажиче лук во прав
2 лажици доматно пире
100 гр рендан кашкавал
50 гр кулен
Упатства:
1. Од тортилјите со чаша вадиме кругови. За една доза потребни ни се 17 кругови тортилји.
2. Путерот го топиме во микробранова. Во длабок сад го ставаме стопениот путер, лукот во прав и 1 лажиче оригано, промешуваме. Во смесата ги ставаме тортилјите и ги потопуваме од двете страни.
3. Круговите тортилја ги виткаме на пола и ги ставаме да се печат на обратната страна од калап за мафини, измеѓу испакнатите делови ( прикажано на слика подолу ).
4. Печиме во загреана рерна на 180 степени 5-10 минути.
5. Во доматното пире ставаме 1 лажиче оригано, промешуваме. Секоја тортилја ја премачкуваме со доматното пире, ставаме кашкавал и кулен сецкан на мали парчиња.
6. Тортилјите ги редиме во тавче, ги ставаме во загреана рерна 5 минути, додека да се стопи кашкавалот.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни мафини од компир и овесни снегулки >
Сосотојки:
1 чаша овесни снегулки
1 чаша пченично брашно
1 лажиче прашок за печиво
? лажиче сода бикарбона
1 лажиче цимет
? лажиче индиско оревче
? чаша мелено ленено семе
1 чаша сварен и изгмечен сладок компир
? чаша кафеав шеќер
1/3 чаша маслиново масло
? чаша бадемово или соино млеко
1 чаша екстракт од ванила
За одозгора
? чаша овесни снегулки
? чаша пченично брашно
? чаша шеќер
1 лажица маслиново масло
1 лажица екстракт од ванила
Упатства:
Вклучете ја рерната на 200 степени. Во голем сад измешајте ги сите суви состојки за мафини, додадете ги течните состојки и мешајте. Ставете ја смесата во калапи за мафини обложени со корпици и наполнете ? од корпиците.
измешајте ги состојките за украсување на мафините одозгора. На врвот на мафините ставете по 1 лажиче од смесата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети компири со шунка >
Сосотојки:
компири - 6 по - големи
масло - 50 г + малку масло
шунка - 300 г
јајца - 3
сирење - 300 г
кромид - 2 стапчиња пресен
оригано
кашкавал - 12 парчиња
сол
црн бибер
Упатства:
Измијте ги компирите и ставете ги да се варат околу 10 минути, колку само малку да омекнат. Изладете ги и ги исечете ги на половина. Извадете дел од внатрешноста.Зачинете со сол и црн бибер.
Измешајте ги матените јајца со рендано сирење и поголемиот дел од шунката, исечкана ситно. Додадете ја внатрешноста од компирите, сечкан свеж кромид и малку оригано.
Полнетите компири наредете ги во соодветна тава. Додадете малку вода и ставете ги да се печат. Извадете ги и покријте го секој компир со парче кашкавал, посипете со уште малку ситно сецкана шунка, малку оригано и запечете ги, додека кашкавалот се растопи.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Запечени полнети компири >
Сосотојки:
4 големи компири
200 гр. сланина
50 гр. рендано сирење
2 млади кромидчиња
3 лажици кисела павлака
сол
бибер
Упатства:
Компирите добро измијте ги под млаз вода, исушете ги и на неколку места избоцкајте ги со виљушка. Ставете ги на плех за печење прекриен со хартија за печење и печете на 200 степени околу еден час. Кога малку ќе се изладат, врвот од компирите исечете го и издлабете ја средината со лажица. Внатрешноста на компирите ставете ја во сад и додадете ситно сецкана сланина која претходно сте ја испржиле, поволина од количината рендано сирење, ситно сецкан кромид, кисела павлака, сол и бибер. Се заедно промешајте и филот додадете го во внатрешноста на компирите. Посолете со остатокот од сирењето и вратете го во рерна на 5-10 минути. Послужете веднаш.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена бајадера >
Сосотојки:
500 гр. бело пилешко месо
300 гр. шунка
300 гр. кашкавал
200 гр. маринирани шампињони
5 јајца
200 гр. кисела павлака
1 лажица масло
2 лажици брашно
прашок за печиво
мешавина зачини
Упатства:
Обарете го месото во солена вода, исцедете го од течноста, изладете и ситно исецкајте. Шунката исечете ја на резанки, изрендајте го кашкавалот на крупната страна од рендето, а шампињоните исечете ги на листови.
Тепсијата за печење со приближна димензија 30х20 cm. подмачкајте ја и посолете ја со брашно. Со обареното и исецкано месо прекријте го дното од тепсијата, ставете ги шампињоните, одозгора ставете ја шунката ии на крај ренданиот кашкавал.
Изматете ги јајцата и павлаката, додадете 1 лажица брашно, прашак за печиво и мешавина од зачини по сопствен вкус. Изматената маса прелијте ја преку наредените состојки во тепсијата. Одозгора ставете алуминиумска фолија. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути, а потоа тргнете ја фолијата и печете уште 15 минути. Оставете да се излади, најдобро во фрижидер, за да можете да изечете убави, правилни парчиња.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Крокети од пилешки стек и грашок >
Сосотојки:
600 гр пилешки стек
120 гр замрзнат грашок
120 гр ситно рендан кашкавал
1 лажица ситно сецкан магдонос
1 лажиче мајчина душичка
1 лажиче рузмарин
1 коцка за супа
2 јајца
по потреба сол и црн пипер
За поховање
1 јајце
по потреба презла
по потреба масло за пржење на крокетите
Упатства:
Пилешкиот стек ставете го во тенџере со вода и додајте ги коцката за супа, рузмаринот, мајчината душичка, малку сол и црн пипер. Оставете го да вари додека омекне. На крај додајте го и грашокот и тој да вари 5 минути.
Извадете ги посебно во чинии.
Пилешкиот стек исечете го на помали парчиња, ставете го во сецко и иситнете го. Префрлете го во сад и додајте го кашкавалот, јајцата, магдоносот и сол и црн пипер по вкус. Измесете ја смесата да се изедначи. Сега додајте го и грашокот и нежно мешајте за да не се изгмечи.
Со влажни раце од смесата направете крокети долги 5-6 цм. Потоа извалкајте ги во изматено јајце во кое сте додале малку сол и во презла.
Пржете ги во загреано масло а потоа извадете ги на кујнска салфетка.
Послужете ги топли со прилог од ориз, компир, салата или со кечап, мајонез тартар сос и сл.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Равиоли со мелено месо и АБЦ сирење >
Сосотојки:
За тесто:
- 300 гр. брашно
- 2 јајца
- малку сол
- 3 лажици масло
- 6-10 лажици млака вода
Фил:
- 250 гр. мелено месо
- 1 главица лук
- 2 лаж. масло
- малку вегета
- першун
- АБЦ сирење
Упатства:
Замесете тесто од брашното, јајцата, додадете сол и млака вода колку што е потребно за да се добие меко тесто. Премачкајте го тестото со малку масло и оставете го да стои околу еден час.
Динстајте го месото со наведените состојки и оставете го да се излади.
Исукајте тесто, не премногу танко. Ако имате калап за равиоли, сечете го тестото со него, доколку немате извадете круг со чаша, ставете фил, преклопете и затворете ги краевите со вилушка.
Варете 5 минути во врела вода.
По желба може да ги прелиете со сос.
Bon Appetit!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Гибаници >
Сосотојки:
- 500 гр. сирење
- 500 гр. кори за пита
- 3 јајца
- 1 дцл. масло
- 0,5 дцл. млеко
- 1 прашок за печиво
- 3 лажици ајвар
Упатства:
Во сад ставете ги двете јајца, сирењето, млекото маслото и прашокот на печиво. Додадете сол и измешајте. Подготвената смеса поделете ја на два дела. Во едниот дел ставете ајвар и полека измешајте.
На работната маса ставете поголемо парче фолија и над неа ставете две кори. Премачкајте ја со половината од филот со сирење и оставете ја настрана.
Повторно ставете две кори на фолијата и премачкајте ги со останатиот фил со сирење.
На почетокот на кората сега ставете го претходно направениот ролат.
Сето заедно завиткајте го.
Ставете повторно две кори и намачкајте ги со половина од филот од ајварот.
Ставете го претходно завитканиот ролат над корите и повторно завиткајте. Сега добивте поголем ролат.
Повторете ја постапката со остатокот од корите и филот.
Подготвениот ролат ставете го во замрзнувач да се стегне.
Извадете го и исечете го на парчиња со дебелина од 2 cm.
Обложете го плехот со хартија за печење, ставете масло и ставете ги парчињата ролат.
Одозгора премачкајте со изматено јајце.
Печете на температура од 250 C.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот