73 - 80 рецепти од 80 | Страница: | 1 | << | ... | 5 | 6 | 7 |
Пита со кори од хељда, полнета со фил од праз и урда >
Сосотојки:
• 1 пакување кори од хељда
• 1 сув квасец
• 1 лажичка шеќер
• 10 лажици брашно
• 50 мл масло за јадење
• 350 мл вода
• 2 страга праз
• 400 гр урда
• 2 јајца
• сол и црн пипер
Упатства:
Подготовка:
Празот исецкајте го ситно и пропржете го на тивок оган, па додадете сол и црн пипер по вкус. Во него додадете ја урдата и пржете уште неколку минути па додадете ги двете јајца. Оставете на страна да се олади малку филот.
Сувиот квасец растворете го во подлабок сад со 2 лажички млака вода и шеќер. Во садот додадете ја водата, зејтинот и малку сол. Мешајте постојано со жица и додавајте го брашното.
Секоја кора прво премачкајте ја со смесата со квасецот па потоа само на крајот додадете од филот по должината на кората. Свиткајте ја во ролна и ставете ја во намрсен плех. Постапката повторувајте ја додека имате кори. Доколку ви остане од смесата со квасецот, попрскакте ја питата од горе пред печење.
Печете во загреана рерна на 180°Ц, 20-тина минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Ѓеврек погача со јогурт >
Сосотојки:
• 700 г брашно тип 500 (меко)
• сув квасец
• 1 јајце
• 1 лажичка сол
• 1 лажичка шеќер
• 50 г маргарин омекнат на собна темература
• 250 мл млако млеко
• 3 лажици јогурт
Фил 1:
• 120 г маргарин
• 1 јајце
• 3 парчиња сирење
Фил 2:
• 100 гр рендан кашкавал
• 100 гр рендана шунка
• кечап
• оригано
За премачкување:
• 1 јајце
• сусам
Упатства:
Замесете тесто од горенаведените состојки.
Ставете го длабок сад намачкан со малку масло за јадење и оставете го 40 минути да стаса на топло.
Во меѓувреме подгитвете го филот.
Сите состојки е потрено само добрп да се измешаат и да се посоли по ваш вкус.
Откако тестото ќе стаса, на набрашнета површина развлечете гово дебелина помалку од 1цм. Потоа вадете кругови со чаша или калап, и редете ги еден до друг со по една лажучка фил помеѓу нив.
Оставете ја погачата уште 15тина минути да стаса и потоа пемачкајте ја со 1 јајце и наросете сусам. Печете на темература од 200°Ц околу 35-40 минути.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Панцероти со пица фил >
Сосотојки:
3 јајца
2 коцки квасец
500мл млеко
1 лажичка сол
пола лажичка шеќер
1 филџан масло
1 кг брашно
сусам
Фил
100мл кечап
1 лажичка оригано
150гр сечкана шунка
150гр сечкан кашкавал
150гр сечкани печурки
Упатства:
Се замесува тесто од 3 јајца, стасан квасец, млеко, сол, шеќер, масло, брашно кое треба да биде средно меко.
Се остава 10 минути да стаса, а потоа се сука рачно или во калапче. Во средината се мачка маргарин и се става eдна лажичка фил. Се затвараат панцеротите и се прават краевите со вилушка. Се ставаа во плех, се мачкаат со изматено јајце и се наросува сусам. Се пече на 180° околу 20 минути.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Пица ролнички >
Сосотојки:
• 500 гр готови кори
• 200 гр кечап или доматен сос
• 200 гр шунка или било која салама по избор со чајна мирисаат совршено
• 200 гр кашкавал
• 150 гр маринирани шампињони или свежи но претходно издинстани
• оригано
• 100 мл минерална вода
• 100 мл маало за јадење
• ? ќесичка прашок за пециво
Упатства:
Се редат по три кори, една по друга а помеѓу секоја попрскувате со мешавина од маслото, водата и прашокот за пециво.
Третата кора премачкајте ја со кечап на едниот крај и ставете оригано. Потоа ставете ги сите останати состојки и замотајте ги во долги ролнички. Префрлете ги во тепсија за печење обложена со хартија и попрскајте ги со останатата количина од вода, масло и прашок за пециво.
Ролничките се печат во претходно загреана рерна на 180°Ц, 20-тина минути до половина час.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Тартуфи од крем сирење и ф'стаци >
Сосотојки:
230 гр крем сирење
1 лажица мајонез
1 лажичка сок од лимон
230 гр рендано сирење едам или друго по ваш избор
? чаша сецкан кромид
? чаша сецкани зелени маслинки
По желба може да се стават ф'стаци или други јаткасти плодови
Упатства:
Во сад измешајте ги крем сирењето, мајонезот и сокот од лимон. Можете да мешате со жичана мешалка или миксер. Додадете ги ренданиот едам, кромидот и маслинките. Промешајте со лажица. Формирајте ги топчињата со малку подмачкани раце. Ставете ги во фрижидер да се стегнат 3 часа. Потоа се тркалаат во ф'стаци или мелени ореви.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со спанаќ и лосос >
Сосотојки:
250 гр брашно
125 гр путер, сецкан
1 прстофат сол
1 лажица вода
За полнење:
200 гр свеж спанаќ
150 гр филе од лосос
Сол и бибер по вкус
500 мл крем
100 гр пармезан, рендан
2 јајца
Упатства:
Ставете го брашното во голема чинија. Додадете сол и вода. Додадете го студениот путер, исечете го на коцки. Кашајте додека не се добијат големи трошки. Месете го тестото во топка и оставете го настрана. Варете го спанаќот неколку минути и исцедете го. Загрејте 1 лажица путер во тава на средна топлина и лесно испржете ја рибата во неа околу 10 минути.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во сад изматете ги јајцата заедно со кремот. Пармезанот изрендајте го и додадете го. Исечете ја рибата со вилушка и додајте ја во садот. Додадете го спанаќот. Мешајте. Ставете на страна.
Расукајте го тестото на набрашнета површина. Префрлете го во подмачкан плех за пита. Притиснете до дното. Додадете го филот одозгора. Печете во загреана рерна 25 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Класичен Киш Лорен >
Сосотојки:
12 парчиња сланина, сецкани
100 гр рендано сирење
5 лажици сецкан кромид
4 јајца
500 мл крем за готвење
? лажичка сол
? лажичка шеќер
1/8 лажичка лута црвена пиперка
1 парче готово тесто (или домашно замесено по желба)
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе тркалезен сад за печење со дијаметар од 23 см Ставете го тестото во него, притискајќи го така што дел од неговите рабови висат надвор од калапот.
Во тава на средно јак оган испржете ја исечената сланина додека не добие златна боја и да стане крцкава. Исцедете на кујнска хартија. Ставете ја сланината во тестото заедно со ренданото сирење и исечканиот кромид. Во мал сад изматете ги јајцата, кремот, солта, шеќерот и лутата пиперка. Користете миксер. Истурете го полнењето во тестото со оваа смеса.
Печете 15 минути во загреана рерна. Потоа намалете на 150 степени и печете уште 30 минути. Оставете го киш лоренот да се излади 10 минути пред сечење.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта од обланди >
Сосотојки:
2 кори обланда
За основа
125 гр путер
400 гр урда
200 гр рендано сирење
Прв дел - црвен фил
1 лажица ајвар
1 лажичка мелен црвен пипер
50 гр рендана салама
Втор дел - зелен фил
1 лажица мелени семки од тиква
2 кисели краставички
Трет дел - жолт фил
1 лажица куркума
1 варено јајце
За украсување
3-4 лажици кисела павлака 20 %
30 гр грашок од конзерва
1 мало морковче или по желба
Упатства:
1. Секоја од обландите ги ставаме помеѓу две влажни крпи или двете обланди помеѓу три влажни крпи.
2. Путерот оставен на собна температура т.е. омекнат го матиме пенасто со миксер. Ги додаваме ренданото сирење и урдата. Ова ни е основата на филот, а потоа правиме комбинации на бои и вкусови.
3. Го делиме на три дела. Во едниот ставаме ајвар, рендана салама и црвен пипер, во другиот ставаме сечкани на ситно кисели краставички и мелено семе од тиква, а во третиот куркума и рендано варено јајце. Убаво ги промешуваме смесите.
4. Земаме еден лист обланда и ја сечеме на три дела со исти димензии. Прво започнуваме со црвениот фил. Го мачкаме целото парче и го виткаме во ролат, како полжав. Второто парче од обландата го мачкаме со зелен фил, па првото го обвиткуваме со вториот зелен фил. Ова го правиме со тркалање на веќе формираното ролатче. На крајот со жолтиот фил го мачкаме и третото парче и со него го обвиткуваме( со тркалање) веќе формираното тркало од два фила.
5. Постапката ја повторуваме со останата втора обланда. Исто ја сечеме, па ја филуваме и ја формираме така, солената торта.
6. Дел од жолтиот фил (1 лажица) оставаме за премачкување на горниот дел од тортата.
7. Ја оставаме да отстои. Најдобро е од вечер до сабајле, во фрижидер или на ладно место.
8. Филуваме по желба.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот