13 - 24 рецепти од 82 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 7 |
Француска пита со телешко месо >
Сосотојки:
лиснато тесто - 400 г
месо - 400 г телешко + 200 гр свинско
моркови - 1 парче
кромид - 1 главица
бело вино - 100 ml
јајца - 2 парчиња
павлака - 2 лажици
лук - 1 чешне
магдонос - ? китка
сол - 2 штипки
црн пипер - ? лажиче мелено
Упатства:
Морковите, лукот и кромидот се сечат на ситно. Магдоносот се сече на ситно. Во тенџере се мешаат двата вида месо, морковите, лукот, кромидот, 1 јајце, павлаката, виното, солта и црниот пипер.
Тестото се сучи малку и се дели на два нееднакви дела. Поголемиот се става во сад намачкан со маст.
Врз тестото се става филот и се покрива со останатото тесто. Краевите се стискаат и се мачкаат со жолчка. Печете 1 час на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко во бел сос >
Сосотојки:
1 гранче магдонос
1 гранче млад кромид (или главица стар кромид)
250 гр. јогурт
1 лажица млеко
1 лажица оцет
шеќер
2 јајца
300 гр. пилешки гради
4 лажици брашно
150 гр. презла
4 лажици путер
Упатства:
1. За сосот прво искинете ги ливчињата магдонос и исечкајте го кромидот. Потоа измешајте ги со 50 гр. јогурт и млеко, а на крај додадете го преостанатиот јогурт, зачинете со сол, бибер, оцет и шеќер.
2. Разматете ги јајцата. Исечете го пилешкото на танки парчиња, измешајте го во брашно, јајца и презла. Испржете ги на путер.
3.Сервирајте го местото и прелијте го со сосот.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко полнето со сенф, моцарела и чедар >
Сосотојки:
125 гр топчеста моцарела, распарчена на мали парчиња
50 гр јак чедар, рендан
1 супена лажица сенф
4 филети од пилешки гради без коски
8 ленти пушена сланина
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200С. Измешајте ги сирењата и сенфот заедно. Исечете шлиц на страната на секое парче пилешки гради, а потоа пополнете со мешавина од сенфот и сирењата. Завиткајте го секое полнето парче пилешки гради со 2 ленти сланина - не премногу цврсто, но доволно за да го држите пилето заедно. Зачинете, ставете го на плех за печење и печете 20-25 мин.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко месо со јогурт и сенф >
Сосотојки:
30 g пилешки филети од градите (бело месо)
јогурт со малку маснотии
1 лажичка сенф
малку сол и бибер
магдонос
1 лажичка куркума
неколку коријандер семиња
Упатства:
Пилешко филе (без кожа!) Се сече на коцки и се пече 5 минути во тавата Повремено протресете ја тавата, за сите страни на пилешкото да се еднакво печени.
2. Потоа истурете јогурт, па додадете сенф, сол и бибер, па куркума и малку
семиња коријандер. Се промешува и се готви на средна топлина додека сета
течност не зоврие, за уште 5 минути.
3. Кон крајот посипете сецкан магдонос.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко месо со ореви >
Сосотојки:
• 4 поголеми пилешки гради
• 1 чаша потпечени ореви
• 1 чаша супа од пилешко месо
• 1 чаша путер
• 2 големи лажици брашно
• 2 големи лажици оцет
• 2 чешниња лук
• сол и бибер
Упатства:
Пилешките гради потпечети ги на температура од околу 200°С. Во текот на печењето проверувајте и завртете ги.
Путерот стопете го во тава на умерен оган. Додадете брашно и мешајте постојано. Потоа додадете супа од пилешко месо и оставете да зоврие со постојано мешање, за да не се направат топчиња.
Потоа, додадете оцет, лук, ореви, сол и и бибер. Промешајте и пропржете уште малку. Се сервира прелиено преку месото од пилешки гради.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Месо со зеленчук >
Сосотојки:
• 300 гр месо по избор
• 4 големи лажици масло
• 150 гр моркови
• 300 гр пиперки
• 200 гр праз
• 4 големи лажици соја сос
• зачин за месо
Упатства:
Во тавата ставете 2 лажици масло и загрејте го. Откако ќе ги насечкате на ленти, испржете ги посебно морковот, пиперката и празот. Две минути е сосема доволно. Штом ќе го испржите, ставете го зеленчукот на страна.
Месото насечкајте го на ленти или на коцки. Додадете го преостанатото масло во тавата и откако ќе биде загреано додадете го месото и пржете се додека не испари течноста.
Потоа, додадете го и зеленчукот, соја сосот и сите состојки залијте ги со околу 400 мл вода. На крајот се додава зачинот. Добро измешајте и пржете уште 5 минути.
По желба, може да додадете и ананас сечкан на коцки.
Совет: Сервирајте со тестенини или варен ориз.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко филе со печурки >
Сосотојки:
* 600 г пилешко филе
* 30 г путер
* 4 лажици масло
* 150 г кромид
* 100 г моркови
* 300 г маринирани печурки
* 10 г сушени печурки
* 1 лажица вегета
* 80 г целер стебленца
* 1 лажица густин
* 50 мл шери
Упатства:
Пилешко филе исечете го на помали парчиња.
На мешавина од путер и масло, пржете го стек на двете страни, околу 10 минути.
Се додава крупно исечен кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушен печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути.
Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата за 15 минути.
На крајот додадете го целерот исечен на стебленца, и густинот измешан во малку вода и шери.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко со печурки >
Сосотојки:
1. 4 пилешки гради
2. 100гр брашно
3. 1 лажичка сол
4. црн пипер пола лажичка
5. околу 300 гр печурки
6. маслиново масло
7. 200 гр сос од домати
8. свежо сецкан магдонос
Упатства:
Измешајте го брашното со солта и црниот пипер.
Пилешките гради истолчете ги и откако ќе ги извалкате во смесата со брашно, пржете на загреан зејтин додека не поруменат. Откако се готови извадете ги од тавата на страна. Во тавата каде го пржевте пилешкото, додадете го сосот од домати и мешајте додека да се загрее. Потоа додадете ги исечканите печурки и оставете да се вари на тивок оган околу 10 тина минути. Потоа вратете ги и пилешките гради во сосот и прелијте ги со него. Оставете така покриено на тивок оган уште 10 минути. Пред крај додадете свежо исецкан магданос и сервирајте.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Кременадли на италијански начин >
Сосотојки:
• 200 грама Шампињони
• малку Црн бибер
• малку Сол
• 500 грама Свинско
• 1 Пиперка/ки
• малку Оригано
• 1 лажица/ци Маслиново масло
• 2 чешниња Лук
• 100 грама Колбас
• 100 милилитри Доматен сок
Упатства:
Отстранете ги масните делови и коските од кременадлите и измијте ги со ладна вода.
Измешајте ги солта биберот и ситно исецканиот лук и премачкајте ги кременадлите со оваа смеса.
Во огноотпорен сад за пржење ги пржиме кремендалите подеднакво од двете страни додека не добијат убава златно-кафена боја.
Потоа додадете го филџанот доматен сос, зелената пиперка и печурките, во меѓувреме константно мешајте.
По неколку минути додадете го ориганото и доматниот сок за да ја ароматизира и освежи целокупната смеса.
Убаво промешајте, поклопете со капак и оставете да се готви. 5 минути пред да го одстраните од огнот, ова навистина ќе го оплемени и истакне присуството на месото, како по вкус така и по арома)
Извадете ги кременадлите во сад, и полејте од смесата сто останува во огнотпорнот сад.
Декорирајте со гранче магдонос или босилок или пак може и оригано.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Мусака од тиквички >
Сосотојки:
2-3 тиквички
1/2 кгр. телешко мелено месо
1/4 кгр. свинско мелено месо
3 јајца
1/2 литар слатко млеко
црн пипер
маrданос
сол
2 главици кромид
маст
Упатства:
Излупете ги тиквичките исечете ги на тркалца малку подебели од колку за пржење, посолете ги и оставете ги да постојат со солта. Кромидот исечкајте го ситно и ставете гo во сад со маст да се пропржи, потoа ставете гo месото и испржете гo. Посолете го, додајте црн пипер и ситно сечкан магданос. Тиквиците испржете ги а пред пржење валкувајте ги во брашно и редете ги на днoтo на тава која може да се изнесе на маса. Преку тиквичките ставете дел од прженото месo и се така додека не се потрошат и месото и тиквичките. Најгоре треба да бидат тиквички. Изматете ги јајцата, додајте го млекото, посoлете по вкус и прелејте ја мусаката. Испечете ја во рерна oкoлу 1/2 час.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пиперки >
Сосотојки:
- 1 кгр. мелено месо
- 2 главици кромид
- 3 домати
- першун
- 1/2 филџан ориз
- сол
- бибер
- 1 лажица црвена пипер
- масло за јадење
- пиперки за полнење
Упатства:
Меленото месо испржете го со малку путер. Додадете го ситно исечканиот кромид, црвената пипер, вегета, посолете и забиберете по вкус. Кога ќе испари вишокот вода, додадете го оризот и ситно сечканиот першун. Мешајте додека смесата не се изедначи и тргнете ја тавата од оган.
Во меѓувреме исчистете ги пиперките од семките. Oд доматите исечете кругови со кои ќе ги затворите пиперките.
Пиперките наполнете ги со подготвената смеса од месо, затворете ги со парчињата домати, ставете им 1 филџан вода во тавата и масло и ставете ги во рерна да се печат.
Пријатен неделен ручек.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Кинеско пилешко месо со лимон >
Сосотојки:
Пилешки стек
јајце
брашно/густин
лук
ѓумбир
лимон и кора од лимон
бибер
сол
Упатства:
Чекор 1: Пилешкиот стек исецкајте го на парченца. Во сад промешајте ги јајцето, белиот бибер и солта додека да се соединат. Додадете го стекот и мешајте да се покрие убаво.
Чекор 2: На рингла ставете ја длабоката тава со рачки и додадете масло. Во друг сад ставете го густинот и брашното и убаво измешајте. Додадете го месото. Месото испржете го и тргнете го на страна.
Чекор 3: Исецкајте го лукчето, ѓумбирот и изрендајте ја кората од лимон. Тавата ставете ја на оган со лажица масло и додадете ги сецканите лукче, ѓумбир, буковец и бело вино. Потоа додадете го соја сосот, оцетот, водата, шеќерот и на крај кората од лимон. На крај додадете го месото, промешајте и додадете лажица густин.
Чекор 4: Сервирајте со младо лукче или кромитче.
На здравје !
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот