13 - 24 рецепти од 82 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 7 |
Martinas cooking: Криспи пилешки бургер >
Сосотојки:
400 мл. млеко
40 гр. свеж квасец
1 лажица шеќер
1 лажица сол
60-70 мл. масло
1 крг. брашно
пилешко месо
сенф
брашно зачини
1 јајце
Сос: мајонез, кари, сос од лимон
Упатства:
Замесете меко тесто од состојките за лепчињата и оставете го да се удвои. На намрсена или набрашнета површина исукајте кора па вадете кругови со чаша или поделете го тестото на повек?е топчиња. Премачкајте со јајце и печете во загреана рерна на 220 С.
Пилешкото исечете го на парчиња и исчукајте го. Премачкајте го со сенф и оставете 1-2 часа или преку вечер да постои. Потоа валкајте го прво во смеса од брашно и зачини, па потопете го во обична вода или јајце, па повторно во брашно, вода/јајце, па пак во брашно. Пржете го во тава со загреано масло на средна температура. Помфритот е печен во рерна со зачини, а за сосот измешајте кесичка мајонез со 1 лажичка сок од лимон и 1 лажичка кари.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Кинеско пилешко месо со лимон >
Сосотојки:
Пилешки стек
јајце
брашно/густин
лук
ѓумбир
лимон и кора од лимон
бибер
сол
Упатства:
Чекор 1: Пилешкиот стек исецкајте го на парченца. Во сад промешајте ги јајцето, белиот бибер и солта додека да се соединат. Додадете го стекот и мешајте да се покрие убаво.
Чекор 2: На рингла ставете ја длабоката тава со рачки и додадете масло. Во друг сад ставете го густинот и брашното и убаво измешајте. Додадете го месото. Месото испржете го и тргнете го на страна.
Чекор 3: Исецкајте го лукчето, ѓумбирот и изрендајте ја кората од лимон. Тавата ставете ја на оган со лажица масло и додадете ги сецканите лукче, ѓумбир, буковец и бело вино. Потоа додадете го соја сосот, оцетот, водата, шеќерот и на крај кората од лимон. На крај додадете го месото, промешајте и додадете лажица густин.
Чекор 4: Сервирајте со младо лукче или кромитче.
На здравје !
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Пилешко со корнфлекс >
Сосотојки:
1/2 кгр. пилешки стек
корнфлекс
масло за јадење
зачини по желба
Упатства:
Пилешкото исечете го на коцки и премачкајте го со сенф. Оставете го да постои 1/2-1 час или преку нок?. Корнфлексот изблендирајте го или измелете го и по желба зачинете. Пилешкото извалкајте го прво во корнфлекс, во јајце, па повторно во корнфлекс. Пржете ги на загреано масло на средна температура.
За сосот измешајте мајонез, павлака, сенф и сок од лимон.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Тиквички на грчки начин >
Сосотојки:
Состојки:
1 главица стар кромид,
половина главица лук,
300 грама мелено месо,
100 грама варен ориз,
4 тиквички,
3 домати,
4 лажици маслиново масло,
30 грама сечкани бадеми,
30 грама суво гозје,
малку сол и црн пипер,
малку ким и цимет,
малку црвен пипер, 1
100 грама кашкавал.
Упатства:
Кромидот и лукот ситно се сечкаат, се мешаат со меленото месо, бадемчињата и сувото грозје. Се додаваат зачините, сол, црн пипер, црвен пипер, ким и цимет.
Потоа се мијат тиквичките, се сечат на половина, се длабат со помош на лажица. „Месниот“, издлабениот дел од тиквичката се става во посебен сад.
Во меѓувреме оризот се вари, и кога изгледа омекнат, на самиот крај се додавава „месниот“ дел од тиквичките за малку да омекне (1 минута).
Оризот и мекиот дел од тиквичките се додаваат на садот со месо, кромид, лук и зачини. Ги сечкаме доматите на ситни парченца и ги додаваме во смесата. Се добро се меша, а потоа со смесата ги полниме издлабените тиквички.
Наполнетите тиквички ги редиме во сад за печење. Ги полеваме со маслиново масло и ги ставаме во загреана рерна. Печеме на 200 степени 35 минути.
Во меѓувреме го рендаме кашкавалот. Малку пред да бидат готови печените полнети тиквички, ги наросуваме со кашкавал и печеме уште малку додека кашкавалот не се стопи.
Ги сервираме топли и ги украсуваме со сечкан магдонос.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчко гиро >
Сосотојки:
Свински врат без коски - 500 гр.
6 тортиљи
1 главица кромид
5 лажици маслиново масло
1 лажица мед
1 лажица јаболкова киселина
сол по вкус
зачин за гирос - микс од оригано, кромид и лук во прав, першун, мајчина душица, црвена пиперка, бибер
За сервирање
домат
помфрит
сос - по желба
Упатства:
Направете маринада за месото така што ќе ги измешате зачините со маслиново масло, мед, киселина и сол. Кромидот исечете го на полумесечинки. Ставајте го кромидот меѓу месото. Оставете го во фрижидер неколку часа.
Кога ќе биде готово, испечете го месото во загреана рерна на 200 степени околу 1 час.
Исечете го месото на танки и долги парчиња. Тортиљата свиткајте ја како фишек и ставете месо, помфрит, домати и сосови по желба.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Лахмаџун - турска пица >
Сосотојки:
Потребни состојки:
1 kg брашно
1 квасец (свеж или сув од ќесичка)
топла вода за замесување на тестото
сол и малку шеќер
200-300 gr мелено, говедско месо
1 поголем кромид
200 ml доматен сос
Зачини по желба – куркума, кумин, коријандер, нане…
Домати, марула, лимон, лут сос (опционално)
Упатства:
Начин на подготовка:
1. Го активираме квасецот во млака вода заедно со шеќерот. Замесуваме меко тесто додавајќи го брашното, малку сол и уште малку вода доколку е потребно. Всушност тестото треба да биде слично како она за пица.
2. Го подготвуваме сосот додека тестото стасува. Кромидот го сечкаме ситно, го додаваме меленото месо и пржиме на тивко. При крајот го додаваме доматниот сос и зачините по желба.
3. Кога тестото е стасано, обликуваме тенки, кружни основи, како за пица. Внимавајте тестото да е навистина тенко и пржете го во обична тава по неколку минути од двете страни, додека добро не зарумени.
4. Врз подготвеното тесто ставаме од сосот со мелено, говедско месо. Сепак, не претерувајте со филот, доволна е мала количина од него.
5. Декорираме со сечкана марула, домати, свеж лимон или лут сос по желба.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња во доматен сос >
Сосотојки:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 г мелено месо
1 голема главица кромид
Сол,
црн пипер
? лажичка мелен ким
? лажичка мелена лут пипер (чили)
ЗА СОС: 500 г доматен сос/ домати од конзерва 1 чешне лукче
Упатства:
ПОСТАПКА:
Кромидот исечкајте го ситно или изрендајте го, па пропржете го на масло да стане стаклест.
Во длабока чинија ставете го меленото месо, додадете го динстаниот кромид и зачините. Сето убаво изедначете и оставете половина час во фрижидер.
Потоа обликувајте мали топчиња и пржете ги во загреано масло.
Ќофтенцата вадете ги на чинија, а истото масло пропржете ситно сечкано лукче, додадете коријандер во зрно, мелена лута пиперка и сечкани домати од конзерва.
Сето гответе го 10-тина минути додека да згусне сосот. Ставете ги ќофтињата во сосот и гответе уште неколку минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Тортиљи со пилешко месо >
Сосотојки:
Потребно е
1 пакување тортиљи
500 гр. пилешки гради
200 мл. кисела павлака
200 гр. кашкавал
200 гр. доматен сос
оригано
босилек
сол
бибер
Упатства:
Пилешкото месо исецкајте го на коцки и продинстајте. Кога ќе добиете златна боја, додадете го доматното пире, солта и зачините, промешајте па тргнете го од рингла. Додадете павлака и добро промешајте.
На половина тортиља нанесете го пилешкото месо и сосот и ставете рендан кашкавал. Потоа тортиљите прицврстете ги со чечкалица.
Печете во загреана рерна на 200 степени околу 10 минути.
Наздравје!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Штрудла од мелено месо >
Сосотојки:
600 гр брашно
1 пак. прашок за печиво
1/2 лажичка сол
150 мл кисело млеко
250 мл млеко на собна температура
100 мл масло
1 јајце
За фил
500 гр мелено месо
1 главица кромид
1 пак. фант за ќофте
1 јајце
грст ситно сецкан магдонос
За премачкување
1 жолчка
2 лажици топла вода
Упатства:
1. Од наведените состојки измесете глатко тесто. Откако ќе го измесите, премачкајте го со 2 лажици масло и повторно премесете го.
2. Фантот спремете го спрема упатството. Кромидот изрендајте го. Додадете ги во меленото месо заедно со јајцето и магдоносот. Се убаво измесете.
3. Тестото поделете го на 3 исти делови и еден малку помал. Трите теста развлечете ги во еднакви правоаглони кори со дебелина од околу 3 мм (отприлика 15х25 или малку повеќе). Филот поделете го на 3 еднакви дела и премачкајте го врз секое од тестата. Наредете ги едно врз друго и внимателно завиткајте ги во ролат.
4. Ролатот префрлете го во плех обложен со пек-хартија и премачкајте го со растворената жолчка. Од четвртото тесто направете укрсани фигури за одозгора. Премачкајте ги и нив.
5. Печете во загреана рерна од 180 С 45 мин.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Мусака од печени пиперки и мелено месо >
Сосотојки:
10 печени пиперки (црвени, кога не е сезона користете замрзнати)
500 грама мелено месо
200 грама кисела павлака
4 јајца
100 мл масло
1 главица кромид
150 грама ориз
Свеж магдонос, мешан зачин, сол и црн пипер
Упатства:
Оризот измијте го и ставете го да се вари. Кромидот ситно исецкајте го и ставете го да се пржи на загреано масло, додадете го меленото месо, зачинете и додадете го сварениот ориз. Откако целата смеса добро ќе се испржи додадете сецкан магдонос и тргнете од оган .
Во сад измешајте ја павлаката со јацата и зачинете. Огноотпорниот сад премачкајте го со масло, на дното од садот наредете еден ред со пиперки, претходно испечени и излупени, потоа врз пиперките премачкајте од павлаката со јајца, па потоа нанесете еден слој од смесата со мелено месо.
Постапката повторувајте ја се додека не ја потрошите целата количина на продукти, одозгора прелијте со павлаката и јајцата.
Печете во загреана рерна на 250 степени околу 30 минути.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешки ролати филувани со сирење >
Сосотојки:
1 кг пилешко филе
400 г сланина
300 г сирење (фета или друго, по ваш вкус)
Сол, црн пипер, останати зачини – по вкус
Масло
Гранче рузмарин или босилек
Се печат во загреана рерна на 180-200 степени, 30-40 минути
Упатства:
Месото се чука и се полни со фета сирење. Секој ролат се витка во парчиња сланина. Ролатите се печат во загреана ретна.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Ручек готов за половина час >
Сосотојки:
500 грама пилешко месо
500 милилитри Хопла за горвење
2 кесички инстант супа од печурки
Упатства:
Супите проварете ги неколку минути во 500 милилитри зовриена вода.
Потоа, додадете ја хоплата, соединете добро и прелијте го месото.
Печете околу 30 минути на 200 степени целзиусови.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот