73 - 82 рецепти од 82 | Страница: | 1 | << | ... | 5 | 6 | 7 |
Штипски пастрмајлии >
Сосотојки:
- 1 кг. брашно
- свинска удина
- 200 гр. маст
- 4 јајца
- пакетче квасец (25 грама)
Упатства:
Додајте го растопениот квасец во брашното и со вода замесете средно меко тесто. Изработете го добро тестото и оставете го некое време да постои за да скисне. Потоа разделете го тестото на 4 еднакви дела, секој дел посебно расплескајте го како за не многу голема погача.
Исечете го месото на ситни парчиња, посолете го и разделете го на 4 дела и ставете го на четирите пастрмајлии. Распоредете го месото врз целите кори, околу секоја кора направете витка од тестото, врз месото ставете парчиња маст и ако сакате црвен пипер. Ставете ги вака подготвените пастрмајлии во рерна да се печат на 250 степени. Откако ќе се потпечат малку на секоја пастрмајлија ставете по едно изматено јајце и вратете ги во рерната да се испечат. Се сервираат топли.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Компири со џигер >
Сосотојки:
1 килограм компири,
250 телешки или јунешки дроб,
главица кромид,
црн пипер,
едно јајце,
млеко, маст, сол.
Упатства:
Излупете ги компирите, измијте ги, обарете ги и внимавајте да не се преварат. Извадете ги, исечете ги на половина и со лажичка издлабете ги. Извадената средина изгмечете ја со вилушка или пропасирајте ја. Дробот измијте го и измелете го на машина за месо. Кромидот исечкајте го ситно и испржете го, додајте го мелениот дроб и иситнетиот компир пропржете го малку а потоа ставете црн пипер, сол и ставете го јајцето. Се убаво измешајте и полнете ги вдлабнатините на компирите, наредете ги во подмачкана тава, налејте го со млеко и така компирите ќе бидат облеани и попрскајте ги со растопена маст. Печете ги во рерна се додека да се вцрват.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот
Сарма >
Сосотојки:
- 500гр. Свинско месо (мелено)
- 250гр. Говедско месо (мелено)
- 200гр. Свински ребра
- 200гр. Сува сланина
- 50гр. Ориз
- 1-2 Глави кисела зелка
- 1 глава кромид
- 1 јајце
- 1 лажица црвен пипер
- 1 лажица брашно
- Сол
- Ловоров лист
Упатства:
1. Припремете ги листовите од киселата зелка во која ќе се ставаат сармите. Внимателно извадете ги листовите од главата за да не се изресат. Одвоените листови оставете ги да стојат во ладна вода за да излезе солта која е повеќе од доволно. Пред виткање на секој лист исечете му го делот каде што се здебелува.
2. Ситно исецкајте го кромидот и пропржете го на малку маснотија, а потоа додадете му го меленото месо и уште малку заедно пржите.
3. Посолете го месото, наросете го со црвен пипер, додадете го оризот и добро измешајте, тргнете го од оган, а потоа додадете јајце.
4. На дното на подлабок сад ставете ги оние делови од зелката кои неможете да ги употребите за да завиткате сарма. За виткање на сармите користете листови со средна големина, во секој лист ставете по една лажица од претходно припремената смеса и изролајте ги во вид на сарма. Наредете ги сармите во круг така за да во средината ви остане мал празен дел за да можете да го додадете финишот.
5. Сланината и сувото месо исечете ги на мали парчиња и ставете ги измеѓу сармите. Кога ќе ги наредите сите сарми додадете ловоров лист, на крај прекријте ги сармите со листовите што ви преостанале.
6. Налејте ладна вода и гответе на среден оган околу 3 часа. Од брашното и црвениот пипер направете го финишот и прелејте го преку сармите, продолжете да ги крчкате уште половина час.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Мисирка во сланина >
Сосотојки:
- 1 мисирка (околу 3 кг.)
- 200 гр. суви сливи без семки
- 8 црвени кисело-слатки јаболки
- 5дл. бело вино
- 2 листа лорбер
- 2 јајца
- 60 гр. рендан падано (или пармезан)
- 4 парчиња леб
- 1 главица кромид
- 1 гранче жалфија
- 3 гранчиња рузмарин
- 200 гр.тенки ленти сланина
- 1 чешне лук
- 40 гр. путер
- Сол
- Бибер
Упатства:
1. Маринирајте ги сувите сливи и 4 јаболки исечени на парчиња во вино со ловоров лист околу 60 минути исцедете ги и помешајте ги со јајцата, ренданото сирење,исецканиот леб, сецканиот кромид, неколку сецкани листови жалфија и иглички рузмарин, сол и бибер.
2. Добро изчистете ја мисирката, од внатре посолете је и побиберете ја и наполнете ја со подготвената смеса, па затворете ги сите отвори. Посолете ја од надвор и префрлете ја во плехот со зачините. Печете ја 2,5 часа на 160 степени повремено залевајки ја со виното од маринадата.
3. Обмотајте ја мисирката со сланина и печете ја на 190 степени уште 30 минути. Преостанатите јаболки исечете ги на парчиња, пропржете ги на путер со лук, посолете и послужете со мисирката.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот
Кременадли на италијански начин >
Сосотојки:
• 200 грама Шампињони
• малку Црн бибер
• малку Сол
• 500 грама Свинско
• 1 Пиперка/ки
• малку Оригано
• 1 лажица/ци Маслиново масло
• 2 чешниња Лук
• 100 грама Колбас
• 100 милилитри Доматен сок
Упатства:
Отстранете ги масните делови и коските од кременадлите и измијте ги со ладна вода.
Измешајте ги солта биберот и ситно исецканиот лук и премачкајте ги кременадлите со оваа смеса.
Во огноотпорен сад за пржење ги пржиме кремендалите подеднакво од двете страни додека не добијат убава златно-кафена боја.
Потоа додадете го филџанот доматен сос, зелената пиперка и печурките, во меѓувреме константно мешајте.
По неколку минути додадете го ориганото и доматниот сок за да ја ароматизира и освежи целокупната смеса.
Убаво промешајте, поклопете со капак и оставете да се готви. 5 минути пред да го одстраните од огнот, ова навистина ќе го оплемени и истакне присуството на месото, како по вкус така и по арома)
Извадете ги кременадлите во сад, и полејте од смесата сто останува во огнотпорнот сад.
Декорирајте со гранче магдонос или босилок или пак може и оригано.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко со лимон >
Сосотојки:
• 100 милилитри Суво бело вино
• малку Сол
• 1200 грама Пилешко
• малку Оригано
• 4 лажица/ци Масло
• 6 чешниња Лук
• 1 парче/чиња Лимон
• 1 Китка магдонос
Упатства:
Од месото остранете ја кожата. Измијте го лимонот, исечете го на половина, па секоја половина исечете ја на 6 дела.
Главицата лук поделете ја на чешниња без да ги лупите, ставете ги во тава со месото, парчињата лимон и 4 лажици масло. Посолете ги и измешајте ги состојќите. Додајте го виното, покријте ја тавата со алуминиумска фолија и печете го месото на 200 степени 30 минути.
Тргнете ја фолијата и продолжете со печењето уште 20 минути. Посипете го пилешкото со исечан магдонос и сервирајте го.
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Деликатесен гулаш >
Сосотојки:
* 500 г говедско месо
* 2 лажици вегета
* 50 г пушена сланина
* 50-100 мл бело вино
* 100 г (кромид)
* 500 г млади компири
* 2 лажици масло
* 250 г печурки
* 1 лажичка шеќер
* 1 лажица густин
* 1 1/2 лажичка црвен пипер
* малку магдонос
Упатства:
Исечете го говедското месо на коцки, и посолете со вегета па оставете да отстои на кратко.
Во тавче додајте масло и испржете ја ситно сечканата сланина а потоа и месото. Истурете вино и варете околу еден час со повремено додавање на вода.
Во посебен подлабок сад со преостанатиот зејтин пржете ги исечените компири во помали парчиња, додадете исечени печурки во квартали, црвениот пипер, шеќерот, и кога течноста ќе испари, додадете шеќер, добро измиениот и исечкан кромид и црвениот пипер.
На крај во садот додадете го говедското месо и оставете да се готви уште 20-30 минути.
На крајот месото прелијте го со вода (околу 500 мл), додадете густин исмешан со малку вода во садот и посипете со исецкан магдонос.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко филе со печурки >
Сосотојки:
* 600 г пилешко филе
* 30 г путер
* 4 лажици масло
* 150 г кромид
* 100 г моркови
* 300 г маринирани печурки
* 10 г сушени печурки
* 1 лажица вегета
* 80 г целер стебленца
* 1 лажица густин
* 50 мл шери
Упатства:
Пилешко филе исечете го на помали парчиња.
На мешавина од путер и масло, пржете го стек на двете страни, околу 10 минути.
Се додава крупно исечен кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушен печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути.
Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата за 15 минути.
На крајот додадете го целерот исечен на стебленца, и густинот измешан во малку вода и шери.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко со печурки >
Сосотојки:
1. 4 пилешки гради
2. 100гр брашно
3. 1 лажичка сол
4. црн пипер пола лажичка
5. околу 300 гр печурки
6. маслиново масло
7. 200 гр сос од домати
8. свежо сецкан магдонос
Упатства:
Измешајте го брашното со солта и црниот пипер.
Пилешките гради истолчете ги и откако ќе ги извалкате во смесата со брашно, пржете на загреан зејтин додека не поруменат. Откако се готови извадете ги од тавата на страна. Во тавата каде го пржевте пилешкото, додадете го сосот од домати и мешајте додека да се загрее. Потоа додадете ги исечканите печурки и оставете да се вари на тивок оган околу 10 тина минути. Потоа вратете ги и пилешките гради во сосот и прелијте ги со него. Оставете така покриено на тивок оган уште 10 минути. Пред крај додадете свежо исецкан магданос и сервирајте.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Гнезда од мелено месо >
Сосотојки:
600гр мелено месо,1 главица кромид, магдонос, 2 јајца, 2 лажици презла и кашкавал
Упатства:
Од горе наведените состојки се замесува тесто за ќофтиња, со рака од месото се формираат гнезда и внатре се става рендан кашкавал. Се става во тава од шпорет, се става зејтин и малку вода и се печат на 200 степени..
Време потребно за подготовка: 35 минути
<< Сокриј го рецептот