1 - 12 рецепти од 82 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 7 |
Свинско месо со павлака и печурки >
Сосотојки:
4 свински шницли
1 кромид
2 супени лажици маргарин
225 гр печурки (маринирани или свежи)
2 супени лажици сок од лимон
150 мл павлака
сол и црн пипер (по желба)
Упатства:
Растопете го маргаринот во тавче на оган и испржете ги шницлите, само да заруменат од двете страни. Потоа, тргнете ги на страна ставете ги во алуминиумска фолија и потоа во проѕирен огноотпорен сад. Во тавата каде се пржеа шницлите додадете ситно исечкан кромид и исечканите печурки и пржете додека да омекнат. Ако има потреба додадете околу 30мл вода. Потоа додадете го сокот од лимон и пропржете уште малку. Тргнете ја тавата од оган и додадете ја павлаката и зачините по ваш вкус. Смесата поделете на 4 еднакви делови за секоја од шницлите и со лажица внимателно нанесете врз шницлите, да се покријат. Потоа затворете ја убаво фолијата и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени и печете околу еден час. Послужете ги со салата, компирчиња, ориз или некој друг додаток по ваш избор.
На здравје!
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Криспи пилешки бургер >
Сосотојки:
400 мл. млеко
40 гр. свеж квасец
1 лажица шеќер
1 лажица сол
60-70 мл. масло
1 крг. брашно
пилешко месо
сенф
брашно зачини
1 јајце
Сос: мајонез, кари, сос од лимон
Упатства:
Замесете меко тесто од состојките за лепчињата и оставете го да се удвои. На намрсена или набрашнета површина исукајте кора па вадете кругови со чаша или поделете го тестото на повек?е топчиња. Премачкајте со јајце и печете во загреана рерна на 220 С.
Пилешкото исечете го на парчиња и исчукајте го. Премачкајте го со сенф и оставете 1-2 часа или преку вечер да постои. Потоа валкајте го прво во смеса од брашно и зачини, па потопете го во обична вода или јајце, па повторно во брашно, вода/јајце, па пак во брашно. Пржете го во тава со загреано масло на средна температура. Помфритот е печен во рерна со зачини, а за сосот измешајте кесичка мајонез со 1 лажичка сок од лимон и 1 лажичка кари.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Пилешко со корнфлекс >
Сосотојки:
1/2 кгр. пилешки стек
корнфлекс
масло за јадење
зачини по желба
Упатства:
Пилешкото исечете го на коцки и премачкајте го со сенф. Оставете го да постои 1/2-1 час или преку нок?. Корнфлексот изблендирајте го или измелете го и по желба зачинете. Пилешкото извалкајте го прво во корнфлекс, во јајце, па повторно во корнфлекс. Пржете ги на загреано масло на средна температура.
За сосот измешајте мајонез, павлака, сенф и сок од лимон.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Богат ролат од месо >
Сосотојки:
Свинска удина
Шницли од телешко, пилешко и мисиркино месо
2 палачинки
4 виршли
4 лажици грашок
12 парчиња морков
сол,
бибер,
вегета,
масло
вода
За прилог:
400 гр. грашок
1-2 чешниња лук
1-2 лажици маслиново масло
першун
вода по потреба
Упатства:
Шницлите добро истолчете ги, посолете ги и забиберете ги. На секоја шницла ставете по една палачинка во која ќе завиткате виршла и лажица грашок. Во средината ставете ја свинската удина. Наредете ги и морковите завиткајте ролат и по потреба зацврстете го со чечкалици или кујнски конец. Ставете вегета и други зачини по Ваша желба и оставете го во садот во кој ќе го печите. Намастете го садот со маслиново масло.
Печете на темпетарура од 200 C, додека ролатот убаво не се зацрвени. По печењето извадете ги чечкалиците, или кујнскиот конец и исечете го.
Динстран грашок: Исечкајте ги лукот и першунот и испршете ги на маслиново масло. Кон тоа додадете го грашокот и вода и оставете да се динста. Сервирајте со ролатот.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Гнезда од мелено месо >
Сосотојки:
600гр мелено месо,1 главица кромид, магдонос, 2 јајца, 2 лажици презла и кашкавал
Упатства:
Од горе наведените состојки се замесува тесто за ќофтиња, со рака од месото се формираат гнезда и внатре се става рендан кашкавал. Се става во тава од шпорет, се става зејтин и малку вода и се печат на 200 степени..
Време потребно за подготовка: 35 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчки колбаси во сос >
Сосотојки:
(За колбасите):
500 гр мелено месо
2 кришки леб, без корките (натопени во малкуцрвено вино и исцедени)
1 главица кромид, ситно сечкана
3 чешниња лук, ситно сечкани
1 јајце, изматено
3 лажици свеж магдонос, ситно сечкан
1 лажиче кумин
сол, бибер
(За сосот):
2 лажици маслиново масло
1 главица кромид, ситно сечкана
400 гр домати (или пелати)
2 чешниња лук, ситно сечкани
пола лажиче цимет
сол, бибер
Упатства:
Прво, подгответе го сосот. Во тавче на оган ставете го маслото да се загрее на средна температура. Ставете ги кромидот и лукот и пржете додека да станат безбојни. Додадете ги доматите и зачините. Измешајте и оставете да крчка 25 минути, додека малку да се згусне. Потоа, направете ги колбасите така што сите состојки потребни за нив ќе ги ставите во длабок сад. Со рака измешајте ја целата смеса и сите состојки. Смесата ставете ја во фрижидер да отстои околу еден час. По еден час, формирајте колбаси со должина и дебелина по желба. Колбасите намачкајте ги со малку маслиново масло од сите страни и ставете ги во загреано тавче да се пржат, односно да фатат убава боја од сите страни. Кога ќе добијат убава кафена боја, префрлете ги во садот со сосот и гответе ги уште 10 минути на ниска температура, се убаво да искрчка. Сервирајте ги со варен ориз, компир салата, пржени компирчиња...
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчко гиро >
Сосотојки:
Свински врат без коски - 500 гр.
6 тортиљи
1 главица кромид
5 лажици маслиново масло
1 лажица мед
1 лажица јаболкова киселина
сол по вкус
зачин за гирос - микс од оригано, кромид и лук во прав, першун, мајчина душица, црвена пиперка, бибер
За сервирање
домат
помфрит
сос - по желба
Упатства:
Направете маринада за месото така што ќе ги измешате зачините со маслиново масло, мед, киселина и сол. Кромидот исечете го на полумесечинки. Ставајте го кромидот меѓу месото. Оставете го во фрижидер неколку часа.
Кога ќе биде готово, испечете го месото во загреана рерна на 200 степени околу 1 час.
Исечете го месото на танки и долги парчиња. Тортиљата свиткајте ја како фишек и ставете месо, помфрит, домати и сосови по желба.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчко ќофте >
Сосотојки:
за сос:
3 жолчки
3големи лажици павлака
малку лимонов сок
се разматува заедно се додава црн пипер и сол и се остава на страна
за ќофте:
1 главица кромид ситно сецкан
300-400 грама мелено месо
црн пипер
вегета
сол
трошки од 3 парчиња леб
1 јајце
ситно сецкан магдонос( од една киска магдонос половината се става во место за ќофтето )
Упатства:
Се меси убаво месото и од него се формираат средно големи топчиња и се прпелкаат во останатата половина ситно сецкан магдонос
(доколку немате или не го сакате магдоносот може и без него и така се убави)
Се редат во тавче и се преливаат со вода и се ставаат да се варат на тивко.
Кога ке се сварат ќофтињата се прави запршка од масло(малку повеке) и брашно(без пипер) и се додава во водата во која се варат ќофтињата и се оставаат уште малку да провријат заедно.
Потоа се вадат ќофтињата на страна и во водата во која се вареле се тура претходно приготвената павлака со жолчки и се вари да се згусни.
Откако е готово со овој сос се преливаат ќофтињата .Потоа се сервираат.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Деликатесен гулаш >
Сосотојки:
* 500 г говедско месо
* 2 лажици вегета
* 50 г пушена сланина
* 50-100 мл бело вино
* 100 г (кромид)
* 500 г млади компири
* 2 лажици масло
* 250 г печурки
* 1 лажичка шеќер
* 1 лажица густин
* 1 1/2 лажичка црвен пипер
* малку магдонос
Упатства:
Исечете го говедското месо на коцки, и посолете со вегета па оставете да отстои на кратко.
Во тавче додајте масло и испржете ја ситно сечканата сланина а потоа и месото. Истурете вино и варете околу еден час со повремено додавање на вода.
Во посебен подлабок сад со преостанатиот зејтин пржете ги исечените компири во помали парчиња, додадете исечени печурки во квартали, црвениот пипер, шеќерот, и кога течноста ќе испари, додадете шеќер, добро измиениот и исечкан кромид и црвениот пипер.
На крај во садот додадете го говедското месо и оставете да се готви уште 20-30 минути.
На крајот месото прелијте го со вода (околу 500 мл), додадете густин исмешан со малку вода во садот и посипете со исецкан магдонос.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен клуб сендвич со сланина и пилешко >
Сосотојки:
2 парчиња сланина
3 парчиња тост леб
3 лажици мајонез
2 листови зелена салата
30 гр пилешко месо, рендано
2 парчиња домати
2 парчиња кашкавал по ваш избор
Упатства:
Испечете го лебот. Ако е можно, исечете го на триаголници. Загрејте малку маснотии во тава на висока топлина и пржете ја сланината од сите страни. Исцедете на хартија. Намачкајте мајонез на парчињата леб. Наредете ја зелената салата на едно парче. Покријте го со рендано месо, парче домат и парче кашкавал.
Повторете се на второто парче, кое ќе го поставите на првото. Конечно, третото парче служи како капак за сендвичот. Се мачка и со остатокот од мајонезот.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашна паштета со коњак, кромид и павлака >
Сосотојки:
40 гр путер
1 лажиче сенф
? главица црвен кромид, сецкан
2 чешниња лук, притиснати
450 гр пилешки џигери, исчистени и исечени
2 супени лажици коњак или ракија
1 лажиче сок од лимон
40 мл крем за готвење
2 супени лажици свеж магдонос, сечкан
Сол и бибер по вкус
Упатства:
Растопете го путерот во тава на средна топлина. Додадете ги сенфот, кромидот и лукот. Гответе, мешајќи, околу 5 минути, додека не омекне. Додадете го црниот дроб и пржете додека не порумени, но сепак да имате розев центар. Додадете ги коњакот/ракијата, павлаката, магдоносот и зачинете со зачините. Добро измешајте и тргнете го од оган. Почекајте неколку минути и измешајте со блендер.
Префрлете се во соодветен сад. Затворете со капак. Пред сервирање ставете го во фрижидер најмалку 2 часа.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашни кебапи со ајвар >
Сосотојки:
– 750 грама мелено јунешко месо
– 400 грама мелено свинско месо
– 1 главица и 4 чешниња лук
– 2 лажички сода бикарбона
– 1 лажица црвен пипер
– 1 јајце
– 150 милилитри кисела вода
– маслиново масло
– 1 главица кромид
– 1 китка магдонос
– 6 тортиљи
Упатства:
Во голем сад ставете го јунешкото и свинското месо, потоа излупете и исецкајте четири чешниња лук. Додајте ја сода-бикарбоната, пиперот и зачините. Додајте јајце и со раце измешајте ја смесата, а потоа сипете кисела вода, за сето тоа да се соедини.
Месото поделете го на 10 или 12 делови, а потоа секој дел обликувајте го во форма на колбас т.е. ќебап – нека биде долг околу 10 сантиметри, а широк околу 2 сантиметри. Ставете ги ќебапите на подмачкана тепсија, прекријте ги со фолија и оставете ги во фрижидер да отстојат.
Печете ги на скара, или во тава на шпорет на средна температура, не подолго од 15 минути (или додека не се готови).
Џејми предлага да ги послужите на топли тортиљи, премачкани со ајвар.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот