49 - 60 рецепти од 82 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Пилешко со лук >
Сосотојки:
25 чешниња лук исецкани по должина
8 парчиња пилешко (батаци и карабатаци)
Околу 4 лажици маслиново масло
100 мл бело суво вино
2 лажици брашно
400 мл пилешки бујон (2 мали коцки на пола литар вода)
Магдонос (околу 1 голема лажица)
Сол
Бибер
Упатства:
Во подлабоко тавче се пржи лукот околу 5 минути на тивкок оган во 2 лажици масло. Треба да се внимава да не потемни. Се вади од тавчето и се трга на страна.
Се додаваат уште 2 лажици масло и во истото тавче се пржи месото по околу 10-на минути од едната и од другата страна. Се посолува и забиберува.
Во меѓувреме се подготвува бујонот.
Кога месото е зацрвенето од двете страни се додава лукот, бујонот и виното, се поклопува со капак и се остава да се динста околу половина час.
На крај, се доваат 2 лажици брашно, при што треба да се внимава да не се направат грутки, се додава магдоносот, по вкус се додава сол или бибер и се остава на тивок оган уште 10-на минути.
Се сервира прво месото, се прелива со сосот од лук и се декорира со свеж магдонос.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко со печурки >
Сосотојки:
1. 4 пилешки гради
2. 100гр брашно
3. 1 лажичка сол
4. црн пипер пола лажичка
5. околу 300 гр печурки
6. маслиново масло
7. 200 гр сос од домати
8. свежо сецкан магдонос
Упатства:
Измешајте го брашното со солта и црниот пипер.
Пилешките гради истолчете ги и откако ќе ги извалкате во смесата со брашно, пржете на загреан зејтин додека не поруменат. Откако се готови извадете ги од тавата на страна. Во тавата каде го пржевте пилешкото, додадете го сосот од домати и мешајте додека да се загрее. Потоа додадете ги исечканите печурки и оставете да се вари на тивок оган околу 10 тина минути. Потоа вратете ги и пилешките гради во сосот и прелијте ги со него. Оставете така покриено на тивок оган уште 10 минути. Пред крај додадете свежо исецкан магданос и сервирајте.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко филе со печурки >
Сосотојки:
* 600 г пилешко филе
* 30 г путер
* 4 лажици масло
* 150 г кромид
* 100 г моркови
* 300 г маринирани печурки
* 10 г сушени печурки
* 1 лажица вегета
* 80 г целер стебленца
* 1 лажица густин
* 50 мл шери
Упатства:
Пилешко филе исечете го на помали парчиња.
На мешавина од путер и масло, пржете го стек на двете страни, околу 10 минути.
Се додава крупно исечен кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушен печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути.
Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата за 15 минути.
На крајот додадете го целерот исечен на стебленца, и густинот измешан во малку вода и шери.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пирошки со пилешко месо >
Сосотојки:
650 гр. брашно
1/2 лажичка прашок за пециво
1/2 лажичка сол
50 гр. шеќер
6 лажици вода ладна
220 гр. путер исечен на мали коцки
1 лажица павлака
1 жолчка
Фил:
600 гр. пилешки гради исечени на мали коцки
100 гр. компир исецкан
100 гр. морков исецкан
100 гр. грашок
50 гр. суво грозје
1 кромид ситно исецкан
4 чешниња лук испасиран
2 лажички шеќер
2 лажици соја сос
50 мл. вода
масло
сол и бибер
Упатства:
Во тава додадете малку масло и пропржете ги лукот и кромидот. Додадете го пилешкото и продолжете со пржење додека да добие златно жолта боја. Потоа додадете компири, моркови, соја сос, сол и црн бибер. Добро измешајте ја смесата и продолжете со готвењето уште 2 минути. На крај додадете суво грозје, грашок и шеќер и гответе уште 2 минути. Одстранете ја тавата од рингла и оставете ја смесата да се излади.
Во сад измешајте брашно, шеќер, прашок за пециво и сол. Потоа додадете путер и почнете со месење на тестото постепено додадавајќи вода. Откако тестото ќе се формира, разделете го на околу 15 топчиња и оставете го да отстои 30 минути.
Со сукало развлечете го секое топче од тестото во форма на мини пица. Ставете на средина по 2-3 лажици од предходно подготвената смеса со пилешко месо. Преклопете го тестото на половина и добро притиснете ги рабовите за да се залепат. По желба можете и малку да ги подвиткате навнатре.
Изматете една жолчка од јајце и една лажица павлака и со оваа смеса премачкајте ги пирошките.
Ставете ги пирошките во тава и печете ги во предходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути, додека да добијат златно жолта боја.
Послужете ги топли.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети колбаси со сланина >
Сосотојки:
500 грама полутрајни колбаси
120 грама кашкавал
120 грама листови сланина
масло
Упатства:
Колбасите ги сечиме на парчиња од 5 сантиметри.
Кашкавалот го сечкаме на стапчиња.
Секое парче колбас го засекуваме попречно и во просторот ставаме кашкавал. Ги замотуваме во лист сланина.
Во тефлонско тавче загреваме малку масло и ги ставаме колбасите со сланината надолу за да се залепи. Се пржат убаво да поруменат од сите страни.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети компири >
Сосотојки:
7-8 средни компири
1 парче пилешки стек
2 страка праз
1 сува пиперка
1 морков (помал)
2 коцки за супа
2-3 гранчиња целер или магдонос
сол, црн пипер
Упатства:
Се варат компирите, но не до крај, се длабат со лажица и се редат во земјена тава
2.Се сецка пилешкиот стек на коцки, се става во тавче да се запржи, потоа му се додава празот и морковот, сецкани на поситно и се пржи уште малку.
3.Се полнат компирите со смесата, остатокот се става помеѓу компирите, се залева со водата во која се вареа компирите, на која и додаваат две коцки за супа.
4.Се сецка една сува пиперка и целерот или магдоносот, се ставаат врз компирите и тавата се става во рерна да се запече.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети патлиџани со пилешко и киноа >
Сосотојки:
3 патлиџани со средна големина, исечени на половина по должина
200 гр пилешко
? с.л. сол
3 лажици маслиново масло
1 црвен кромид исечкан на коцки
4 чешниња лук, мелени
4 средни домати, исечени на коцки
3 лажици доматно пире
ким
? лажичка црвена црвена пиперка
1 чаша киноа
копар за попрскување
Упатства:
Исечете го пилешкото и пржете го. Загрејте ја рерната на 200 степени. Издлабете ја внатрешноста на патлиџаните и исечете го нивното месо на коцки. Посипете со сол, како и самите модри патлиџани.
Додадете кромид, лук, модар патлиџан и домати во тавата со пилешко. Гответе околу 10 минути, мешајќи.
Додадете доматно пире, ким и црвен пипер. Мешајте додека не се рамномерно зачинети сите состојки. Тргнете од оган.
Варете ја киноата во топла вода неколку минути.
Пополнете ги модрите патлиџани со смесата и печете во загреана рерна околу 30 минути. Украсете со копар и уживајте!
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пиперки >
Сосотојки:
- 1 кгр. мелено месо
- 2 главици кромид
- 3 домати
- першун
- 1/2 филџан ориз
- сол
- бибер
- 1 лажица црвена пипер
- масло за јадење
- пиперки за полнење
Упатства:
Меленото месо испржете го со малку путер. Додадете го ситно исечканиот кромид, црвената пипер, вегета, посолете и забиберете по вкус. Кога ќе испари вишокот вода, додадете го оризот и ситно сечканиот першун. Мешајте додека смесата не се изедначи и тргнете ја тавата од оган.
Во меѓувреме исчистете ги пиперките од семките. Oд доматите исечете кругови со кои ќе ги затворите пиперките.
Пиперките наполнете ги со подготвената смеса од месо, затворете ги со парчињата домати, ставете им 1 филџан вода во тавата и масло и ставете ги во рерна да се печат.
Пријатен неделен ручек.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пиперки >
Сосотојки:
8 пиперки бабури
5 поголеми домати
500 гр. мелена месо
1 главица кромид
1 јајце
3 лажици маст
1 лажица брашно
црвен пипер
магданос
црн пипер
сол
Упатства:
Бабурите измијте ги и исчистете ги од семето. Испржете на една лажица маст ситно исечкан кромид, додајте го измиениот ориз и со меленото месo, се заедно пропржете, тргнете го од оган, додајте го јајцетo и ситнo сечкан магданос, сол и црн пипер. Налолнете ги бабурите со оваа смеса. Затвoрете ти oдозгора со резенка од домат, редете ги во тенџере, ставете ги преостанитите дoмати и налејте ги со вода да се облијат. Кога пиперките ќе oмекнат направете запршка од маст брашно и црвен пипер, ставете ја преку пиперките и оставете ги уште малку да вријат на тивок оган. Со овие пиперки може да се служи кисело млекo или кисела павлака.
Сервирајте со салата од кинеска зелка.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пиперки >
Сосотојки:
8 пиперки бабури
5 поголеми домати
500 гр. мелена месо
1 главица кромид
1 јајце
3 лажици маст
1 лажица брашно
црвен пипер
магданос
црн пипер
сол
Упатства:
Бабурите измијте ги и исчистете ги од семето. Испржете на една лажица маст ситно исечкан кромид, додајте го измиениот ориз и со меленото месo, се заедно пропржете, тргнете го од оган, додајте го јајцетo и ситнo сечкан магданос, сол и црн пипер. Налолнете ги бабурите со оваа смеса. Затвoрете ти oдозгора со резенка од домат, редете ги во тенџере, ставете ги преостанитите дoмати и налејте ги со вода да се облијат. Кога пиперките ќе oмекнат направете запршка од маст, брашно и црвен пипер, ставете ја преку пиперките и оставете ги уште малку да вријат на тивок оган. Со овие пиперки може да се служи кисело млекo или кисела павлака.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнето пилешко со Mama`s ајвар >
Сосотојки:
- пилешко месо
- Mama`s ајвар
- магданос
Упатства:
Испечете го пилешкото месо на скара. Превиткајте го на половина и во внатрешноста ставете Mama`s ајвар. Одозгора ставете магданос
Пријатен ручек
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Поховани шницли >
Сосотојки:
1/2 кгр. свински шницли
1 коцка за супа
сол,, вегета
2 јајца
брашно
лебни трошки
Упатства:
Шницлите исечете ги, истолчете ги со чекан, ставете им сол и вегета. Во 3 садови ставете брашно, изматени јајца и лебни трошки. Ставете го месото во брашно, јајце и лебни трошки и ставете го да се пече во тепсија обложена со хартија за печење, во рерна. Ставете му малку масло и печете.
Кога месото е готово ставете го во подлабоко тенџере и налејте ја претходно сварената супа од коцка и покријте го. Варете околу 10 минути.
Месото ќе го задржи вкусот и ќе биде меко и сочно.
Послужете со пире од компири.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот