13 - 24 рецепти од 82 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 7 |
Мусака од тиквички >
Сосотојки:
2-3 тиквички
1/2 кгр. телешко мелено месо
1/4 кгр. свинско мелено месо
3 јајца
1/2 литар слатко млеко
црн пипер
маrданос
сол
2 главици кромид
маст
Упатства:
Излупете ги тиквичките исечете ги на тркалца малку подебели од колку за пржење, посолете ги и оставете ги да постојат со солта. Кромидот исечкајте го ситно и ставете гo во сад со маст да се пропржи, потoа ставете гo месото и испржете гo. Посолете го, додајте црн пипер и ситно сечкан магданос. Тиквиците испржете ги а пред пржење валкувајте ги во брашно и редете ги на днoтo на тава која може да се изнесе на маса. Преку тиквичките ставете дел од прженото месo и се така додека не се потрошат и месото и тиквичките. Најгоре треба да бидат тиквички. Изматете ги јајцата, додајте го млекото, посoлете по вкус и прелејте ја мусаката. Испечете ја во рерна oкoлу 1/2 час.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен клуб сендвич со сланина и пилешко >
Сосотојки:
2 парчиња сланина
3 парчиња тост леб
3 лажици мајонез
2 листови зелена салата
30 гр пилешко месо, рендано
2 парчиња домати
2 парчиња кашкавал по ваш избор
Упатства:
Испечете го лебот. Ако е можно, исечете го на триаголници. Загрејте малку маснотии во тава на висока топлина и пржете ја сланината од сите страни. Исцедете на хартија. Намачкајте мајонез на парчињата леб. Наредете ја зелената салата на едно парче. Покријте го со рендано месо, парче домат и парче кашкавал.
Повторете се на второто парче, кое ќе го поставите на првото. Конечно, третото парче служи како капак за сендвичот. Се мачка и со остатокот од мајонезот.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Кинески пилешки топчиња >
Сосотојки:
100 гр брашно
1 лажичка прашок за пециво
1 прстофат сол
1 лажичка масло
125 мл вода
Масло за пржење во длабока тава
За пилешко:
5 лажици пченкарно брашно
бел или црн бибер
4 парчиња пилешки гради исечени на коцки
Упатства:
Измешајте го брашното со прашокот за пециво и солта. Додадете масло и вода, мешајќи постојано, додека не се изедначи. Конзистентноста треба да биде кремаста. Доколку е потребно, додадете повеќе вода. Оставете ја смесата да одмори 30 минути.
Загрејте го маслото за пржење на висока температура. Во посебен голем сад измешајте го пченкарното брашно со пиперката. Превртете ги коцките пилешко во неа, така што добро се лепат насекаде. Потоа потопете ги во крем смесата и ставете ги во тавата да се пржат околу 5-6 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешки батаци во маринада од матеница >
Сосотојки:
6 пилешки батаци
За маринадата:
1 чаша матеница
1 лажица маслиново масло
5 мелени чешниња лук
неколку гранчиња магдонос, сецкани
сол и бибер по вкус
Упатства:
Сите состојки за маринадата се комбинираат и се мешаат многу добро. Батаците може да се маринираат во сад. Прелијте ги со маринада, покријте го садот со свежа фолија и ставете го во фрижидер најмалку 12 часа, по можност 24 часа. Потоа истурете во соодветен сад за печење со маринадата. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути или додека не завршите. Послужете со гарнир по ваш избор.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети патлиџани со пилешко и киноа >
Сосотојки:
3 патлиџани со средна големина, исечени на половина по должина
200 гр пилешко
? с.л. сол
3 лажици маслиново масло
1 црвен кромид исечкан на коцки
4 чешниња лук, мелени
4 средни домати, исечени на коцки
3 лажици доматно пире
ким
? лажичка црвена црвена пиперка
1 чаша киноа
копар за попрскување
Упатства:
Исечете го пилешкото и пржете го. Загрејте ја рерната на 200 степени. Издлабете ја внатрешноста на патлиџаните и исечете го нивното месо на коцки. Посипете со сол, како и самите модри патлиџани.
Додадете кромид, лук, модар патлиџан и домати во тавата со пилешко. Гответе околу 10 минути, мешајќи.
Додадете доматно пире, ким и црвен пипер. Мешајте додека не се рамномерно зачинети сите состојки. Тргнете од оган.
Варете ја киноата во топла вода неколку минути.
Пополнете ги модрите патлиџани со смесата и печете во загреана рерна околу 30 минути. Украсете со копар и уживајте!
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Кисела зелка со сланина и кромид >
Сосотојки:
400 гр кисела зелка
350 гр чадена сланина
1 голема главица кромид
2 ловорови листови
црн пипер
Упатства:
Сланината исечкајте ја на ленти или парчиња и лесно испржете ја во добро загреана маст (само неколку капки). Кога ќе поруменат, додадете го исечканиот кромид. Откако ќе омекне се додаваат сечканата кисела зелка, црниот пипер и ловоровиот лист.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Карамелизирано медено свинско месо >
Сосотојки:
2,5 кг цело парче чадена шунка
? чаша каранфилче
? чаша сируп од темен пченка
2 чаши мед
2/3 чаша путер
Упатства:
Загрејте ја рерната на 170 степени. Направете засеци по целата должина на парчето шунка, па истото повторете го и од другата страна за да добиете ромбоидна форма. Ставете го целото каранфилче во процепите за да му дадете вкус на месото.
Загрејте ги сирупот од пченка, медот и путерот на пареа. Мешајте додека целосно не се измеша. Откако путерот целосно ќе се стопи, тргнете го од оган. Посипете го месото со сосот за глазура. Се става во рерна да се пече околу 1 час. Месото вадете го на секои 10-15 минути за повторно да го прелиете со сосот.
Во последните 4-5 минути од печењето зголемете ја температурата за уште подобро да се карамелизира. Оставете го месото да одмори малку пред да го послужите. Отстранете ги каранфилчињата.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Кременадли во пикантен сос од ајвар >
Сосотојки:
1,5 кг кременадли, без коска
350 гр лут ајвар
250 гр фета сирење
500 гр тестенини, сварени
малку брашно
сол, бибер
неколку ливчиња босилек
1-2 главици кромид
Упатства:
Кременадлите одвојте ги од коските или тоа нека го направи месарот во месарница за вас. Секое парче истолчете го со чук за месо и зачинете го со сол, бибер и зачини по желба. Извалкајте ги во брашно и вишокот брашно истресете го од кременадлите. На врело масло пржете ги кременадлите од двете страни, само колку да фатат боја. Извадете ги од тавчето и ставете ги на чинија. Во истото масло пржете го ситно сечканиот кромид. Вратете ги кременадлите во тавчето и прекријте ги со ладна вода. Поклопете го капак и гответе додека да омекнат кременадлите. Кога кременадлите ќе бидат печени (месото да биде многу меко) ставете ги ајварот и протресете го тавчето. Гответе уште 5 минути. При крај, ставете го сирењето, згмечено со вилушка и сосема на крај додадете ги ситно сечканите ливчиња босилек.
Кога ќе се растопи сирењето, тргнете од оган. Јадењето послужете го сварени тестенини.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пиперки >
Сосотојки:
8 пиперки бабури
5 поголеми домати
500 гр. мелена месо
1 главица кромид
1 јајце
3 лажици маст
1 лажица брашно
црвен пипер
магданос
црн пипер
сол
Упатства:
Бабурите измијте ги и исчистете ги од семето. Испржете на една лажица маст ситно исечкан кромид, додајте го измиениот ориз и со меленото месo, се заедно пропржете, тргнете го од оган, додајте го јајцетo и ситнo сечкан магданос, сол и црн пипер. Налолнете ги бабурите со оваа смеса. Затвoрете ти oдозгора со резенка од домат, редете ги во тенџере, ставете ги преостанитите дoмати и налејте ги со вода да се облијат. Кога пиперките ќе oмекнат направете запршка од маст брашно и црвен пипер, ставете ја преку пиперките и оставете ги уште малку да вријат на тивок оган. Со овие пиперки може да се служи кисело млекo или кисела павлака.
Сервирајте со салата од кинеска зелка.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко во тесто >
Сосотојки:
300 гр пилешко филе, исечкано на коцки
1 главица кромид, ситноо исечкана
2 лажици масло
1 чаша бело вино
200 гр маринирани шампињони
сол, бибер, црвен пипер
ситно сечкан магдонос
2 пакување лиснато тесто
1 јајце и 1 жолчка
Упатства:
Пилешките коцки зачинете ги со сол и бибер и маринирајте ги со сенф. Во тава загреана на средна температура ставете го маслото да се загрее. На загреаното масло пржете го кромидот. кога ќе омекне, ставете ги шампињоните. Зачинете со сол, црвен пипер и бибер. Намалете го огнот на најмала температура и ставете ги коцките пилешко. Промешајте и кога пилепшкото ќе побели, ставете го виното и оставете да испари. Гответе околу 1 час, додека да омекне месото. По потреба, во текот на динстањето, додавајте малку вода. Кога пилешкото ќе биде готово, извадете го на чинија настрана. Првата кора лиснато тесто расукајте ја и од неа одвоете 4 кругови. На некој од круговите распоредете го филот. На краевите намачкајте со изматена белка или изматено јајце.
Второто лиснато тесто расукајте го и од него исто така одвојте 4 идентични кругови. Секој наполнет круг со пилешко преклопете го со друг, празен круг. Двете теста убаво притиснете ги од страните за да не истече филот при печење. Од преостанатиот дел од тестото, направете форми и облици по ваша желба, со помош на нож.
На крај, секое парче премачкајте го со жолчка. Готовите теста наредете ги во тавче за печење, намачкано со маргарин. Печете во рерна загреана на 220 целзиусови степени, околу 30 минути.
Кога ќе бидат готови, направете мал отвор горе на секое тесто и во него полијте малку разматена кисела павлака.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко месо со јогурт и сенф >
Сосотојки:
30 g пилешки филети од градите (бело месо)
јогурт со малку маснотии
1 лажичка сенф
малку сол и бибер
магдонос
1 лажичка куркума
неколку коријандер семиња
Упатства:
Пилешко филе (без кожа!) Се сече на коцки и се пече 5 минути во тавата Повремено протресете ја тавата, за сите страни на пилешкото да се еднакво печени.
2. Потоа истурете јогурт, па додадете сенф, сол и бибер, па куркума и малку
семиња коријандер. Се промешува и се готви на средна топлина додека сета
течност не зоврие, за уште 5 минути.
3. Кон крајот посипете сецкан магдонос.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчки колбаси во сос >
Сосотојки:
(За колбасите):
500 гр мелено месо
2 кришки леб, без корките (натопени во малкуцрвено вино и исцедени)
1 главица кромид, ситно сечкана
3 чешниња лук, ситно сечкани
1 јајце, изматено
3 лажици свеж магдонос, ситно сечкан
1 лажиче кумин
сол, бибер
(За сосот):
2 лажици маслиново масло
1 главица кромид, ситно сечкана
400 гр домати (или пелати)
2 чешниња лук, ситно сечкани
пола лажиче цимет
сол, бибер
Упатства:
Прво, подгответе го сосот. Во тавче на оган ставете го маслото да се загрее на средна температура. Ставете ги кромидот и лукот и пржете додека да станат безбојни. Додадете ги доматите и зачините. Измешајте и оставете да крчка 25 минути, додека малку да се згусне. Потоа, направете ги колбасите така што сите состојки потребни за нив ќе ги ставите во длабок сад. Со рака измешајте ја целата смеса и сите состојки. Смесата ставете ја во фрижидер да отстои околу еден час. По еден час, формирајте колбаси со должина и дебелина по желба. Колбасите намачкајте ги со малку маслиново масло од сите страни и ставете ги во загреано тавче да се пржат, односно да фатат убава боја од сите страни. Кога ќе добијат убава кафена боја, префрлете ги во садот со сосот и гответе ги уште 10 минути на ниска температура, се убаво да искрчка. Сервирајте ги со варен ориз, компир салата, пржени компирчиња...
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот