13 - 16 рецепти од 16 | Страница: | | 1 | 2 |
Пиперки полнети со сланина, сирење и кашкавал >
Сосотојки:
200 гр ситно сирење
200 гр кашкавал
200 гр сланина
3 јајца
7 свежи пиперки
20 мл масло
Упатства:
Исечканата сланина пропежете ја на малку масло. Разматете јајца, соединете со сирење и кашкавал. Во таа смеса додајте и сланина и убаво измешајте.
Наполнете ги пиперките со фил, наредете ги во плех, прелијте со малку масло и печете на 180 степени 20 минути.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Појадок со сланина, компири и три видови сирења >
Сосотојки:
100 гр. исечена сланина на коцки
1 среден кромид, сецкан
6 големи јајца, лесно изматени
4 чаши рендани компири
2 чаши рендано сирење чедар
2 чаши 4% урда
4 чаши дробено бело сирење
Упатства:
Загрејте ја рерната на 350 °. Во голема тава, испржете ги сланината и кромидот на средна топлина додека сланината не стане крцкава. Во голем сад, комбинирајте ги преостанатите состојки; измешајте заедно со сланината. Ставете ја смесата на подмачкана тава за печење.
Печете, откриено, додека ножот вметнат во центарот не излезе чист, 35-40 минути. Оставете да отстои 10 минути пред сечењето.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од компири и јајца >
Сосотојки:
6 тврдо варени јајца
150 гр. варени компири
2-3 парчиња млад кромид
2 свежи јајца
1 лажица павлака
1 лажица брашно
1 лажица презла
малку зачин
сол
бибер
масло за пржење
Упатства:
Излупете ги компирите и јајцата. Исечкајте ги на коцки. Исечкајте го кромидот, додадете зачини, павлака, свежите јајца, сол и бибер, брашно и презла.
Се добро соединете и направете топчиња, обликувајќи ги со рака. Рацете нека ви бидат влажни. Загрејте го маслото и испржете ги ќофтињата.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Разиграни пајачиња >
Сосотојки:
- по желба – тврдо варени јајца
- 2 лажици маргарин
- 1 лажица сецкан першун
- 1 лажица сенф
- 1 лажица сок од лимон
- сол, бибер
- 1-2 црвени или жолти пиперки
- неколку мали домати
- парчиња салама по желба
- 1 лажица црн бибер во зрно
- каранфилче
- 1-2 варени моркови
- копар
- маслинки
- магдонос
- малку мајонез
- 1 пакетче чечкалици
Упатства:
1.Јајцата сварете ги тврдо, излупете ги и отсечете парче од поширокиот дел на јајцето за да се добие рамна површина. Извадете ги жолчките, ако е тоа возможно (заради положбата на жолчката)
2.Извадените жолчки изешајте ги со маргаринот, исечканиот першун, лимоновиот сок и сенфот и додадете малку сол и бибер. Со смесата наполнете ги јајцата на кои им се извадени жолчките.
3.На секое јајце втиснете му по две зрна црн бибер во зрно и по едно каранфилче за нос. Пос носот направете мал отвор и во него ставете парче морков (за уста) малку премачкана со мајонез.
4.Врвот на јајцата премачкајте го со мајонез и над него ставете лист зелена салата, першун, или магдонос и поклопете ги со шеширче кое ќе го зацврстите со чечкалица.
5.Шеширчињата можете да ги направите од пиперка, од издлабени половинкиод домат или од свиткана салама.
6.Од тркалца од морков или половинки од маслинка може да се направат уши.
7.Секое јајце поставете го на парче чајна салама
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот