1 - 12 рецепти од 65 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 6 |
Нудли со сос со павлака >
Сосотојки:
1 пакетче нудли
2 лажици павлака
Упатства:
Ставете ги нудлите во зовриена вода, и за 4-5 минути ви се готови. Во мег?увреме направете го сосот. Доколку павлаката е по густа јас додавам 1 лажица од водата во која се варат нудлите, па ги мешам заедно со зачините и маслото кои се во пакетчето нудли. Обожавам луто, така да павлака со лутото ептен супер оди. Сварените нудли измешајте ги со сосот и тоа е тоа.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Тесто за пица >
Сосотојки:
1 Шекер лажичка/ки
малку Сол
40 милилитри Млеко
1 Квасец
500 милилитри Вода
1 килограм/и Брашно
Упатства:
Квасецот одстојува малку во топла вода, да се стопи.Се додава кај брашното со малку шеќер и сол и постепено се става водата (зависи колку ќе впие
брашното)Во месењето може да се додаде и 1 лажичка маргарин, за да биде поубаво, да не се лепи.
Млекото се додава по желба доколку сакате тестото да биде помеко.Откако убаво ќе се размеси,тестото се остава да стаса
(на топло побрзо стасува)
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Печена, џиновска палачинка >
Сосотојки:
6-7 лажици брашно, 1 јајце, малку пециво, малку сол, 250 гр. млеко, 250 гр. вода.
Упатства:
Состојките се матат со миксер. Во плехот се става маргарина (околу 50 гр.) колку да се покрие тавата. Плехот се става во рерна да зоврие маргаринот. Потоа се става тестото и се пече на 200 степени околу 15 тина минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини со зеленчук >
Сосотојки:
* 3 лажици маслиново масло
* 1 чешне лук
* 1 пакетче замрзната мешавина зеленчук
* 1 лажичка вегета
* бибер
* 1 лажица сечкан копар
* 100-200 мл павлака за готвење
* сол
* 300 г тестенини
За украсување:
* 30 г рендано сирење пармезан
Упатства:
На загреано маслиново масло додадете го сецканиот лук, и замрзнатиот зеленчук и пропржете ги на тивок оган околу 10 минути.
Во тавата со зеленчук, додадете вегета, бибер, сецкан копар, павлака и, доколку е потребно, сол.
Сварете ги тестенините во солена вода, процедете ги, додадете ги во подготвениот зеленчук и промешајте.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта со шунка, сирење и грашок >
Сосотојки:
2 лажици маслиново масло
1 кромид ситно исецкан
9 јајца
200 гр. Шунка
1 чаша замрзнат грашок
2 чаши макарони или други тестенини
1 чаша рендано сирење
Упатства:
Сварете ја тестенината. Загрејте го маслото во подлабока тава и ставете го кромидот да се пржи додека не омекне (но да не смени боја). Во меѓувреме изматете ги јајцата со вилушка и додадете сол и бибер. Додадете ги шунката, грашокот, сирењето и тестенините да се пржат со кромидот. Одозгора прелијте ги со јајцата, намалете ја топлината и гответе 6-8 минути додека добие форма. Кога јајцето ќе биде зготвено од сите страни, превртете ја солената торта на чинија за сервирање.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Експрес пита - пица >
Сосотојки:
300 гр. фета сирење
150 гр. шунка
100 гр. сланина
380 гр. брашно
2 јајца
20 гр. свеж или 10 гр. сув квасец
500 мл. млеко
200 гр. кашкавал
сол
оригано
2 зелени пиперки
Упатства:
Одвојте 200 мл. млеко, во него ставете го квасецот, малку шеќер и брашно и оставете го да нарасне. Во друг сад изматете ги јајцата со миксер, ставете го млекото и нараснатиот квасец. Потоа додадете го издробеното фета сирење, сецканата шунка и сланината. Додадете го брашното и 1 лажиче сол. Целата смеса измешајте ја со дрвена лажица и ставете ја во подмачкан плех, обложен со хартија за печење. Одозгра распоредете го ренданиот кашкавал и сецканите пиперки. Ставете ја да се пече на 200 степени околу 20 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Брзи мекици >
Сосотојки:
15 лажици брашно
2 јајца
250 мл. јогурт
пециво
масло
Упатства:
Со вилушка се матат јајцата и се додава јогуртот. Се додаваат 15-17 лажици брашно и прашокот за пециво. Се меша со вилушка додека не се добие хомогена смеса.
Се пржат во врело масло во кое се ставаат директно со лажица.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пица бурек >
Сосотојки:
100 грама Шунка
малку мала лажица Црн пипер
500 грама Тенки кори
малку Сол
150 грама Сирење
400 грама Печурки
малку Оригано
30 грама Маслинки
200 милилитри Доматен сок
Упатства:
Долга и длабока тава намачкајте со масло. На дното ставете една кора, намачкајте со масло и на ист начин ставете уште две кори. Сосот од домати измешајте го со сол, црн пипер и оригано и нежно намачкајте по корите. Потоа наредете од шунката (тенко исечена), пиперки, маслинки, печурки и се посипете со сирење (рендано). Повторете ја постапката неколку пати да ги потрошите корите и филот.
Најдобро е пред подготовките корите и филот да ги поделите на три дела.
На врвот треба да има две кори кои ќе ги намачкате со масло.
Пицата бурек печете ја во рерна загреана на 200 степени додека не добие убава црвена боја.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Фурнарини >
Сосотојки:
260 г брашно
60 г пченкарно брашно
80 мл масло за готвење
160 мл вода (млака)
1 јајце
1 лажичка сол
1/2 лажичка шеќер
1/2 кесичка сув квасец
малку сусам, сол, црвен пипер, ким
Упатства:
Во сад измешајте ги сите потребни состојки за подготовка на тестото и месете се додека не добиете фина, компактна смеса. Тестото покријте го и оставете го да нарасне околу 30 минути.
Стасаното тесто поделете го на 3 дела и секој дел тенко расукајте го.
Со помош на ноже за сечење пица, исечете го тестото на тенки стапчиња (за полесно, тестото првин префрлете го во плех за печење, па потоа сечете го).
Префрлете ги стапчињата во намастен плех за печење и оставете ги да одморат 10-тина минути. Пред печење, намачкајте ги со малку вода и масло и наросете со сусам, сол и црвен пипер.
Печете во загреана рерна, на 230 степени, околу 10 минути водејќи сметка да не изгорат бидејќи не е потребно долго печење. Наросете сирење, кашкавал или сл. и сервирајте ги. Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Бурек со месо >
Сосотојки:
500 гр.кори
300 гр мелено месо
1 главица кромид
сол, црн пипер, вегета
250 мл кисела вода(мозе и обична)
100 мл масло
Упатства:
Кромидот ситно го сецкаме и го пропржуваме додека да омекне, потоа се додава месото , се пржи и се додава по вкус, сол, вегета, црн пипер.
Во сад настрана се меша заедно водата и маслото и се додава сол.
Во тркалезно тавче премачкано со маргарин се ставаат 2-3 кори ама краевите да излегуваат надвор од тавата. Се попрскува со мешавината од вода и масло па се редат еден ред гужвани кори, па повторно се прска со месавината од вода и масло па се става(пропрскува ) од месото .Над тоа се реди повторно ред гужвани кори па повторно се пропрскува од течноста па месо и така додека има кори и месо.Најгоре се ставаат 2 цели ( не гузвани )кори се пропрскува од течноста и се затвараат краевите од првите кори кои излегуваа од тавата и пак се прска од течноста.
Се пече околу 25-30 минути на 180 степени.
Истиот бурек наместо со месо може да се направи и со сирење и со спанаќ по Ваша желба.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони во сос >
Сосотојки:
1 пак. макарони
30 гр путер
250 гр благо млеко
4 зденки
оригано
1 павлака
Упатства:
Прво се ставаат путерот и млекото на загреана рингла, кога ќе се растопи путерот, се додаваат зденките, кои претходно ги пасираме, мешаме да се растопат, се додава оригано. Се трга од оган и се додава павлаката, се меша да се добие хомогена смеса.
Потоа сосот се додава на претходно сварените макарони, а може да се служи и одделно.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Интегрални фетучини со сок од домати и печурки >
Сосотојки:
500 гр. интегрални фетучини
1 кгр. салса или доматно пире
500 гр. свежи печурки (шампињони или буковка)
3 чешниња лук
маслиново масло
сол и црн бибер
Упатства:
Фетучините се варат од 10-15 мин. во зовриена вода со сол.
Печурките се запржуваат кратко и на силен оган во малку маслиново масло, или на скара. Во тава со маслиново масло се запржува лукот на ниска температура, потоа се додаваат веќеподготвените печурки и се полеваат со доматно пире. Се заедно се остава на оган уште 10 минути, потоа исцедените фетучини се полеваат со сосот и храната е подготвена за консумирање.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот