13 - 24 рецепти од 65 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 6 |
Макарони со месен нарезок >
Сосотојки:
1 пакетче макарони
1 месен нарезок
100 гр. маринирани печурки
лук
доматен сос
сол, бибер
Упатства:
Ги ставаме макароните да се сварат во тенџере, а во меѓувреме го спремаме сосот. Во тава го ставаме нарезокот и го пасираме со вилушка. Го пржиме 5-10 минути потоа му додаваме ситно сецкан лук и сецкани печурки. На крај додаваме две лажици доматен сос. Кога ќе се сварат макароните ги цедиме и во нив го додаваме сосот од месниот нарезок.
Сервираме на чинија и одозгора ставаме пармезан.
Добар апетит.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Таљатели со пилешко и печурки во сос >
Сосотојки:
Таљатели или тестенини по избор
300 гр пилешко месо
100 гр. печурки
бешамел сос (млеко, масло, брашно)
Упатства:
Пилешкото исечете го на мали парчиња и ставете го во тава на малку масло и пропржете го. Додадете зачини по вкус и кога к?е е при крај пилешкото, додадете ги печурките, па додадете 2-3 лажици јогурт или павлака, па пржете дури не испари. Јогуртот или павлаката к?е го омекнат месото уште повек?е и е пре пре вкусноо. Тргнете го месото од тавата и ставете 2 лажици масло/путер и 2 лажици брашно, па постепено со постојано мешање додавајте по малку 2 шолји млеко. Оставете го сосот малку да повари и додадете го месото со печурките и претходно сварените тестенини. Јас користев таљатели, но вие можете и макарони, шпагети или пене. Наместо бешамел, може да ставите само неутрална павлака.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата со тестенини, рикота и сушени домати >
Сосотојки:
400 гр кратка паста
500 гр рикота сирење
4-5 стебленца свеж босилек
200 гр суви домати во маслиново масло
сол и бибер по вкус
Упатства:
Пастата се вари според упатството на пакувањето. Во соодветен сад ставете ја рикотата. Во него се додаваат 2-3 лажици маслиново масло суви домати, сол, бибер по вкус, сечкан босилек и околу 100 мл вода во која се варат шпагетите. Измешајте сe многу добро. Додадете ги сечканите сушени домати во добиениот кремаст сос. Исцедете ги тестенините, ставете ги во сад и прелијте ги со сосот. Добро измешајте и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Tagliatelli со Mama`s ајвар >
Сосотојки:
MAMA’S домашен ајвар
пармезан
лук
маслиново масло
сол
бибер
tagliateli
Упатства:
Откако ќе ги сварите tagliatellе - те, ставете ги во блендер ајварот, пармезанот, лукот, маслиновото масло, солта и биберот и изблендирајте ги. Со овој сос прелијте ги tagliatellе - те
Мириса прекрасно, а вкусот е уште подобар!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Бешамел шпагети >
Сосотојки:
500 гр. шпагети
200 гр. сланина или шунка
700 мл. млеко
6 лажици брашно
100 гр. топено сирење
1 лажичка сол
1 лажичка вегета
босилек
оригано
тимијан
1 кисела павлака
Упатства:
Во зовриена вода ставете малку сол и масло и ставете ги шпагетите. Ако сакате да бидат малку потврди варете ги само 8 минути,а ако сакате помеки варете ги повеќе.
Откако ќе ги исцедите не мијте ги, туку веднаш додадете им маслиново масло и промешајте.
Ситно исечкајте сланина или шунка и ставете ја во тенџере да се пржи. Додадете 600 мл. млеко, а во остатокот разматете брашно.
Додадете ги зачините и кога ќе се повари малку тргнете го тенџерето од оган и полека додавајте го млекото со брашно, постојано мешајќи.
Кога сосот ќе се згусне, додадете го топеното сирење, или изрендајте кашкавал и промешајте. На крај додадете ја павлаката.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони со туна >
Сосотојки:
1 голема туна
2 лажици мајонез
2 лажици павлака
2 кисели краставички
половина лимон
зачини
магдонос
грашок
Упатства:
Сварете ги макароните со сол и масло. Откако ќе се изладат, направете го сосот. Во сад измешајте ја туната со мајонезот и павлаката, исцедете го лимонот, исечкајте ги краставичките и магдоносот и додајте го грашокот. Можете да додадете и кари или друг некој зачин. Ставете го сосот врз макароните, декорирајте и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Василичарска кора со паричка >
Сосотојки:
1/2 кгр. готови кори
За фил:
6 лажици брашно
1 лажиче сол
1 прашок за печиво
300 гр. млеко
100 гр. масло
сирење или урда
Упатства:
Смесата за фил се меша убаво за да не останат грутчиња. Урдата се посолува.
Секоја кора се премачкува со две лажици од филот и се става урда. Се витка во ролна, а потоа се витка како полжав на средината на плехот. Постапката се повторува со секоја кора поединечно и секоја ролна се надоврзува на претходната во плехот. Во една од корите се става паричка завиткана во алуминиумска фолија. Со 1/2 килограм кори се исполнува цела тепсија. Кората се попрскува со малку вода и се става масло и сусам. Се става да се печи.
Среќа да гo следи оној на кој му се падна паричката!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Равиоли >
Сосотојки:
брашно - 150 г
јајца - 1 парче
сол
вода
белки - 1 бр. за мачкање
Упатства:
Измесете меко тесто од пресеаното брашно, јајце, сол и малку вода. Готовото тесто исечете го на кругови со чаша или сад.
Кругчињата се полнат со саканиот фил - едно кругче се мачка со разбиена белка, се става филот во средината, над него се става второта кругче и краевите се притискаат.
За фил за равиоли може да користите остатоци од варено или печено месо, кое се меле, и се пржи заедно со сецкан кромид. Се зачинува со сол, бибер и се промешува со 1 јајце.
Веќе готовите равиоли пуштајте ги во врела малку посолена вода и варете околу 5-10 минути. Може да ги принесете со супа или со сос по избор.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Шпагети со сос од домати >
Сосотојки:
1. 300гр шпагети
2. 300 гр мелено свинско и телешко месо
3. половина главица кромид
4. црн пипер
5. 200мл доматно пире
6. оригано
7. вегета
Упатства:
Се варат шпагетите во солена вода со малку маслиново масло.
На страна во длабок сад се пржи кромид, се додава меленото месо. Откако се добро ќе се испржи се додава доматното пире, зачините по вкус и се остава на тивок оган уште 5-10 минути.
При сервирање може да се стави и пармезан
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини со ракчиња, лук и чили >
Сосотојки:
свежи тестенини (направете ги по овој рецепт) + чили пиперче
50 мл маслиново масло
5-6 чешниња лук
250 гр исчистени ракчиња
ситно сечкан магдонос
Упатства:
Сварете ги тестенините во солена и врела вода. Во тавче за пржење ставете малку масло да се загрее и додадете го лукот, грубо исечкан. Оставете го само неколку минути и потоа, ставете ги ракчињата. Пропржете ги додека да поцрвенат. Кога ќе поцрвенат, тогаш се готови. На крај, додадете ги тестенините, се убаво измешајте, декорирајте со магдонос и сервирајте.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Топчиња од сирење >
Сосотојки:
300 грама сирење
3 јајца
300 г брашно
1 прашак за печиво
Упатства:
Сирењето се ренда и во него се додаваат останатите состојки. Убаво се измешува во тесто. Од тестото со две лажици се формираат кнедли кои се пржат на загреано масло кратко додека да поруменат.
Забелешка: Наместо кнедли можете од тестото да формирате топчиња со раце но во тој случај тестото треба да се направи потврдо.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони ала пица >
Сосотојки:
* 250 г варени макарони
* 50 г рендана моцарела
* 200 г рендано сирење за пица
* 200 г колбаси
За сос:
* 200 г шунка
* 150 г домати
*200 г зелени пиперки
* 2 лажици маслиново масло
* сос за пица
* сол
* оригано
За премачкување:
* 200 мл павлака
* 2 лажици рендано сирење пармезан
Упатства:
За сос: шунката, доматите и пиперките исечете ги на мали коцки.
На маслиново масло кратко пропржете ги колбасите а потоа додадете пиперки и домати а потоа додадете го пица сосот и ориганото.
Во подмачкана тава истурете ред макарони а потоа ред сос и моцарела сирење. Повторете ја постепката со остатокот.
Во завршниот ред ставете сирење а на горниот слој измешајте павлака и сирење и истурете врз макароните.
Печете 20 минути загреана рерна на 200 степени додека пармезанот добие златно-кафеава боја.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот