37 - 48 рецепти од 65 | Страница: | 1 | << | ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Ролнички со сирење >
Сосотојки:
500 гр. кори за пита
За фил:
300 гр. сирење
3 јајца
1 чаша јогурт
1/2 чаша масло
1 кесичка прашок за печиво
сол по потреба
Упатства:
Состојките за фил соединете ги и добро измешајте
Земете еден лист кора за пита, превиткајте го едниот агол и спојте го со другиот така да добиете триаголник. триаголникот премачкајте го со фил. Едниот крај преклопете го на едната страна а другиот на спротивната страна. Повторно премачкајте го со фил и завиткајте го во ролничка.
Завитканите ролнички ставете ги во претходно подмачкан плех. Наредете ги една до друга и премачкајте ги со преостанатиот фил. Печете на 200 степени, додека не добијат златно жолта боја.
Доколку не Ви е потполно јасен начинот на виткање на ролничките, побарајте фотографија на glaven.urednik@ringeraja.mk
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тортелини со сос од топено сирење >
Сосотојки:
250 гр. тортелини
10 гр. путер
50 гр. сувомеснато
250 мл. неутрална хопла
2-3 парчиња топено сирење (зденка)
70 гр. кашкавал
Упатства:
250 гр тортелини се варат со зовриена и посолена вода. Откако ке се сварат се почнува со подготовка на сосот.
10 гр путер се топи на оган и во него се пропржува 50 гр сувомеснато (шунка, свински врат или сланина). После 2-3 мин се додава 200 мл неутрална хопла, 2-3 парчиња топено сирење (зденка) и 70 гр кашкавал. Се меша додека не се растопи се и сосот згусне. Се зачинува со сол, бибер, оригано (по желба).
Сосот се полева врз тортелините. Се служи топло.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини во бел сос >
Сосотојки:
250 гр. тестенини (макарони, шпагети, кори или тортелини)
200 мл. павлака за готвење (халта)
10г путер
50г свински врат (или сланина, варено или печено пилешко месо)
една или две зденки
една до две лажици павлака или кисело млеко
Сол, бибер
Упатства:
Сварете ги тестенините.
Сувомеснатото исецкајте го на коцкички, па малку пропржете го на растопениот путер. За 2-3 минути додајте ја и павлаката за готвење. Смесата треба да вари на тивок оган околу 5 мин. Потоа се додаваат зденките и павлаката. Промешајте на тивок оган 2-3 минути додека се згусне сосот, па потоа во тавата додадете ги сварените тестенини. На крај се посолува и се зачинува со бибер.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Лиснати кроасани >
Сосотојки:
1 кг меко брашно
50 гр квасец
2 лажички сол
1 лажиче шеќер
5 лажици масло
1 јајце
2,5 дл млеко
2,5 дл вода
250 гр маргарин за премачкување на тестата
Фил: по желба: шунка, кашкавал, павлака, фета сирење, спанаќ, карамелизиран кромид, печурки, џем, еурокрем...
За премачкување на кроасаните:
1 јајце
1 жолчка
сусам, ким, афион
Упатства:
Квасецот ставете го во претходно загреано млеко, заедно со шеќерот. Мешајте со лажиче за да се стопат. Од брашното, квасецот (со млекото), водата, маслото, солта и јајцето замесете средно меко тесто. Од тестото одделете 16 топчиња и со сукало расукајте ги во круг. Поделете ги во два дела по осум расукани теста, каде секое тесто ќе го премачкате со маргарин.
Двете „кули“ од по 8 намачкани теста покријте ги со крпа и оставете да ги 20 минути да се одмараат.
Секоја кула од тесто развлечете ја со сукало за да добиете големо тесто. Откако двете кули од тесто ќе ги развлечете во голем круг, секој круг исечете го на 8 или 10 парчиња за да добиете 20-24 триаголничиња.
На секој триаголник ставете од филот и завиткајте го кроасанот од поширокиот кон најтенкиот дел. Готовите кроасани ставете ги во подмачкано тавче со маргарин или обложено со хартија за печење. Оставете ги кроасаните да одмараат 1 час покриени со крпа. Премачкајте ги со смесата од јајце и жолчка и попрскајте ги со сусам, ким, афион или морска сол. Печете ги во претходно загреана рерна на 250 целзисуови степени 25 до 30 минути (зависи од рерната).
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пармиџано >
Сосотојки:
500 гр. кори за лазањи
150 гр шунка
150 грама врат
250 гр. гауда
2 јајца
200 мл. кисела павлака
100 гр. кеќап
2 лажички пармезан
сол по вкус
оригано по вкус
Упатства:
Најпрво сварете ги корите за лазањи, а потоа накратко потопете ги во ладна вода. Корите добро исушете ги.
Изматете ги јајцата заедно со киселата павлака, малку посолете и додајте го пармезанот.
Исушените кори премачкајте ги со преливот од јајца и павлака, одозгора ставете ги парчињата шунка, вратот и листот гауда. Завиткајте во ролна и ставете ги во огноотпорен сад. Така направете со сите кори.
Ролните прелијте ги со преостанатиот фил со јајца, а за крај изрендајте ја преостанатата гауда одозгора.
Посолете со оригано и печете во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини со сос од зеленчук >
Сосотојки:
* 350 г спирални тестенини
* 100 г кромид
* 50 мл маслиново масло
* 2 чешниња лук
* 80 г целер
* 250 г тиквички
* 1 црвена пиперка
* 250 г свежи домати
* 1-2 лажици вегета
* сол
* 2 лажици рендано сирење пармезан
Упатства:
Кромидот исечете го на ситни парчиња а исто така и целерот, тиквичките и пиперките.
Излупете ги доматите, исчистете ги од семето и исечете на коцки и на загреан путер, пропржете ги заедно со кромидот, пиперките и целерот. Потоа додадете тиквички и вегета.
Се кратко пропржете, а потоа полијте го зеленчукот во тавата со вода додека не омекне. Конечно додадете лук.
Сварените шпагети додадете ги во тавата со ленчук и добро промешајте. Сервирајте со рендан пармезан.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Погачици со чварки >
Сосотојки:
1,5 дл. вода
1,5 дл. млеко
1,5 дл. масло
1 пак. квасец
2 јајца
1 лажиче шеќер
сол по вкус
1 кгр. брашно
300-400 гр. чварки
1 жолчка
Упатства:
Измешајте ги во сад млекото и млаката вода и постепено додавајте го брашното. Замесете тесто и оставете го да надојде. Потоа расучете го, на половина ставете ги чварките, па преклопете, потоа пак на половина ставете ги чварките и преклопете и повторувајте ја постапката додека не ги потрошите чварките. Оставете го тестото да се одмори и потоа расучете го. Со чаша извадете погачици од тестото и наредете ги во плех. Оставете ги 15 минути, премачкајте ги со жолчка и печете.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини во рерна со колбаси, домати и моцарела >
Сосотојки:
350 гр тестенини
1 лажица маслиново масло
1 лажица масло
1 лажица мелен лук
1 кромид, сецкан
? лажичка сол
350 гр колбаси, сецкани
2 домати, сецкани
2-3 лажици доматно пире
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
125 мл вода
120 гр рендана моцарела или кашкавал
1 лажица сушен босилек
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Се вари солена вода. Варете ги тестенините не повеќе од 8 минути. Исцедете. Додадете 1 лажица маслиново масло. Префрлете во плех за печење.
Загрејте го маслото во тава на висока топлина. Пржете го лукот и кромидот 2-3 минути, мешајќи. Додадете колбас. Промешајте уште 3-4 минути. Додадете домати, доматно пире, сол, шеќер, вода. Мешајте додека не зоврие. Откако ќе зоврие, ставете ги тестенините во тавата. Посипете великодушно со сирење по ваш избор.
Префрлете го садот во тавата. Печете уште 15-20 минути во загреана рерна. Послужете ги тестенините попрскани со босилек.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Pastitsio - грчка лазања >
Сосотојки:
Потребни состојки
1 пак макарони
1/2 кгр. мелено месо
кромид
доматен сос
оригано
цимет
бешамел сос
кашкавал/моцарела
Упатства:
Макароните се варат и се мијат. Се оставаат да се исцедат. Месото се пржи заедно со пола главица кромид. Потоа се додава доматниот сос, зачините и сол.
Во тава наредете
1 ред макарони
рендан кашкавал
сосот од мелено месо
рендам кашкавал
макарони
рендан кашкавал
бешамел сос
Печете во загреана рерна околу 20 минути.
Наздравје
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Лазања (со мелено месо) >
Сосотојки:
- 500 г. лазања кори
- 500 г. мелено месо
- 400 г. кашкавал
- 800 мл. кечап
- 150 г. сос за шпагети
- 2 големи лажици масло
- 2 чешниња лук
- 1 мало лажиче сол
- 1 мало лажиче шеќер
- 1 лажиче оригано
- малку пипер
Упатства:
Прво се приготвува сосот од месото со сите состојки, на следниов начин:
Се става маслото во подлабоко тенџере, се потпржува меленото и му се додаваат сите наведени состојки, се меша добро да не запече. Сосот треба да биде густ, така да кога ќе се помине со лажицата на дното од тенџерето да остави трага и тоа е знак дека сосот е спремен.
Во меѓувреме се варат лазањите (во вода, со малку масло и сол) да омекнат околу 10-15 мин., па се ладат во ладна вода.
Во тава 22x33 cм. се редат прво лазањата, па еден ред сос, рендан кашкавал, па повторно лазања, сос, кашкавал и така се’ додека не се потрошат сосот и лазањите, а и последната лазања мора да биде со сoс и кашкавал.
На крајот се покриваат со фолија и се печат 30 минути на 180°C.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Кифлички со мармалад >
Сосотојки:
1 кгр. брашно
5 јајца
500 мл млеко
1 квасец
150 мл.масло
6-8 лажици шеќер
1 пак. ванила
мармалад
Упатства:
Млекото се затоплува. Кон него се додаваат: квасецот, 3-4 лажици шеќер, 3-4 лажици брашно. Смесата се остава на страна за околу 10 минути за да стаса.
Брашното, јајцата (без едната жолчка), маслото, ванилата и 3-4 лажици шеќер се мешаат со веќе стасаниот квасец.
Тестото се замесува и се остава да нарасне за 30-35 минути. Откако ќе нарасне се премесува и се дели на 4 еднакви топчиња. Топчињата се остават на маса врз масло.
Се сучат се и се сечат на триаголници (со дебелина од околу 1 см). Се додава мармалад (по можност густ) и се витка.
Одделно се разбива жолчка со малку масло и се мачкаат кифлите. Се посипуваат со шеќер и се оставаат малку да скиснат.
Печете на 200 ° и постепено на 250 °.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Потпечени тортелини >
Сосотојки:
2 лажици масло за јадење
1 кромид, исечкан
3 чешниња лук
450g говедско мелено месо
125ml црвено вино
2 лажици доматно пире
30g мелени домати
малку оригано
сол, буковец
800g тортелини
моцарела, пармезан
Упатства:
На загреано масло пропржете го кромидот и лукот и додадете го говедското месо.
2. Откако добро ќе се пропржи додадете ја пастата од домати и црвеното вино.
3. Динстајте некое време па додадете ги мелените домати, ориганото, буковецот и сол.
4. Садот за печење намачкајте го со масло и истурете ги претходно сварените тортелини. Врз тортелините истурете ја готовата смеса и убаво измешајте. Посипете со моцарела и пармезан.
5. Покријте го садот со алуминиумска фолија и печете 25 минути на температура од 350 степени. Декорирајте со босилек.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот