49 - 60 рецепти од 65 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 |
Пирошки >
Сосотојки:
1 кгр брашно,
1/2 литар млеко,
2 јајца и 1 жолчка,
1 квасец,
сол и малку шеќер,
150 гр. маргарин
Упатства:
Тестото се замесува и се остава да скисни. Се сучи и се сечат форми на круг или квадрат, се полнат со фил од салама сирење, кечап (се по желба). На краевите се мачка белка изматена, се затвораат, се притискаат со вилушка на краевите, се оставаат околу 5 мин да покиснат покриени со крпа и се пржат во врело масло.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Запечени макарони со мелено месо и печурки >
Сосотојки:
1 пакетче макарони
500 гр мелено месо
400 гр печурки
1 главица кромид
Сол, бибер, вегета и малку масло за јадење
1 тегла (900 гр) сос за шпагети
200 гр рендано сирење (моцарела или по избор)
Упатства:
Рерната се загрева на 200 степени. Тестенината се вари во солена вода, се цеди и се полива со ладна вода за да не се лепи. Додека тестенината се вари се подготвува сос. Во малку масло пропржете ситно сецкан кромид. Во кромидот додадете го месото и зачините и пржете уште 10 минути. Печурките исецкајте ги по желба и додадете ги месото. Динстајте на тивок оган додека печурките омекнат. Кога ќе биде готово се додава шпагети сосот (доматен сос). Се остава да крчка па се додава смесата во макароните. Се добро измешајте и префрлете ги макароните во тепсија подмачкана со путер. Додадете го ренданото сирење. Се пече додека сирењето не се стопи и добие златно кафена кора од горе.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети кифлички >
Сосотојки:
тесто
1 кг брашно
200 мл павлака
400-450 мл млеко
150 мл масло
3 белки
2 лаж сол
2 лаж шекер
1 коцка квасец
1 лаж оцет
фил
250 гр рендана шунка
250 гр рендан кашкавал
6-7 кисели краставички
Упатства:
Се замесува тесто од дадените состојки и се остава да стаса, се размесува и пак се остава да одмори, а во меѓувреме си го правите филот. Шунката и кашкавалот се стават во сад, им се додаваат ренданите краставички и кечапот, па се размешуваат и се зачинуваат со пица зачинот. Кога е готово тестото се дели на топчиња, големината по ваша желба(јас ги правев малку поголеми), секое топче се расукува како на сликата и на едниот крај се става фил и се мота кифличка. Се редат во плех, се покриваат со крпа и се оставаат уште 15 минути да се одморат. Се премачкуваат со разматена жолчка, се попрскуваат со сусам и на секоја кифличка се става по една мала коцка маргарин. Се печат на 200 да заруменат убаво.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки полнети со мелено месо >
Сосотојки:
- Палачинки подготвени по основен рецепт
- 300 гр. мелено месо
- 1 главица кромид
- 200 гр. печурки
- 1/2 свежа црвена пиперка
- 1 лажица црвена пипер
- 1 лажица оригано
- сол
- бибер
- масло
Прелив за палачинки
- 300 гр. кајмак
- 200 мл. јогурт
- 100 мл. млеко
- 3 јајца
Упатства:
На малку масло додадете го ситно сецканиот кромид и додадете ја ситно сецканата пиперка. Кога пиперката ќе омекне додадете го месото и гответе а тивок оган со промешување. По 5 минути додадете ги исечканите печурки. Додадете зачини и гответе на тивок оган. Откако филот ќе се излади наполнете ги палачинките. Ставете ги полнетите палачинки со огноотпорен сад и прелијте ги со преливот од јајца, кајмак, јогурт и млеко. ставете ги во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со спанаќ >
Сосотојки:
350 мл. млеко
100 мл. вода
20 гр. свеж квасец
1 и 1/2 лажица сол
600 гр. брашно
100 гр. маргарин + 5 лажици масло за премачкување
Фил:
спанаќ, сирење
Упатства:
Ставете го квасецот во топло млеко и вода и оставете го да стаса околу 2 минути. Потоа ставете сол и брашно и замесете меко тесто. Тестото поделете го на три дела.
Секој дел развлечете го што потанко можете. До себе имајте брашно за посип. Кога ќе развлечете една кора ставете ја на набрашнета површина и напрскајте ја со половина од смесата на маргарин и масло.
Потоа развлечете ја и другата кора, ставете ја над првата и над неа издробете го сирењето и спанаќот, претходно малку обарен.
Развлечете ја и третата кора, ставете ја одозгора, преку двете кори и напрскајте ја со остатокот од маргаринот и маслото.
Сега завиткајте ја питата, најпрво од лева, а потоа од десна страна.
Потоа завиткајте ја и од другата страна, за да се добие нешто како коверт.
Превртете ја питата со раце и ставете ја во плех покриен со хартија за печење.
Питата премачкајте ја со жолчка во која сте ставиле една лажица масло, пресечете ја на парчиња и украсете ја со ким. Оставете ја пола час да скисне. За тоа време вклучете ја рерната да се загрее на 180 C.
Печете додека питата не се зацрвени, отприлика околу пола час.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќебапчиња во тесто >
Сосотојки:
брашно
квасец
сол
шеќер
млако млеко
вода
мелено месо
јајце
презла
Упатства:
Замесете тесто како за леб. Оставете го да скисне. Откако ќе сксне тестото правиме мали топчиња.
Во меленото месо додадете јајце, презла и зачини и направете ќебапчиња.
Топчињата тесто исукајте ги, на средина сставете го ќебапчето, завиткајте го и оставете г да сксне. Печете на 200 степени.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Киснато со пиперки од туршија >
Сосотојки:
- 1 кгр. брашно
- 1 пресен квасец
- млака вода
- 1 маргарин кристал
- малку сол
- пржени пиперки од туршија
- 100 гр. изварка
- сусам
- масло
Упатства:
Најпрво пиперките од туршија се дробат и се пржат во врело масло, додека не бидат убаво испржени.
Се замесува тесто од брашното, квасецот (зафатен), млака вода и малку сол. Се остава да скисни. Се премесува уште еднаш и се дели на два дела. Првиот дел се сучи и на него се размачкува пола маргарин кристал. Се сечи на подебела лента и не до крај и се витка како полжав. Истата постапка се повторува и со вториот дел.
Потоа се сучи кора (отприлика со големина колку плехот) и се става во намастениот плех. На кората се ставаат пржените пиперки од туршија, изварка и малку масло. Потоа се сучи другото тесто и се става над него. Се сечат парчиња му се става сусам одозгора и се остава да скисни. Пред печење се става масло.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Лисната погача >
Сосотојки:
800 гр. брашно
1 лажица шеќер
сол
2 лажици сув квасец
1/2 прашок за пециво
450 гр. млако млеко
млака вода по потреба
путер за мачкање
Фил
200 гр. сирење
1 лажица павлака
малку масло
1 јајце
За премачкување
1 јајце
сусам
Упатства:
Ставете ги состојките за тесто во поголем сад и замесете. Тестото покријте го со крпа и оставете го да нарасне. Кога ќе нарасне тестото поделете го на два дела. Оставете го да се одмори.
Развлечете кора со деелина од околу еден прст, намачкајте со путер и завиткајте во вид на коцка. Ставете го тестото во кеса и оставете го да отстои 20-30 минути во фрижидер. Потоа развлечете го тестото со големина на тепсијата во која ќе го печете.
Филот измешајте го и ставете го на кората. Над филот ставете ја и другата развлечена кора. Изматкајте јајце и премачкајте го горниот дел од тестото. Ставете сусам. Ставете ја погачата да се печи на 200 степени.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Калцоне - затворена пица >
Сосотојки:
400 мл. млака вода
2 ? лажици масло
2 ? лажички сол
800 гр. брашно
2 ? лажички сув квасец
250 гр. гауда
2 помали кисели павлаки
400 гр. шунка за пица
кечап
оригано, босилек, нана
маргарин за премачкување
Упатства:
Измешајте ги брашното и солта, додадете го во тоа сувиот квасец и промешајте, ставете млака вода и масло. Добро измешајте и измесете тесто. Оставете го покриено со крпа на топло. Нараснатото тесто поделете го на 10 дела и обликувајте ги во топчиња. Топчињата може да ги покриете со стреч фолија, за да не се сушат.
На набрашнета подгола секое делче од тестото развлечете го и премачкајте го на средината со кисела павлака. На една половина распоредете ја шунката, прелијте со кечап, посолете оригано, босилек и нана и изрендајте кашкавал гауда.
Рабовите на тестото намачкајте ги со вода за поубаво да се залепат. Свиткајте ги краевите на тестото како венче, наредете ги пиците во рерна, ставете и по мало парченце маргарин и ставете ги во рерна да се печат.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта од шпагети >
Сосотојки:
-400 гр. шпагети
- 400 гр. мелено месо
-300 гр. шампињони
- 1 ситно сечкан морков
- 1 главица кромис
- 1-2 чешниња лук
- 2 ситно сечкани печени пиперки
- рендан кашкавал
- 1 чаша пире од домати
- малку шеќер
- масло, магдонос, босилек, сол и црн бибер
За бешамел сок
- 600 мл. млеко
- масло
- ? чаша брашно
- 2 јајца
- рендан кашкавал
- сол, црн бибер, индиско оревче
Упатства:
Ставете половина од млекото, брашното, солта и биберот во блендер и миксирајте околу 1 минута. на загреаното масло ставете ја смесата и оставете ја да зоврие на тивок оган, со непрестајно мешање, додека се згусни. Тргнете ја од оган, оставете ја да се излади и ставете ги изматените јајца и ренданиот кашкавал. Изрендајте индиско оревче и ставете сол и бибер.
Сварете ги шпагетите. Исцедете ги и исплакнете ги со ладна вода. Исечкајте го ситно кромидот, лукот и морковот.
Ставете ги продуктите да се пржат на загреано масло, на тивок оган, додека омекнат. Потоа засилете го огнот и додајте го меленото месо и печурките и пржете околу 15 минути. Додадете сол и црн бибер. Додадете го виното и мешајте додека не испари.
Додајте ги доматното пире и шеќерот и варете на тивок оган додека се згусни сосот.
Земете огноотпорен округов сад и намачкајте го со маргарин. Наредете ги шпагетите во круг од дното на садот нагоре. Откако ќе наредите еден слој шпагети, изрендајте кашкавал, па наредете уште еден слој.
Ставете го бешамел сосот на дното, наредете слој шпагети, сос од мелено месо, па повторно бешамел и така редете додека не го наполните садот. Завршете со бешамел и шпагети кои повторно ќе ги наредите во круг на дното од садот.
Покријте го садот со фолија и печете околу 40 мин. во рерна. Оставете да се излади и превртете ја тортата на сад за сервирање.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Сочен леб >
Сосотојки:
За тесто:
500 гр. брашно
1 свеж квасец
1 лаж. шеќер
1 лаж. сол
300-330 мл. топла вода
За полнење:
100 гр. шунка
100 гр. врат
100 гр. ајдамер
4 варени јајца
Упатства:
Квасецот зафатете го со малку шеќер и брашно и оставете го да 10 минути да стаса.
Останатото брашно измешајте го со сол, додадете го квасецот и замесете тесто. Тестото покријте го и оставете го на топло место околу 30-тина минути.
Развлечете го тестото и по него распоредете ја шунката, вратот и сирењето. Јајцата ставете ги на крајот од тестото и завиткајте ролат.
Ставете го лебот во калап за леб и оставете го да кисне околу 20 минути. Печете во зафреана рерна на 180 - 200 степени.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Хачапури >
Сосотојки:
800 г брашно
500 мл јогурт
1 јајце
100 г путер (растопен)
3-4 лажици масло за готвење
1 коцка свеж квасец
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
750 г сирење или урда (состојки за фил)
1 белка (состојки за фил)
1 жолчка за премачкување (состојки за фил)
Упатства:
Од сите наведени состојки за тестото, на вообичаен начин се прави меко тесто кое обично може по малку и да се лепи за рацете. Тестото се покрива со пластична фолија (за да не се создаде корка) и се остава најмалку 1 саат да кисне (можеби и нема многу на нарасне, но тоа не е грешно).
Подготовка на филот. Додека тестото кисне се припрема филот. Сирењето се ренда на ренде, се додава 1 јајце и 1 белка (втората жолчка ќе служи за премачкување) и добро се хомогенизира.
Топчиња тесто и фил.Нараснатото тесто се става на добро набрашнета површина и уште еднаш кратко се измесува, се дели на 12 дела и се формираат 12 топчиња (секое топче ќе тежи околу 120 – 130 г). Филот исто така се дели на 12 топчиња.
Тесто и фил.Од секое топче од тестото се формира мал катмер, а во средината се става топчето од филот.
Слепено тесто5.Со помош на рака се залепуваат страните така што филот да биде покриен со тесто. Оформената топка се завртува со залепениот дел одоздола. Така се постапува со сите 12 топки.
Притиснати топчиња.Секое топче најпрвин се притиснува т.е смачкува со рака.
Расукано топче.Потоа, со помош на оклагија, се расукува круг (мал хачапури) и се сместува во тава обложена со хартија. И така со сите 12 топки.
Спремни за печење.Во една тава од рерната може да се наредат 4 хачапури. Секоја пита се премачкува со жолчка, се посипува со сусам, ким или афион (по сопствена желба) и се оставааат малку да одморат или се додека не се загрее рерната.
Испечени хачапури.Се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 15 минути или додека ја променат бојата, односно малку поруменат.
Преземено: http://migusto.mk/hacapuri/
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот