1 - 12 рецепти од 65 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 6 |
Тестенини со спанаќ, сушени домати и панцета >
Сосотојки:
150 гр спанаќ, сечкан на големо
1 пакетче тестенини по избор
? чаша масло или маслиново масло од теглата со суви домати
? чаша кромид, ситно сецкан
3 чешниња лук, истиснати
? лажичка црвен пипер
? лажичка сол
? лажичка црн пипер
1 чаша пилешка супа
? чаша кисела павлака
? Чаша пармезан, рендан
1 лажица путер
Неколку парчиња панцета или сланина
Упатства:
Сварете солена вода. Во неа сварете ги тестенините и исцедете ги по 8 до 10 минути. Ставете голема цедалка на мијалникот. Во него ставете спанаќ. Натурете го спанаќот со топлата вода од шпагетите. Со тоа ќе го омекнете спанаќот.
Загрејте го маслото во длабока тава на средна топлина. Во него пропржете кромид и домати. Мешајте постојано додека не омекне или околу 3 минути. Додадете лук, зачини и мешајте 1 минута. Зголемете ја топлината на високо и додадете ја супата.
Откако ќе зоврие, намалете ја топлината и динстајте додека не се намали за половина. Додадете ја павлаката, пармезанот и путерот. Мешајте додека да се растопи и измеша и да се добие кремаст сос. Додадете ги тестенините во тавата. Додадете го спанаќот. Промешајте. Намачкајте ги тестенините во чинија и украсете ги со парчиња панцета.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата со тестенини, рикота и сушени домати >
Сосотојки:
400 гр кратка паста
500 гр рикота сирење
4-5 стебленца свеж босилек
200 гр суви домати во маслиново масло
сол и бибер по вкус
Упатства:
Пастата се вари според упатството на пакувањето. Во соодветен сад ставете ја рикотата. Во него се додаваат 2-3 лажици маслиново масло суви домати, сол, бибер по вкус, сечкан босилек и околу 100 мл вода во која се варат шпагетите. Измешајте сe многу добро. Додадете ги сечканите сушени домати во добиениот кремаст сос. Исцедете ги тестенините, ставете ги во сад и прелијте ги со сосот. Добро измешајте и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Лазања со спанаќ, рикота и моцарела >
Сосотојки:
750 гр рикота
125 гр рендан пармезан
1 големо јајце
1 литар доматно пире
12 лисја кора од лазања
600 гр спанаќ
250 гр рендана моцарела
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте ја рикотата со пармезанот и јајцето во голема чинија. Подмачкајте го плехот со малку маснотии. Посипете 250 мл доматно пире на неа. Наредете три од листовите лазања во тавата. Посипете малку од смесата со рикота, покријте со грст спанаќ. Повторете го ова додека не завршат полнењето и лисјата. Треба да ви останат 3 листови кора од лазања за горниот слој.
Покријте со алуминиумска фолија. Печете 35 минути. Отстранете ја фолијата, посипете со рендана моцарела. Печете уште 20 минути или додека не поруменат.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини во рерна со колбаси, домати и моцарела >
Сосотојки:
350 гр тестенини
1 лажица маслиново масло
1 лажица масло
1 лажица мелен лук
1 кромид, сецкан
? лажичка сол
350 гр колбаси, сецкани
2 домати, сецкани
2-3 лажици доматно пире
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
125 мл вода
120 гр рендана моцарела или кашкавал
1 лажица сушен босилек
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Се вари солена вода. Варете ги тестенините не повеќе од 8 минути. Исцедете. Додадете 1 лажица маслиново масло. Префрлете во плех за печење.
Загрејте го маслото во тава на висока топлина. Пржете го лукот и кромидот 2-3 минути, мешајќи. Додадете колбас. Промешајте уште 3-4 минути. Додадете домати, доматно пире, сол, шеќер, вода. Мешајте додека не зоврие. Откако ќе зоврие, ставете ги тестенините во тавата. Посипете великодушно со сирење по ваш избор.
Префрлете го садот во тавата. Печете уште 15-20 минути во загреана рерна. Послужете ги тестенините попрскани со босилек.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Лазања >
Сосотојки:
• 1 пакување кори за лазања
• 400 гр мелено месо
• 2 главици кромид
• 300 гр доматно пире
• 300 мл млеко
• 100 гр путер
• 4-5 лажици брашно
• кашкавал
• зачини по вкус
Упатства:
Најпрво ситно го сецкате кромидот и на тивок оган го пропржувате, па потоа го додавете доматното пире и динстате 10тина минути. Потоа го додавате меленото месо и зачините (сол, бибер, босилок) и промешувате. Оставате 10
минути убаво да се згусне смесата и месото да се пропржи.
Во друг длабок сад го подготвувате бешамелот. Го ставате путерот на тивок оган да се стопи и го додавате брашното, промешувате кратко и го додавате млекото. Мешате до добивање на густа хомогена смеса.
Плехот каде ќе ги печете лазањите го премачкувате со путер.
Ставате ред кори, бешамел сос, па смесата со мелено месо.
На крај преливате со бешамел сос и додавате малку но не да ги покриете целосно лазањите. Плехот го покривате со алуминиумска фолија и печете на 200°Ц, 30тина минути.
Ги вадите надвор лазањите, ставате рендан кашкавал и без фолија се потпекуваат уште 5-10 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Нудли со сос со павлака >
Сосотојки:
1 пакетче нудли
2 лажици павлака
Упатства:
Ставете ги нудлите во зовриена вода, и за 4-5 минути ви се готови. Во мег?увреме направете го сосот. Доколку павлаката е по густа јас додавам 1 лажица од водата во која се варат нудлите, па ги мешам заедно со зачините и маслото кои се во пакетчето нудли. Обожавам луто, така да павлака со лутото ептен супер оди. Сварените нудли измешајте ги со сосот и тоа е тоа.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Таљатели со пилешко и печурки во сос >
Сосотојки:
Таљатели или тестенини по избор
300 гр пилешко месо
100 гр. печурки
бешамел сос (млеко, масло, брашно)
Упатства:
Пилешкото исечете го на мали парчиња и ставете го во тава на малку масло и пропржете го. Додадете зачини по вкус и кога к?е е при крај пилешкото, додадете ги печурките, па додадете 2-3 лажици јогурт или павлака, па пржете дури не испари. Јогуртот или павлаката к?е го омекнат месото уште повек?е и е пре пре вкусноо. Тргнете го месото од тавата и ставете 2 лажици масло/путер и 2 лажици брашно, па постепено со постојано мешање додавајте по малку 2 шолји млеко. Оставете го сосот малку да повари и додадете го месото со печурките и претходно сварените тестенини. Јас користев таљатели, но вие можете и макарони, шпагети или пене. Наместо бешамел, може да ставите само неутрална павлака.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Pastitsio - грчка лазања >
Сосотојки:
Потребни состојки
1 пак макарони
1/2 кгр. мелено месо
кромид
доматен сос
оригано
цимет
бешамел сос
кашкавал/моцарела
Упатства:
Макароните се варат и се мијат. Се оставаат да се исцедат. Месото се пржи заедно со пола главица кромид. Потоа се додава доматниот сос, зачините и сол.
Во тава наредете
1 ред макарони
рендан кашкавал
сосот од мелено месо
рендам кашкавал
макарони
рендан кашкавал
бешамел сос
Печете во загреана рерна околу 20 минути.
Наздравје
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Растресена баница >
Сосотојки:
1 ? кг брашно
? квасец
1 лажичка сол
2 лажички шеќер
50 мл масло
Топла вода по потреба за замесување на средно тесто.
Фил:
Кисела зелка пропржена во масло/ дробено сирење со јајце
Упатства:
Се замесува средно тесто а потоа се дели на 12 топчиња. Се сучат кори, се гужваат и се оставаат на чаршав со повеќе брашно.
Се филуваат и се ставаат една над друга во плех. Потоа се печат.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Канелони со спанаќ и сирење >
Сосотојки:
1 кутија канелони (18 парчиња)
300 гр. сирење
400-500 гр. спанаќ
1 чешне лук
1 млад кромид
Бешамел сос
Малку кашкавал и пармезан за одозгора
Упатства:
Најпрво проверете дали во тавата во која ќе ги правите канелоните убаво ви ги собира едно до друго, за да не дојде до излевање на филот од краевите при печењето. Треба да стојат стиснати едни до други.
На малку путер се пропржува младиот кромид со лукот, и се додава спанаќот (пред тоа исчистен, малку обарен и исечкан). Се пропржува неколку минути. Се посолува и трга настрана. Сирењето убаво го гмечите и малку изладениот спанаќ го додавате во него. Промешајте. Смесата нека се излади пред да почнете со полнење (во спротивно ќе ви испукаат канелоните).
Канелоните се полнат со готварски шприц или лажиче. На дното од тавата ставете малку бешамел сос (да се покрие сосема дното), наредете ги канелоните, потоа прелејте ги со преостанатиот сос. Покријте ја тавата со алуминиумска фолија. Се печат 20 мин во загреана рерна на 200 степени, потоа се вади фолијата, се ренда кашкавал и се наросува пармезан. Се печат така уште 20-тина минути. Сервирајте ги не премногу топли.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Потпечени тортелини >
Сосотојки:
2 лажици масло за јадење
1 кромид, исечкан
3 чешниња лук
450g говедско мелено месо
125ml црвено вино
2 лажици доматно пире
30g мелени домати
малку оригано
сол, буковец
800g тортелини
моцарела, пармезан
Упатства:
На загреано масло пропржете го кромидот и лукот и додадете го говедското месо.
2. Откако добро ќе се пропржи додадете ја пастата од домати и црвеното вино.
3. Динстајте некое време па додадете ги мелените домати, ориганото, буковецот и сол.
4. Садот за печење намачкајте го со масло и истурете ги претходно сварените тортелини. Врз тортелините истурете ја готовата смеса и убаво измешајте. Посипете со моцарела и пармезан.
5. Покријте го садот со алуминиумска фолија и печете 25 минути на температура од 350 степени. Декорирајте со босилек.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини со брокула и карфиол >
Сосотојки:
250 гр кратки тестенини
400 гр брокула
200 гр карфиол
250 гр рикота или урда
2 - 3 чешниња лук
по потреба маслиново масло
по потреба сол и бибер
За прелив
3 јајца
по потреба пармезан
по потреба путер и лебни трошки за тавата за печење
Упатства:
Брокулата и карфиолот искинете ги на помали парчиња и ставете ги да се варат во посолена вода некои 5-6 минути. Потоа исцедете ги и оставете ги на страна.
Тестенините сварете ги во посолена вода за време означена на паковањето. Потоа исцедете ги.
Во тава со 5-6 лажици маслиново масло пропржете го лукчето многу малку, колку да пушти мирис. Додајте ги брокулата и карфиолот и измешајте ги. Тавата тргнете ја од огнот и додајте ги тестенините и рикотата или урдата. Додајте сол и бибер по вкус и змешајте.
Рерната вклучете ја да се загрее на 200 степени.
Помало плехче намачкајте го со путер и посипете го со лебни трошки.
Смесата од тестенини турете ја во плехчето и порамнете ја.
Јајцата изматете ги со вилушка со малку сол и прелијте ги над тестенините. Одозгора попрскајте ги со масло.
Ставете ги да се запечат 15-20 минути.
Послужете ги топли посипани со пармезан.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот